Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy
ossett pisze:Edzina pisze: A np. cos na regulację jelit, żeby nie miały w tym problemów?
Jeszcze raz polecam lactulosum i herbatkę z koperku włoskiego.
Edzina pisze:nighthawk pisze:Nikomu nie życzę przechodzić tego, co biedny Florek za wcześnie wykastrowany,
Jaką masz pewność, że to wyłącznie z powodu kastracji? W jakim wieku zachorował?
ossett pisze:Edzina pisze:nighthawk pisze:Nikomu nie życzę przechodzić tego, co biedny Florek za wcześnie wykastrowany,
Jaką masz pewność, że to wyłącznie z powodu kastracji? W jakim wieku zachorował?
Pewności nie ma, bo nikt nie będzie oficjalnie ludzi straszył. Kto by wtedy koty kastrował? Poprawność polityczna...
Ale 2 tygodnie temu słyszałam od lekarki(młodej) przyjmującej w przychodni przy w klinice uniwersyteckiej, że kastraty mają skłonności do SUK.
I to kocury, a nie jak się ciągle słyszy, że kotki też. W ciągu paru lat trafiła im się jedna kotka...
Tym bardziej to dotyczy młodocianych kastratów.
A propos "lactulosum" polecane przez lekarkę z przychodni przy klinice uniwersyteckiej i wypóbowane z dobrym skutkiem na 4,5 tygodniowym kociaku. A koperek włoski(słaby) daje się niemowletom ludzkim i przeżywają- wypróbowane przez mnie na ludziach i kotach.
Koperek włoski próbowałam konsultować, ale lekarze w ogóle o nim nie słyszeli...
Gibutkowa pisze:[
Wiem i sama podawałam dzieciom ale jak sama piszesz "słaby" - warto by znać dokładnie właściwe proporcje.
nazira pisze:Co do mleka - skoro nie chca klary, a czytalam, ze juz probuja same dziumdziac, zainwestuj w jedna puszke mixolu i ze spodeczka![]()
ossett pisze:Jak kociaki jedzą to lepiej już nie dawać żadnego mleka, a zwłaszcza Klary.
ossett pisze:słyszałam, że w Ameryce kastrują prawie, ze po urodzeniu), ale chętnie się uczę.
ossett pisze:Wiem to, czego wymagają lekarze do których chodzę: kocurek co najmniej 7 miesięczny(a w starych książkach pisze ,że co najmniej 9 miesięczny, bo wtedy kształtuje się "kocurzy łeb(i rzeczywiście znajomy wolno-żyjący kocur ma taki łepek jakiego nie maja jego krewni wykastrowani w 8 miesiącu), a kotka PO pierwszej rujce.
smarti pisze:
ja zamiast beta-glukanu czystego podaję to http://www.kacikpupila.pl/dolfos-immuno ... 226f3eaa85 (zawartość beta-glukanu w jednej tabletce 40 mg, to jest dawka dzienna)
no tak,tylko co zrobić jak kot nie łyka pastylek-nie łyka bo nie i już![]()
![]()
zamiast męczyć kota wpychaniem pastylki wolę mu dać szczyptę betaglukanu (bo jedna kapsułka wystarcza na 30 sztuk kota) - tego nawet nie ma jak zauwazyć![]()
no i istotne jak się ma lub karmi duzo kiciów-wychodzi dużo taniej bo 60kaps X 30 kotów = 1800dawek za ok 35-40 zł-to i człowiek się przy okazji pożywi![]()
Edzina pisze:nazira pisze:Co do mleka - skoro nie chca klary, a czytalam, ze juz probuja same dziumdziac, zainwestuj w jedna puszke mixolu i ze spodeczka![]()
Tak. Mixol kiedyś miałam i kupiłam chyba tanio, bo za 30zl.
Ale Klare pija.ossett pisze:Jak kociaki jedzą to lepiej już nie dawać żadnego mleka, a zwłaszcza Klary.
A co w takim razie do picia? Czemu nie Klara?
nighthawk pisze:Co do kastrowania w młodym wieku, to dziewczyny owszem, natomiast chłopaków nieNikomu nie życzę przechodzić tego, co biedny Florek za wcześnie wykastrowany, w całym Krakowie nie było tak cienkiego cewnika, a jak zdobyliśmy, to i tak się przytykał piaskiem:( Każde cewnikowanie kończyło się uszkodzeniami, kolejną infekcją, robione było wszystko, co możliwe, ale i tak skończyło się sepsą:(
ossett pisze:
Ale 2 tygodnie temu słyszałam od lekarki(młodej) przyjmującej w przychodni przy w klinice uniwersyteckiej, że kastraty mają skłonności do SUK.
I to kocury, a nie jak się ciągle słyszy, że kotki też. W ciągu paru lat trafiła im się jedna kotka...
Tym bardziej to dotyczy młodocianych kastratów.
Gibutkowa pisze:Ja mam taka zasadę - granulatowi dla żółwi i mleku kociemu mówimy zdecydowane NIE![]()
Edzina pisze:Gibutkowa pisze:Ja mam taka zasadę - granulatowi dla żółwi i mleku kociemu mówimy zdecydowane NIE![]()
Granulatowi też mówię zdecydowane nie, ale Klara z tego co widziałam - zawiera taurynę, która jest potrzebna maluchom. Kartonik jest mały, więc mleko zaraz się skończy i dostaną to trzecie.Jeśli będą chętniej piły, to czemu nie?
Czyli "biała woda z tauryną"![]()
Jeśli mleko kocie to tylko w proszku do zrobienia. Nie wiem - takie mam doświadczenia z mlekiem kocim nie za dobre.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości