Przyjmiemy fajne fanty na bazarki na wroclawskie kociaste:)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie wrz 19, 2010 21:51 Re: WRO.kocie podziemie,Mikołaj -znowu źle :( s. 30

dagmara-olga pisze:http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=117346

może jest wśród nas ktoś z Oleśnicy / Ostrzeszowa / Sycowa?

ma ktoś jakiś pomysł? widzę że dziewczyna tam sama ....

jessi74

Od: Sob kwi 11, 2009 23:21

Post » Pon wrz 20, 2010 21:18 Re: WRO.kocie podziemie,Mikołaj -znowu źle :( s. 30

gdyby ktos słyszał o fajnym domku dla ślicznego maluszka :D małego urwipołcia 8) nadaje jako wspaniały zabawowy towarysz dla innego kotka viewtopic.php?f=13&t=116902

jessi74

Post » Wto wrz 21, 2010 8:24 Re: WRO.kocie podziemie,Mikołaj -znowu źle :( s. 30

I jak Mikołajek się czuje?

mawin

Od: Czw sie 09, 2007 9:55

Post » Śro wrz 22, 2010 9:11 Re: WRO.kocie podziemie,Mikołaj -znowu źle :( s. 30

mawin pisze:I jak Mikołajek się czuje?

dzisiaj ma już trochę lepsze samopoczucie, ale jest obolały i słaby :( mimo że nie ma już rzadkiej kupy, łatwo mu się oddycha i ogólnie nic mu nie dolega :(
dzisiaj o 15 jedziemy na badania

jessi74

Post » Śro wrz 22, 2010 9:13 Re: WRO.kocie podziemie,Mikołaj -znowu źle :( s. 30

potrzebny dom tymczasowy dla koteczki z Wejherowskiej , ok. 3-4 miesięcznej, zdrowej, zaszczepionej, kotka jest troszkę jeszcze dzikusia, ale u takiej maluszki to kwestia kilku dni-tygodni. niestety nie ma kto jej oswajać, seidzi w klatce u Beaty :( może ktoś :oops: ........proszę......

jessi74

Post » Śro wrz 22, 2010 9:58 Re: WRO.kocie podziemie,Mikołaj -znowu źle :( s. 30

jessi74 pisze:
dagmara-olga pisze:jasne, przy bezwysiękowym - rzadziej spotykanym nie ma wysięku = płynu.
ale jakie badania? Bo testy elisa nie dają pewności.
Test ELISA wykrywa obecność przeciwciał koronawirusa w organizmie kota. Wynik pozytywny oznacza, że kot wcześniej został narażony na działanie koronawirusa i wytworzył przeciwciała. Jeśli test wyszedł negatywny, oznacza to, że kot nie miał styczności z koronawirusem.

Niskie miano wskazuje na małą zawartość przeciwciał koronawirusa w organizmie kota, natomiast wysokie miano na ich dużą zawartość. Zdrowy klinicznie kot z wysokim mianem jest niekoniecznie bardziej narażony na zachorowanie na FIP bądź zostanie nosicielem, niż kot, który posiada niskie miano. Jednakże nie oznacza to również, że jest mniej narażony na zachorowanie na FIP w przyszłości.

Należy jednak pamiętać, że swoistość diagnostyczna testu ELISA wynosi ok 50%, co czyni go praktycznie bezużytecznym w diagnozie.
Jedyną drogą na potwierdzenie wystąpienia FIP jest wykonanie biopsji tkanek.

dowiem się jakie dokładnie, natasza25 też chyba wie jakie, więc jak tu zajrzy to napisze, na pewno nie test Elisa, on wskazuje na obecność koronowirusa ogólnie w organizmie

Podrzućcie to Albertowi:
A recent report cites criteria for the antemortem diagnosis of FIP as follows: "In cats with clinical signs attributable to FIP, a combination of:

1. Lymphopenia (<1.5 x 1000000/Fl)
2. Feline coronavirus antibody titer of $1:160
3. Hyperglobulinemia of > 5.1 g/dl

had a positive predictive value of 88.9% for FIP.

If a cat with signs suggestive of FIP did not fulfill all three of the above criteria, there was a 98.8% probability that the cat did not have FIP."

EDIT: Test Elisa na końcu (to jest punkt 2 powyżej. Dwa pozostałe (pkt. 1 i pkt. 3.) są z krwi, myślę że można je wykonać na miejscu.
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Śro wrz 22, 2010 10:13 Re: WRO.kocie podziemie,Mikołaj -znowu źle :( s. 30

mawin pisze:te badanie na FIP to poziom przeciwciał przeciw koronawirusom plus dodatkowe oznaczenia czyli jeśli się nie mylę stosunek algumi do globulin i jeszcze jakieś , musiałabym zobaczyć na starych wynikach. jeśli miano przeciwciał jest poniżej 1:400 i dodatkowe wskaźniki też nie wskazują na FIP to FIP jest wykluczony i trzeba szukać innej przycyzny. jeśli jednak będzie batrdzo wysokie miało przeciwciał i dodatkowe oznaczenia także wskażą na FIP to niestety na 99% to będzie FIP.
Na FIP nie robi się testów paskowych bo to nie ma sensu przy podejrzeniu FIP.

Jessi trzymam kciuki aby test wyszedł ujemnie :ok:

Z tego co kojarzę stosunek albumin i globulin wykonuje się tylko w przypadku FIPa wysiękowego bo tylko wtedy jest miarodajny w ogóle - nie wiem na jakiej zasadzie to działa, nie doczytałam :oops:

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Czw wrz 23, 2010 10:34 Re: WRO.kocie podziemie,Mikołaj -znowu źle :( s. 30

Pozwolę sobie pospamować:
PILNIE POTRZEBNY DOM DLA FILEMONKA! viewtopic.php?f=13&t=114873&p=6443147#p6443147 :(

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Czw wrz 23, 2010 20:14 Re: WRO.kocie podziemie,Mikołaj -znowu źle :( s. 30

Gibutkowa pisze:Pozwolę sobie pospamować:
PILNIE POTRZEBNY DOM DLA FILEMONKA! viewtopic.php?f=13&t=114873&p=6443147#p6443147 :(

Jasne! Gibutkowa! zawsze jesteś mile widziana na tym watku i "spamować" możesz do woli :mrgreen:

jessi74

Post » Czw wrz 23, 2010 20:56 Re: WRO.kocie podziemie,Mikołaj -znowu źle :( s. 30

jak zwykle finansowe podsumowanie miesiąca - w lecznicy u dr Marszałek mamy rachunek ponad 600zł :(
dzięki Waszej pomocy bazarki dagamary olgi, turkawki, Agness78 i dwóch osób które pragna pozostać anonimowe , udało nam sie na bieżąco finansować lecznie kotków i spłacić poprzedni miesiąc :ok: :ok: łącznie wydatków było ponad tysiąc złotych i wszystko udąło nam się spłacić :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
teraz tylko te 600zł :(
trochę nas przerastają te wydatki pomimo wszystko :( musimy ograniczyć pomoc , bo z takimi dużymi wydatkami nie możemy być zdane na wpłaty bazarkowe

jessi74

Post » Pt wrz 24, 2010 20:21 Re: WRO.kocie podziemie,RACHUNEK W LECZNICY znowu 600zł :(

oto nasze tymczasiki , łacznie 18 kotków - wydatki są ogromne, mimo że lecznice w których leczymy, kasują nas tylko za leki
u Figaro 3 - Odysek, Shira, Gacek
u Beaty 9: dwie koteczki 4 miesieczne z Wejherowskiej ( Mariolka i Cieciorka) , starsza koteczka Sąsiadka ( zabrana z bardzo złych warunków), Olinka, Kingusia, Fredzia, dwa dzikuski z pod NFZ ( siedzą w klatce od stycznia- są problemy z ich wyleczeniem) , półdzikusek Puchatek
u Kluska 2: Margo i Jasiek
u mnie 3: Stasia Mikołaj i Bartuś
u natasza25 1: maluszek zabrany z Więckowskiego, 2 przed chwila wyadopotowane

jessi74

Post » Pt wrz 24, 2010 21:42 Re: WRO.kocie podziemie,Mikołaj -znowu źle :( s. 30

jessi74 pisze:jak zwykle finansowe podsumowanie miesiąca - w lecznicy u dr Marszałek mamy rachunek ponad 600zł :(
dzięki Waszej pomocy bazarki dagamary olgi, turkawki, Agness78 i dwóch osób które pragna pozostać anonimowe , udało nam sie na bieżąco finansować lecznie kotków i spłacić poprzedni miesiąc :ok: :ok: łącznie wydatków było ponad tysiąc złotych i wszystko udąło nam się spłacić :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
trochę nas przerastają te wydatki pomimo wszystko :( musimy ograniczyć pomoc , bo z takimi dużymi wydatkami nie możemy być zdane na wpłaty bazarkowe

ja taki niesmiały pomysł MAKULATURA

ja jestem wielka fanką, bo od 6 lat zbieram w szkole na potrzeby kotów pani Hanki i inne akcje charytatywne. Teraz jest naprawdę fajna cena - nawet 30 gr za kg. Gazety i czasopisma kolorowe są naprawde ciężkie. kto tam ma możliwości uskładać w pracy. gdyby ktoś chciał podrzucić do mnie w ok. Jana Pawła lub do szkoły przy Stalowowolskiej, to ja mogę potem spieniężyć dla wrocawskich kotkw. Dla przykładu - ostatnio dostaliśmy 4 duże kartony z ulotkami, kilka reklamówek z gazetami = ok.200 kg = ok.60 zł.
Obrazek Obrazek

Thorkatt

Od: Czw sty 04, 2007 23:29

Post » Pt wrz 24, 2010 21:52 Re: WRO.kocie podziemie,Mikołaj -znowu źle :( s. 30

Thorkatt pisze:
jessi74 pisze:jak zwykle finansowe podsumowanie miesiąca - w lecznicy u dr Marszałek mamy rachunek ponad 600zł :(

ja taki niesmiały pomysł MAKULATURA

ja jestem wielka fanką, bo od 6 lat zbieram w szkole na potrzeby kotów pani Hanki i inne akcje charytatywne. Teraz jest naprawdę fajna cena - nawet 30 gr za kg. Gazety i czasopisma kolorowe są naprawde ciężkie. kto tam ma możliwości uskładać w pracy. gdyby ktoś chciał podrzucić do mnie w ok. Jana Pawła lub do szkoły przy Stalowowolskiej, to ja mogę potem spieniężyć dla wrocawskich kotkw. Dla przykładu - ostatnio dostaliśmy 4 duże kartony z ulotkami, kilka reklamówek z gazetami = ok.200 kg = ok.60 zł.

Podoba mi się pomysł ! już Ci nawet kiedyś mówiłam! :ok:
a jak Wam Dziewczyny ? i :wink: chłopaki ?
możemy składać u Beaty w piwnicy, a ja potem to przewiozę do Thorkatt, a ona następnię spienięży :ok: :ok:

jessi74

Post » Sob wrz 25, 2010 6:35 Re: WRO.kocie podziemie,RACHUNEK W LECZNICY znowu 600zł :(

powiem mojej mamie, będzie zbierać wszystkie okoliczne gazety z kauflandu :twisted: i nie tylko!
powaznie, jak coś się uzbiera, dam znać
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Sob wrz 25, 2010 10:49 Re: WRO.kocie podziemie,RACHUNEK W LECZNICY znowu 600zł :(

dagmara-olga pisze:powiem mojej mamie, będzie zbierać wszystkie okoliczne gazety z kauflandu :twisted: i nie tylko!
powaznie, jak coś się uzbiera, dam znać

:ok:

jessi74

[poprzednia][następna]