Kot zjada żwirek silikonowy-czy może mu zaszkodzić?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto wrz 21, 2010 21:40 Kot zjada żwirek silikonowy-czy może mu zaszkodzić?

Hej!

Kupiłam dzisiaj dla kotków żwirek silikonowy, bo wszyscy mi polecali, że taki fajny.
No i mój Filuś zachwycił się nim do tego stopnia, że bierze te kawałeczki do pyska i chyba próbuje zjadać i rozgryzać...
Czy coś może mu się stać?
Nie siedzę cały czas w domu i nie dam rady go upilnować, żeby tego nie robił.
Żwirek nazywa się "Higio", jest obecnie na promocji w Biedronce. Na opakowaniu jest napisane, że po każdym kontakcie ze żwirkiem należy umyć ręce - no a kot, czy to jemu może zaszkodzić, jak zje te granulki?

Dzięki!

daggie

Od: Sob cze 19, 2010 15:16

Post » Wto wrz 21, 2010 22:56 Re: Kot zjada żwirek silikonowy-czy może mu zaszkodzić?

No pewnie, że może... Człowiek jak zje silikonowy żwitek to też mu zaszkodzi. Tym bardziej, że krawędzie silikonowego żwirku są raczej ostre- juz pomijając sklad...

Najbezpieczniejszy żwirek to chyba drewniany, kiedyś używałam bentonitu ale pyli strasznie. Do silikon moje kociaste się zalatwiać nie chcą, chyba je w łapki kłuje...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Jeśli myślisz, że będę płakać, to masz rację... ale pamiętaj, przejdzie mi i się zemszczę."

ifciastu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:21

Post » Wto wrz 21, 2010 23:26 Re: Kot zjada żwirek silikonowy-czy może mu zaszkodzić?

A jeszcze jak taki żwirek zatka kociastemu żołądek albo jelita to już w ogóle masakra... :|
Mój kot się bawił żwirkiem silikonowym, więc żwirek wywędrował z domu tak szybko jak przyszedł :P
Używałam kiedyś drewnianego, był dobry, ale nie każdy kot się lubi w taki załatwiać... no i sam żwirek ma specyficzny zapach, który akurat mnie drażni w połączeniu z kocimi odchodami szczególnie...
Więc został mi zwykły, bentonitowy... koty się nim nie bawią przede wszystkim, a poza tym ładnie się zbryla i nie śmierdzi...
Także ja osobiście bym odradzała silikon 8)
" Jesteś odpowiedzialny za to, co oswoiłeś... "

Draugia

Od: Nie gru 23, 2007 1:25

Post » Wto wrz 21, 2010 23:36 Re: Kot zjada żwirek silikonowy-czy może mu zaszkodzić?

Ifciastu, dziękuję za odpowiedź!

Drewniany żwirek też mam - nabyłam 60 litrów na Allegro :twisted:
Mia - kocica - uwidziała sobie, że nie będzie korzystać ze żwirku drewnianego i dla niej tylko kamyczkowy (jak miała tylko drewniany, to robiła poza kuwetą :evil: )
No a Filuś, jak to zazdrośnik i papuga - też zignorował swój żwirek i lezie do Mijkowej kuwety za potrzebą. A 60 litrów żwirku stoi :evil:
Dziś kupiłam ten silikon, z nadzieją, że Mia będzie do niego łazić, no ale przylazł Filuś i zaczął go żreć 8O
I nic sobie nie robi z tego, że ma swój żwirek 8O

Jak go odzwyczaić od żarcia żwirku?
No i od łażenia do cudzej kuwety też?

daggie

Post » Wto wrz 21, 2010 23:44 Re: Kot zjada żwirek silikonowy-czy może mu zaszkodzić?

Taniej wyjdzie zmiana żwirku niż leczenie kota. O nerwach nie wspominając. Czasem trzeba kilka sprawdzić, zanim trafi się na odpowiedni.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Śro wrz 22, 2010 8:08 Re: Kot zjada żwirek silikonowy-czy może mu zaszkodzić?

Ja też radziła bym pozbyć się tego silikonowego z domu
Jakoś nie mam odwagi się do tego przekonać
No widzisz na przekór :D
moja Mijka uwielbia drewniany a Filuś bentonit
Pozdrawiam serdecznie

Kociama

Od: Czw gru 07, 2006 18:34

Post » Śro wrz 22, 2010 9:39 Re: Kot zjada żwirek silikonowy-czy może mu zaszkodzić?

A dlaczego po prostu nie zmienisz obu kotom żwirku na bentonit?
Przynajmniej kociak będzie bezpieczny :roll:
U mnie też kocica starsza wolałaby pewnie jak kiedyś mieć drewniany, ale ma bentonitowy i nie narzeka :wink:
Nie sądzę, żeby się udało oduczyć małego od wcinania silikonu, a powtorze slowa mziel, taniej wyjdzie zmienić żwirek i co najważniejsze, ocalisz kota od problemów ze zdrówkiem albo nawet uratujesz mu zycie... :roll:
" Jesteś odpowiedzialny za to, co oswoiłeś... "

Draugia

Od: Nie gru 23, 2007 1:25

Post » Śro wrz 22, 2010 10:02 Re: Kot zjada żwirek silikonowy-czy może mu zaszkodzić?

Dziewczyny mają rację, taniej i prościej jest dostosować się do kota :mrgreen:
Ja używam bentonitu (kotki wolą) i drewnianego (używany od czasu do czasu tylko), stoja tak sobie 2 kuwetki
A jedna moja bawi się bentonitem, czystym - wyciąga z worka przez otwór albo nawet przegryza worek i wyciąga :evil: muszę zamykać worek w pudle
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Śro wrz 22, 2010 10:43 Re: Kot zjada żwirek silikonowy-czy może mu zaszkodzić?

to jeśli drewniany im nie pasuje a silikon zjadają kupuj bentonitowy:)
"Jeśli myślisz, że będę płakać, to masz rację... ale pamiętaj, przejdzie mi i się zemszczę."

ifciastu

Post » Czw wrz 23, 2010 20:19 Re: Kot zjada żwirek silikonowy-czy może mu zaszkodzić?

Ja używam Catsan, jest cenowo porównywalny z silikonowym, nie zbryla się, świetnie chłonie zapachy, nie paprze kuwety, wyjmuje się tylko kupki, a całość zmienia jak się robi mokry. Opakowanie przy 2 kotach starczy na ok 8-9 dni.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Czw wrz 23, 2010 20:38 Re: Kot zjada żwirek silikonowy-czy może mu zaszkodzić?

Sytuacja już została opanowana :)
Filusiowi znudziła się degustacja żwirku. Mia nasikała do kuwety, więc żwirek przestał być atrakcyjny jako potencjalna karma alternatywna ;)

Aha, gwoli ścisłości - Filuś nie jest "kociakiem"! To wielkie, 6-kilowe kociszcze, ma ponad rok :)

Jeszcze jedno - czy żwirek silikonowy może być wyrzucany do toalety? Jak wrzucałam kupki, to tak śmiesznie "syczał"... to chyba się rozpuszcza?

daggie

Post » Pt wrz 24, 2010 8:16 Re: Kot zjada żwirek silikonowy-czy może mu zaszkodzić?

daggie pisze:Jeszcze jedno - czy żwirek silikonowy może być wyrzucany do toalety? Jak wrzucałam kupki, to tak śmiesznie "syczał"... to chyba się rozpuszcza?

On się nie rozpuszcza. Jak kot nasiurka to też syczy bo wciąga płyny, ale wydaje mi się, że jednak się nie rozpuszcza...

ifciastu