Książki i filmy na zabezpieczenie okien - pilne!!!

Indywidualne aukcje na kocie potrzeby

Post » Śro wrz 15, 2010 11:50 Książki i filmy na zabezpieczenie okien - pilne!!!

Przeczytawszy mrożącą krew w żyłach opowieść AYO o tym jak jej kot B usiłował popełnić samobójstwo, względnie zmusić ją do takowego, postanowiłam coś z tym zrobić. AYO, jako osoba odpowiedzialna, myśli intensywnie o zabezpieczeniu okien, jednakowoż z racji pewnych niedoborów finansowych (któż z nas nie miewa problemów w tym temacie :roll: ) nie jest w stanie w tej chwili przeprowadzić owej operacji. Kot B nie zamierza jednak czekać na to, aż AYO odłoży kasę, przyprawiając swoją podwładną o palpitację serca regularnie za pomocą nagzymsowych wyczynów, a że szybka z niego bestia, AYO nie jest w stanie wywietrzyć nawet mieszkania, bez narażenia życia kota i swojego (albowiem gdyby Behemotowi udało się spaść, AYO niechybnie skoczy na główkę za nim :twisted: )Wątek Bandyty Behemota; viewtopic.php?f=1&t=110985&start=1305

W związku z tym, że sama niedomagam ostatnio na pusty portfel (jestem bezrobotna :( )postanowiłam chociaż uczynić bazarek na ten cel. Pieniążki z bazarku w całości zostaną przekazane Siostrze AYO. Do kwoty wylicytowanej należy doliczyć koszt wysyłki - nie mogę ich niestety pokryć. Jako, że są to książki ciężkie, myślę, że będzie to 5 zł do sztuki.

A oto fanty:

1. Książka Neil Gaiman "Chłopaki Anasiego" w twardej oprawie i papierowej obwolucie, raz przeczytana, ale wcale po niej tego nie widać.
Cena wywoławcza 10zł. Najwyższa oferta Katikot 13zł. :1luvu:
Obrazek

Mitologia dla czasów współczesnych.
Bezczelnie śmiała i oryginalna nowa powieść, traktująca o mrocznym proroctwie, dysfunkcjonalnych rodzinach i tajemniczych podstępach (oraz o pewnej limonce).
Chłopaki Anansiego to najnowsze dzieło literackiego mistrza, cenionego przez krytyków Neila Gaimana, ulubieńca popkultury. W Chłopakach Anansiego autor powraca do mitycznych krain, opisanych jakże błyskotliwie w bestsellerowych Amerykańskich bogach.
Czytelnicy z Ameryki i całego świata po raz pierwszy poznali pana Nancy’ego (Anansiego), pajęczego boga, właśnie w Amerykańskich bogach. Chłopaki Anansiego to historia o jego dwóch synach, Grubym Charliem i Spiderze.
Gdy ojciec Grubego Charliego raz nadał czemuś nazwę, przyczepiała się na dobre. Na przykład kiedy nazwał Grubego Charliego "Grubym Charliem". Nawet teraz, w dwadzieścia lat później, Gruby Charlie nie może uwolnić się od tego przydomku, krępującego prezentu od ojca, który tymczasem pada martwy podczas występu karaoke i rujnuje Grubemu Charliemu życie.
To zabawna i straszna historia, nie będąca do końca thrillerem, i nie do końca horrorem, nie pasująca też do szufladki opowieści o duchach (choć występuje w niej co najmniej jeden duch) ani komedii romantycznej (mimo że pojawia się w niej kilka romansów, i z pewnością jest komedią, no, prócz tych strasznych kawałków). Jeśli musicie ją jakoś zaklasyfikować, to jako magiczno-komiczno-rodzinno-obyczajowy-horroro-thrillero-romans-z duchami, choć w ten sposób pominiecie elementy detektywistyczne i kawałki o jedzeniu.” (Nie zapominajmy, że pojawia się w niej bardzo interesująca limonka.)"

2. Książka Peter F. Hamilton "Pustka; sny" - nóweczka
Cena wywoławcza 10zł. Najwyższa oferta...Obrazek
Obrazek

Pustka:sny - recenzja
Monika Frenkiel

Galaktyczne współistnienie

Daleka przyszłość. Ludzkość nie tylko współżyje zgodnie z pozaziemskimi cywilizacjami, ale sama podzieliła się na wiele pokojowo współdziałających frakcji. Wśród nich znalazło się miejsce dla tych, którzy istnieją jako część umysłowej wspólnoty, bez fizycznego ciała, dla „naturalnych” czy tych, którzy dzielą jeden umysł na wiele ciał. Choroby czy śmierć są zaledwie niedogodnościami, w żaden sposób nie zakłócającymi istnienia.

W centrum wszechświata ludzi i obcych istnieje Pustka – sztuczny świat, stworzony przez dawno wymarłą rasę, chroniony potężnymi zabezpieczeniami, niedostępny dla nikogo z zewnątrz, co jakiś czas pożerający kawałek wszechświata. O tym, co dzieje się w Pustce, nikt nic nie wie. Do momentu, kiedy na obrzeżach Pustki pojawia się Inigo, w którego snach pojawiają się sceny z życia świata wewnątrz Pustki. Te sny są początkiem potężnego ruchu religijnego, a kiedy Inigo tajemniczo znika, jego wyznawcy postanawiają udać się do wnętrza Pustki. Mimo prognoz, że Pielgrzymka wywoła zagładę wszechświata...

Jeśli oczekujecie łatwej i przyjemnej książki, omijajcie powieść Hamiltona. „Pustka:sny” to początek wielkiej, kosmicznej sagi, w pierwszym tomie trudnej do zrozumienia i ogarnięcia. Sytuację komplikuje mnogość bohaterów, przeskoki w czasie od akcji rzeczywistej do snów Iniga, czy bardzo powolne wyjaśnianie zasad rządzących światem Hamiltona. Chociaż to ostatnie akurat rozumiem, bo żeby wyjaśnić genezę tego świata, panujące w nim stosunki ekonomiczne i społeczne, potrzebny byłby osobny tom. „Pustka:sny” imponuje swoim rozmachem i wielością wątków, a jeśli w kolejnych tomach autorowi uda się je spójnie połączyć, będę pod dużym wrażeniem.

Sama akcja w książce jest elementem podrzędnym – tak naprawdę interesujące pod tym względem i naprawdę wciągające są fragmenty snów Iniga (co poniekąd tłumaczy także zainteresowanie nimi mieszkańców świata Wspólnoty Międzyukładowej). W książce bardziej chodzi o przedstawienie rozmaitych światopoglądów i idei, że bardzo różne koncepcje mogą pokojowo współistnieć.

Chociaż książka Hamiltona zmęczyła mnie bardzo, czekam niecierpliwie na ciąg dalszy. Obawiam się jednak, że na dwóch książkach to się nie skończy.

3. Książka Jeff Vandermeer "Shriek; Posłowie" - twarda oprawa - nóweczka
Obrazek

„Shriek: Posłowie” jest tragikomiczną historią rodzinną rozgrywającą się w stworzonym przez Jeffa VanderMeera legendarnym fikcyjnym mieście Ambergris.
To opowiedziana z ekstrawagancką pasją przez niegdysiejszą bywalczynię salonów, Janice Shriek, pełna barwnych i fascynujących postaci oraz tajemniczych zdarzeń historia przygód brata Janice, Duncana, historyka opętanego przez skazany na niepowodzenie romans i mroczny sekret, który może go zabić lub przemienić.
To także opowieść o wojnie pomiędzy konkurencyjnymi wydawnictwami

4. Książka Mike Carey "Krew nie woda" - czytana, lekko zagięte rogi
Cena wywoławcza 5zł. Najwyższa ofertaKotka Dorotka 10zł. :1luvu:
Obrazek

Felix Castor zarabia na życie jako egzorcysta, więc radzenie sobie ze zmarłymi jest jego specjalnością. Dzięki , często przedziwnym, zleceniom, jakie dotąd otrzymał, sądzi, że widział już wszystko. Jednakże nocne wezwanie na osiedle w południowym Londynie dowodzi, że istnieją sprawy, które mogą go zaskoczyć. Ostatecznie nie co dzień widzi się własne nazwisko wypisane krwią na miejscu zbrodni… W dodatku, to okazuje się szczytem góry lodowej, osiedle bowiem opanowała epidemia przemocy i Castor nie potrzebuje szóstego zmysłu, by dostrzec, że dzieje się coś bardzo złego. Sprawą zajęła się już Anathemata, ekskomunikowana bojówka Kościoła katolickiego, lecz stosowane przez nią brutalne rozwiązania mogą jedynie pogorszyć sytuację. Własną grę prowadzi również brat Castora, Matthew.
Co prawda, krew nie woda, ale Castor podejrzewa, że ma do czynienia z czymś więcej niż krwią. I musi odkryć prawdę, nim zrobi to Anathemata. Inaczej rozpęta się piekło…

5.Książka Breent Weeks "Poza cieniem" czytana, lekko zgięte rogi okładki. Ostatni tom trylogii (poprzednie już zostały sprzedane)
Cena wywoławcza 5zł. Najwyższa oferta...Obrazek
Obrazek

Logan Gyre jest królem Cenarii, oblężonego królestwa, dysponującego szczątkową armią i odrobiną nadziei. Ma jedną szansę i desperacki i ryzykowny pomysł, który może zniszczyć jego kraj.
Na północy nowy Król-Bóg ma plan. Jeśli go zrealizuje, nikt już nie zdoła go powstrzymać.
Kylar Stern nie ma wyboru. Żeby ratować przyjaciół – i być może wrogów – musi dokonać niemożliwego: zamordować boginię.
Poza cieniem – to gęste od zwrotów akcji zakończenie trylogii „Anioła Nocy”.

Obiekt jest częścią serii
Weeks, Brent - "Anioł Nocy"
6. Książka Ian McDonald "Rzeka Bogów - nóweczka, twarda oprawa
Obrazek

„Rzeka bogów” bez wysiłku bije na głowę dowolną spekulatywną powieść z ostatnich paru lat; to pełen wigoru skok w przyszłość Indii, widziany oczyma dziewięciu zupełnie różnych postaci. Ich historie wikłają się i łączą, podczas gdy McDonald nie tylko snuje rozbuchaną, pełną tajemnicy intrygę, ale także ilustruje przyszłe dylematy ludzkości, przeskakując od jednego odkrycia ku następnemu, prowadząc nas nieubłaganie ku przyszłości, jakiej sami byśmy sobie nie wyobrazili. (…) Książka się kończy, a czytelnik chce więcej, mimo że McDonald, w odróżnieniu od autorów paru innych potężnych tomiszczy, wie jak się kończy opowieść. Nieustanny potok objawień prowadzi do kulminacji, smutnej i ekscytującej zarazem, całkiem jakby autor, na równi z czytelnikiem, pragnął pozostać w roku 2047.

7. Film DVD "Podróż czerwonego balonika" zafoliowany, nóweczka
Obrazek

Juliette (Juliette Binoche) jest czarującą kobietą, ale jednocześnie matką, która ma na swojej głowie mnóstwo obowiązków. Zarówno w związku ze swoim marionetkowym przedstawieniem i uczniami, których uczy, jak i ze swoimi dziećmi ? Simonem i Louisem. Odkąd rozstała się z ojcem swoich synów, nie ma ani minuty dla siebie. Postanawia więc zatrudnić opiekunkę z Tajwanu, Song Fang, która obecnie studiuje na paryskim uniwersytecie. Podczas pewnej drogi ze szkoły do domu, siedmioletni Simon oprowadza
...
nową opiekunkę po ulicach i kawiarniach swojej dzielnicy. Wkrótce potem, Song Fang i Simon dzielą swój własny wyimaginowany świat, w którym podąża za nimi czerwony balon. Z każdym dniem Song staje się ważniejszą osobą w życiu Juliette, która pomoże jej wziąć życie we własne ręce i uporać się ze wszystkimi problemami

8. Film "Służąca" zafoliowany, nóweczka
Obrazek

Po 23 latach Raquel żyje wyobrażeniem, że jest nie tylko służącą, lecz pełnoprawnym członkiem rodziny Valdesów. Pewnego dnia pani domu postanawia zatrudnić drugą kobietę do pracy, uważając, że Raquel jest przepracowana. Ta jednak odbiera to jak "zamach" na swoją pozycję. W obawie przed utratą swojej dotychczasowej, uprzywilejowanej roli, robi wszystko, aby pozbyć się nowej współpracowniczki. Mocno uczepiła się rodziny Valdesów, którą nazywa “swoją rodziną", i jej ostra rywalizacja z innymi pokojówkami obnaża w niej to, co najgorsze. Wszystko zmienia się wraz z przybyciem bardzo energicznej Lucy, której entuzjazm i pogoda ducha przynosi odmianę w życiu Raquel

Bazarek potrwa tydzień od pierwszej oferty, Zwycięzców poinformuje mailem o numerze konta. Zapraszam!!!
Obrazek
Ostatnio edytowano Śro wrz 22, 2010 3:57 przez pomponmama, łącznie edytowano 3 razy
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Od: Śro paź 15, 2008 15:16

Post » Śro wrz 15, 2010 12:08 Re: Książki i filmy na zabezpieczenie okien - pilne!!!

Po weselu jestem, więc ... wiadomo - kasy ZERO. Ale i tak sie przyłącze.
Tylko, że Ty bezrobotna 8O a takie recenzje piszesz 8O Weź no się zarobkowo za pisanie, ja pierwsza "Przygody Pomponmamy i Kota Pompona" zakupię.

jasdor

Od: Sob wrz 19, 2009 11:51

Post » Śro wrz 15, 2010 12:10 Re: Książki i filmy na zabezpieczenie okien - pilne!!!

A to akurat nie moje recenzje. Ja ostatnio nie pisze recenzji, nie ma zleceń. :?
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Post » Śro wrz 15, 2010 18:04 Re: Książki i filmy na zabezpieczenie okien - pilne!!!

Podrzucę z wieczora 8)
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Post » Czw wrz 16, 2010 7:18 Re: Książki i filmy na zabezpieczenie okien - pilne!!!

Podrzucę z rana :mrgreen:
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Post » Czw wrz 16, 2010 7:40 Re: Książki i filmy na zabezpieczenie okien - pilne!!!

Wzięłabym nr 4 za dychuObrazek
Obrazek

Tatku-pamiętam :(
Obrazek

kotka doroty

Od: Nie mar 22, 2009 13:56

Post » Czw wrz 16, 2010 7:41 Re: Książki i filmy na zabezpieczenie okien - pilne!!!

Cool!Obrazek
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Post » Czw wrz 16, 2010 7:54 Re: Książki i filmy na zabezpieczenie okien - pilne!!!

Nie wiem czemu nie mogę poprawić pierwszego postu, zgłosiłam już administratorowi. Przepraszam Dorotko, uaktualnię jak tylko będzie to możliwe. :?
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Post » Czw wrz 16, 2010 8:21 Re: Książki i filmy na zabezpieczenie okien - pilne!!!

Spoko żaby :mrgreen:
Pomponmamo napisz mi parę słów od siebie o tej książce,to horror,sensacja czy jeszcze coś innego?Akcja toczy się wartko,czy tak sobie?Jak Tobie się czytało?
Mnie zainteresowała recenzja,ale chętnie przeczytałabym Twoją recenzję :roll:
Obrazek

Obrazek

kotka doroty

Post » Czw wrz 16, 2010 8:27 Re: Książki i filmy na zabezpieczenie okien - pilne!!!

kotka doroty pisze:Spoko żaby :mrgreen:
Pomponmamo napisz mi parę słów od siebie o tej książce,to horror,sensacja czy jeszcze coś innego?Akcja toczy się wartko,czy tak sobie?Jak Tobie się czytało?
Mnie zainteresowała recenzja,ale chętnie przeczytałabym Twoją recenzję :roll:

Z tej książki nie pisałam recenzji. Zresztą już od jakiegoś czasu nie pisuję takowych :? Ale będzie ci się podobać. Jest to horror z elementami powieści sensacyjnej, lub, jak kto woli odwrotnie. Zasadniczo 4 część przygód pewnego egzorcysty, współpracującego z policją przy rozwiązywaniu różnych spraw, ale nie trzeba znać poprzednich części - ja też ich nie czytałam. Bardzo krwawa, ale ciekawa opowieść, doskonale się to czyta. Będzie pani zadowolona! :ok: :mrgreen: Nie chcę zdradzić szczegółów. 8)
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Post » Czw wrz 16, 2010 8:32 Re: Książki i filmy na zabezpieczenie okien - pilne!!!

No co? Nikt nie czytuje książeczek ?
Czekamy na jakiegoś mola :ok:

jasdor

Post » Czw wrz 16, 2010 8:42 Re: Książki i filmy na zabezpieczenie okien - pilne!!!

jasdor pisze:No co? Nikt nie czytuje książeczek ?
Czekamy na jakiegoś mola :ok:

Jak to nikt,a ja !!!!
Już sobie zaczęłam licytację :mrgreen:

Dziękuję Pomponmamciu :mrgreen: :1luvu:
Obrazek

Obrazek

kotka doroty

Post » Czw wrz 16, 2010 10:03 Re: Książki i filmy na zabezpieczenie okien - pilne!!!

Poproszę nr 1 za wywoławczą :)
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Czw wrz 16, 2010 10:05 Re: Książki i filmy na zabezpieczenie okien - pilne!!!

Alienor pisze:Poproszę nr 1 za wywoławczą :)

Dziekujemy bardzo :1luvu: Może sie uda, że kot Bohemot pozostanie przy życiu i nie bedzie musiał uczyć się fruwać :1luvu:

jasdor

Post » Czw wrz 16, 2010 11:06 Re: Książki i filmy na zabezpieczenie okien - pilne!!!

Przebijam "Chłopaków Anansiego" o 1zł.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

[następna]