Ranka na pyszczku

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob wrz 11, 2010 19:20 Ranka na pyszczku

Witam, potrzebuję porady. Moja 5-letnia kotka ma od 3 dni rankę na pyszczku, na początku ranka była malutka (ok 5mm średnicy), dzisiaj wygląda tak jak na załączonym obrazku. Nic z niej nie wycieka, jest sucha. Kotka miesiąc temu zmieniła miejsce zamieszkania, z mieszkania w mieście przeniosła się na wieś, jednak nadal mieszka w domu, nie wychodzi na podwórko. Nie zauważyłam u niej pcheł. Je tą samą karmę co wcześniej, z dodatkiem domowego jedzenia, które dają jej gospodarze. Skąd mogła wziąć się ranka i jak ją leczyć?
Obrazek

adaheaven

Od: Sob wrz 11, 2010 16:54

Post » Sob wrz 11, 2010 19:34 Re: Ranka na pyszczku

Zdjęcie się nie wyświetla!

osspdg

Od: Wto sie 05, 2008 9:09

Post » Nie wrz 12, 2010 12:11 Re: Ranka na pyszczku

Moja kotka miewa ranki na pyszczku, bo sobie je z nerwów wydrapuje. Poradź się, proszę, lekarza. Moja kicia dostaje antybiotyk i przeciwświądowe. Pierwsza ranka najpierw była mała, potem zrobiła się duża, nie wiedziałam, co się dzieje i oskarżyłam koty, że ją atakują. Ale nie, to stres kotki.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pon wrz 13, 2010 21:43 Re: Ranka na pyszczku

Może to rzeczywiście stres, ostatnio miała sporo wrażeń... Ale zastanawia mnie jeszcze, czy mogła się czymś zarazić od innego kota. Ostatnio zauważyłam, że jest tam kotek, który wyjada jedzenie mojej kotce, kiedy tylko ktoś zostawi uchylone drzwi. Ten kotek ma na pyszczku rankę w podobnym miejscu, tylko że pokrytą brzydkim, wypukłym strupem. Czy to może mieć związek?

adaheaven

Post » Śro wrz 15, 2010 18:53 Re: Ranka na pyszczku

Najlepszą rzeczą jest wizyta u lekarza. Pewnie może mieć związek, ale tylko lekarz - obejrzawszy ranę - powie, o co chodzi. pozdrawiam ciepło
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Śro wrz 15, 2010 20:29 Re: Ranka na pyszczku

dziękuję za odpowiedź, również pozdrawiam.

adaheaven