dziwne? zachowanie kota

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie wrz 05, 2010 22:46 dziwne? zachowanie kota

Kicia dostaje jedzenie w miseczce i część zjada od razu, a nad resztą zaczyna machać przednią łapką, tak jakby chciała to jedzenie zakopać. Oczywiście "kopie łapą" w powietrzu, nie dotykając jedzenia. Dziwnie i śmiesznie to wygląda.
Czy ktoś wie dlaczego kot tak robi? O co mu chodzi? Nie pasuje jej miseczka? Kicia jest z adopcji ( ma 2 lata ) a poprzedni koci rezydent nigdy czegoś takiego nie robił, dlatego nie wiem o co jej może chodzić.

gosiap

Od: Czw lut 25, 2010 14:56

Post » Nie wrz 05, 2010 23:10 Re: dziwne? zachowanie kota

Jednej mojej tak się zdarza, jak jej jedzenie słabo pasuje - próbuje je zakopać, czasem nawet naciągnie na miskę jakiś papier albo szmatkę :mrgreen:
Dopóki nie wywraca miski, można chyba tolerować.
Inny sposób - zmienić jedzenie :mrgreen:
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pon wrz 06, 2010 0:47 Re: dziwne? zachowanie kota

teraz skończyła jeść
resztę zakopuje na później
wszystkie moje koty tak robią czasami, nie zależy to od rodzaju jedzenia, "zakopują" nawet ulubioną karmę, gdy nie zjedzą wszystkiego do końca, przychodzą dojeść za jakiś czas

dite

Od: Pt maja 14, 2010 18:19

Post » Pon wrz 06, 2010 7:59 Re: dziwne? zachowanie kota

Dzięki za wyjaśnienia. Do tej pory nie miałam takich doświadczeń. Dobrze, że nie ma się czym martwić :D
Pozdrawiam wszystkich :kotek:

gosiap

Od: Czw lut 25, 2010 14:56

Post » Wto wrz 07, 2010 12:37 Re: dziwne? zachowanie kota

Mój kot potrząsa łapą nad miską i ma minę pełną obrzydzenia jak dostanie coś... a myślał, że to będzie coś innego, np. wołowinka surowa... patrzy a to mokra karma... fuj... mówi i z dezaprobatą i potrząsa łapą, na dodatek potrafi odejść i nerwowo się polizać po "szerści" :wink: . Ooo... to bardzo wyraźna wskazówka, że kot został... obrażony :mrgreen: :wink:
12 stycznia 2014 mija rok od kiedy Tigra jest z nami :)

ManfredkotTusi

Od: Czw cze 18, 2009 0:42