Schronisko Sosnowiec - brakuje miejsca na kwarantannie :-(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 02, 2010 21:28 Schronisko Sosnowiec - brakuje miejsca na kwarantannie :-(

Zakładam nowy wątek poświęcony kotom w sosnowieckim schronisku. Mam nadzieję, że dorobimy się -nastu części a każda będzie bardziej optymistyczna od poprzedniej.
11 czerwca została podpisana umowa pomiędzy Urzędem Miasta a Fundacją SOS dla Zwierząt o prowadzenie wolontariatu w schronisku.
Umowa ta to efekt wielu działań ze strony SOS, Stowarzyszenia Nadzieja na Dom oraz Fundacji For Animals, z którą wspólnie od grudnia 2009 starałyśmy się o utworzenie wolontariatu. Urząd wybrał SOS a my, Nadzieja na Dom, dzieląc obowiązki między Kocią Chatkę i schronisko, wspieramy SOS i zajmujemy się kotami.

Mamy świadomość, że pionierzy nie mają łatwo, że jest bardzo dużo pracy, są trudne momenty i przychodzi czasami zniechęcenie, szczególnie jak umierają koty.
Nie poddajemy się jednak łatwo, powoli ale skutecznie zachodzą zmiany.

Trudne przypadki leczymy z własnych funduszy, prosimy o wsparcie, brakuje nam pieniędzy a teraz mamy jeszcze sterylizacje i kastracje bezdomniaków
Stowarzyszenie Opieki nad Zwierzętami „Nadzieja na Dom”
41-216 Sosnowiec Dojazdowa 26
KRS 0000365274 Regon 241717100 NIP 644 34 77 690
Konto - PKO BP SA 80 1020 2313 0000 3502 0381 9133

Wolontariusze: przy kotach pracują:
Dorotka
Alienor
Marta
Felinae
Kinga
Filomen z Piotrem
kto chce dołączyć? :kotek: :kotek: :kotek: czekają a nas jest za mało :-(
Ostatnio edytowano Wto maja 31, 2011 21:27 przez Filomen, łącznie edytowano 49 razy

Filomen

Od: Sob lut 10, 2007 17:20

Post » Czw wrz 02, 2010 21:29 Re: Schronisko Sosnowiec - nowy wątek - zapraszamy

Kalendarz

Lipiec – dezynfekcja. pierwsza próba inwentaryzacji kociostanu, niestety na razie dopóki nie będzie skrupulatnej ewidencji przyjmowanych i wydawanych kotów to nie ma sensu.

Sierpień – z ważniejszych spraw - ogłoszona została zbiórka pieniędzy na zakup jedzenia dla kociaków i najpotrzebniejszych rzeczy. Zbiórka ogłoszona na miau, facebooku oraz w katowickim oddziale mojej firmy UPC. Dzięki temu koty i kociaki mają w miarę regularny dostęp do przyzwoitej karmy. Kwota zebrana 1560 zł.
Staramy się by prawie codziennie ktoś z wolontariuszy zaglądał do schroniska i dokarmiał kociaki, podawał im leki.
zakupione zostało 5 klatek dużych - 2 kupiło SOS 3 Nadzieja na Dom, jedna klatka królicza dar od Jadzi
30 sierpnia - historyczna chwila - rozpoczął się remont kociarni dużej melaminy, materiały dostarcza SOS, część my. Przygotowywana jest przez nas ściana z klatek.
Niektóre koty są szczepione.

Wrzesień - remont trwa - wszystkie koty są na małej kwarantannie, płytki położone, malujemy ściany i sufity. Remont zakończony, postawiony boks - kociarnia otworzyła swoje podwoje dla nowych kotów. Oby jak najmniej ich było.

Październik - remont kwarantanny zakończony, mamy dwie strefy chora i zdrową. W drugiej kociarni jest już 3 tydzien kwarantanny po panleukopenii. wkrótce koty zostaną zaszczepione.

Listopad - remont pomieszczenia Adopcje zakończony, koty z kwarantanny zaszczepione, wypuszczone do nowego pomieszczenia

Grudzień - zdrowe nowo-przyjęte koty są szczepione, kocury kastrowane (wprawdzie trzeba przypominać) a ponadto przyjechała melamina - kontener na pomieszczenie dla kotów

kolejne miesiące - działamy dalej
Ostatnio edytowano Nie mar 20, 2011 18:00 przez Filomen, łącznie edytowano 16 razy

Filomen

Post » Czw wrz 02, 2010 21:30 Re: Schronisko Sosnowiec - bez szczepień nie mamy szans!!!

potrzeby - chętnie przyjmiemy

karma - sucha i mokra - nieustająco potrzebna
rękawiczki jednorazowe, strzykawki, worki na śmieci, gazety i papier (chętnie większy format, super jest z flipchart'ów) jako podkłady,
jednorazowe miseczki, łyżeczki- ja kupuję w Makro takie plastykowe miseczki jak na zupkę, tam chyba ok 50 szt
przydałaby się miotła porządna, mop, domestos, virkon,
żwirek,
Ostatnio edytowano Pon sty 31, 2011 15:43 przez Filomen, łącznie edytowano 15 razy

Filomen

Post » Czw wrz 02, 2010 21:31 Re: Schronisko Sosnowiec - nowy wątek - zapraszamy

banerki i strony

oficjalna strona schroniska http://www.sosnowiec.schronisko.net/

nasza strona Kocia Chatka - viewtopic.php?f=1&t=113931 oraz http://www.nadziejanadom.org

jesteśmy na facebook'u - http://www.facebook.com/pages/Sosnowiec ... 8513154345

kod do banerka z właściwym linkiem, podmieniamy :-)
Kod: Zaznacz cały
[url=http://tnij.org/h5hm][img]http://tnij.org/hzni[/img][/url]
[/quote]
Ostatnio edytowano Pt wrz 03, 2010 9:06 przez Filomen, łącznie edytowano 3 razy

Filomen

Post » Czw wrz 02, 2010 21:31 Re: Schronisko Sosnowiec - nowy wątek - zapraszamy

koty ze schroniska czekające na dom

Kochani - wybaczcie ale najbardziej aktualne zdjęcia znajdziecie na stronie schroniska, tam przede wszystkim staram się uzupełniać na bieżaco oraz na stronie Nadziei na Dom

oficjalna strona schroniska http://www.sosnowiec.schronisko.net/

nasza strona Kocia Chatka - http://www.nadziejanadom.org

ObrazekObrazekObrazek
maluszki - zaszczepione - Kocia Chatka
Obrazek
kicia z oczami jak Kleopatra - młodziutka, straszny miziak - odrobaczona, szczepiona - próbna adopcja
Obrazek
młoda koteczka, przymilna - odrobaczona, szczepiona
Obrazek
czarna kotka o dużych okragłych oczach - szczepiona, wygryza się z nerwów :(
Obrazek
czarna kotka - domowa, w dobrej kondycji, jest w schronisku -
Obrazek
pręguska z czerwoną obróżką, już bardzo długo w schronisku, - zaszczepiona
Obrazek
maluszki - już czwórka :( z przybraną mamką DT Mara S - rudy maluszek w nowym domu (we wrześniu), dwa buraski też adoptowane, została mamka Hanka
Obrazek
Malena - wysterylizowana, piękna, łagodna kotka - jest w Kociej Chatce
Obrazek
kotka szylkretowa, obecnie Kocia Chatka - Ruda
Obrazek
Potforry - dwa maluszki, chłopak i dziewuszka - wygrały los na loterii DT Majencja

znalazły dom
ObrazekPlamek - wykastrowany kocur, łagodny czeka na adopcję w Kociej Chatce
Obrazek
super rudzielce - trzy jeden uciekł z planu zdjęciowego :-) - odrobaczone, szczepione
Obrazek
dorosła kotka, młoda - odrobaczona, szczepiona - Sandra Wąsikowa
Obrazek
maluch z plackami łysymi na szyi, teraz podleczony ma się lepiej - adoptowany
Obrazek
słodka przylepka Candy - szczepiona, odrobaczona 6 miesięczna kotka - adopcja 24 X
Obrazek
kotka domowa, sterylizowana, zaszczepiona - bardzo przerażona - adoptowana
Obrazek
preguska ok.6 m-cy - szczepiona - adoptowana
Obrazek
braciszek Kleopatry - adoptowany
Obrazek
puszysty maluszek czarny cały - adoptowany
Obrazek
biało - czarny koteczek - podrostek, bardzo lgnie do ludzi - adopcja wrzesień
Obrazek
piękna Czika o niezwykłym umaszczeniu - preguska z rudymi plamami na pleckach, po 6 latach wyrzucona z domu do schronu :( - znalazła nowy dom
Obrazek
preguska bez obróżki - szefowa - rozstawia po kątach pozostałe koty - kotka adoptowana we wrześniu, domek w Katowicach
Obrazek
Brusia - bohaterskie maleństwo, przeżyło kilka tygodni w schronie, DT Filomen - adoptowana, domek w Katowicach

odeszły [*]
Obrazekpręguska z zieloną obróżką, już bardzo długo w schronisku, pilnie potrzebuje w domu, boi się
Obrazek
kolejny czarny maluch - dziewczynka Pieszczoszka - DT Terenia1
Obrazek
biało-szara kicia - trochę dzika
Ostatnio edytowano Wto lis 16, 2010 15:38 przez Filomen, łącznie edytowano 49 razy

Filomen

Post » Czw wrz 02, 2010 22:40 Schronisko sosnowiec nowy wątek

Sik ;o) zaznaczam
Obrazek
Obrazek
_______________________________________________________________________________________

Dorota Wojciechowska

Od: Czw lip 24, 2008 9:21

Post » Czw wrz 02, 2010 22:44 Re: Schronisko Sosnowiec - nowy wątek - zapraszamy

:ok:
Mój niewidomy i głuchy Boguś - MISTER niepełnosprawnych kotów Obrazek.... [*]

Iweta

Od: Czw cze 01, 2006 18:42

Post » Pt wrz 03, 2010 7:13 Re: Schronisko Sosnowiec - nowy wątek - zapraszamy

Też jestem :D

terenia1

Od: Nie paź 15, 2006 20:23

Post » Pt wrz 03, 2010 7:45 Re: Schronisko Sosnowiec - nowy wątek - zapraszamy

Przypomnę wam Plamka.
Kocio w schronisku mega wystraszony, przyziemny. Zawsze zaszywal się w najciemniejszą dziurę.
Oto Plamek w schronisku Obrazek

Plamka zabraliśmy do kociej Chatki.
Niby tez zbiorowisko kocie, a Plamek to nie ten sam kot.
Piękny długonogi zielonooki myziak :D
Oto Plamek u kociej Chatce Obrazek Obrazek Obrazek
Dla sterylizowanego faceta, myziaka i przytulaka barankującego szukamy domku :1luvu:
Obrazek
Obrazek
_______________________________________________________________________________________

Dorota Wojciechowska

Post » Pt wrz 03, 2010 7:47 Re: Schronisko Sosnowiec - nowy wątek - zapraszamy

Również witam :)
Obrazek

Nowa82

Od: Czw mar 18, 2010 12:41

Post » Pt wrz 03, 2010 7:47 Re: Schronisko Sosnowiec - nowy wątek - zapraszamy

Posłusznie się melduję :ok:
Ewa tak se myślę, może warto ustalić grafik kiedy kto karmi i zajmuje się kotami?
Obrazek Obrazek Działajmy razem, bo działamy w słusznej sprawie, uczmy się od braci mniejszych-klik

Rybka_39

Od: Sob kwi 18, 2009 16:44

Post » Pt wrz 03, 2010 8:01 Re: Schronisko Sosnowiec - nowy wątek - zapraszamy

Mara S pisze:Dziś popołudniu byłam z kotami u weta, dostały leki a najmniejsza umierająca czarnuszka miała nawet wyższą temp. niż wczoraj, teraz wróciłam ze spotkania z rodzicami - malutka czarnuszka dołączyła do mamusi - nie żyje :cry: Nawet nie zdążyła sie położyć na poduszce elektrycznej :( bo dopiero ją przywiozłam (dzięki Karolina). Mamka też nie najlepiej: rzyga żółcią, chudnie, nie je, nie pije, miała zbyt szybko krzepnącą krew by pobrać ją do badania... Zastanawiam się też poważnie nad uśpieniem Sonyego :(

Mara bardzo mi przykro, że nie mogłam pomóc z Sonym :(
Obrazek

Nowa82

Post » Pt wrz 03, 2010 8:04 Re: Schronisko Sosnowiec - nowy wątek - zapraszamy

też jezdem ;)
Obrazek
viewtopic.php?f=1&t=116684&start=45
http://nadziejanadom.org/
Ludwiczek[']; Kinia[']; Balbinka[']; Kleo ['] - mój kochany miś

Kleo

Od: Sob sty 12, 2008 15:50

Post » Pt wrz 03, 2010 8:16 Re: Schronisko Sosnowiec - nowy wątek - zapraszamy

A teraz doczytałam z tymi gazetami, ok... to przy okazji podrzucę bezpośrednio do schronu ze wskazaniem dla kotków :) Bo mam też od Gosi karmę dla małych kociąt również do schroniska.
Obrazek

Nowa82

Post » Pt wrz 03, 2010 8:31 Re: Schronisko Sosnowiec - nowy wątek - zapraszamy

Nowa82 pisze:A teraz doczytałam z tymi gazetami, ok... to przy okazji podrzucę bezpośrednio do schronu ze wskazaniem dla kotków :) Bo mam też od Gosi karmę dla małych kociąt również do schroniska.

Super. daj znać jak zawieziesz to przypilnujemy żeby gdzieś nie wsiąkło.
Ja bedę w schronie w poniedziałek i środę tak od 9 30 do 11 napewno :D
Obrazek
Obrazek

Dorota Wojciechowska

[następna]