Poznań - oddam rybki - gupiki

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Czw wrz 02, 2010 12:19 Re: Poznań - oddam rybki - gupiki

KaleidoStar pisze:Spokojnie, znam sporą grupkę poznaniaków, których uwielbiam :D

Za jakiś czas dorzucę do moich jakieś obce, żeby trochę krwi dodać nowej i pewnie szybko też stanę się samowystarczalna :D

Ale śliczności to są, samiczki prawie tak barwne jak panowie O_o

A tak, niektóre samiczki mają ładnie ubarwione ogonki.
Gdyby zaczęły się rodzić samczyki z takimi "powycinanymi" ogonkami (coś na kształt "proporczyków"), to mi napisz. Bo mam takie dwa samce i nie wiem, czy te ich ogonki zostały obżarte przez kolegów, czy to taka odmiana/mutacja.

Mysia

Od: Wto lip 06, 2004 20:19

Post » Czw wrz 02, 2010 12:31 Re: Poznań - oddam rybki - gupiki

Świerzą krew to tylko samce dodawaj samiczki mogą być stare. Ja mam co pół roku wymianę samcy tak z dziesięć dodaję. Powiem tak jak zaczną się plenić to końca nie widać. Mnie w te upały zginęło 60 sztuk...... :oops: Po dwóch tygodniach nie było widać ,że miałam straty. Cykl jest taki:
ciąża trwa 4 do 6 tygodni zależy od temperatury i odmiany
liczebność od 4 do 20 sztuk narybku
po 40 dniach od urodzenia można dostrzec płeć narybku
po trzech miesiącach młode rybki są gotowe do rozrodu.
Polecam karmienie narybku i dorosłych ryb trzy cztery razy dziennie ograniczysz kanibalizm starych wobec narybku. Ja narybek karmię pylistym pokarmem i rosną bardzo szybko. Idealna temperatura to 27 stopni.

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Czw wrz 02, 2010 12:41 Re: Poznań - oddam rybki - gupiki

persiak1 pisze:Świerzą krew to tylko samce dodawaj samiczki mogą być stare. Ja mam co pół roku wymianę samcy tak z dziesięć dodaję. Powiem tak jak zaczną się plenić to końca nie widać. Mnie w te upały zginęło 60 sztuk...... :oops: Po dwóch tygodniach nie było widać ,że miałam straty. Cykl jest taki:
ciąża trwa 4 do 6 tygodni zależy od temperatury i odmiany
liczebność od 4 do 20 sztuk narybku
po 40 dniach od urodzenia można dostrzec płeć narybku
po trzech miesiącach młode rybki są gotowe do rozrodu.
Polecam karmienie narybku i dorosłych ryb trzy cztery razy dziennie ograniczysz kanibalizm starych wobec narybku. Ja narybek karmię pylistym pokarmem i rosną bardzo szybko. Idealna temperatura to 27 stopni.

Wiesz, biorąc pod uwagę ich tempo rozmnażania, ja się jakoś bardzo za ten kanibalizm nie gniewam,a raczej uważam go za jedno z narzędzi selekcyjnych ;-).

Mysia

Post » Czw wrz 02, 2010 12:41 Re: Poznań - oddam rybki - gupiki

Ok, dam znać..
Jak tak się przyglądam, to cholera ciężko stwierdzić, ale może to faktycznie mieczyki i płomyki są... Fajnie by było :) Chociaż moje marzenie to niebieski trangiel...coś jak ten http://www.mojeakwarium.pl/Images/Rybki/gupik_a.jpg

Kiedyś, jak dość intensywnie się tym zajmowałam, udalo mi się wyselekcjonować calkiem żółte sztuki, żółtozłote takie. Śliczne były....
Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. E. Zola

KaleidoStar

Od: Nie mar 21, 2010 14:00

Post » Czw wrz 02, 2010 13:16 Re: Poznań - oddam rybki - gupiki

KaleidoStar pisze:Ok, dam znać..
Jak tak się przyglądam, to cholera ciężko stwierdzić, ale może to faktycznie mieczyki i płomyki są... Fajnie by było :) Chociaż moje marzenie to niebieski trangiel...coś jak ten http://www.mojeakwarium.pl/Images/Rybki/gupik_a.jpg

Kiedyś, jak dość intensywnie się tym zajmowałam, udalo mi się wyselekcjonować calkiem żółte sztuki, żółtozłote takie. Śliczne były....

Sprawdziłam w internecie i jeśli te moje chłopaki nie są powygryzane, to chyba są mieczowe :-). Nie wiem tylko, czy zdążyły zapłodnić jakieś samiczki, bo same są jeszcze młodziutkie, aczkolwiek już wybarwione. Są takie tylko dwa i oba sobie zostawiłam, więc zobaczymy, czy będą kolejne, albo czy u Ciebie się takie urodzą :-). Pierwsze samczyki - te kupione w sklepie - były dwa - jeden chyba wachlarz, a drugi...hmmm...z krótszą płetwą ogonową, ale za to tułów miał większy od tego "wachlarzyka".

Mysia

Post » Czw wrz 02, 2010 13:35 Re: Poznań - oddam rybki - gupiki

Ja też chcę takiego niebieściucha. Cudo totalne. Mnie udało się stworzyć albinosy samiczki - bezpłodne chyba.
Czarne samiczki.
Fioletowe samce z czerwonymi ogonami i srebrne samice z żółtymi i czerwonymi ogonami i zielone samice z czerwonymi ogonkami i czarnego samca z czerwonym ogonem.

persiak1

Post » Czw wrz 02, 2010 16:32 Re: Poznań - oddam rybki - gupiki

Jeden z tych u mnie ma ogon z małym czubkiem po środku, a inny z wyraźnym mieczem górnym, wybarwiony jak dziki trochę, czyli pomarańczowe i czarne plamki ma. Pierwszy raczej małoletni jeszcze, dosc drobny, drugi już chyba całkiem dorosły...
Obaczym :D

To co... zaczynamy zabawę w hodowle kolorystyczne? :D Kto podejmuje wyzwanie? :)
Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. E. Zola

KaleidoStar

Od: Nie mar 21, 2010 14:00

Post » Czw wrz 02, 2010 17:33 Re: Poznań - oddam rybki - gupiki

Bardzo chętnie się zabawię w kombinacje kolorystyczne. Teraz mam kupne dwa samce granatowe z błękitnymi jasny błękit płetwami.

persiak1

[poprzednia]