Morela wreszcie u siebie - Morelowy Dwór istnieje.

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Nie sie 29, 2010 21:16 Morela wreszcie u siebie - Morelowy Dwór istnieje.

A wiec tak : do oddania jest królewna ze zdjęć poniżej. Więcej zdjęć Moreli na stronie 9.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tak pisze o niej jej dotychczasowa właścicielka:

IMIĘ: MORKA

Kotka długowłosa, ruda w typie kota syberyjskiego, o spokojnym charakterze „damy”.
Jest ze mną od sześciu lat, odziedziczyłam ją po młodym małżeństwie, któremu urodziło się dziecko i pojawił się problem alergii. Była już wtedy wysterylizowana.
Kotka odnajduje się w środowisku innych kotów (mieszkała przez trzy lata z dwoma uroczymi dachowcami po przejściach), ale zawsze chodziła swoimi ścieżkami. Inne koty raczej ją naśladowały. Bardziej „uważa” płeć przeciwną zarówno w swoim gatunku (bardziej kolegowała się z kotem niż z kotką) jak i ludzkim (faworyzuje panów). W towarzystwie innych kotów jest bardziej aktywna i czasami włącza się do zabawy, ale nie za często, to raczej lwica kanapowa.
Nie miała kontaktu z psami, trudno mi powiedzieć jak zareaguje, ale to typ kotki „odważnej” i ciekawej a nie chowającej jak usłyszy jakiś hałas. Zawsze pierwsza wita gości i trzeba ją popodziwiać. Z dziećmi miała kontakt sporadyczny – goście. Jeśli dziecko było spokojne wykazywała inicjatywę integracji, dawała się pogłaskać. Na dziecko nadpobudliwe reagowała wycofaniem, nie zdarzyło się żeby złośliwie drapała czy gryzła. Jeśli coś jej się nie podoba straszy delikatnie łapą lub udaje, że ugryzie.

Powinna być regularnie czesana, za czym średnio przepada. Ma systematycznie obcinane pazurki, to już lepiej. Nie przychodzi sama na kolana, ale uwielbia noszenie na rękach.
Załatwia się do odkrytej kuwety – żwir ekologiczny cat’s best. Jedzenie – jest drobną i szczupłą kotką ok. 4 kg, wygląda solidniej, ale to sierść dodaje objętości. Je stosunkowo mało, najchętniej surową wołowinę rzadziej pierś z kurczaka, ale nie pogardzi saszetką czy puszką. Z karmy dla kotów preferuje suchą, na wagę odkłaczającą. Weterynarz sugerował, że powinna przejść na specjalistyczną karmę RC, profilaktyka w związku z nerkami, ale nie jest zainteresowana takim jedzeniem.
Ostatnio edytowano Czw gru 23, 2010 9:01 przez Neigh, łącznie edytowano 2 razy
Ci którzy nie lubią kotów w poprzednim wcieleniu musieli być myszami......

Obrazek

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem"

Neigh

Od: Pt lis 16, 2007 17:10

Post » Pon sie 30, 2010 15:12 Re: Ruda długowłosa kota szuka nowego domu

Podrzucimy dziewczynkę.
W środę jestem umówiona z Panią na wizytę zapoznawczą - zaaoferowałam Kotce tymczas - znalezienie odpowiedzialnego domu moze trochę potrwać...
Niestety dla ludzi ośmioletni kot to już starzec. W takim razie, ja też już stoję nad grobem...... będzie nam raźniej hihihihi

Obrazek

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem"

Neigh

Post » Pon sie 30, 2010 15:40 Re: Ruda długowłosa kota szuka nowego domu

Nie rozumiem , 8 latka to jeszcze młokos! :)
Moja 12latka ma pełno energi i rozstawia towarzystwo po kątach :) terrorysta :twisted:

Szybko znajdzie domek!

seja

Od: Sob lis 29, 2008 6:23

Post » Pon sie 30, 2010 16:21 Re: Ruda długowłosa kota szuka nowego domu

seja pisze:Nie rozumiem , 8 latka to jeszcze młokos! :)
Moja 12latka ma pełno energi i rozstawia towarzystwo po kątach :) terrorysta :twisted:

Szybko znajdzie domek!

Ludzie są nienormalni.....że tak powiem:-). Miałam na tymczasie rudego kotka - telefonów wiele - jednemu z panów powiedziałam, ze tego już nie mam, ale mam np. biało - rudego. Kociak - pyta pan.
Nie odpowiedziałam - ma tak 4 - 5 lat. Taki stary? Zapytał pan z oburzeniem.
No i co miałam z nim dyskutować? O czym?......

Obrazek

Neigh

Post » Pon sie 30, 2010 16:46 Re: Ruda długowłosa kota szuka nowego domu

Zazwyczaj mówię, że kociak i tak po roku będzie wyglądał tak jak przez pozostałe 19lat życia, a co zniszczy i zadrapie to jego! :D

Mówię, że już wiadomo co za "typ" kociaka z niego jest : czy mizak nakolankowy , czy taki co przychodzi wtedy gdy chce :)
Że już ukształtowany, że kuwetkowy, że nie będzie chorować na kocięce choroby, że już wykastorowany, to 250zł w kieszeni.

Że jak ma już np 5 lat, to aż jeszcze 15 lat życia przed nim, zamiast 20...

Staram się pokazać inne strony starszego kociaka.

Każdy ma swoje chwyty...zawsze można zapytać ile ktoś ma lat i np. powiedzieć :"o to pan/pani jest równolatką kiciusia" .
Wtedy hasło stary drażni :twisted:

seja

Post » Pon sie 30, 2010 17:45 Re: Ruda długowłosa kota szuka nowego domu

Pozwoliłam sobie zgłosić Morkę na wątku Seniorów viewtopic.php?f=1&t=105064&p=6360409#p6360409 - trzymam kciuki za rudą długowłosą piękność :D

Willow_

Od: Nie maja 23, 2010 18:06

Post » Pon sie 30, 2010 18:06 Re: Ruda długowłosa kota szuka nowego domu

tak kotka będzie wpisana na wątku seniorów ale BARDZO proszę o podawanie tam informacji - czy coś sie zmieniło itp.
Bez tego wątek jest martwy a ja nie śledzę wątków wszystkich seniorów.
z góry dziękuję i życzę kotce dobrego domu w imieniu swoim i moich seniorów Kefira i Morfeusza
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Pon sie 30, 2010 19:25 Re: Ruda długowłosa kota szuka nowego domu

dagmara-olga pisze:tak kotka będzie wpisana na wątku seniorów ale BARDZO proszę o podawanie tam informacji - czy coś sie zmieniło itp.
Bez tego wątek jest martwy a ja nie śledzę wątków wszystkich seniorów.
z góry dziękuję i życzę kotce dobrego domu w imieniu swoim i moich seniorów Kefira i Morfeusza

Bardzo dziękuję w imieniu Morki - naturalnie, jeśli jej sytuacja ulegnie zmianie - dam znać.

Obrazek

Neigh

Post » Czw wrz 02, 2010 10:57 Re: Ruda długowłosa kota szuka nowego domu

Neigh pisze:Podrzucimy dziewczynkę.
W środę jestem umówiona z Panią na wizytę zapoznawczą - zaaoferowałam Kotce tymczas - znalezienie odpowiedzialnego domu moze trochę potrwać...
Niestety dla ludzi ośmioletni kot to już starzec. W takim razie, ja też już stoję nad grobem...... będzie nam raźniej hihihihi

I jak po wizycie ?

seja

Post » Czw wrz 02, 2010 19:32 Re: Ruda długowłosa kota szuka nowego domu

Morka baaaaaaaaaaardzo ładna, odważna i ogólnie hej do przodu. Zachowywała się u mnie bardzo pewnie, niemal jakby tu bywała. Zwiedzała okolicę, miała roszczenia:-)

Pani sympatyczna, widać, ze z kotem szaleńczo związana...........oj trudno jej się bedzie rozstać. Przyjechała z koleżanką ( kociarą ) także spędziłyśmy dwie godziny opowiadając o kotach. Bardzo mi się podobała - to pierwszy przypadek z jakim mam do czynienia, kiedy rozstanie nie jest wykrętem - ona musi oddać tego kota........i nie jest jej z tym łatwo....

Noo i dowiedziałam sie, ze w okolicach Bartyckiej roi sie od kociąt w typie norwega, persa. Ponoć w domkach jednorodzinnych ludzie mają kocury......o kastracji słyszeć nie chcą..........no i rasowce kryją okoliczne dachówki.
Chcę sie z 2 Panią umówić i przynajmniej zobaczyć co sie tam ciekawego kryje.....
Kotki posterylizować......a takie udziwnione maluchy to by szybciorem domy znalazły

Obrazek

Neigh

Post » Czw wrz 02, 2010 20:19 Re: Ruda długowłosa kota szuka nowego domu

A nie będzie chciała jej jak wróci?
Czy juz nie wraca?
Może znalazłby się jakiś tymczasowy DS?

Przyznam , że kica mi się podoba...ciut zaa młoda :ryk: jak dla mnie :) ale myślę o niej...

seja

Post » Czw wrz 02, 2010 22:29 Re: Ruda długowłosa kota szuka nowego domu

Rozmawiałyśmy o tym - pytałam czy nie chciałaby kota umieścić na czas wyjazdu. Jednak z tego co zrozumiałam ( a nie chciałam być wścibska ) Pani nie zamierza wracać. I z tego co zrozumiałam wyjezdza bardzo daleko

Obrazek

Neigh

Post » Czw wrz 02, 2010 22:31 Re: Ruda długowłosa kota szuka nowego domu

Jeśli Pani zdecyduje się ja u mnie zostawic ( a wcale nie wiem - w końcu mogłam nie przypaśc do gustu) to nastawiam się na spokojny tymczas.

Domu będziemy szukać ze złotymi klamkami;-) Ja jestem adopcyjna jędza.....w sensie muszę mieć CAŁKOWITA pewność, ze kot dobrze trafia:-)
Wymagania będą spore - ale spokojnie dom znajdzie na pewno.

Obrazek

Neigh

Post » Pon wrz 06, 2010 22:36 Re: Ruda długowłosa kota szuka nowego domu

no to fruwaj kocia piekności do góry :D

enigma

Od: Wto wrz 13, 2005 14:25

Post » Wto wrz 07, 2010 6:24 Re: Ruda długowłosa kota szuka nowego domu

W piątek godzina W:-)
Z Żoliborza wraz z całą wyprawką, historią wszystkich bytności u lekarzy, umową przekazania itp przeprowadza się Morela w całej okazałości.

Po okresie adaptacji będę mogła napisać co to za ziółko. Zresztą obiecałam relacje Pani - a ja słowna jestem:-)

Obrazek

Neigh

[następna]