Czy kotki mają duszę?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro wrz 01, 2010 9:31 Czy kotki mają duszę?

Wczoraj mój kotek został uśpiony z powodu chorych nerek. Walczyliśmy bardzo długo lecz lekarz wczoraj powiedział, że organizm jest już bardzo zatruty i trzeba kotka uśpić, bo cierpi. Byłem z Nim do końca. Pochowałem go własnymi rękami. Przeżył ze mną 9 lat a co najważniejsze, to WYCHOWAŁEM SIĘ Z NIM! Jestem sam w domu, bo mama w pracy jest i jest bardzo pusto bez niego w domu. Już tęsknie za Nim, bo wypełniał każdą chwilę mojego życia...

Czy kotki mają duszę? Od wczoraj nie śpię i myślę o Nim czy on wie, że chciałem mu pomóc?
Czy on mnie widzi tam z góry? :cry:

Jest mi bardzo ciężko bez niego :cry: Mam też uczucie, że to ja coś zawiniłem :cry:
31.08.2010 [*] Pituś. Nigdy o Tobie nie zapomnę! Kocham Cię!

DawidKRK

Od: Wto paź 21, 2008 14:37

Post » Śro wrz 01, 2010 9:36 Re: Czy kotki mają duszę?

wiesz ja też niedawno straciłam kotka -małego :( :cry:
ale dziewczyny z forum naprawdę koleżanki super poradziły mi poratować kolejne futerko któremu mogę pomóc i tak się stało
mam od piątku kolejne futerko małe 2,5 miesięczne i co jest dziwne podobna w zachowaniu do mojej Zorci jest
wierzę w to że kotki mają duszę i a Twój wiedział że chciałeś mu pomóc ze wszystkich sił
Obrazek

SASZEŃKO NA ZAWSZE BĘDZIESZ W NASZYCH SERCACH [*]

Edytka1984

Od: Czw cze 17, 2010 19:13

Post » Śro wrz 01, 2010 9:40 Re: Czy kotki mają duszę?

Jesli nie mają, to ja chyba tez wolę nie mieć... co to za miejsce gdzie kotów nie będzie....

Poker71

Od: Nie lip 01, 2007 15:03

Post » Śro wrz 01, 2010 9:43 Re: Czy kotki mają duszę?

Mają Dawid, mają!
wszystko co żyje ma.
Czytając Twój post wiem, że zrobiłeś wszystko co trzeba i że na prawdę bardzo Go kochałeś.
Na pewno wiedział, że byłeś z nim do końca. Teraz patrzy swoimi wielkimi oczyma na Ciebie z góry - z kociego nieba, bo tam są wszystkie, które odeszły - i żałuje Twojego żalu i bólu. On już nie cierpi swoim bólem, On cierpi Twoim bólem.

Ja Cię nie pocieszam, ja Ci mówię, że tak po prostu jest.

Życie jest brutalne i nie licz na to że czas szybko leczy takie rany. Trwa to bardzo długo.

Pamiętaj po prostu o Nim, to On będzie tam pamiętał o Tobie.
Trzymaj się, nie zapominaj i bądź dobry dla wszystkiego co żyje. Nie ma braci mniejszych i większych - wszyscy jesteśmy równi.
TCNLK - czyli ten co nie lubi kotów
http://marchewki.eu/

przeplyw

Od: Wto lip 20, 2010 22:21

Post » Śro wrz 01, 2010 10:13 Re: Czy kotki mają duszę?

przeplyw pisze:Mają Dawid, mają!
wszystko co żyje ma.

Twój kot wiedział, że go kochasz.
Trzymaj się. Fajny z Ciebie Człowiek.
Obrazek

hanelka

Od: Nie lut 24, 2008 19:33

Post » Śro wrz 01, 2010 10:29 Re: Czy kotki mają duszę?

Dawid, zwierzęta chyba nawet bardziej, niz ludzie czują, kiedy są kochane. potrzebne, kiedy się walczy o ich zdrowie.
Czy mają duszę - nie wiem, czy mają, czy ja mam i co to tak naprawdę jest dusza.
Ale jeśli się pytasz, czy odchodzą na zawsze - nie, spotkamy się kiedyś ponownie. Nie wiem w jaki sposób, ale wiem, ze spotkamy jeszcze naszych czterołapkich przyjaciół.
Przytulisz jeszcze swojego kociego przyjaciela.

Nie obwiniaj się, zawsze w takich sytuacjach myślimy, co jeszcze mogłem zrobić. Wiesz, dlaczego tak myślimy, skad to poczucie winy. Bo kochaliśmy tych, którzy odeszli, nie chcielismy tego rozstania. Gdybyśmy ich nie kochali - nie zadawalibyśmy takich pytań. Zatem - takie pytania nie swiadczą o tym, że w czyś zawiniłeś, ale, że kochałeś tego swojego Ogonka. I on to na pewno wiedział i wie.

Trzymaj się chłopie, Twój Ogonek przeszedł na drugą stronę kochany.
Sorki - ale sama jestem mamą faceta, gratulacje dla Twojej Mamy, wychowała fajnego syna.
Jestem dla ciebie tylko lisem, podobnym do stu tysięcy innych lisów. Lecz jeśli mnie oswoisz, będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie jedyny na świecie. I ja będę dla Ciebie jedyny na świecie(...) Mały Książe

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=111621

mamucik

Od: Wto kwi 20, 2004 12:27

Post » Śro wrz 01, 2010 10:40 Re: Czy kotki mają duszę?

Mają duszę.

I mało tego!
Po jakimś czasie wracają w innym futerku.

Więc... rozglądaj się dobrze!

I nie przestrasz się, jak w nocy będzie chodził po domu.
Prezes regularnie mnie odwiedza...

Zajrzyj zresztą na nasz wątek.
viewtopic.php?f=10&t=113673
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Śro wrz 01, 2010 10:51 Re: Czy kotki mają duszę?

Dawid, utrzymałeś najdłużej ze wszystkich osób na forum Kota z tak poważnym uszkodzeniem nerek, nikt z nas wtedy nie wierzył że Pituś przeżyje tak długo. To czego się nauczyłeś przyda Ci się gdy będziesz ratować swojego nowego Kota, bo na pewno przyjdzie do Ciebie jakaś taka biedula, może szara, może łaciata, może kotka, może kot, a w środku będzie coś z Pitusia i skradnie Ci serce na nowo
JM Qua (*)

JOANNAM

Od: Pon lis 24, 2008 14:54

Post » Śro wrz 01, 2010 10:55 Re: Czy kotki mają duszę?

wistra pisze:I nie przestrasz się, jak w nocy będzie chodził po domu.
Prezes regularnie mnie odwiedza...

ja sobie na odwiedziny jeszcze nie zasłużyłam :oops: ale całą sobą buntuje się przeciwko koncepcji, ze wiecej się nie zobaczymy... O NIE, NIE MA MOWY. Nie zgadzam się i już. BUNT i tupanie nogą!

Poker71

Od: Nie lip 01, 2007 15:03

Post » Śro wrz 01, 2010 10:55 Re: Czy kotki mają duszę?

Bardzo Ci współczuję Dawid, wiem jak dzielnie walczyliście ... :(

Ja pożegnałam mojego w marcu, był ze mną prawie 18 lat ... kiedy odchodził obiecaliśmy sobie, że się spotkamy znów. Poprosiłam, żeby wrócił w nowym futrze do mnie i wierzę, ze tak się stanie.

Wypatruj uważnie, żebyś nie przeoczył jak Pituś stanie Ci na drodze w nowym futrze :ok:
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Śro wrz 01, 2010 10:57 Re: Czy kotki mają duszę?

Nie chce już żadnego zwierzaka! Chce Pitusia! :cry:
Mamy problemy w domu, niedługo będzie eksmisja, straciłem tatę - zmarł na raka i patrzyłem jak umiera, męczy się. To sam obyło z Pitusiem. Co mnie jeszcze czeka na tym zasranym świecie? Czemu mnie tak Bóg karze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :cry:

ja zawinilem.. wiem to.. :(

DawidKRK

Post » Śro wrz 01, 2010 10:59 Re: Czy kotki mają duszę?

jeszcze do tego jestem sam w domu i wszystko mi pitusia przypomina!! jak lezal mi na kolanach, jak mamie przeszkadzal w robieniu obiadu puki nie dostanie kawaleczka mieska, jak spal u mnie w nogach, u mamy w nogach... wszystko!!!!!!!!!!! siedze i placze na cly dom :cry: nic mi w zyciu nie wychodzi :cry: on mial przeciez 9 lat !! mogl dluzej pozyc :cry:

DawidKRK

Post » Śro wrz 01, 2010 11:05 Re: Czy kotki mają duszę?

jakbyś miał czas na lekturę polecam książkę z serii Biblioteka Zagadek Wszechświata pt:"Dusza zwierząt".

Wiesz nie tylko Ty masz pecha jak to nazywasz!!!Mi 26 zcerwca zmarła ukochana Babcia teraz w sierpniu niedawno malutki kociak i wiesz mi że i ja i moja rodzina jesteśmy w totalnym dole :( więc nie tylko Ty masz smutki same :( Życie ogólnie daje w kość :( i tracimy sens w nim
ale łączę się z Tobą w bólu..
trzymaj się :!:
Obrazek

SASZEŃKO NA ZAWSZE BĘDZIESZ W NASZYCH SERCACH [*]

Edytka1984

Od: Czw cze 17, 2010 19:13

Post » Śro wrz 01, 2010 12:44 Re: Czy kotki mają duszę?

Dawid, wszystko ma swój czas - jest czas życia i umierania. Każdy z nas ma taką datę przydatności wbitą do paszportu życia (może i mamy wpływ na jej zmianę , ale dowie się tylko ten któremu udało się ją zmienić..). Tobie nie uda się wyczarować drugiej osobie dłuższego życia, więc staraj się nie myśleć o tym wszsytkim w kategoriach swojej porażki. Większość spraw nie zależy od nas. Nie mamy wpływu na nic oprócz wpływu na to co odczuwamy i myślimy (jasne,że możemy starać się by inni odczuwali radość - ale paradoksalnie to oni wybierają czuć się radośnie, a że akurat z naszego powodu :wink: )

Owszem, teraz jest czas na rozpacz i niechęć do wszsytkiego - to normalne, ale tak, jak po zimie następuje wiosna postaraj się przechodzić powoli :
z rozpaczy w smutek
ze smutku w melancholię,
z melacholii w zadumę
z zadumy w nadzieję
z nadziei w pragnienie
a z pragnienia w radość
wszsytkie te stany wzbogacają nas jako człowieka - przechodząc przez nie doświadczamy jak to jest być człowiekiem - w pełni.

I wychodź jak najszybciej ze stanu rozpaczy - kto sieje, wiatr zbiera burze - dotyczy to naszych emocji również. Dotąd dokąd pozwolisz aby czarne chmury przesłaniały twoje wewnętrzne słońce, na gruncie twojego serca nie zazieleni się żaden pęd..
Tak więc nie zamykaj swojego serca, bo dla stanu zwanego radością i miłością warto należeć do gatunku ludzkiego. :D
Obrazek Obrazek
PRZEPRASZAM ZA BRAK POLSKICH ZNAKOW.

Rakea

Od: Śro lis 14, 2007 23:56

Post » Śro wrz 01, 2010 13:06 Re: Czy kotki mają duszę?

Dawid - będzie dobrze :ok:
Miałeś Pusia przez 9 lat - a gdybyś nigdy go nie miał, miałeś Tatę, ile dzieci nie ma rodziców ( to nie trucie ), a Ty go miałeś. Masz fajną Mamę, masz poukładane w głowie, dasz radę. Trzymaj się kolego, poukłada się wszystko, zobaczysz 8)
Jestem dla ciebie tylko lisem, podobnym do stu tysięcy innych lisów. Lecz jeśli mnie oswoisz, będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie jedyny na świecie. I ja będę dla Ciebie jedyny na świecie(...) Mały Książe

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=111621

mamucik

Od: Wto kwi 20, 2004 12:27

[następna]