Moja kotka ma biegunkę. Dziwny zapach z okolic odbytu.

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie sie 29, 2010 22:14 Moja kotka ma biegunkę. Dziwny zapach z okolic odbytu.

Moja kotka ma biegunkę. dostała węgiel na powstrzymanie.Umyłam jej tyłek ciepłą wodą, (strasznie tego nie lubi). Dzień po tym całe futerko w tej okolicy jest pokryte jakąś wydzieliną. Co mnie jednak najbardziej martwi to zapach jaki czuję z okolic odbytu. Jest taki sam jaki miała po porodzie kociaków (ostatni poród 10 września). Muszę dodać, iż kotka została wysterylizowana po tym porodzie (był bardzo ciężki i miała cesarkę). Czy ktoś może mi coś więcej doradzić. Jej zachowanie wydaje się być w miarę normalne, je normalnie, ma swoje humorki. Nie wiem czy należy się tym bardzo martwić? Zastanawiam się czy nie zastosować u niej jakiś środek, zasypkę na szybsze gojenie się ran np ALANTAN. Ale nie wiem czy można go stosować również u kotów. Proszę o poradę. :(

grazkasz70

Od: Nie sie 29, 2010 21:15

Post » Nie sie 29, 2010 22:57 Re: Moja kotka ma biegunkę. Dziwny zapach z okolic odbytu.

Mnie biegunka i specyficzny smrodek kojarzą się z pierwotniakami.
Na to zasypki nie pomogą.
Idź z kotką szybko do weta, bo biegunka u kota jest sprawą poważną.
Obrazek

selene00

Od: Nie gru 13, 2009 13:55

Post » Nie sie 29, 2010 23:08 Re: Moja kotka ma biegunkę. Dziwny zapach z okolic odbytu.

Do weta trzeba iść jak najszybciej.
Taki nieprzyjemny i dziwny zapach z okolic odbytu może świadczyć o zatkanych gruczołach okołoodbytowych. Wtedy też może się pojawić wydzielina - bezbarwna o bardzo intensywnym i nieprzyjemnym zapachu.
Wet musi kotce te gruczoły opróżnić- wycisnąć.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12