Trójkot birmański n° 3 - wreszcie wiosna!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 26, 2010 19:54 Re: Trójkot birmański n° 3 - Pupusz niewinny

O, dziekuje, bo mnie to zastanawialo :)
Tutaj na etykietach dodatkowo podaja jeszcze kJ, to kilodzule zapewne? W tym to juz sie kompletnie nie lapie, tzn. mam z tym mniej wiecej tak jak w zestawieniu systemow wagowych i rozmiarowych europejskich i anglosaksonskich, jak widze podane w cm, metrach, km, gramach, kg czy tonach, litrach czy mililitrach, to od razu mam jakies pojecie, ile to jest, a jak widze cale, jardy, mile, uncje, funty i galony, to dopiero musze sobie przeliczyc, zeby jakos zwizualizowac ilosc czy wymiary-ale Anglicy robia tak samo, tylko w druga strone :lol:
Obrazek
"Il n'y a pas de chat ordinaire" (Colette)
Trójkot - Puszek i Szatony

Birfanka

Od: Pon lip 06, 2009 9:48

Post » Czw sie 26, 2010 21:38 Re: Trójkot birmański n° 3 - Pupusz niewinny

Wojtek pisze:Bardzo dużo żelaza jest w pestkach dyni.
Dla porównania, zawartość żelaza w 100g produktu:
pestki dyni - 15 mg
buraki - 1,7 mg
natka pietruszki - 5 mg
żółtko jaja kurzego - 7,2 mg

Ale uwaga: 100 g pestek dyni zawiera 1170 mg fosforu (dzienna norma wynosi ok. 700 mg), warto więc skonsultować z lekarzem, sprawę fosforu.

Źródło: http://www.dobradieta.pl/tabele.php

Dziękuje za troske :P Niestety pestki dyni odpadaja zbyt kaloryczne,buraki za wysoki indeks glikemiczny,zoltka i natke pietruszki jem-u mnie jest problem z przyswajaniem zelaza :roll: -mam specjalny preparat ,po ktorym wyniki mi sie poprawia :P po prostu musze zjesc 2 pudelka tabletek i bedzie ok 8)
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Czw sie 26, 2010 21:51 Re: Trójkot birmański n° 3 - Pupusz niewinny

Dooglądałam filmiki :1luvu: . Wrodzona niewinność została udokumentowana :lol: .

Wojtek to ma cierpliwość, zazdroszczę :D . Mnie już sie dawno przestało chcieć prostować "najmniejszą linię oporu", jednostki i samoloty latające szybciej od swiatła :wink: :lol:
KK1, KK2, Kocia Koalicja 3
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Od: Śro lut 08, 2006 21:42

Post » Czw sie 26, 2010 21:58 Re: Trójkot birmański n° 3 - Pupusz niewinny

A ja podziwiam Wojtka wiedze i cierpliwosc, bo dzieki temu sie juz dowiedzialam tu na forum wielu interesujacych rzeczy :D
A prostowanie rozumiem, tez lubie precyzyjne okreslenia :lol:

Pupusz jest niewinny, jednak :piwa:
:mrgreen:

Anulko, to trzymam kciuki za powodzenie. A czy befsztyki z chudej wolowiny mozesz jesc?
Obrazek

Birfanka

Post » Czw sie 26, 2010 22:01 Re: Trójkot birmański n° 3 - Pupusz niewinny

moge jesc wolowine -swego czasu nawet bariatrzy mi zalecali raz w tygodniu tatara ;) ale od wolowinki to ja mam specjalistow z ogonkami ....aktualnie z mieska na tapecie sa cycki kurze lub filet z indyka....ja lubie drob :P ,jak mnie najdzie na wolowinke ,to zjem :D
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .

anulka111

Post » Czw sie 26, 2010 22:10 Re: Trójkot birmański n° 3 - Pupusz niewinny

Pytalam dlatego, ze w chudej wolowinie jest wiecej zelaza niz w drobiu, a jest rownie jak drob dietetyczna :)
Z tym, ze tatara to bym sie bala, bo zwykly tasiemiec to jeszcze pikus, ale bablowiec :strach:
Obrazek

Birfanka

Post » Czw sie 26, 2010 22:16 Re: Trójkot birmański n° 3 - Pupusz niewinny

Birfanka pisze:Pytalam dlatego, ze w chudej wolowinie jest wiecej zelaza niz w drobiu, a jest rownie jak drob dietetyczna :)
Z tym, ze tatara to bym sie bala, bo zwykly tasiemiec to jeszcze pikus, ale bablowiec :strach:

Bąblowiec jest groźny, jeśli zarazimy się jajami - w tatarze ich nie ma, możesz śmiało jeść. Kiedyś uwielbiałam - póki się nie dowiedziałam, że to surowe mięcho. I jakoś mi się tak kojarzy, że i surowe żółtko wchodzi w skład potrawy (salmonella :strach:) ?
Koty się na mnie obraziły - zepsułam bozitę rozgniecionymi pigułami na odrobaczenie. Powiedzcie, że zdrowy kot nad pełną miską nie może się zagłodzić :crying:
Edit: pora spać, zmęczenie wyłazi w liczbie literówek :roll:
LUBMY SIĘ

Hańka

Od: Sob lut 09, 2008 0:22

Post » Czw sie 26, 2010 22:22 Re: Trójkot birmański n° 3 - Pupusz niewinny

Hańka pisze:
Birfanka pisze:Pytalam dlatego, ze w chudej wolowinie jest wiecej zelaza niz w drobiu, a jest rownie jak drob dietetyczna :)

Bąblowiec jest groźny, jeśli zarazimy się jajami - w tatarze ich nie ma, możesz śmiało jeść. Kiedyś uwielbiałam - póki się nie dowiedziałam, że to surowe mięcho. I jakoś mi się tak kojarzy, że i surowe żółtko wchodzi w skład potrawy (salmonella :strach:) ?
Koty się na mnie obraziły - zepsułam bozitę rozgniecionymi pigułami na odrobaczenie. Powiedzcie, że zdrowy kot nad pełną miską nie może się zagłodzić :crying:Edit: pora spać, zmęczenie wyłazi w liczbie literówek :roll:

Nie może 8)

Mieso na tatara kupujemy tylko w jednym miejscu :P dosc pewnym :P Kocham tatara i nic mi go nie obrzydzi :mrgreen: Tak zóltko tez :P Jem od dziecka i mam sie swietnie :P

Ja wole drob,ale poprzednio jadlam wolowinke i niestety nie przeklada sie to na wyniki :roll: ja po prostu wiem ,ze jak padam na pysio ,to wpadam w anemie,bo zelaza za malo ,gnam, po preparat i z glowy :wink:

anulka111

Post » Czw sie 26, 2010 22:22 Re: Trójkot birmański n° 3 - Pupusz niewinny

Hańka pisze:

Koty się na mnie obraziły - zepsułam bozitę rozgniecionymi pigułami na odrobaczenie. Powiedzcie, że zdrowy kot nad pełną miską nie może się zagłodzić :crying:
Edit: pora spać, zmęczenie wyłazi w liczbie literówek :roll:
Nie zaglodza sie, ale szkoda tabletek, bo moga sie zmarnowac 8)

Tak, surowe zoltko tez wchodzi w sklad tatara, ale zeby sie tak solennie zatruc salmonella, to calosc musialaby chyba troszke postac? Chociaz z pol godziny?

O, Haniu, to w takim razie gdzie sie znajduja jaja bablowca? 8O
(pytam po to, aby ich unikac, rzecz jasna).

Edit: Anulka, to jak Tobie sie zelazo przyswaja z preparatu, to problem mniejszy :ok:
Obrazek

Birfanka

Post » Czw sie 26, 2010 22:24 Re: Trójkot birmański n° 3 - Pupusz niewinny

Ale bąblowca (i innych tasiemcow też) raczej nie złapiesz od wołowiny :wink: .
Hańka, jakim cudem jadłas tatara, nie wiedzac, ze to surowe mieso? 8O
Jajka wystarczy sparzyc wrzatkiem prrzed rozbiciem :lol: .
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Post » Czw sie 26, 2010 22:28 Re: Trójkot birmański n° 3 - Pupusz niewinny

Z tym sparzeniem wrzatkiem to nie wiem, ponoc salmonella teraz taka zjadliwa, ze do srodka jajek przenika? :?
(co mnie i tak nie powstrzymuje przed np. wylizaniem resztek ubitych jajek przy pieczeniu ciasta 8)-nigdy salmonelli nie zlapalam).

Od surowego/niedopieczonego miesa mozna tez zlapac toxo, choc fakt, ze przy wolowinie najmniejsze ryzyko.
Steki lubie rozowe w srodku, wiec wczesniej dla pewnosci mieso przemrazam :mrgreen:
Ostatnio edytowano Czw sie 26, 2010 22:32 przez Birfanka, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Birfanka

Post » Czw sie 26, 2010 22:32 Re: Trójkot birmański n° 3 - Pupusz niewinny

Nie ma szans ,by w mojej rodzinie tatar postal choc chwile,zaraz po skonczeniu przygotowywania jest pozerany :ryk: Jesli jakims cudem je go ktos bardzo wolno to Gapka wlacza seterkowe spiewanie do tatara i reszta tatara jest przez nia wyjadana praciowicie :roll: -ten pies nie ma nigdy dosc :roll: :wink:

anulka111

Post » Czw sie 26, 2010 22:32 Re: Trójkot birmański n° 3 - Pupusz niewinny

8O Anulka, a cebula jej nie zaszkodzi?
Obrazek

Birfanka

Post » Czw sie 26, 2010 22:34 Re: Trójkot birmański n° 3 - Pupusz niewinny

Nie dajmy sie zwariowac. 99% zagrozen mozna uniknac zachowujac normalna higiene w kuchni.
Kogel-mogel wedle ostrzerzen powinien byl juz dawno wybic wiekszosc populacji :wink:
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Post » Czw sie 26, 2010 22:36 Re: Trójkot birmański n° 3 - Pupusz niewinny

Monostra, oczywiście w dzieciństwie :mrgreen:
Odpowiedź dotycząca jaj bąblowca apetyczna nie będzie. Jeśli np. pies ma bąblowca, to siedzą w nim (psie, znaczy) liczne dorosłe okazy. Tasiemiec ten jest o tyle nietypowy, że jest maleńki. Jego jaja wydostają się z ciała psa, który wylizując się może je mieć i na pysku. Dajemy buzi i...
Ale to wielka rzadkość, bo aby pies sie mógł zarazic musi zjeść np. watrobę owcy z wielkimi bablami zawierającymi larwy - nikt takiego mięsa psu nie poda. Gorzej z bezdomnymi. Tu jest więcej: http://pl.wikipedia.org/wiki/Tasiemiec_bąblowcowy
Moja przyjaciółka w strachu biegła się badać, gdy w mediach podano, że mnóstwo lisów ma bąblowce. Jej działkę odwiedzały lisy i bała się, że mogły zanieczyścić odchodami np. poziomki.
LUBMY SIĘ

Hańka

Od: Sob lut 09, 2008 0:22

[poprzednia][następna]