mieszanie karm suchych

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto sie 24, 2010 20:30 mieszanie karm suchych

Co sądzicie o mieszaniu karm suchych?
pomieszałam dla 4 miesięcznej kotki Orijen (kurczak), Acanę (ryby), Brit i Hillsa (ryby).
Macie więcej doświadczenia niż ja, bo to moja pierwsza kotka :)

amosek

Od: Sob sie 21, 2010 3:30

Post » Wto sie 24, 2010 20:40 Re: mieszanie karm suchych

Niektórzy mieszają, inni odradzają, twierdząc że lepiej co jakiś czas zmienić karmę niż mieszać (choć twierdzenie, że wpływa to negatywnie na przyswajanie karm nie przemawia do mnie - tzn. nie znam żadncyh badań które by to udowadniały).

Na pewno nie wprowazdałabym naraz kilku nowych karm, których nigdy wcześniej nie próbowałaś. W ten sposób nie zorientujesz się, jak poszzcególne karmy wpływają na Twoją kotkę, a gdyby któraś zaszkodziła nie będzięsz wiedziała, która.

Generalnie każdą nową karmę wprowadza się stopniowo i obserwuje reakcję kota.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Wto sie 24, 2010 21:17 Re: mieszanie karm suchych

Ciekawa jestem czy tak jak ludzie mieszają kotom iks suchych karm ,mieszaliby sobie na talerzu ziemniaki,ryż,kaszę i makaron.

Młodemu kociakowi nalezy podawać jeden rodzaj suchej karmy,natomiast gdy chce się zmienić na inną,trzeba robić to stopniowo bo inaczej kociak będzie miał biegunki.
Tak więc przechodząc na nową suchą karmę dajesz np. 3/4 karmy starej 1/4 nowej za dwa trzy dni stopniowo zmniejszasz starą a zwiększasz nową aż całkiem przejdziesz na nowy rodzaj
" ... wolę zwierzęta bez duszy niż katoli bez serca "

Małgocha Pe

Od: Wto paź 30, 2007 15:30

Post » Pt sie 27, 2010 12:01 Re: mieszanie karm suchych

oddałam wetowi, teraz ma tylko RC Kitten Growth, ten rodzaj uwielbia.

amosek

Od: Sob sie 21, 2010 3:30