Karmienie 6 tygodniowego kociaka.

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon sie 23, 2010 22:00 Re: Karmienie 6 tygodniowego kociaka.

Słuchajcie, a dziś kupiłam takie coś: http://www.bobovita.com.pl/nasze_produkty/produkty_wg_kategorii/zupki/ZUPKA/275 nada się dla mojego 7 tygodniowego kociaka? Bo jest napisane, że dla dzieci od 5 miesiąca, więc nie wiem.
Dokładny skład z opakowania: woda, marchew (27,8%), ziemniaki (13%), ryż 11,4%), mięso z królika bez wywaru (9,2%), por (1,8%), olej sojowym.

małetęsknoty

Od: Czw sie 19, 2010 13:18

Post » Pon sie 23, 2010 22:22 Re: Karmienie 6 tygodniowego kociaka.

Nie gotuj mięsa. W ten sposób pozbawiasz go wielu składników w tym tauryny niezbędnej do prawidłowego rozwoju kota. Już 4-tygodniowe maluchy radzą sobie z surową mieloną wołowiną. Kurczak to nie jest najszczęśliwszy wybór, chyba że nie pochodzi z masowej hodowli. Poczytaj forum chatula http://chatul.pl/viewforum.php?f=45 . Kot to mięsożerca i im szybciej zaczniesz mu podawać surowe mięso tym łatwiej stworzysz dla niego prawidłową dietę. Koty karmione suchą komercyjną karmą czasem trudno przestawić na prawidłowe jedzenie o nauczeniu obgryzania kości (surowych oczywiście) nie wspominając.
Ostatnio edytowano Pon sie 23, 2010 22:54 przez Sylwka, łącznie edytowano 1 raz

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Pon sie 23, 2010 22:43 Re: Karmienie 6 tygodniowego kociaka.

Gdy mialam takiego 6 tyg.szkraba kiedys na tymczasie wet powiedzial ,ze najlepsze dla niego to: baby cat rozmoczony ,ugotowany kurczak z marchewka i to wystarczy. Mlode kociaki maja wrazliwe przewody pokarmowe i nie ma co kombinowac:) Do picia woda a jesli kocie nie bardzo chce pic to mozna zabrudzic mlekiem.

kya

Od: Śro mar 14, 2007 17:09

Post » Pon sie 23, 2010 22:47 Re: Karmienie 6 tygodniowego kociaka.

Tak, tylko że kot szuka u mnie cycka, a jak czuje mleko to wariuje. Dlatego chcę kupić jakieś kocie, bo od krowiego dostał biegunki. Wodę pije chętnie. A co do Bobovity to delikatna zupka, czytałam gdzieś, że można dawać jako dodatek warzywny taki dla kociaka. Daję mu suchą karmę - Royal Canin Babycat 34 + Josera Minette Kitten + Perfect Fit Junior. Dawałam mokrą karmę z Darlinga, ale naczytałam się, że to zwykła marketówka i odstawiłam. Teraz daję kurczaka z ryżem i marchewką jako mięso. Ewentualnie mięso z porcji rosołowych.

małetęsknoty

Post » Wto sie 24, 2010 9:16 Re: Karmienie 6 tygodniowego kociaka.

Perfect Fit junior też powinnaś odstawić :wink:
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Wto sie 24, 2010 9:30 Re: Karmienie 6 tygodniowego kociaka.

małetęsknoty pisze:takie coś: http://www.bobovita.com.pl/nasze_produkty/produkty_wg_kategorii/zupki/ZUPKA/275 nada się dla mojego 7 tygodniowego kociaka? Bo jest napisane, że dla dzieci od 5 miesiąca, więc nie wiem.
Dokładny skład z opakowania: woda, marchew (27,8%), ziemniaki (13%), ryż 11,4%), mięso z królika bez wywaru (9,2%), por (1,8%), olej sojowym.

oczywiście, że nie.
mięso w ilościach śladowych, a powinno być odwrotnie.
zupki dla dzieci są dla dzieci, a nie dla kotków :wink:

Sylwka, nie zgodzę się z Tobą. małe kocięta uczą się jeść pomału, trzeba próbować z różnymi pokarmami. moje niektóre nie tkną surowej wołowiny do 10 tygodnia, inne jedzą od zaraz, warcząc przy tym z lubością. inne pogryzają suchą karmę od czwartego tygodnia, podczas kiedy ich rodzeństwo uczy się tego miesiąc później.
zaczynanie od gotowanego drobiu i wprowadzanie stopniowo innego jedzenia jest dobrym wyjściem, a nie każdy właściciel będzie przecież BARF-ował.
Izabela
Obrazek

Marcepan

Od: Śro lip 11, 2007 15:22

Post » Wto sie 24, 2010 10:04 Re: Karmienie 6 tygodniowego kociaka.

Perfect Fit junior też powinnaś odstawić

tak, a dlaczego? może najlepsza karma to nie jest, ale nie jest też najgorsza. kot ją lubi.

mięso w ilościach śladowych, a powinno być odwrotnie.
zupki dla dzieci są dla dzieci, a nie dla kotków

wiem, ale czytałam że od czasu do czasu można kotu podać. ja swojemu dałam to szuflował, aż mu się uszy trzęsły :)

P/S
Czy takiemu małemu kociakowi muszę podawać coś na odkłaczanie?

małetęsknoty

[poprzednia]