Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sie 21, 2010 21:13 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Feniks :D spostrzeżenia co do kotów masz bardzo trafne i na pewno długo jeszcze
będziesz obserwował rzeczy które cię zadziwią :D
Koty ciągle sprawiają niespodzianki :ryk:
Przy kocie nawet jednym nie da się całkowicie uniknąć zniszczeń ,ale to jest ryzyko które
podejmuje każdy kociarz .
Twoje koty mają u ciebie raj :D ale tak jak zauważyłeś drogie zabawki czasem nie wzbudzają
oczekiwanego przez nas entuzjazmu , a kot woli zabawę piórkiem ,piłeczką czy papierkiem
Z czasem być może tylko na krótko zainteresują się też innymi zabawkami.
Piszesz ,że uciekają przed wami :D a im jest po prostu szkoda czasu ,czują się pewnie i rozrabiają ,ale nie przejmuj się tym doczekasz chwili gdy zaczną przychodzić na kolana i będą mruuuuuczeć i to będzie dla ciebie najpiękniejsza zapłata za to co dla nich robisz :D
Obrazek
Idź zawsze do przodu,nie oglądaj się wstecz,nie holuj smutku za sobą....,,Dżem"

Annaa

Od: Sob lis 28, 2009 20:25

Post » Sob sie 21, 2010 21:27 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Dziczki, takie podrośnięte, nie stają się miziakami z dnia na dzień. Bywa, że niektóre w ogóle nie będą przepadały za pobytem na kolanach.
Zasada jest jedna - taki kot płoszy się, jeśli człowiek stojący czy chodzący chce go wziąć na ręce z podłogi. Żeby zyskać zaufanie, trzeba usiąść na podłodze i jakąś zabawką na sznurku tak kierować, by kot musiał latać po tobie. Wtedy oswaja się z ludzkim dotykiem, wtedy możesz go głaskać, ale nie na siłę, tylko aby miał świadomość, że może sam odejść, jeśli zechce. Zobaczysz wkrótce, że jak tylko znajdziesz się na podłodze na poziomie kotów, wszystkie będą przychodzić i się łasić. Kiedy zrobi się zimno będziecie się z całym towarzystwem tłoczyć w łóżku.
Co do legendarnych zniszczeń, to ciesz się, że masz kotki dzikawe. One są bardziej nieśmiałe i nie pakują się na chama tam, gdzie ich nie proszą.
Ale moje w zasadzie grzeczne kotusie podpaliły fotel.
viewtopic.php?f=1&t=82841&start=105
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Sob sie 21, 2010 21:29 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

z zabawkami miałam podobną obserwację - im coś prostszego, a najlepiej ukradzionego - to największy szał :mrgreen:

tym, że zwiewają przed wami nie przejmuj się, one są świeżo oswojone, ile z Wami mieszkają? tydzień? dwa? jeszcze się w nich stare zwyczaje odzywają. Minie im i będziesz miał przytulanki :kotek:

powodzenia i trzymam kciuki za dalsze stosunki rodzinne
Obrazek

Malk

Od: Pon paź 01, 2007 18:30

Post » Sob sie 21, 2010 21:33 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Jaka fajna relacja :D Strasznie lubię podczytywać ten wątek :D

Z zabawek wypróbuj też słomki do napojów i kulki z folii aluminiowej 8)

Już tak jest, było i będzie, że człowiek jest obsługą do kota. Nie ma co być ci przykro :lol:

Może koty też mają jakieś fazy dorastania? może to taka młodzieżowa niezależność im się włączyła?
Skoro branie na ręce na siłę nie zadziałało, to trzeba próbować inaczej :) ale brać na ręce trzeba i tak. Może z czasem w dogodnej chwili dadzą się złapać :wink: wtedy trzeba pomiziać i na życzenie zaraz puścić, żeby nie czuły się zagrożone.

Ale dacie sobie radę, kociaki podrosną i zmądrzeją.
Bardzo mi się podoba Twoje podejście do zniszczń w domu. Bo co to za zniszczenia - coś tam zadrapane, jakaś nitka wyciągnięta, czasem spadnie kwiatek... ale czym to jest w porównaniu z tymi wszystkimi wrażeniami :mrgreen:

sisay

Od: Pon cze 18, 2007 12:18

Post » Sob sie 21, 2010 21:40 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Nie polecałabym ,to są niebezpieczne zabawki ,niektóre koty lubią to zjeść :mrgreen:
Obrazek

Annaa

Post » Sob sie 21, 2010 21:43 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

[quote="Feniks"]Kochani,

Czas na relację...
Nie mogły trafic lepiej :D
Takich ludzi jak Was, to ja na prawdę nie wiem jak te koty znalazły!
To jest nie do uwierzenia!
Cieszę się, że istniejcie!
Kocia mama i kociaki znalazły RAJ na ziemii!
Tylko WAS klonowac :D
Obrazek

livy

Od: Pon paź 03, 2005 13:15

Post » Sob sie 21, 2010 22:04 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Annaa pisze:

Nie polecałabym ,to są niebezpieczne zabawki ,niektóre koty lubią to zjeść :mrgreen:

hm. Moze rzeczywiście :roll:
Moje niczego takiego nie zjadają, wiec moga się bawić do woli 8)
No ale młody kociak może mieć różne pomysły :twisted:
Tym samym niebezpieczne moze być piórko, sznurek, papierek...
To moze lepiej inwestować w zabawki Trixie 8O :mrgreen:

sisay

Post » Sob sie 21, 2010 22:07 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Annaa pisze:

No fakt, że dopóki się nie wie, lepiej być obecnym przy zabawie. Ale np. mój jocur słomki uwielbia i nie ma pomysłów ze zjadaniem. A jedna z kotek szaleje za takimi drewnianymi patyczkami do mieszania napojów, jakie dają do kawy w McDonaldzie :mrgreen:
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Sob sie 21, 2010 22:11 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Sznurek na pewno też może być niebezpieczny ,na forum są wątki o kotach które połknęły
właśnie takie rzeczy i niestety zazwyczaj kończy się to źle :(
W 3 części kociego ABC są takie ostrzeżenia :(
Ostatnio edytowano Sob sie 21, 2010 22:18 przez Annaa, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Annaa

Post » Sob sie 21, 2010 22:15 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Mój Piorunek kocha gumki - recepturki.
Podrzuca sobie łapką, nosi z miejsca na miejsce, kładzie sobie na podłodze i patrzy na nią... :mrgreen:

Ale moja tymczasia jak zaczęła się taką gumką bawić, to od razu wiedziałam że trzeba zabrać - gumka została przegryziona i mogło się skończyć nieciekawie.

Trzeba koty poznać i obserwować :wink:

sisay

Post » Nie sie 22, 2010 10:44 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

mziel52 pisze:Zasada jest jedna - taki kot płoszy się, jeśli człowiek stojący czy chodzący chce go wziąć na ręce z podłogi. Żeby zyskać zaufanie, trzeba usiąść na podłodze i jakąś zabawką na sznurku tak kierować, by kot musiał latać po tobie. Wtedy oswaja się z ludzkim dotykiem, wtedy możesz go głaskać, ale nie na siłę, tylko aby miał świadomość, że może sam odejść, jeśli zechce. Zobaczysz wkrótce, że jak tylko znajdziesz się na podłodze na poziomie kotów, wszystkie będą przychodzić i się łasić.

Działa! :)
W sumie to zrozumiałe - to tak, jakby mnie chciał podnieść 11 piętrowy wieżowiec. Też bym uciekał przerażony.

Feniks

Od: Pt sie 06, 2010 17:26

Post » Nie sie 22, 2010 10:45 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

sisay pisze:Mój Piorunek kocha gumki - recepturki.

Kotka mojej mamy bawiła się gumką recepturką przy nas. Ale nie zdążyliśmy zareagować, a ona tylko chwyciła ją jednym szybkim ruchem i zjadła. Na szczęście nic jej nie jest.

Igły z choinki też bardzo lubi 8O

Ale moi rodzice to jest osobny rozdział. Można tłumaczyć ...

Feniks

Post » Nie sie 22, 2010 23:55 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Zamieściłem na YouTube skrót z ostatniego tygodnia.
Jeżeli komuś się spodoba, proszę o zasubskrybowanie mojego kanału.
Będę wiedział, że kogoś to interesuje :)

http://www.youtube.com/watch?v=OIHJNj1gy9c

Feniks

Post » Pon sie 23, 2010 0:23 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Myszka puszcza do Was oczko:

http://www.youtube.com/watch?v=4KXq_ax2LeE

Feniks

Post » Pon sie 23, 2010 1:28 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Fajne masz zuchy. Możesz zacząć kręcić reklamy kocich zabawek. :wink:
Moja Gadułka niestety niszczy pudła:
http://www.youtube.com/watch?v=9moCQx5AG-M
http://www.youtube.com/watch?v=bp_a00Fx_8w

A tu zakochany w sobie mały informatyk
http://www.youtube.com/watch?v=3cdm-9fxpV4

Zasubskrybowałam twoje, ale właściwie co to daje?
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

[poprzednia][następna]