Antybiotyk a wylizywanie

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie sie 22, 2010 13:20 Antybiotyk a wylizywanie

Witam,

mój kot od kilku dni dostaje antybiotyk "Synergal" od 7 dni i zaczął się "ostro" wylizywać w okolicach odbytu.
Czy może to być spowodowane wyjałowieniem przewodu pokarmowego ? Co można zastosować i w jakiej dawce ?
A może wystarczy jogurt naturalny ?

Proszę o pomoc, sprawa pilna.
===============================
Obrazek

tsailifo

Od: Wto sty 10, 2006 15:11

Post » Nie sie 22, 2010 13:58 Re: Antybiotyk a wylizywanie

A kocurek nie miał zaparć w tym czasie ani rozwolnień?
Bo to bardziej wygląda na jakąś bolesność, dyskomfort w taktych okolicach - może infekcja, zapchanie gruczołu okołoodbytowego?
Jeśli działanie leku to prędzej jakieś podraznienie kałem, uczulenie.

Każdy kot dostający antybiotyk powinien dostawać także probiotyk (z tydzień dłużej niż antybiotyk) - dla kotów najlepszy jest Biogen KT - weterynaryjny preparat.
Jogurt naturalny jest teraz ryzykowny jesli nie masz pewności jak działa na kota, w dodatku preparatów mlecznych lepiej nie podawać z lekami, czasem zmniejszają ich skuteczność.

Ja bym jednak przede wszystkim przyjrzała się odbytowi i jego okolicom, najlepiej przy pomocy weta.
Bo tam może coś się dziać i to przede wszystkim nalezy wykluczyc.
Trzeba też kota zabezpieczyć przed samookaleczeniem - jeśli liże zbyt intensywnie - jakiś kołnierz?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Nie sie 22, 2010 14:21 Re: Antybiotyk a wylizywanie

Co jakiś czas dostaje Depomedrol i teraz antybiotyk.
Podejrzewali alergię pokarmową ale to raczej nie to, bo teraz już ma tylko naturalne jedzenie i poprawy nie ma.
Dotychczas się wylizywał na brzuchu i wydrapywał na szyi, a teraz po tym antybiotyku zaczęło się to co opisałem.
Nie wiem, może czas zmienić weta, bo obecny stwierdził że się wylizywał bo miał pchły.... co jest bzdurą bo ich nie ma.
Mam 4 koty i psa, więc jakby były pchły to byłoby pełno pcheł w całym domu.
===============================
Obrazek

tsailifo

Od: Wto sty 10, 2006 15:11

Post » Wto sie 24, 2010 18:29 Re: Antybiotyk a wylizywanie

A kocurek nie ma problemów z układem moczowym?
Może wylizuje nie odbyt a ujście cewki moczowej?
Uogolnione wylizywanie też może być spowodowane dyskomfortem wywołanym problemami z pęcherzem.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26