Czy tak wygląda rujka?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob sie 21, 2010 7:56 Czy tak wygląda rujka?

W ciągu jednego dnia kuweta ze żwirkiem silikonowym 4 dniowa zamieniła się w gęstą zupę na dnie z moczem i takie małe kryształki się porobiły, pierwszy raz używam silikonowego, ale to naprawdę nie wygląda dobrze, no i na chodniku żółtym takie kropki ciemne były wczoraj wieczorem jak nadepnęłam na to to jakby na czerwono się rozmazało, moja mam wczoraj wieczorem była z kotami i mówi, że chyba Kitka ma ruję, bo Azor jej ciągle do tyłka nosem i ją gonił, ale on jest kastrat więc ja zgłupiałam, pomóżcie, uspokójcie, ja jestem na etapie pożyczania pieniędzy na weterynarza, jestem spanikowana strasznie!
najszczesliwsza

Post » Sob sie 21, 2010 8:33 Re: Czy tak wygląda rujka?

Kotka to nie suka, krwawej wydzieliny nie powinno być. Mocz na ogół lekko ciemnieje, ale to minimalna różnica, główna zmiana to znaczenie poza kuwetą i zmiana zapachu moczu na bardziej intensywny. Może sikać więcej i częściej, bo obrzmiałe narządy mogą naciskać na pęcherz,ale bez przesady, najwyraźniejszym znakiem jest zmiana zachowania: jęki, wycie, wypinanie się, czołganie, natarczywe ocieranie i eksponowanie wdzięków z ogonem wygiętym w bok.

Niestety wszelkie choroby nerek objawiają się wyraźnie dopiero gdy uszkodzenia są bardzo zaawansowane więc na wszelki wypadek lepiej pokazać kotkę wetowi i jak się uda złapać mocz, choćby po to, żeby obejrzeć jak wygląda bez dodatku silikonu, który się robi obrzydliwie żółty.

nighthawk

Od: Pon maja 24, 2010 10:42

Post » Sob sie 21, 2010 8:37 Re: Czy tak wygląda rujka?

Kotki w rujce nie plamią, więc jeśli znalazłaś coś co przypomina krew to kotka nie ma rujki tylko jest chora (pęcherz, jelita, drogi rodne).

Kotki w rujce są bardziej miziaste, pomraukują inaczej niż zwykle. Charakterystyczne jest to, że na przygiętych tylnych łapkach przestępują z nogi na nogę a ogon unoszą lekko do góry i trzymają z boku (wypinaja i pokazują tyłeczek w całej okazałości).
Podrap kotkę po grzbiecie nad ogonem, jeśli na przykulonych nogach zacznie tuptać, a ogon odchyli na bok to na pewno będzie rujka.
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Sob sie 21, 2010 8:48 Re: Czy tak wygląda rujka?

Ale ona się zachowuje bez zmian, ja nie zauważyłam, żeby Azor coś do niej bardziej, nie reaguje na drapanie na grzbiecie przy ogonie, oglądałam jej "tyłek" i nie wygląda to na nabrzmiałe czy coś, Kitka od zawsze jest inna, ale byłam z nią u weterynarza i powiedział, że nie ma objawów, jakoby z układem wydalniczym było coś nie tak, więc go posłuchałam, szczególnie, że zaczęła się myć, jest żywotna tylko taka z ryjka smutna jakby coś ją męczyło, ale to też zgoniłam na urodę i nowego kota w domu, sikała mi od kilku dni bardzo na kanapę i łóżko synka, to zgoniłam to na nowy żwirek w kuwecie i to, że Azor faworyzuje Fugę - nowego kota w domu. Ale ta kuweta jest tak zasikana, że jestem w szoku i... nie udało mi się pożyczyć na weterynarza, nie mam skąd! Co ja mam zrobić?
najszczesliwsza

Post » Sob sie 21, 2010 9:22 Re: Czy tak wygląda rujka?

Masz nowego kota, kotka sika gdzie popadnie, zwłaszcza na miękkie. Stres zwiększa prawdopodobieństwo zapalenia dróg moczowych.

Zapalenie dróg moczowych boli (miałaś kiedyś? ja miałam, boli jak diabli), podczas siusiania boli jeszcze bardziej, dlatego kot sika w miękkie. W dodatku ciągle odczuwa parcie na pęcherz i ciągle ma ochotę siusiać, ale nie ma czym. Jeśli pojawia się krew, jest poważnie.
Tu się nie da domowymi środkami tego wyleczyć, trzeba do weta po antybiotyk i leki rozkurczowe. Zapalenie może przenieść się na nerki i dopiero wtedy będzie tragedia.

Pytasz, co masz robić? Iść z kotem do weta.

Usagi_pl

Od: Śro wrz 05, 2007 9:18

Post » Sob sie 21, 2010 9:24 Re: Czy tak wygląda rujka?

Może weterynarz przyjmie Was na kreske, a Ty na bazarek coś w międzyczasie poszukasz i wystawisz.
Jeśli jest chora to, potem bedzie tylko trudniej wyleczyć, no i koszty będą większe.
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Sob sie 21, 2010 9:34 Re: Czy tak wygląda rujka?

Kitka sika bardzo bardzo dużo, czy to była krew nie mam pojęcia, ale na 99% przed wyjściem wczoraj tych plamek na chodniku nie było, a dziś rano je zauważyłam, wdepnęłam w jedną i jest takie rozmazane jakby czerwone, nie śmierdzi, ani nie ma zapachu krwi, więc nie wiem, może to jakieś mini mikro kupki?

Bazarek zrobiłam i dzwonię po znajomych żeby mnie wspomogli.
Niestety znajomych nie mam zbyt wielu a i ich podejście do moich kotów...

Bo właśnie to są moje koty, więc powinnam być w stanie zapewnić im wszystko czego potrzebują, a tymczasem nie mam na weterynarza!
najszczesliwsza

Post » Sob sie 21, 2010 9:48 Re: Czy tak wygląda rujka?

Zbieramy się z synkiem do weterynarza z Kiteczką.

Cud się stał...
najszczesliwsza

Post » Sob sie 21, 2010 9:54 Re: Czy tak wygląda rujka?

No, to kciuki za kicię :ok:
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Sob sie 21, 2010 9:59 Re: Czy tak wygląda rujka?

najszczesliwsza pisze:Zbieramy się z synkiem do weterynarza z Kiteczką.

Cud się stał...

Co powiedział wet? Jak się czuje Kiteczka?

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Sob sie 21, 2010 12:06 Re: Czy tak wygląda rujka?

Zapalenie pęcherza, dostała jakieś 3 zastrzyki, no i tablety mam jej dawać.
Wizyta kosztowała 70 zł, miała zrobione USG, wszystko co dostała mam na karteczce napisane, bo w biegu z Młodym nawet książeczki nie wzięłam... Później Wam napiszę co bierze i co dostała, a raczej później będziemy odczytywać hieroglify razem.
Dziękuję za pomoc :1luvu:
We wtorek do kontroli i chyba na kolejny zastrzyk.
Kitka była dzielna. Jejku, jaką ona ma pięknie pręgowaną/w cętki skórę...

Lecę po dziecko do mamy, bo się pluje (mama, nie dziecko)

Będę później.

Jeszcze raz dzięki.

ale mi ulżyło...
najszczesliwsza

Post » Sob sie 21, 2010 18:04 Re: Czy tak wygląda rujka?

no to super ,że już się wyjaśniło :1luvu:
http://www.bizuteria-artystyczna.ugu.pl - zdjęcia biżuterii własnoręcznie prze zemnie robionej ;)
Obrazek

Kasiullka

Od: Pt paź 16, 2009 19:17

Post » Pon sie 23, 2010 10:30 Re: Czy tak wygląda rujka?

Wszystko o Kitce będę pisać na naszym wątku, zapraszam

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=112321&p=6333602#p6333602

No i proszę o pomoc w rozszyfrowaniu co nawpisywał wet :| bo odczytać nie mogę...
najszczesliwsza