PODPISZ PETYCJE W SPRAWIE ZWIERZĄT - STR. 1

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 19, 2010 21:33 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

Jeszcze trochę przerobione

Do: ROYAL CANIN POLSKA sp. z o.o.
ul. Grabska 10
32-005 Niepołomice

PETYCJA

Z zaskoczeniem i przykrością przyjęliśmy informację, że karmy lecznicze firmy Royal Canin Veterinary Diets dla kotów i psów zostały wycofane ze sprzedaży w polskich sklepach internetowych.
Chcielibyśmy Państwa prosić o rozważenie przywrócenia opcji zakupu karm leczniczych w sklepach internetowych,a nie wyłącznie za pośrednictwem gabinetów weterynaryjnych.
a oto nasze argumenty:

1. DOSTĘPNOŚĆ KARMY
Lecznice weterynaryjne to placówki nastawione na udzielanie pomocy medycznej, a nie działalność handlową. W Polsce wciąż jeszcze nie tworzą dostatecznej sieci, w dodatku wiele z nich (głównie w małych miastach i na wsi) nie ma miejsca, warunków ani obsady personalnej,żeby pełen asortyment karm oferować, odpowiednio prezentować i obsługiwać sprzedaż: nie mają magazynów, na co dzień dysponują jedynie podręcznymi ilościami niektórych karm co bardziej popularnych rodzajów.
W wielu wypadkach lecznicze karmy zapisuje odległy o setki kilometrów specjalista, a nie weterynarz w miejscu zamieszkania, czasem sceptycznie nastawiony do leczenia żywieniem.
Kupowanie karmy w gabinetach weterynaryjnych oznacza dla właścicieli konieczność stania w kolejkach, zazwyczaj (z powodu ograniczeń powierzchni magazynowej) dwukrotnie - po raz pierwszy w momencie zamawiania jej i powtórnie, 1-3 dni później, po odbiór. Z tego powodu niejednokrotnie o wyborze rodzaju karmy decyduje jej dostępność w danym momencie w lecznicy, a nie dokładne dostosowanie do potrzeb zdrowotnych zwierzęcia i zaleceń prowadzącego weterynarza .
Wprowadzone przez Państwa ograniczenie jest dużym utrudnieniem nawet dla mieszkańców dużych miastach. Oczywiście w ich przypadku zakup karmy dalej będzie możliwy, choć będzie wymagał znacznej reorganizacji terminarza. Co jednak ma zrobić posiadacz chorego kota lub psa w małej wsi, który do najbliższego weterynarza ma np. 20 km? Co więcej, weterynarz ten nie stosuje karm weterynaryjnych, a jego pacjentami są częściej cielące się krowy lub konie, a nie kot z kamicą pęcherza? Dla takiej osoby zakup karmy w sklepie internetowym był jedynym możliwym sposobem dotarcia do nowoczesnych, sprofilowanych karm weterynaryjnych!

2.CENA
Sprzedaż internetowa sprawia, że nabycie rekomendowanych przez lekarza weterynarii karm jest tańsze niż w lecznicach weterynaryjnych, mimo że Państwu jako firmie przynosi taki sam zysk . Dla lekarzy będzie to działalność dodatkowa, wręcz utrudnienie funkcjonowania, będą chcieli dodatkowej rekompensaty. Sklepy internetowe mają większy obrót w skali kraju i mogą sobie pozwolić na pewne rabaty, zwłaszcza dla stałych klientów. Dla wielu ludzi cena karmy ma zasadnicze znaczenie, zwłaszcza w domach, gdzie jest wiele zwierząt.

3. INNE ZAGROŻENIA
Kupno karmy w gabinetach weterynaryjnych dla właścicieli zwierząt niesie ze sobą dodatkowe, zupełnie zbędne ryzyko kontaktu z groźnymi zarazkami, które wraz z opakowaniem czy na własnym ubraniu można przynieść do domu.
W mailu do nas napisali Państwo: „Gwarantujemy skuteczność i bezpieczeństwo diet weterynaryjnych Royal Canin jedynie wtedy, gdy są sprzedawane w stacjonarnych lecznicach weterynaryjnych, przez lekarzy weterynarii, po uprzedniej profesjonalnej diagnozie weterynaryjnej. Nie bierzemy odpowiedzialności za skutki stosowania diet weterynaryjnych zakupionych przez Internet.”.
Czy w takim razie mamy rozumieć, że bierzecie Państwo odpowiedzialność za błędnie zaleconą karmę przez lekarza weterynarii? Przykład – zdrowemu, młodemu kocurowi lekarz zalecił RC Renal – „na wszelki wypadek”. Tylko dzięki dodatkowym konsultacjom opiekuna kota zwierzęciu nie stała się krzywda!

4.MOŻLIWOŚĆ DOSTAWY DO DOMU
Sklepy internetowe oferują dostawę do domu, a z organizacyjnego i ekonomicznego punktu widzenia lepiej jest kupować duże opakowania karm. Nie każdy jest w stanie nosić ciężary, i nie każdy jest zmotoryzowany, żeby jednorazowo móc kupić w lecznicy wszystkie potrzebne karmy. Żadna ze znanych nam lecznic nie oferuje dostawy i wnoszenia do mieszkania wielokilogramowych opakowań.

PODSUMOWUJĄC
Likwidując sprzedaż Państwa karm za pośrednictwem sklepów internetowych , ograniczacie Państwo możliwość profilaktyki i leczenia schorzeń wielu naszych zwierząt , często skracając ich życie, a ich właścicielom przysparzacie trudu i dodatkowych kosztów. Wiele osób zrezygnuje ze stosowania Waszych diet i zmieni je na karmy lecznicze innych firm, które nadal dostępne są w sklepach internetowych. Część właścicieli zrezygnuje ze stosowania diet weterynaryjnych w ogóle. Sprzedaż Państwa produktów spadnie. Być może niektórzy dalej będą kupować produkty Royal Canin, ale w sklepach internetowych sąsiednich państw, gdzie karmy te są dostępne.

Dobro zwierząt powinno być przedmiotem także Państwa najwyższej troski, a niestety z całą pewnością to one będą najbardziej poszkodowane i poniosą największy koszt Państwa decyzji.
Liczymy, że w świetle naszych argumentów i szczerej troski o zwierzaki rozważą Państwo jeszcze raz swoją decyzję i podejmiecie z nami dyskusję, która przyczyni się do ponownej dostępności karm leczniczych Royal Canin w sklepach internetowych.

Z poważaniem,

Niżej podpisani opiekunowie zwierząt
[*] 7.03.1992-18.03.2004[']
Należało wdać się w awanturę. :(
Gdziekolwiek jesteś ...♥♥♥
KARINKA[*]15.06.2003-13.10.2008['] MACIUŚ[']5.05.2011 KUBUŚ[']26.07.2011 MRUŻKA[']27.03.2013
:cry: :cry: :cry:

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Czw sie 19, 2010 22:51 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

Nitka, mi sie podoba, zobaczymy co megan na to :ok:
[url]=https://www.facebook.com/share/p/nG6iiNMb2xu4Ttjy/2 koty szukają domu[url]

siliana

Od: Śro lis 09, 2005 23:14

Post » Czw sie 19, 2010 23:18 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

Przerobiłam troszkę (tak na szybko) wersję NITKA/KARINKA.

Do: ROYAL CANIN POLSKA sp. z o.o.
ul. Grabska 10
32-005 Niepołomice

[Tu powinno być wcięcie - tab]Z zaskoczeniem i przykrością przyjęliśmy informację, że karmy lecznicze firmy Royal Canin Veterinary Diets dla kotów i psów zostały wycofane ze sprzedaży w polskich sklepach internetowych.
[Tu powinno być wcięcie - tab]Chcielibyśmy Państwa prosić o rozważenie przywrócenia opcji zakupu karm leczniczych w sklepach internetowych, a nie wyłącznie za pośrednictwem gabinetów weterynaryjnych.
A oto nasze argumenty.

1. DOSTĘPNOŚĆ KARMY
[Tu powinno być wcięcie - tab]Lecznice weterynaryjne to placówki nastawione na udzielanie pomocy medycznej, a nie działalność handlową. W tej chwili w Polsce nie tworzą one jeszcze dostatecznej sieci, w dodatku wiele z nich (zwłaszcza w małych miastach i na wsiach) nie posiada odpowiednich warunków lokalowych i obsady personalnej, żeby móc zaoferować pełen asortyment karm, odpowiednio je zaprezentować i obsłużyć ich sprzedaż. W związku z tym mogą na bieżąco posiadać na stanie niewielkie ilości karmy i to tylko bardziej popularnych rodzajów.
[Tu powinno być wcięcie - tab]W wielu wypadkach lecznicze karmy zapisuje odległy o kilkadziesiąt, a nawet o kilkaset kilometrów specjalista, a nie weterynarz w miejscu zamieszkania, czasem sceptycznie nastawiony do leczenia żywieniem.
[Tu powinno być wcięcie - tab]Kupowanie karmy w gabinetach weterynaryjnych oznacza dla właścicieli konieczność czekania w kolejkach, zazwyczaj (z powodu ograniczeń powierzchni magazynowej) dwukrotnie - po raz pierwszy w momencie jej zamawiania oraz ponownie po kliku dniach po odbiór. Z tego powodu niejednokrotnie o wyborze rodzaju karmy decyduje jej dostępność w danym momencie w lecznicy, a nie dokładne dostosowanie do potrzeb zdrowotnych zwierzęcia i zaleceń prowadzącego weterynarza .
[Tu powinno być wcięcie - tab]Wprowadzone przez Państwa ograniczenie jest dużym utrudnieniem również dla mieszkańców dużych miast. Oczywiście w ich przypadku zakup karmy dalej będzie możliwy, choć będzie wymagał znacznej reorganizacji terminarza. Co jednak ma zrobić posiadacz chorego kota lub psa w małej miejscowości, który do najbliższego weterynarza ma np dwadzieścia kilometrów? Co ma zrobić w sytuacji, gdy weterynarz ten nie stosuje karm weterynaryjnych, a jego pacjentami są częściej cielące się krowy lub konie, a nie kot z kamicą pęcherza lub przewlekłą niewydolnością nerek, czy też pies z cukrzycą. Dla takiej osoby zakup karmy w sklepie internetowym najczęściej był jedynym możliwym sposobem dotarcia do nowoczesnych, dopasowanych do potrzeb chorego zwierzęcia karm weterynaryjnych!

2. CENA
[Tu powinno być wcięcie - tab]Dzięki sprzedaży internetowej możliwe było nabycie rekomendowanych przez lekarza weterynarii karm taniej niż w lecznicy weterynaryjnej, mimo że Państwu jako firmie przynosi taki sam zysk. Dla lekarzy będzie to działalność dodatkowa, często wręcz utrudnienie funkcjonowania, dotyczy to zwłaszcza niewielkich lecznic prowadzonych przez lekarzy weterynarii, w których właściciel jest jedynym pracownikiem.
[Tu powinno być wcięcie - tab]Sklepy internetowe mają zdecydowanie większe obroty i mogą sobie pozwolić na udzielanie klientom rabatów, zwłaszcza dla stałych klientów. Dla wielu opiekunów cena karmy ma zasadnicze znaczenie, zwłaszcza w domach gdzie jest wiele zwierząt, a często więcej niż jeden potrzebuje specjalistycznej diety.

3. INNE ZAGROŻENIA
[Tu powinno być wcięcie - tab]Kupno karmy w gabinetach weterynaryjnych dla właścicieli zwierząt niesie ze sobą dodatkowe, zupełnie zbędne ryzyko kontaktu z groźnymi bakteriami, wirusami, które wraz z opakowaniem czy na własnym ubraniu można "przynieść" do domu.
[Tu powinno być wcięcie - tab]W mailu do nas napisali Państwo: „Gwarantujemy skuteczność i bezpieczeństwo diet weterynaryjnych Royal Canin jedynie wtedy, gdy są sprzedawane w stacjonarnych lecznicach weterynaryjnych, przez lekarzy weterynarii, po uprzedniej profesjonalnej diagnozie weterynaryjnej. Nie bierzemy odpowiedzialności za skutki stosowania diet weterynaryjnych zakupionych przez Internet.”.
[Tu powinno być wcięcie - tab]Czy w takim razie mamy rozumieć, że bierzecie Państwo odpowiedzialność za błędnie zaleconą karmę przez lekarza weterynarii? Przykład – zdrowemu, młodemu kocurowi lekarz zalecił RC Renal – „na wszelki wypadek”. Tylko dzięki dodatkowym konsultacjom opiekuna kota zwierzęciu nie stała się krzywda!

4. DOSTAWA DO DOMU
[Tu powinno być wcięcie - tab]Sklepy internetowe oferują dostawę do domu, a z organizacyjnego i ekonomicznego punktu widzenia lepiej jest kupować duże opakowania karm. Nie każdy jest w stanie nosić ciężary, nie każdy jest zmotoryzowany, co uniemożliwia jednorazowy zakup dużych opakowań, czy kilku rodzajów karmy w lecznicy. Żadna ze znanych nam lecznic (a są to i malutkie gabinety i całodobowe szpitale dla zwierząt) nie oferuje dostawy i wniesienia do mieszkania wielokilogramowych opakowań. W najgorszej sytuacji stawia to osoby starsze, rodziców małych dzieci, osoby mieszkające w budynkach bez windy, osoby ze schorzeniami kręgosłupa, ale też wiele innych osób dla których dostawa karmy do domu to ogromny komfort, a często jedyna możliwość.

PODSUMOWANIE
[Tu powinno być wcięcie - tab]Zlikwidowanie przez Państwa sprzedaży karm weterynaryjnych za pośrednictwem sklepów internetowych, odbiera dużej ilości opiekunów zwierząt możliwość mądrego leczenia schorzeń swoich pupili, narażając je jednocześnie na utratę komfortu (z powodu nie możności podawania karmy lubianej przez zwierzę), ale też utratę zdrowia i życia! Przysparza to również dodatkowy trud i koszty opiekunom. Zapewne wiele osób zrezygnuje ze stosowania Waszych diet i zamieni je na karmy lecznicze innych firm, które nadal dostępne są w sklepach internetowych. Niestety część opiekunów może zrezygnować ze stosowania diety weterynaryjnych w ogóle. W konsekwencji doprowadzi to do spadku sprzedaży Państwa produktów. Być może niektórzy dalej będą kupować produkty Royal Canin, ale w sklepach internetowych sąsiednich państw, gdzie karmy te są dostępne.

[Tu powinno być wcięcie - tab]Dobro zwierząt powinno być przedmiotem także Państwa najwyższej troski, a niestety z całą pewnością to one będą najbardziej poszkodowane i poniosą największy koszt Państwa decyzji.
[Tu powinno być wcięcie - tab]Liczymy, że w świetle naszych argumentów i szczerej, deklarowanej przez Państwa troski o zwierzęta ponownie rozważycie Państwo Swoją decyzję i podejmiecie z nami dyskusję, która przyczyni się do ponownej dostępności karm leczniczych Royal Canin w sklepach internetowych.

Z poważaniem,

Niżej podpisani opiekunowie zwierząt.

Edit: uzupełniłam "wcięcie".
Ostatnio edytowano Pt sie 20, 2010 10:46 przez hydra_pl, łącznie edytowano 1 raz
Etyka szacunku dla życia nakazuje nam wszystkim poszukiwać sposobności, by za tyle zła, wyrządzonego zwierzętom przez ludzi, pośpieszyć im z jakąkolwiek pomocą. Albert Schweitzer
Jeśli komuś zalegam z płatnością, bądź wysyłką proszę o pw.
Rózne różności.

hydra_pl

Od: Nie cze 08, 2008 8:16

Post » Pt sie 20, 2010 5:01 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

Podoba mi sie wersja NITKI/KARINKI.
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Pt sie 20, 2010 9:44 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

Czekam na ostateczną wersję :) Pod którą się na pewno podpiszę :)

Przyszło mi jeszcze jedno do głowy odnośnie ceny - od przyszłego roku wzrasta VAT, a co za tym idzie niestety ceny... Zdecydujcie czy warto o tym wspomnieć, ja niestety nie pamiętam (i nie mogę nigdzie znaleźć :oops: ) na jakiej stawce są karmy.

Zastanawiam się jeszcze, czy wycofanie z netu dotyczy też RC Young Male/Female dla kastratów? Na polskiej stronie RC karmy te są przypisane jako "produkty weterynaryjne"... A moje ogonki ją wcinają. Z resztą polecana przez weta, nie kupiona z racji własnego "widzimisię" :)

Alyaa

Od: Śro paź 22, 2008 18:24

Post » Pt sie 20, 2010 10:10 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

Alyaa pisze:Zastanawiam się jeszcze, czy wycofanie z netu dotyczy też RC Young Male/Female dla kastratów? Na polskiej stronie RC karmy te są przypisane jako "produkty weterynaryjne"... A moje ogonki ją wcinają. Z resztą polecana przez weta, nie kupiona z racji własnego "widzimisię" :)

Mam próbkę RC YoungMale i jest oznakowana Veterinary Diet - pewnie bedzie wycofana :|

Jestem za wersją hydra_pl
Jest dobrze sformułowana i logiczna.

moja to były poprawki typu wasze-Państwo i duże zgrzyty.
[*] 7.03.1992-18.03.2004[']
Należało wdać się w awanturę. :(
Gdziekolwiek jesteś ...♥♥♥
KARINKA[*]15.06.2003-13.10.2008['] MACIUŚ[']5.05.2011 KUBUŚ[']26.07.2011 MRUŻKA[']27.03.2013
:cry: :cry: :cry:

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Pt sie 20, 2010 12:18 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

NITKA/KARINKA pisze:
Alyaa pisze:Zastanawiam się jeszcze, czy wycofanie z netu dotyczy też RC Young Male/Female dla kastratów? Na polskiej stronie RC karmy te są przypisane jako "produkty weterynaryjne"... A moje ogonki ją wcinają. Z resztą polecana przez weta, nie kupiona z racji własnego "widzimisię" :)

Mam próbkę RC YongMale i jest oznakowana Veterinary Diet - pewnie bedzie wycofana :|

Jestem za wersją hydra_pl
Jest dobrze sformułowana i logiczna.

moja to były poprawki typu wasze-Państwo i duże zgrzyty.

z tego, co widziałam to na 'zamiennikach' w animalii są, więc są wycofane jako VD
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Pt sie 20, 2010 12:26 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

wrrr :evil: dopiero tutaj trafilam. Szlag...

ladycat

Od: Pon sie 16, 2010 19:11

Post » Pt sie 20, 2010 15:56 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

Royal Canin ma być marką przyjazną dla miłośników kotów i kojarzyć się z wygodą (i raczej tzw. luksusowym życiem) a nie targaniem od weta 10kg opak do tramwaju lub 'PKS-u' (obrazek z luksusem/nowoczesnością raczej nie koresponduje).

Uważam, że politycznie kwestia dostępności karmy (sprawa nieograniczonych dostaw do ludzi mieszkających daleko od weta) i wygody jej posiądnięcia (dostawa drzwi-drzwi) jest argumentem kluczowym. I to dałabym na 1.

Z wizerunkiem nowoczesnej firmy nie koresponduje również sposób zamawiania u weta: tel. bądź osobiście, zapłata często tylko gotówką, brak miejsca na "ładną" ekspozycję całej gamy produktów..mamy 21w a u wetów często jest jak jest..zwłaszcza tych od krów i cieląt (no nie wiem po co im byłby ładny stojaczek RC 8O )

Napewno uderzyłabym w ton "psucia" nowoczesnej marki - reszta argumentów może być wtórna.

Długość listu nie ma aż takiego znaczenia - ważne żeby był trafiony :wink: - "pojechałbym" po tzw "imadżowej ambicji" - każda firma chce być nowoczesna i luksusowa - żadna nie chce być przestarzała i w dolnej półki. JEśłi nie wiedzą jak wygladają kliniki wet. możemy im podesłać zdjęcia - czy konieczne chcą się wizerunkowo z tym identyfikować.
JEśli podniesiecie argument o psuciu marki wg. Polaków - można pokusić się o wysłanie listu do centrali RC.

a Royal Canin mogą żądać wylegitymowania receptą jak już chcą być tacy bon ton, w mordę no! :twisted: - tak robią apteki dostarczające leki na receptę.
Obrazek Obrazek
PRZEPRASZAM ZA BRAK POLSKICH ZNAKOW.

Rakea

Od: Śro lis 14, 2007 23:56

Post » Pt sie 20, 2010 17:14 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

Alyaa pisze:Czekam na ostateczną wersję :) Pod którą się na pewno podpiszę :)

Przyszło mi jeszcze jedno do głowy odnośnie ceny - od przyszłego roku wzrasta VAT, a co za tym idzie niestety ceny... Zdecydujcie czy warto o tym wspomnieć, ja niestety nie pamiętam (i nie mogę nigdzie znaleźć :oops: ) na jakiej stawce są karmy.

Zastanawiam się jeszcze, czy wycofanie z netu dotyczy też RC Young Male/Female dla kastratów? Na polskiej stronie RC karmy te są przypisane jako "produkty weterynaryjne"... A moje ogonki ją wcinają. Z resztą polecana przez weta, nie kupiona z racji własnego "widzimisię" :)

Witam.
Właśnie patrzę na paragony. Karmy suche i mokre obłożone są 7% VAT.
„W Polsce skumulowały się trzy najgorsze zarazy: PiS, KK i coronawirus.”
„Patrząc na naszych obecnych polityków mogę stwierdzić,
że najwięcej kultury jest w serze, jogurcie i kefirze.”

„Jeżeli człowiek rodzi się nie prosięciem, a niemowlęciem ludzkim,
to nie powinien na starość być świnią tylko człowiekiem”.
- Władysław Bartoszewski
„Cienia i wolności nie przydepniesz butem”.- Antoni Regulski
„Pobożność jest niezwykle ważna, ale rozumu nie zastąpi”. - Ks. Józef Tischner
„Ręce, które pomagają są bardziej święte, niż usta które się modlą”. - Maria Czubaszek

mamut

Od: Śro lip 09, 2008 17:44

Post » Pt sie 20, 2010 20:06 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

Dołożę z dzisiaj kolejny przypadek niezbyt poważnego traktowania VD przez samych wetów. Kotka znajomej przechodzi właśnie na Intestinal, a jako, że w domu są tymczasy, wyraziłam w obecności weta obawę o młode karmione miska w miskę z rezydentką. Wg weta nic się nie stanie, jeśli zdrowe maluchy będą regularnie podjadać kotce z miski 8O Chyba nie tak się jednak buduje prestiż marki.
FORZA!
ITALIA

bianco nero

Od: Czw gru 11, 2008 2:12

Post » Pt sie 20, 2010 21:16 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

Rakea pisze:Royal Canin ma być marką przyjazną dla miłośników kotów i kojarzyć się z wygodą (i raczej tzw. luksusowym życiem) a nie targaniem od weta 10kg opak do tramwaju lub 'PKS-u' (obrazek z luksusem/nowoczesnością raczej nie koresponduje).

dokladnie :( to nie jest najtansza marka, powinni sie dwoic i troic, zeby sprzedaz rosla, a nie wyczyniac takie utrudnienia. zalezy im na zwierzetach? niech wprowadza recepty - jestem za.
[url]=https://www.facebook.com/share/p/nG6iiNMb2xu4Ttjy/2 koty szukają domu[url]

siliana

Post » Sob sie 21, 2010 16:28 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

siliana pisze:
Rakea pisze:Royal Canin ma być marką przyjazną dla miłośników kotów i kojarzyć się z wygodą (i raczej tzw. luksusowym życiem) a nie targaniem od weta 10kg opak do tramwaju lub 'PKS-u' (obrazek z luksusem/nowoczesnością raczej nie koresponduje).

dokladnie :( to nie jest najtansza marka, powinni sie dwoic i troic, zeby sprzedaz rosla, a nie wyczyniac takie utrudnienia. zalezy im na zwierzetach? niech wprowadza recepty - jestem za.

Zaznaczam, żeby podpisać, jak już będzie gotowe.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Sob sie 21, 2010 16:31 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

mysle, ze petycja bedzie gotowa w ciagu paru dni. dalyscie mnostwo inspirujacych uwag - dziekuje :1luvu:

siliana

Post » Nie sie 22, 2010 7:29 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

„Gwarantujemy skuteczność i bezpieczeństwo diet weterynaryjnych Royal Canin jedynie wtedy, gdy są sprzedawane w stacjonarnych lecznicach weterynaryjnych, przez lekarzy weterynarii, po uprzedniej profesjonalnej diagnozie weterynaryjnej. Nie bierzemy odpowiedzialności za skutki stosowania diet weterynaryjnych zakupionych przez Internet.”.

Czy to oznacza wymóg, że za każdym razem trzeba iść do weta po karmę ze zwierzakiem aby je zdiagnozował? A co z kupnem w innej przychodni niż leczymy zwierza? Czy mamy nosić ze sobą książeczki zdrowia i wyniki badań?
Bo przecież każdy może wejść do weta i kupić karmę leczniczą tak jak w sklepie internetowym. I wcale nie musiał wcześniej zwierza diagnozować. Bez sensu posunięcie.
Podpiszę petycję jak będzie.

ewung

Od: Pon lis 13, 2006 13:04

[poprzednia][następna]