GAD w domu - jakiego polecacie/odradzacie

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Nie sie 15, 2010 21:58 Re: GAD w domu - jakiego polecacie/odradzacie

Też miałam modliszkę (kupiłam zapłodnioną dorosła samicę) Bardzo ciekawy w obserwacji owad,super obserwowało się jak znosi ooteki ,potem wylęg małych (ok 150 szt. z każdego kokonu 8O ) i ich rozwój.Jednak że owady te zjadają swoje ofiary żywcem więc nie wiem czy twojemu malcowi by to odpowiadało.Świetne są straszyki australijskie :ok: bezproblemowe w hodowli i łagodne do tego sporych jak na owady rozmiarów.Ja teraz kupiłam sobie larwy jednego z największych motyli świata,już się nie mogę doczekać przesyłki :) Też są bardzo ciekawe w obserwacji najpierw gąsieniczka która rośnie w oczach ,potem poczwarka ,a na koniec piękny motyl :)
Adoptując jednego kota nie zmienisz świata....ale świat się zmieni dla tego jednego kota.

sirga

Od: Czw lis 12, 2009 13:34

Post » Pon sie 16, 2010 19:47 Re: GAD w domu - jakiego polecacie/odradzacie

A co potem jest z takim motylem? Ja chciałabym pohodować sobie jakieś nasze gatunki, co to potem na wolność wypuszczę,a wcześniej obfotografuję kolejne stadia rozwoju... A taki zagramaniczny motyl, to co on ma za życie potem?
Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. E. Zola

KaleidoStar

Od: Nie mar 21, 2010 14:00

Post » Wto sie 17, 2010 19:06 Re: GAD w domu - jakiego polecacie/odradzacie

W przypadku tych motyli trzyma się je w terrarium bo słabo latają.Niestety ten gatunek nie posiada aparatu gębowego więc po złożeniu jaj padają z głodu :( Miałam kiedyś pazie królowej zebrałam gąsieniczki z pokrzyw i obserwowałam ich rozwój,po przeobrażeniu w motyle obfociłam i wypuściłam w ładną pogodę na wolność.

Tak wyglada dorosla samica Attacus atlas : http://pixdaus.com/pics/1210170836bQxCHS9.jpg
Adoptując jednego kota nie zmienisz świata....ale świat się zmieni dla tego jednego kota.

sirga

Post » Śro sie 18, 2010 7:40 Re: GAD w domu - jakiego polecacie/odradzacie

Ło matko... i po co w takim razie natura stworzyła takie coś? Do zjedzenia przez inne zwierza? Przedziwne O_o
Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. E. Zola

KaleidoStar

Post » Śro sie 18, 2010 10:06 Re: GAD w domu - jakiego polecacie/odradzacie

jedni na starość stają się pięknymi motylami bez otworu gębowego, inni na starość są brzydcy, pomarszczeni i wypadają im zęby - efekt końcowy taki sam :)

Wolfik

Od: Wto wrz 27, 2005 10:43

Post » Śro sie 18, 2010 14:44 Re: GAD w domu - jakiego polecacie/odradzacie

Właśnie przyszły do mnie "maluszki" mają ok 7 cm długości i są grubości męskiego palca 8O 8O 8O aż mi szczęka opadła jak je zobaczyłam spodziewałam się 3 cm bąbelków :lol:

sirga

Post » Śro sie 18, 2010 18:40 Re: GAD w domu - jakiego polecacie/odradzacie

Foto, foto dawaj :)
Ja tam wolę się starzeć, ale mieć otwór gębowy. Kocham jedzenie chyba najbardziej na świecie ;)

KaleidoStar

Post » Śro sie 18, 2010 19:25 Re: GAD w domu - jakiego polecacie/odradzacie

Nie mam chwilowo aparatu
Tutaj jest pięknie obfocony rozwój tej pięknej pawicy :) moje są w ostatnim stadium rozwoju (te największe w galerii)
http://www.pobliskagaleria.pcspace.pl/f ... pic&t=17.0

sirga

[poprzednia]