Moderator: Estraven
Usagi_pl pisze:Tu jest fajna stronka na ten temat: http://www.kociadolina.pl/articles,arty ... -kota.html
Tak się nie robi niezależnie od rodzaju szczepionki.Przyjęło się, że wiek około 7-8 tygodni to optymalny czas na pierwsze szczepienie kociaka. Szczepionkę lekarza podaje podskórnie najczęściej w okolice karku lub między łopatkami (wyjątek mogą stanowić szczepionki przeciw wściekliźnie i białaczce, gdzie zaleca się wykonywać iniekcję w tylną łapę).
Bardzo jestem ciekawa na jakiej podstawie napisano takie zalecenia.(częstotliwość uzależniona jest od trybu życia zwierzęcia: u kotów wychodzących lub żyjących w dużym skupisku zwierząt (zwłaszcza przy dużej rotacji zwierząt w domu) powtarzamy szczepienia co roku, natomiast u kotów niewychodzących i żyjących w małym zagęszczeniu zwierząt wystarczy powtarzać szczepienia co 2-3 lata
Czyli tak czy owak należy wykonać testy...- białaczka - w przypadku podawania szczepionek starszego typu istnieje ryzyko wystąpienia mięsaka poszczepiennego jak również ryzyko wywołania choroby. Powinno się zaszczepić: koty wychodzące, żyjące w dużych skupiskach zwierząt, hodowlane przeznaczone do krycia. Środki ostrożności: przed podaniem szczepionki starszego typu należy wykonać test w kierunku obecności wirusa we krwi - gdy wynik testu jest ujemny, można podać szczepionkę. Kiedy szczepić? Pierwszy raz szczepienie podajemy kotu kilkumiesięcznemu, po około miesiącu od pierwszego szczepienia należy zrobić powtórkę, a później powtarzać szczepienia co 1-3 lata. W przypadku szczepionki Purevax (nowszego typu), nie występuje ryzyko wystąpienia mięsaka. Producent szczepionki zaleca wykonanie testów na obecność wirusa przed szczepieniem.
Jana pisze:Tak się nie robi niezależnie od rodzaju szczepionki.Przyjęło się, że wiek około 7-8 tygodni to optymalny czas na pierwsze szczepienie kociaka. Szczepionkę lekarza podaje podskórnie najczęściej w okolice karku lub między łopatkami (wyjątek mogą stanowić szczepionki przeciw wściekliźnie i białaczce, gdzie zaleca się wykonywać iniekcję w tylną łapę).
Tak się nie robi niezależnie od rodzaju szczepionki.
Katzenjammer pisze:Jana pisze:Tak się nie robi niezależnie od rodzaju szczepionki.Przyjęło się, że wiek około 7-8 tygodni to optymalny czas na pierwsze szczepienie kociaka. Szczepionkę lekarza podaje podskórnie najczęściej w okolice karku lub między łopatkami (wyjątek mogą stanowić szczepionki przeciw wściekliźnie i białaczce, gdzie zaleca się wykonywać iniekcję w tylną łapę).
Możesz rozwinąć, bo nie bardzo zrozumiałam ostatecznie, czy się w końcu powinno, czy nie powinno szczepić w nogę?
Katzenjammer pisze:Jana pisze:Tak się nie robi niezależnie od rodzaju szczepionki.Przyjęło się, że wiek około 7-8 tygodni to optymalny czas na pierwsze szczepienie kociaka. Szczepionkę lekarza podaje podskórnie najczęściej w okolice karku lub między łopatkami (wyjątek mogą stanowić szczepionki przeciw wściekliźnie i białaczce, gdzie zaleca się wykonywać iniekcję w tylną łapę).
Możesz rozwinąć, bo nie bardzo zrozumiałam ostatecznie, czy się w końcu powinno, czy nie powinno szczepić w nogę?
Jana pisze:Odniosłam się do pogrubionego (przeze mnie) tekstu.
Szczepi się tylko w nogę, nie wolno w kark.
Jana pisze:A moje wszystkie koty (i tymczasy) są szczepione w łapę, bez białaczki. Według zalecenia onkologa.
Jana pisze:A moje wszystkie koty (i tymczasy) są szczepione w łapę, bez białaczki. Według zalecenia onkologa.
Usagi_pl pisze:Oprócz szczepionek, koty powinno się odrobaczyć przynajmniej raz na pół roku, wychodzącym dobrze jest aplikować środki przeciw kleszczom i pchłom. Dodatkowo można raz w roku robić morfologię krwi i raz na jakiś czas oddać mocz do analizy.
sasza925 pisze:Jana, mirka_t - piszecie 'bez bialaczki', tzn. ze nie szczepicie przeciw bialaczce?
bo juz nie wiem co robic, co wet to inna opinia, jeden ze szczepic, drugi ze jak nie wychodza to nie szczepic, o robieniu badan wczesniejszych zaden sie nie zająknął nawet
sasza925 pisze:Jana, mirka_t - piszecie 'bez bialaczki', tzn. ze nie szczepicie przeciw bialaczce?
bo juz nie wiem co robic, co wet to inna opinia, jeden ze szczepic, drugi ze jak nie wychodza to nie szczepic, o robieniu badan wczesniejszych zaden sie nie zająknął nawet
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google Adsense [Bot], koszka i 93 gości