Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
dalia pisze:Agn napisałaś o zawodowym domu tymczasowym - profesjonalizm to zupełnie co innego
Agn pisze:dalia pisze:Agn napisałaś o zawodowym domu tymczasowym - profesjonalizm to zupełnie co innego
No to teraz Twoja kolej - wyjaśniać, czym jest [według Ciebie] profesjonalny DT.
dalia pisze:Agn napisałaś o zawodowym domu tymczasowym - profesjonalizm to zupełnie co innego
dalia pisze:Agn pisze:No to teraz Twoja kolej - wyjaśniać, czym jest [według Ciebie] profesjonalny DT.
ależ ja o to zapytałam mirke - szczegóły na poprzedniej stronie
A co odróżnia profesjonalny dom tymczasowy od profesjonalnego azylu czy przytuliska? Bo nie wiem, czy nie mylę pojęć.Agn pisze:Profesjonalny to taki, dla którego opieka nad potrzebującymi kotami nie jest hobby wykonywanym w czasie wolnym od pracy zawodowej i kiedy nie ma się nic innego do robienia.
Profesjonalny to taki, którego życie jest podporządkowane opiece nad kotami - nie pracuje po 8-12 godzin poza domem, bo wówczas nie ma żadnych szans na dostrzeżenie, czy dzieje się coś niepokojącego.
Profesjonalny to taki, który jest w stanie samodzielnie ocenić, co jest dobre dla jego podopiecznych [i proszę mi tu nie wyjeżdżać z tekstem, że każda kolekcjonerka tak mówi].
Profesjonalny to taki, który bez przerwy podnosi swoje kwalifikacje w opiece nad kotami - merytoryczne i 'manualne', żeby móc zadziałać, kiedy dzieje się coś, gdy nie ma możliwości stawienia się u weta [np. w nocy - nie wyjeżdżać mi z tekstem o samodzielnym diagnozowaniu], bo profesjonalny to również taki, który potrafi odróżnić kiepskiego weta od dobrego i ocenić, czy jego postępowanie jest prawidłowe.
Profesjonalny to taki, który nigdy nie używa argumentu 'ja jestem na to zbyt wrażliwa', czy 'ja nie mogę na to patrzeć' - to taki dom, który stara się mieć na względzie przede wszystkim perspektywę kota, a dopiero potem 'co ludzie powiedzą [pomyślą, napiszą]'.
Profesjonalny to taki, który stara się zaplanować swoją działalność, zorganizować w okół siebie ludzi, którzy tę działalność będą wspierać, bo powietrzem koty [i opiekun] nie mogą żyć.
Kicorek pisze:Profesjonalizm też rozumiem jako wysoki standard wykonywanego zawodu. A zawodowy jako etatowy lub coś w ten deseń![]()
vega013 pisze:dalia pisze:Agn napisałaś o zawodowym domu tymczasowym - profesjonalizm to zupełnie co innegodalia pisze:Agn pisze:No to teraz Twoja kolej - wyjaśniać, czym jest [według Ciebie] profesjonalny DT.
ależ ja o to zapytałam mirke - szczegóły na poprzedniej stronie
Dalio, nie wykręcaj się od odpowiedzi, bardzo proszę. Używasz określonych wyrażeń, więc miło by było, gdybyś zdefiniowała pojęcia, którymi się posługujesz. Zapytałaś mirkę, nie zgodziłaś się z Jej wypowiedzią. Odpowiedziała Ci Agn, ale również nie trafiła w Twoje rozumienia profesjonalnego DT. Uważasz, że profesjonalizm w odniesieniu do DT to "zupełnie co innego" niż napisała Agn. Chętnie bym się dowiedziała, co konkretnie masz na myśli i czym jest owo "zupełnie co innego".
Ja rozumiem profesjonalizm jako wysoki standard wykonywanego zawodu. Właśnie o tym standardzie napisała Agn.
Toż piszę, że coś w ten deseńvega013 pisze:Kicorek pisze:Profesjonalizm też rozumiem jako wysoki standard wykonywanego zawodu. A zawodowy jako etatowy lub coś w ten deseń![]()
Zawodowe zajmowanie się kotami w DT to zajęcie na 24 godziny na dobę. Nie można tego nazwać etatem. Za to zakres obowiązków barrrrrrrrrdzo obszerny.
Kicorek pisze:A co odróżnia profesjonalny dom tymczasowy od profesjonalnego azylu czy przytuliska? Bo nie wiem, czy nie mylę pojęć.
sebriel pisze:...
Większość DT to właśnie takie domy, w których ludzie jednak pracują poza domem te klika-kilkanaście godzin. Mają również własne życie ( męża, żonę, dzieci, itp).
W czym one są gorsze od profesjonalnego DT?
Nie każdy może, nie każdy chce zajmować się kotami non stop 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Co w tym dziwnego?
Anda pisze:Agn, to co określasz, nie jest domem tymczasowym, tylko azylem.
Powinnaś może założyć fundację - byłoby może łatwiej (formalnie). Skoro nie pracujesz i cały czas poświęcasz kotom.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, Evilus i 385 gości