PAKT CZAROWNIC XVI

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 11, 2010 10:04 Re: PAKT CZAROWNIC XVI

Wybacz Sol moje wścibstwo ale Ty młoda jezdeś i jak tu czytowuję to problem dotyczy jednego oka??? Jeżeli tak to pytanie co to powoduje?? Znasz odpowiedź???
Obrazek

majencja

Od: Wto lis 04, 2008 23:17

Post » Śro sie 11, 2010 10:10 Re: PAKT CZAROWNIC XVI

Trinity36 pisze:Ojej, Sol, trzymamy kciuki i czarujemy !!!!!!!!!

A ja potwierdzam to co napisała Erin - Alantan, Alantan Plus.

Sękju, Sistars :) kurcze chodzilo mi po glowie ze to moze byc dobre ale jakos na to nie wpadlam... Ech chyba niedlugo i ja otrzymam ikonke siostry czarownicy madrej inaczej ;)
A moglby ktos mi zrobic banerek jednookiej siostry czarownej? Ktos kto umie robic takie cudne cudenka? Bo ja nie umiem a nie ukrywam ze bym chciala miec taki :)

Wypic jeszcze jedna kawe czy nie... oto jest pytanie...
Najpiękniejszą muzyką przed snem jest mruczenie szczęśliwego kota...

solangelica

Od: Wto paź 28, 2008 23:10

Post » Śro sie 11, 2010 10:13 Re: PAKT CZAROWNIC XVI

Sol - tylko amyszka :!:
Jest absolutną miszczyniom :1luvu:
Napisz pw - ona twierdzi, że ją to bawi i lubi wyzwania :ok:

I podpinam sie pod pytanie majencji - od czego się kurna to zaczęło?
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Śro sie 11, 2010 10:15 Re: PAKT CZAROWNIC XVI

solangelica pisze:Wypic jeszcze jedna kawe czy nie... oto jest pytanie...

Wypić!
Ja właśnie sączę, potowarzyszysz mi 8)

A Alantan polecam!

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Śro sie 11, 2010 10:44 Re: PAKT CZAROWNIC XVI

Erin pisze:
solangelica pisze:Wypic jeszcze jedna kawe czy nie... oto jest pytanie...

Wypić!
Ja właśnie sączę, potowarzyszysz mi 8)

A Alantan polecam!

Ok w takim razie towarzysze Ci w tej smacznej czynnosci :) :piwa:

majencja, Ayo - to nie wscibstwo ino raczej ciekawosc :) mam wrodzona wade wzroku, od 6 roku zycia nosilam okulary. Lewe oko bylo bardziej slabe - przed korekta ostrosci wzroku mialam na lewym -9,5, na prawym -6.5 do tego koszmarny astygmatyzm. Okulary mialam slabsze bo gdyby mi dali adekwatne to by moj mozg oszalal - za duza roznica byla w ustawieniach soczewek miedzy jednym okiem a drugim. Wiec przez kilkanascie lat niedojze nic nie widzialam bez okularow to jeszcze w okularach tez kiepsko... moja okulistka dziecieca wogole nie szukala pomocy dla mnie, pamietam tylko jak mowila zeby mama mnie do zwiazku niewidomych zapisala to dostane komputer za darmo :evil: tez mi pociecha... na szczescie zmienily sie czasy, medycyna poszla bardzo szybko do przodu i pojawila sie mozliwosc pomocy.
Szesc lat temu mialam korekte ostrosci przy pomocy laseru (metoda LASEK), zostalam wreszcie porzadnie przebadana od A do Z, dowiedzialam sie ze moja galka oczna jest tak zbudowana ze wysilek fizyczny, sporty ekstremalne, spadochrony, bungee itp., sa przeciwskazaniem bo moge stracic wzrok. Rodzic dzieci moge tylko przez cesarskie ciecie. Po LASEKu mialam wg prognoz lekarzy nosic okulary do czytania i miec na lewym -4 a na prawym 0. A mam -1 czy -0.75 i 0 :) Okularow nie potrzebuje - sama lekarka byla w szoku ze tak dobrze to poszlo.
Przez szesc lat byl spokoj, zapomnialam ze w ogole kiedykolwiek mialam okulary :) W marcu 2009 zaczelam zle widziec, poszlam do okulisty - okazalo sie ze siatkowka sie zaczela odwarstwiac. Pedem dotalam skierowanie do kliniki okulistyki UJ w Krakowie. Poszlam na izbe przyjec, masakra. Niedojze w koncu jakas swieta krowa pani docent nie raczyla nawet na mnie spojrzec mimo ze pytalam co mi jest, badalo mnie trzech asystentow ktorzy tez nie wiedzieli jak odpowiedziec na pytanie moje "co z moim okiem?", to jeszcze mnie anestezjolog wyrzucil z gabinetu(!) ochrzaniajac ze mam zeby z prochnica i co ja sobie wyobrazam z takimi zebami przychodzic na operacje! Kazal mi wszystkie wyleczyc...a ze leczylam zeby wszystkie przez rok (taki remont kapitalny) plus usuwalam piec zebow chirurgicznie bo mialam rozne komplikacje po drodze, to czekalam przez pol roku i chodzilam z ta siatkowka... Anestezjolog powiedial mi ze na zabieg w narkozie nie mozna miec stanow zapalnych jamy ustnej i prochnicy. Co tydzien chodzilam do dentysty przez pol roku, leczylam, i b ardzo dobrze ze tak wyszlo potem sie okazało ze mialam masakryczny stan zapalny ukryty pod korzeniami gornej czworki. Jakby to zostalo niezauwazone moglabym to po narkozie przyplacic zdrowiem lub zyciem. We wrzesniu zadzwonilam do kliniki w Katowicach i spytalam o termin konsultacji. Po miesiacu konsultacja, po ktorej dostalam ekspresowy termin na operacje - przyklejenia siatkowki, usuniecia zrostow, ktore sie zrobily pod siatkowka, wpuszczenie oleju silikonowego ktory te siatkowke ma przyciskac zeby przylegla. Zabieg byl w listopadzie 2009. Kolejne kontrole wykazywaly ze siatkowka przylega - m.in. usg oka, za kazdym razem pytalam co jest grane i zawsze dostawalam odpowiedz. W Katowicach nie spotkalam sie z takim przyjeciem jak w Krakowie... O wszystko moge tu zapytac, na kazde pytanie odpowiedza lub pokieruja dalej jesli nie umieja pomoc. Teraz mialam zabieg usuniecia zacmy (znieczulenie miejscowe), wszczepili mi soczewke, zaćma czesto powstaje jako skutek zabiegow na galce ocznej - soczewka metnieje i uniemozliwia widzenie pacjentowi i lekarzowi zajrzenie w oko i zbadanie dna oka. Stad zeby moc dalej prowadzic moje leczenie musieli wszczepic mi soczewke. Dopiero potem usuniety zostanie olej, ktory mam w oku, i dalsze leczenie. Lekarz ktory mnie operowal uprzedzal mnie ze siatkowka czesto po odklejeniu jest znieksztalcona, slaba, odrywa sie dalej, czesto zachodza w niej zmiany ktore powoduja ubytek wzroku. To niestety taka specyfika schorzenia i nic na to nie poradze. To co moge zrobic, to dbac o wzrok i stosowac sie do zalecen lekarzy, korzystac z tego co medycyna oferuje a sa to niesamowite mozliwosci i z roku na rok coraz wiecej sie robi w tej dziedzinie.
Byc moze to "wglebienie" w siatkowce nie jest grozne, ale dla mnie to sygnal alarmowy i musze zwrocic wieksza uwage na siebie i swoje oko.
Uff to chyba tyle :) Sagi Jednoocznej ciag dalszy nastapi po konsultacji - kawa wypita wiec zbieram sie do pracy; dzis kilka godzin od jutra juz na caly dzien.
Jak macie jakies pytania to smialo, jak bede wiedziec to odpowiem :)
Najpiękniejszą muzyką przed snem jest mruczenie szczęśliwego kota...

solangelica

Od: Wto paź 28, 2008 23:10

Post » Śro sie 11, 2010 11:02 Re: PAKT CZAROWNIC XVI

Dziękuję za towarzystwo! :P
Jak kawusia smakowała? Bo mnie bardzo :ok:

Erin

Post » Śro sie 11, 2010 11:04 Re: PAKT CZAROWNIC XVI

8O 8O 8O

Ojeżukolczasty :!: :!: :!:

A ja czasami się brącham na moje -5 i dwie pary szybek do czytania i komputera :oops:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Śro sie 11, 2010 11:07 Re: PAKT CZAROWNIC XVI

Sol...Bidulko ty nasz, Piracico-Czarownico - za twoje oczko :ok: :ok: :ok: :ok:

Kawa - bym se wypiła ale...dziecko mi kupiło raniutko w sklepie mleko, otwieram,smakuję - gorzkie! Ja mam mokre włosy, dziecko wróciło z jazdy konnej przed paroma minutami mokre niczym szczur i ledwo żywe i teraz cierpię bo bez mleka nie wypiję...chyba, ze sobie dorzucę NAN w proszku? Jak myślicie - da radę? :wink:

Asia_Siunia

Od: Czw mar 05, 2009 15:18

Post » Śro sie 11, 2010 11:09 Re: PAKT CZAROWNIC XVI

Dorzucaj tego NAN-a :ok:
Kurna, mnie ostatnio mleko też zgorzkniało, ale już stało w lodówce kilka dni.
Ale tak ze sklepu żeby przynieść? Toż to szok! :roll:

Erin

Post » Śro sie 11, 2010 11:17 Re: PAKT CZAROWNIC XVI

Erin pisze:Dorzucaj tego NAN-a :ok:
Kurna, mnie ostatnio mleko też zgorzkniało, ale już stało w lodówce kilka dni.
Ale tak ze sklepu żeby przynieść? Toż to szok! :roll:

No ze sklepu śliczniutkie takie w butelce 2% Mlekowita....wcale nie jakieś rozwarstwione z datą do 18.08! Chyba i tak przy okazji im odniosę co prawda 2,3zł to nie majątek ale niech wiedzą!

Dorzuciłam NANa...mam kilka klusek ale idzie wypić hihihihi :ok:

Asia_Siunia

Post » Śro sie 11, 2010 11:18 Re: PAKT CZAROWNIC XVI

Asia_Siunia pisze:Sol...Bidulko ty nasz, Piracico-Czarownico - za twoje oczko :ok: :ok: :ok: :ok:

Kawa - bym se wypiła ale...dziecko mi kupiło raniutko w sklepie mleko, otwieram,smakuję - gorzkie! Ja mam mokre włosy, dziecko wróciło z jazdy konnej przed paroma minutami mokre niczym szczur i ledwo żywe i teraz cierpię bo bez mleka nie wypiję...chyba, ze sobie dorzucę NAN w proszku? Jak myślicie - da radę? :wink:

NAN? :x to już bym chyba z własnej piersi dojone wolała... :roll: Jak bym miała oczywiście :mrgreen: Mleko jak bym miała, nie piersi... :roll: a w zasadzie piersi też... :? ech cholera - chyba bym jednak była zmuszona do tego sklepu iść :?
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Od: Śro paź 15, 2008 15:16

Post » Śro sie 11, 2010 11:24 Re: PAKT CZAROWNIC XVI

Asia_Siunia :ok:

Erin

Post » Śro sie 11, 2010 11:32 Re: PAKT CZAROWNIC XVI

pomponmama pisze:
Asia_Siunia pisze:Sol...Bidulko ty nasz, Piracico-Czarownico - za twoje oczko :ok: :ok: :ok: :ok:

NAN? :x to już bym chyba z własnej piersi dojone wolała... :roll: Jak bym miała oczywiście :mrgreen: Mleko jak bym miała, nie piersi... :roll: a w zasadzie piersi też... :? ech cholera - chyba bym jednak była zmuszona do tego sklepu iść :?

Zdechłam z opisu :ryk: :ryk: :ryk:

Asia_Siunia

Post » Śro sie 11, 2010 11:49 Re: PAKT CZAROWNIC XVI

Asia_Siunia pisze:
pomponmama pisze:

Zdechłam z opisu :ryk: :ryk: :ryk:

Ja zdycham z prawie każdego opisu Pomponmamy :)
Jestem wielką fanką Jej wypowiedzi, ostatnio mnie rozwalił komentarz o 'fuck..' w oko :)
Jak to powiedział kiedyś do mnie mój były TŻ - Pomponmama, jestem Twoim Idolem :ryk: :ryk:
ObrazekObrazek Zawsze będe Cię kochać Gemusiu :*

Trinity36

Od: Pon lip 09, 2007 20:58

Post » Śro sie 11, 2010 11:56 Re: PAKT CZAROWNIC XVI

Kawe sobie właśnie pije z mlekiem, bo kupiłam taką 3 w 1 :mrgreen:
Wczoraj jak sobie mleka dolałam, to sie potem okazało, że to ....maślanka (żyg) :mrgreen:
W piersiach mleka brak, piersi zresztą też - brak :mrgreen:
Asia_Siunia - smacznego !!!

jasdor

Od: Sob wrz 19, 2009 11:51

[poprzednia][następna]