SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 04, 2010 9:55 Re: SPIS KARM dla Kota

Aniołek_ pisze:Orijen jest bardzo ok - ze względu na skład
jednak przestawienie z np RC na Orijena może być trudne, bo podobno Orijen jest mniej aromatyzowany

ale właśnie najdziwniejsze jest to, że moja wybredna Nikita, z którą szczerze powiedziawszy mam straszny problem i próbowałam już chyba wszystkiego... olała totalnie RC dla wybrednych - ten rzekomo dodatkowo aromatyzowany, na poprawę apetytu
ona tej karmy nie rusza... a wręcz omija szerokim łukiem
a na Orijena od razu się rzuciła - je już miesiąc i jeszcze się nie znudziła
zawsze mam 2 miseczki: 1 z RC dla wybrednych, 2 z Orijenem
Nikita wyżera tylko Orijena, a moja tłusta Pumelcia obie :roll:
a do tego przemrażany surowy kurczaczek :mrgreen:

tylko zaczęłam się nad tym Orijenem zastanawiać, bo wyczytałam gdzieś, że jakoś dziwnie jest przygotowywany... nie pamiętam dokładnie, ale ktoś przed nim ostrzegał :roll:
Frędzel ...razem z nami od 22.12.2007 do 31.07.2009 (godz.9.15) ...w pamięci i sercach na zawsze [*] ['] [*]
Obrazek Obrazek

Granula

Od: Wto sie 28, 2007 22:15
Lokalizacja: był Kraków -> później Bielsko-Biała -> aktualnie Żory woj.śląskie

Post » Śro sie 04, 2010 10:15 Re: SPIS KARM dla Kota

Granula pisze:
Aniołek_ pisze:Orijen jest bardzo ok - ze względu na skład
jednak przestawienie z np RC na Orijena może być trudne, bo podobno Orijen jest mniej aromatyzowany

ale właśnie najdziwniejsze jest to, że moja wybredna Nikita, z którą szczerze powiedziawszy mam straszny problem i próbowałam już chyba wszystkiego... olała totalnie RC dla wybrednych - ten rzekomo dodatkowo aromatyzowany, na poprawę apetytu
ona tej karmy nie rusza... a wręcz omija szerokim łukiem
a na Orijena od razu się rzuciła - je już miesiąc i jeszcze się nie znudziła
zawsze mam 2 miseczki: 1 z RC dla wybrednych, 2 z Orijenem
Nikita wyżera tylko Orijena, a moja tłusta Pumelcia obie :roll:
a do tego przemrażany surowy kurczaczek :mrgreen:

tylko zaczęłam się nad tym Orijenem zastanawiać, bo wyczytałam gdzieś, że jakoś dziwnie jest przygotowywany... nie pamiętam dokładnie, ale ktoś przed nim ostrzegał :roll:

wie co lepsze :mrgreen:

jak natkniesz się na to, o Orijenie, to daj źródło to sobie poczytam ;)
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Śro sie 04, 2010 16:36 Re: SPIS KARM dla Kota

Witam wszystkich a co sadzicie o karmie Brit 40% miesa ja karmie tym juz polo roku mojego Aresa i caly czas mu smakuje tak jak na poczatku najpierw jadl kitten a teraz jak wydoroslal to juz adult

piter7

Od: Wto sie 03, 2010 19:15

Post » Śro sie 04, 2010 18:26 Re: SPIS KARM dla Kota

nie wiem, o którą Brit Ci chodzi, więc...

BRIT Care Cat Kitten Chicken and Rice
Skład:
Mięso z kurczaka i produkty pochodzenia drobiowego (min.40%), ryż , kukurydza, tłuszcz drobiowy, liofilizowane białko drobiowe, liofilizowana kukurydza, olej łososiowy, naturalny smak, naturalny błonnik, otręby ryżowe, suszone wysłodki z buraków cukrowych, drożdże browarniane, substancje mineralne , DL-metionina, L-lizyna, oligosacharydy manozowe, fruktooligosacharydy, waleriana lekarska, niacyna, pantotenian wapnia, kwas foliowy, chlorek choliny, biotyna, witamina A, witamina D3, witamina E (alfa-tokoferol), tauryna

BRIT Cat Chicken
Skład:
Mięso z kurczaka i produkty pochodzenia drobiowego (min.30%), tłuszcz drobiowy, olej łososiowy, ryż, kukurydza, drożdże browarniane, suszone wysłodki z buraków cukrowych, suszone jabłka, substancje mineralne, naturalny smak , oligosacharydy manozowe, fruktooligosacharydy, DL-metionina, L-lizyna, ekstrakt z jukki Schidigera, witamina A,witaminy B12, B2, B1, B6, witamina D3, witamina E (alfa-tokoferol), niacyna, pantotenian wapnia, organiczna miedź, organiczny cynk, organiczny selen, kwas foliowy, chlorek choliny, biotyna,

sądząc po składzie dużo zbóż (ryż, kukurydza), liofilizowana kukurydza, aromat (ale to akurat ma wiele, jak nie wszystkie karmy). Dodatkowo duża zawartość węglowodanów ~30%, a to zdecydowanie za dużo, jak dla kota. Na plus to, że jest podane jaki tłuszcz i mięso.
Karma nie jest zła, ale są lepsze ;)
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Post » Śro sie 04, 2010 18:54 Re: SPIS KARM dla Kota

Aniołek_ pisze:ciach

http://grongor.info/2010/02/12/napromie ... now-kotow/

i doczytałam tutaj, że problem dotyczył tylko karmy Orijen w Australii
http://webcache.googleusercontent.com/s ... clnk&gl=pl
Frędzel ...razem z nami od 22.12.2007 do 31.07.2009 (godz.9.15) ...w pamięci i sercach na zawsze [*] ['] [*]
Obrazek Obrazek

Granula

Post » Śro sie 04, 2010 19:05 Re: SPIS KARM dla Kota

aniolek a ty czy m karmisz swoje koty co polecasz? ja na razie karmie Britem ale jak skoncze ta paczke 2 kg to zamowie cos tak dla urozmaicenia kocich kubkow smakowych :P

piter7

Post » Śro sie 04, 2010 19:14 Re: SPIS KARM dla Kota

piter7 pisze:aniolek a ty czy m karmisz swoje koty co polecasz? ja na razie karmie Britem ale jak skoncze ta paczke 2 kg to zamowie cos tak dla urozmaicenia kocich kubkow smakowych :P

co prawda pytanie nie do mnie :mrgreen: ale napiszę, czym ja karmię
sucha Royal Canin dla wybrednych kotów aromatyzowana
sucha Orijen - 6 ryb
surowe mięso z kurczaka (przemrażane)
raz na 3 - 4 tygodnie kupię jakąś saszetkę z mokrą karmą jako smakołyk

dzięki temu moje kociaste nie mają problemów z rzadkimi kupalami :smokin:
Obrazek Obrazek

Granula

Post » Śro sie 04, 2010 19:47 Re: SPIS KARM dla Kota

piter7 pisze:aniolek a ty czy m karmisz swoje koty co polecasz? ja na razie karmie Britem ale jak skoncze ta paczke 2 kg to zamowie cos tak dla urozmaicenia kocich kubkow smakowych :P

Orijen na zmianę z TOTW (teraz akurat jest TOTW), surowizna: kurczak, wołowina, podroby, żółtka,
suplementy typu drożdże piwne, tłuszcz zwierzęcy, źródła żelaza, witamin
to mi teraz do głowy przychodzi ;)

ogólnie polecam surowiznę zamiast puszek - bo wiadomo co się daje, a wychodzi dużo taniej ;)

Granula pisze:
Aniołek_ pisze:ciach

http://grongor.info/2010/02/12/napromie ... now-kotow/

i doczytałam tutaj, że problem dotyczył tylko karmy Orijen w Australii
http://webcache.googleusercontent.com/s ... clnk&gl=pl

o tym słyszałam, myślałam, że coś nowego się pojawiło ;)
dziękuję za linki :D

Aniołek_

Post » Śro sie 04, 2010 20:13 Re: SPIS KARM dla Kota

dzieki Granula i Aniolek wyproboje inne karmy i opisze jakie wrazenia smakowe u kota sie pojawily :ok:

piter7

Post » Śro sie 04, 2010 20:18 Re: SPIS KARM dla Kota

a z mokrych to podaje Animonde Carny i miamory Ares najlepiej lubi Dziczyzne w sosie smietankowym :lol:

piter7

Post » Czw sie 05, 2010 11:56 Re: SPIS KARM dla Kota

Mój kot właśnie kończy 3-kg Nutra Nuggets Professional. Na początku wcinał z apetytem, teraz widzę ż mu się przejadła. Zamierzam kupić mu dla odmiany Nutra Gold. Co myślicie o tej karmie?
Wybrałam akurat te karmy bo jest przy nich napisane że utrzymują pH w zakresie 6,1 - 6,4, a ja boję się o kryształy w moczu. Mam nadzieję że nie jest to tylko chwyt marketingowy? :?
ObrazekEros
W stosunku do zwierząt wszyscy jesteśmy nazistami, a świat niekończącą się Treblinką.

Viena

Od: Wto kwi 07, 2009 17:14

Post » Sob sie 07, 2010 12:48 Re: SPIS KARM dla Kota

Hej :) Przebrnęłam przez cały wątek, wyciągnęłam parę wniosków, ale nadal nie wiem jednej rzeczy. Moja kota ma ok. 7 mcy, teraz przechodzi swoją pierwszą rujkę. Oznacza to że niebawem będę ją sterylizować, czy po zabiegu zmieniać karmę na inną? Obecnie je suche Sanabelle Kitten i puszki Animonda Carny, czasem surowego fileta z mintaja i wołowinkę. Chciałam jej trochę urozmaicić menu, ale nie wiem czy nadal kupować kitteny różne czy już bardziej dorosłe no i jak to jest z jedzeniem po zabiegu...
Obrazek Szisza

Maricken

Od: Nie sie 01, 2010 21:47

Post » Sob sie 07, 2010 21:13 Re: SPIS KARM dla Kota

maricken po sterylizacji naljepiej karmic karma dla doroslych kotow albo dla kastratow dla kittenow juz wtedy nie bo ma wiecel kalori a koty po ka :kotek: stracji moga latwo przytyc

piter7

Post » Sob sie 07, 2010 22:11 Re: SPIS KARM dla Kota

ja nie zmieniałam karmy na karmę dla kastratów, bo sądziłam, że to bez sensu ;)

Aniołek_

Post » Nie sie 08, 2010 12:40 Re: SPIS KARM dla Kota

Aniołek_ pisze:ja nie zmieniałam karmy na karmę dla kastratów, bo sądziłam, że to bez sensu ;)

To ja może będę mieszać to co zostanie z zakupionego kittena z karmami dla dorosłych? Jakoś tak chyba wyjdzie nalepiej :?:
Obrazek Szisza

Maricken

Od: Nie sie 01, 2010 21:47

[poprzednia][następna]