[WRO] Kociak z oscalpowanym ogonkiem KOLEJNA OPERACJA :(

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Czw sie 05, 2010 11:15 Re: [WRO] Kociak z oscalpowanym ogonkiem szuka DT! Prosi o $$$

pazury obcinać, jajka wywalić, się kot spacyfikuje :mrgreen:
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Czw sie 05, 2010 11:28 Re: [WRO] Kociak z oscalpowanym ogonkiem szuka DT! Prosi o $$$

Kochana trzeba coś z tym kocurem zaradzić bo on się niedobrak robi i widzę że na was też się to odbija. Jajców się pozbyć - to podstawa.
Natomiast obcinanie pazurów może być według mnie mocno pacyfikującym kota przedsięwzięciem - zauważyłam po swoich. Po pierwsze trzeba się naumieć (na przykład u weta) w którym miejscu obcinać, żeby kotu krzywdy nie zrobić, a następnie należy rozpocząć pacyfikację :twisted: Pod warunkiem że się nie będzie w tym czasie koteczka żałować, bo wtedy z pacyfikacji nici. Ty musisz wiedzieć że to nie krzywda dla kota - obcięcie pazurów we właściwy sposób. A kot musi wiedzieć że jest to coś nieuniknionego i że nic się nie dzieje złego - a to będzie wiedział tylko po Twojej reakcji. Ja nie stosowałam żadnych ręczników, trzymania przez drugą osobę - kot uciekł, to łapałam, sadzałam na kolanach (w pozycji pół leżącej na pleckach) i obcinałam. Choć początkowo (Mietkowi) obcinałam jeden pazurek, a on zwiewał, ja łapałam obcinałam drugi, a on się wyrywał i znów zwiewał, jak się wykręcał to odkładałam nożyczki (takie specjalne badełej), układałam go z powrotem w pozycji dogodnej, brałam nożyczki i obcinałam kolejny pazurek. Po pół godzinie :mrgreen: Mietek miał obcięte pazurki :piwa: Teraz trwa to niecałe 5 minut, bez wyrywania się, bez przytrzymywania (Mietek i Sibel robią się w tej pozycji "mjętkie" i mogę z nimi zrobić wszystko - Mietek jeszcze trochę protestuje przy czyszczeniu uszu ;) ale pracujemy nad tym). Sibel jest bardziej przyzwyczajona, bo od malucha ma taką "pielęgnację" raz w tygodniu. Czasem trochę "ponarzeka" powarczy ale się nie rusza i nie ucieka. Po zabiegach oczywiście koniecznie nagroda - koci kabanosek, jakieś kocie smaczki :)
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Czw sie 05, 2010 11:55 Re: [WRO] Kociak z oscalpowanym ogonkiem szuka DT! Prosi o $$$

Gibutkowa pisze:Kochana trzeba coś z tym kocurem zaradzić bo on się niedobrak robi i widzę że na was też się to odbija.

Ten kot jest naszą 'wychowawczą' porażką :cry:
Obrazek

zolza

Od: Pon lip 26, 2010 10:20

Post » Czw sie 05, 2010 12:36 Re: [WRO] Kociak z oscalpowanym ogonkiem szuka DT! Prosi o $$$

hehe, ciekawe czy on myśli :"Ale sobie ich dobrze wychowałem" :twisted:
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Czw sie 05, 2010 12:45 Re: [WRO] Kociak z oscalpowanym ogonkiem szuka DT! Prosi o $$$

zolza pisze:
Gibutkowa pisze:Kochana trzeba coś z tym kocurem zaradzić bo on się niedobrak robi i widzę że na was też się to odbija.

Na wychowanie nigdy nie jest za późno, jak się nad kotem "popracuje" to czasem można coś zmienić 8)
zwykle kot wygrywa ale czasem jakimś podstępem uda się kota trochę ułożyć :wink:

Agness78

Od: Śro cze 25, 2008 13:07

Post » Czw sie 05, 2010 13:56 Re: [WRO] Kociak z oscalpowanym ogonkiem szuka DT! Prosi o $$$

zolza pisze:

Spróbuj "rozpieszczać" inaczej. Smakołyki (wiadomo w normie żeby nie utuczyć ;) ), zabawa, głaskanie. Pooglądaj sobie SuperNianię tam są podstawowe zasady ;) tak jak z dziećmi. Jak coś zrobi dobrze chwal, chwal i jeszcze raz chwal. Jak zrobi siku i zakopie w kuwetce- chwal, jak zje śniadanko - zapytaj czy smakowało i pochwal że ładnie zjadł. Ale... jak cię podrapie, to weź na ręce, powiedz stanowczo "nie" albo "nie wolno" i odstaw w drugi koniec pokoju (możesz na dwie minuty zamknąć w odosobnieniu - drugi pokój, łazienka, ale nie otwieraj od razu jak zacznie wyć tylko po dwóch minutach, jak wyjdzie i zrobi to samo to znów do pokoju na dwie minuty, potem można skrócić "karę"). U mnie podziałało. Zdarza się owszem (skłamałbym gdybym napisała że się nie zdarza) ale się zdarza, a nie jest permanentne (ale ze 3 noce w ogóle nie spałam, tylko przesiedziałam na fotelu jak oduczałam kotkę grzebania w kwiatkach). Jak gryzie czy drapie to się krzyczy "AUA!" albo piskliwie "miauczy". Jak mój Mietek się zapomni i gryzie i krzyknę AUA! to zaraz przybiega Sibel żeby sprawdzić czy mi się krzywda nie dzieje i "naprostować" Mietka. :lol:

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Czw sie 05, 2010 18:41 Re: [WRO] Kociak z oscalpowanym ogonkiem szuka DT! Prosi o $$$

gibutkowa moze ty sie zglosc do tvn na superkocianianie? :D
Obrazek

yosia

Od: Wto lis 25, 2008 21:44

Post » Czw sie 05, 2010 19:20 Re: [WRO] Kociak z oscalpowanym ogonkiem szuka DT! Prosi o $$$

całe szczęście że Filemonek już po tym zabiegu wraca do formy :ok: 3małam kciuki cały czas za Niego
czekam na nowe foteczki jak tylko maluszek lepiej się poczuje
za zdrowie Filemonka :piwa:
Obrazek

SASZEŃKO NA ZAWSZE BĘDZIESZ W NASZYCH SERCACH [*]

Edytka1984

Od: Czw cze 17, 2010 19:13

Post » Czw sie 05, 2010 19:22 Re: [WRO] Kociak z oscalpowanym ogonkiem szuka DT! Prosi o $$$

yosia pisze:gibutkowa moze ty sie zglosc do tvn na superkocianianie? :D

:mrgreen: :lol:
Ale Dieguska mi się nie udało spacyfikować. Ale to dlatego że mi Kułko na ręce patrzyła i płakała nad nim ;) :P Mój chłop tez tak robi to go wywalam z pokoju. ale jakoś tak głupio mi było wygonić Kułko z jej własnego pokoju :P :lol: 8)

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Czw sie 05, 2010 21:42 Re: [WRO] Kociak z oscalpowanym ogonkiem szuka DT! Prosi o $$$

Próbowaliśmy z nim już w ten sposób. Zamykanie na chwilę, piszczenie, głośne 'nie'. W ogóle nie reagował. Jedyne co go ruszało to było psikanie wodą - ale bywały dni kiedy aż z niego kapało. Mam nadzieję, że się trochę uspokoi po obcięciu jajek.
Jutro wieczorkiem wkleję zdjęcia Filemonka bez ogonka :) nie chcę mu tak z wieczora pstrykać fleszem po oczach.
Obrazek

zolza

Post » Pt sie 06, 2010 10:22 Re: [WRO] Kociak z oscalpowanym ogonkiem szuka DT! Prosi o $$$

zolza pisze:Próbowaliśmy z nim już w ten sposób. Zamykanie na chwilę, piszczenie, głośne 'nie'. W ogóle nie reagował. Jedyne co go ruszało to było psikanie wodą - ale bywały dni kiedy aż z niego kapało. Mam nadzieję, że się trochę uspokoi po obcięciu jajek.
Jutro wieczorkiem wkleję zdjęcia Filemonka bez ogonka :) nie chcę mu tak z wieczora pstrykać fleszem po oczach.

Hehe skąd ja to znam :mrgreen: Największy problem jest w tym że trzeba być konsekwentnym. Trzeba wybrać jeden sposób karcenia i tego się trzymać - bo kot musi skojarzyć a u niektórych osobników z kojarzeniem ciężko czasem ;) No i na każdą próbę gryzienia, drapania trzeba reagować - zawsze. Zawsze musi być "kara". Ja kiedyś w akcie desperacji stwierdziłam że kupię sobie taką trąbkę jak na mecze noszą kibice ;) ale obyło się bez. :P

A! Ważne! Numer z wodą działa tylko wtedy kiedy kot nie widzi że to Ty go pryskasz (to musi być tak znienacka), bo wtedy się nie boi - wie że jak nie zdążysz albo nie wcelujesz to mu się upiecze, no i że musi być grzeczny tylko wtedy jak jesteś w domu, a jak cię nie ma to "hulaj dusza piekła nie ma" :twisted:

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Pt sie 06, 2010 10:53 Re: [WRO] Kociak z oscalpowanym ogonkiem szuka DT! Prosi o $$$

A wy dziewczyny to byście chciały tylko jajka obcinać ;-) Prosimy o fotki Filemonka

jarzab

Od: Sob paź 31, 2009 22:10

Post » Pt sie 06, 2010 12:20 Re: [WRO] Kociak z oscalpowanym ogonkiem szuka DT! Prosi o $$$

Zołza to jak z tym feliwayem? mam zamawiać?
bo powinno być tak,że min.ze dwa,trzy dni przed poznaniem się kotków twarz w twarz,feliway będzie włączony,tak żeby już "było go pełno" w mieszkaniu(on jest bezwonny-spoko).
a zamówienie i wysyłka też potrwa kilka dni.
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Pt sie 06, 2010 12:42 Re: [WRO] Kociak z oscalpowanym ogonkiem szuka DT! Prosi o $$$

No a Agness oferowała pożyczenie wtyczki do Feliwaya :)

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Pt sie 06, 2010 20:36 Re: [WRO] Kociak z oscalpowanym ogonkiem szuka DT! Prosi o $$$

Przepraszam za tą ufajdaną podłogę ale Filemon ma niewielką roboczą kuwetkę i wysypuje z niej żwirek :/ A ja już dzisiaj nie mam mocy sprzątać.

Oto i przystojniak po operacji:
Obrazek

Obrazek

Kochani dziękuję bardzo za pomoc i za wyjaśnianie wszystkich tych zawiłości z magicznymi zapaszkami ( szczerze mówiąc na początku myślałam że tym się spryskuje kota ;/ ).Ale nie chcę narażać Was na koszta :( Ja się tu zdeklaruję, Wy wyślecie specyfiki a ja potem napiszę, że młody jednak zostać nie może. Myślę, że do ściągnięcia szwów i tak kociaki nie będą mogły się kontaktować. A w międzyczasie będę jednak Filemonkowi szukała domku. Nie gniewajcie się na mnie, ale ja już nie daję rady z ferajną w domu.
Obrazek

zolza

[poprzednia][następna]