Moderator: Moderatorzy
miklosz pisze:Jeszcze raz proszę osoby, które orientują się w normach kreatyniny. Wyniki dostałam telefonicznie, dlatego nie wiem jak z tą normą.. mocznik 115 mg/dl (taka jednostka była w poprzednim badaniu, stąd wiem), kreatynina 10 - robiona 1-szy raz. Znalazłam informację, że norma to 1,0 - 1,8 mg/dl. Jeśli tak, to 10 to bardzo dużo...
miklosz pisze: Mam jeszcze pytanie - Ipakitina czy Alusal? czym się różnią w działaniu? czy podawanie któregoś z nich zależne jest od wyników (pewnie przydało by się zbadanie fosforu?)? czy Alusal ma smak/zapach (Moria nie toleruje leków w jedzeniu)?
Zakocona pisze:Czy ktoś może polecić jakiś bezpieczny środek na apetyt? Jak ją odstresować?
Gedo pisze:ale w jakim celu chcesz podawać skoro nie znasz poziomu fosforu?
jeśli osłonowo na żołądek to najlepsza jest famidyna - podaje się raz na dobę.
Taida pisze:Dzisiaj idę do nowego weterynarza, zapytam go o rubenal i badanie moczu...
miklosz pisze:Podaję Ipakitine - wg zaleceń weta 2x na dzień po 1 gramie, na obniżenie fosforu. Fakt, fosfor nie był badany...zauważyłam,że lekarze z góry zakładają, bez sprawdzenia, jego wysoki poziom przy PNN. I od razu zalecają karmę nerkową, ubogą w fosfor...
•obniżona zawartość fosforu pozwala spowolnić tempo zmian zachodzących w nerkach
•EPA i DHA to kwasy tłuszczowe omega-3, które spowalniają postęp uszkodzenia nerek, jak również wspomagają pracę serca u kotów z niewydolnością serca
•wyraźnie obniżona zawartość białka o bardzo wysokiej biologicznej wartości oraz utrzymywanie odpowiedniego pH moczu chronią uszkodzone nerki i hamują rozwój ich niewydolności
•obniżona zawartość sodu jest istotna dla nerek, wątroby oraz serca
•mała ilość białka oraz utrzymywanie zasadowego odczynu moczu wpływa na zapobieganie formowaniu się kryształów moczanowych, szczawianowych oraz cystynowych
miklosz pisze:Pytam o Alusal, bo czytałam, że oprócz wyłapywania fosforu działa też dobrze na błonę śluzową żołądka.
Gedo pisze:karma nerkowa charakteryzuje się (...) przede wszystkim zawartością odpowiedniego i na odpowiednim poziomie białka..
Gedo pisze: zamiast dawać kotu w ciemno (...) ipakityne i zwykłe jedzenie lepiej przejść na nerkowe
miklosz pisze:Gedo pisze:karma nerkowa charakteryzuje się (...) przede wszystkim zawartością odpowiedniego i na odpowiednim poziomie białka..
nie wiem czy zwróciłaś/eś uwagę na skład "pierwszej z brzegu karmy nerkowej"...12-15% zawartość mięsa, wypełniacze roślinne (soja, kukurydza, pszenica), oleje i tłuszcze roślinne...to faktycznie odpowiednie jakościowo i ilościowo białko dla mięsożercy.
A nawet gdyby było jak najbardziej odpowiednie..Gedo pisze: zamiast dawać kotu w ciemno (...) ipakityne i zwykłe jedzenie lepiej przejść na nerkowe
...spróbuj wytłumaczyć to kotu..może przejdzie..
mycha1 pisze:Dziś rano próbowalismy jej zrobić pierwszę kroplówke podskórną sami w domu, ale chyba dostało się do butelki powietrze (leciały bąbelki) i wolałam przerwać, żeby nie zrobić jej krzywdy.
Niestety misiałam wyjśc do pracy,a wet dopiero od 10:00. Napiszcie proszę czy przez to powietrze mogło jej się coś stać- kroplówki udało sie jej wcisnąć ok. 50 ml.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości