Zbieraj znaczki nie koty! DO ZAMKNIĘCIA

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 27, 2010 11:43 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Zofia&Sasza pisze:... Jedna z forumowiczek koty żyjące w stadzie 50 sztuk jest skłonna wydać tylko do jedno, dwukotnego domu. ...

Akurat ja tak wydaję koty. :D Nie jest to jednak regułą, bo wydaję też koty do domów zakoconych większą ilością kotów. Wszystko zależy od kota a to, że dla Ciebie jest niezrozumiałe świadczy o tym jak mało wiesz o dt mocno zakoconych. W takim domu koty mają stworzone dobre warunki życia i stały nadzór człowieka a człowiek bacznie je obserwuje. Dobrze wiem, które z moich kotów powinny być jedynakami, które zgodza się z 1-2 kotami a które całe życie mogą spędzić z większą ilością kotów. Gdybym wydała jedynaka do grupy kotów to jego nowy opiekun zacząłby borykać się z problemami które nie są mi obce. Na przykład znaczenie terenu przez kastraty, zarówno kocury jak i kotki. Po co mam dokładać ludziom problemów i ryzykować powrotem kota z adopcji? Nie sztuką jest wydać kota. Sztuką jest wydać go do odpowiedniego domu.

Osobiście nie wymagam zabezpieczenia balkonu czy okna zanim wydam kota. Staram się uczulać ludzi na niebezpieczeństwo mając nadzieję, że z czasem zrobią zabezpieczenia nie z przymusu, ale z potrzeby zapewnienia bezpieczeństwa swojemu pupilowi. Jedna z moich najfajniejszych kotek poszła do domu w wierzowcu z zabezpieczonym przesuwanymi szybami balkonem. Mieszkała w tym domu do pierwszego lata. Wypadła z tego zabezpieczonego balkonu przez niefrasobliwość ludzi.
Wyobraź sobie, że sama wydałaś tym ludziom kota i zginął on taką śmiercią. Zastanów się jak byś potem weryfikowała kolejne domy?
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Od: Pon gru 20, 2004 18:21

Post » Wto lip 27, 2010 14:03 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

mirka_t pisze:Wyobraź sobie, że sama wydałaś tym ludziom kota i zginął on taką śmiercią. Zastanów się jak byś potem weryfikowała kolejne domy?

a czy do zrozumienia jest, dla innych, to że ktos nie chce nawet jednej takiej adopcji?
i woli być zwyczajnie bardziej zachowawczy?
jakim prawem ktos robi z tego zarzut?
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Wto lip 27, 2010 17:57 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

mirka_t pisze:Jedna z moich najfajniejszych kotek poszła do domu w wierzowcu z zabezpieczonym przesuwanymi szybami balkonem. Mieszkała w tym domu do pierwszego lata. Wypadła z tego zabezpieczonego balkonu przez niefrasobliwość ludzi.

To nie jest żadne zabezpieczenie 8O Nie dziwi mnie, ze kotka z takiego balkonu wypadła - latem ludzie odsuwają te szyby (tak jak otwierają okna). Zabezpieczonym można nazwać balkon wtedy, gdy zamiast jednego chociaż modułu z szybą jest moduł z siatką - jak ma np. forumowy Wojtek.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Wto lip 27, 2010 18:08 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

W spróbuj to wytłumaczyć ludziom. Będą przysięgali, że nigdy nie odsuną szyby gdy kot będzie miał możliwość wyjścia na balkon. Jeśli wtedy odmówisz wydania kota orzekną żeś porąbana kociara co kotów nie chce wydawać i wynajduje przeszkody.

Każda odmowa wydania kota do ds przez osobę z dużą ilością kotów jest uznawana jako niechęć do wydawania kotów.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Wto lip 27, 2010 18:11 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

mirka_t pisze:W spróbuj to wytłumaczyć ludziom. Będą przysięgali, że nigdy nie odsuną szyby gdy kot będzie miał możliwość wyjścia na balkon. Jeśli wtedy odmówisz wydania kota orzekną żeś porąbana kociara co kotów nie chce wydawać i wynajduje przeszkody.

Każda odmowa wydania kota do ds przez osobę z dużą ilością kotów jest uznawana jako niechęć do wydawania kotów.

Przecież kilka postów wyżej pisałaś, że wydajesz do domów z niezabezpieczonymi oknami?
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Wto lip 27, 2010 18:11 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Maryla pisze:
mirka_t pisze:Wyobraź sobie, że sama wydałaś tym ludziom kota i zginął on taką śmiercią. Zastanów się jak byś potem weryfikowała kolejne domy?

a czy do zrozumienia jest, dla innych, to że ktos nie chce nawet jednej takiej adopcji?
i woli być zwyczajnie bardziej zachowawczy?
jakim prawem ktos robi z tego zarzut?

Bo ma za dużo kotów. Ten ktoś `zachowawczy`. Jak się ma za dużo kotów, to nie wolno grymasić tylko wydawać jak leci, komu popadnie. Dopiero jak masz mało kotów, to wolno Ci przebierać w domkach i czekać na ten odpowiedni dla Twoich tymczasów.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Wto lip 27, 2010 18:14 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Zofia&Sasza wydaję, ale nie na wysokie piętra. Niestety nie mam złudzeń i wiem, że większość kotów jest wydawana do domów, w których nie ma zabezpieczeń. Wystarczy przejść się po osiedlach i sprawdzić ile balkonów ma siatki a przecież masa ludzi ma w domach koty.
Dobrych domów jest mało, idelnych jak kot napłakał. Kotów bez domów jest cała masa.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Wto lip 27, 2010 18:21 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

mirka_t pisze:W spróbuj to wytłumaczyć ludziom. Będą przysięgali, że nigdy nie odsuną szyby gdy kot będzie miał możliwość wyjścia na balkon. Jeśli wtedy odmówisz wydania kota orzekną żeś porąbana kociara co kotów nie chce wydawać i wynajduje przeszkody. (...)

A bo to mało razy usłyszałam coś takiego :lol: :lol: :lol:

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Wto lip 27, 2010 18:34 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

A pamiętasz jak NOT zareagowała gdy odmówiłam wydania Lili do polecanego przez nią domu? Nie był to jedyny przypadek.

Nie sądzisz, że mam za bardzo "pod górkę" i niejedna osoba na moim miejscu rzuciłaby to w diabły. Naprawdę uważasz, że wyrządzam kotom ogromną krzywdę i zasłużyłam sobie na takie traktowanie.

Nie musisz odpowiadać, bo po tym wszystkim co spotkało mnie na forum nie zależy mi na odpowiedziach oponentów.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Śro lip 28, 2010 9:21 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

mirka_t pisze:A pamiętasz jak NOT zareagowała gdy odmówiłam wydania Lili do polecanego przez nią domu? Nie był to jedyny przypadek.

Nie sądzisz, że mam za bardzo "pod górkę" i niejedna osoba na moim miejscu rzuciłaby to w diabły. Naprawdę uważasz, że wyrządzam kotom ogromną krzywdę i zasłużyłam sobie na takie traktowanie.

Nie musisz odpowiadać, bo po tym wszystkim co spotkało mnie na forum nie zależy mi na odpowiedziach oponentów.

Nie, nie uważam że w tej chwili wyrządzasz kotom ogromną krzywdę. Natomiast uważam, że jeśli się nie "ogarniesz", taki moment nastąpi. I obawiam się, że nastąpi to wcześniej niż się spodziewasz. Z pewnością nie uwierzysz, ale piszę to martwiąc się nie tylko o koty - o Ciebie także.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Śro lip 28, 2010 11:17 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Zofia&Sasza bawią mnie takie moralizatorskie gadki. Nie znasz mnie, nie znasz moich możliwości, więc nie możesz przewidzeć jak zachowam się w danej sytuacji. Chcesz patrzeć w przyszłość to zatrudnij się jako wróżka tylko ja z takich usług nie korzystam.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Śro lip 28, 2010 12:50 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

mirka_t pisze:W spróbuj to wytłumaczyć ludziom. Będą przysięgali, że nigdy nie odsuną szyby gdy kot będzie miał możliwość wyjścia na balkon.

Ja tak robię. ;) A nawet więcej - w ogóle nie odsuwam tych szyb, co najwyżej manipuluję nimi tak, żeby między każdym łączeniem była 1cm szpara. Robię tak od 6 lat, czyli odkąd wzięłam Nescę, mojego pierwszego w życiu kota. Nie miałam wtedy pojęcia ani o istnieniu miau, ani w ogóle nie obracałam się w środowisku kociarzy. Po prostu oczywistym było dla mnie, że kot może wypaść z balkonu i zrobić sobie krzywdę. Jakiejś wielkiej wiedzy o kotach do takiej konstatacji naprawdę nie trzeba, wystarczy odrobina wyobraźni. ;) Sorry za OT, chciałam tylko pokazać, że taką obudowę balkonu za zabezpieczenie można uznać. Chociaż wiem, że to loteria. Piętro wyżej w klatce obok sąsiadka szyby rozsuwa, mimo że jej kot już raz wypadł. :?

aniaposz

Od: Pt maja 25, 2007 8:41

Post » Śro lip 28, 2010 13:19 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

aniaposz pisze:... wystarczy odrobina wyobraźni...

A tego niestety nie da się w żaden sposób zweryfikować.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Śro lip 28, 2010 13:36 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

mirka_t pisze:
aniaposz pisze:... wystarczy odrobina wyobraźni...

A tego niestety nie da się w żaden sposób zweryfikować.

Wiem, niestety... Sama miałam tysiące wątpliwości w tych paru przypadkach, gdy szukałam dla kotów domu.

aniaposz

Od: Pt maja 25, 2007 8:41

Post » Śro lip 28, 2010 13:50 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Moje pytanie chyba umknęło, więc powtórzę.

Jakie warunki trzeba spełniać, żeby adoptować kota z Bezpiecznej Przystani?

I jeszcze jedno.
Czy koty do adopcji są ogłaszane tylko na stronie fundacji czy jeszcze gdzieś indziej?
Obrazek Polska - katolska oraz kibolska

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

[poprzednia][następna]