Jak oduczyć wędrówek kota wychodzącego? - można :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 20, 2010 22:02 Re: Jak oduczyć wędrówek kota wychodzącego? - można :)

Od stycznia jest u mnie Matylda - kotka, która dziesięć lat spędziła na naszym podwórku.
Przepłakała trzy dni przy oknie i tyle. Wiosną trochę się burzyła, ze na noc spuszczam rolety - chciała wyglądać przez szybę. Teraz sporo czasu spędza na osiatkowanym balkonie.
Nie próbuje się wydostać - to co widzi, najwyraźniej jej wystarcza.
Co do zabawek - uwielbia kawałek sznurka. Może go podrzucać, łapać, obgryzać...

Myślę, że z zabawką trzeba utrafić w to, co kotu pasuje - każdy ma przecież swoje preferencje: myszki, piłeczki, piórka...
Obrazek Bis, Ami i Księżniczka ['] Obrazek

Siean

Od: Pon paź 25, 2004 21:11

Post » Śro lip 21, 2010 7:01 Re: Jak oduczyć wędrówek kota wychodzącego? - można :)

Discordia pisze: A jak oduczyc kota, ktory ma miedzy 3 a 5 lat (nie mam pojecia dokladnie), i cale zycie wychodzil.

Balbina jest z 2000 roku - przestała wychodzić gdzieś w 2004 - da się :ok:
tylko konsekwencja Wam pomoże 8)
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Śro lip 21, 2010 7:17 Re: Jak oduczyć wędrówek kota wychodzącego? - można :)

Wlasnie wysluchuje koncertu pod tytulem "no wypusc mnie wreszcie". Twarda bede, nie wypuszcze. Tylko po jaka cholere uczylam kota miauczec (jak przyszedl pierwszy raz, to myslelismy ze niemowa, albo ze mu ktos struny glosowe podcial).
Ciastusiu i Haskellku [*]

Discordia

Od: Nie sie 12, 2007 12:34

Post » Czw lip 22, 2010 10:44 Re: Jak oduczyć wędrówek kota wychodzącego? - można :)

Robimy postepy. Jak kotek placze zeby wyjsc, to musze zostawic wszystko co w tej chwili robie, wziac kocia wedke (plastikowa raczka z przyczepionym dlugim na 140cm pluszowym "cosiem", dzwoneczkiem i wstazeczkami na koncu) i "wyskakac" kota. Kot sie zmecz i idzie spac, i juz nie placze. Poki jestem rano w domu (czasem pracuje, czasem nie) to moge poswiecic kotu wiecej uwagi. Jak mnie nie ma, to tez nikogo nie ma, i kot prawdopodobnie spi, bo nie ma do kogo plakac. a wieczorkiem przychodzi kot sasiadow z nastepnej klatki i sie razem bawia - to tak w kwestii dokocenia, bo narazie przynajmniej do nastepnego roku mozemy zapomniec.

Discordia

Post » Czw lip 22, 2010 18:03 Re: Jak oduczyć wędrówek kota wychodzącego? - można :)

zawsze mnie zastanawiało jak szybko koty potrafią nas wytresować ;)
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Pt lip 23, 2010 15:50 Re: Jak oduczyć wędrówek kota wychodzącego? - można :)

Ja sie nie czuje tresowana przez kota. Zabawianie kota przestalo dzialac. Tylko ze teraz, w tej chwili okropnie leje, a kot miaukoli pod drzwiami. Poswiecilam sie, wzielam na rece i wyszlam trzy kroki na balkon, przerazony mokry kot przestal miaukolic :P Chyba mu sie nie spodobalo :P

Discordia

Post » Pt lip 23, 2010 22:29 Re: Jak oduczyć wędrówek kota wychodzącego? - można :)

Discordia pisze:Ja sie nie czuje tresowana przez kota. Zabawianie kota przestalo dzialac. Tylko ze teraz, w tej chwili okropnie leje, a kot miaukoli pod drzwiami. Poswiecilam sie, wzielam na rece i wyszlam trzy kroki na balkon, przerazony mokry kot przestal miaukolic :P Chyba mu sie nie spodobalo :P

O, to dobry sposób.
Mecenasowi (trzy - cztery lata wychodzący, niekastrowany) przeszło miaukolenie o spacer, gdy się przekonał, ze poza domem jest ulica - hałaśliwa, brudna i ogólnie nieprzyjemna. Teraz tylko do czasu do czasu przypomni sobie, ze może warto by przewietrzyć futro, ale po kilku dniach rezygnuje.

Najlepiej, jak kot dochodzi do wniosku, że tam, to jest nieprzyjemnie. Sam rezygnuje.
Obrazek Bis, Ami i Księżniczka ['] Obrazek

Siean

Od: Pon paź 25, 2004 21:11

Post » Śro lip 28, 2010 8:37 Re: Jak oduczyć wędrówek kota wychodzącego? - można :)

Wczoraj TZ przerazony wola mnie do kota, co mu sie stalo. Kotek najzwyczajniej w swiecie uprawial wieczorna gonitwe za wszystkim co sie rusza, wyimaginowanym tez. Wczesniej tego nie robil, bo przeciez gania sie po dworzu, a w domu sie spi. Bedzie z niego jeszcze kot kanapowy :P

Discordia

[poprzednia]