Jurand*Kot Niebieski*Białaczka* Jest dobrze

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lip 22, 2010 23:05 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

Anna Rylska pisze:leczymy żółtaczkę, Jurand dostaje leki, mamy starać się dawać jak najwięcej jedzonka

dziewczyny ile minimanie trzeba by wcisnąć przez cały dzień jedzonka teraz takiemu maluchowi?

kociak nie jadł kilka dni, wątroba się odtłuszczyła, siadła :(
wczoraj tego jeszcze nie było, dziś się tak zażółcił
to chyba tak do kompletu tych wszystkich chorób :cry: :cry: :cry:

Lekarz powinien Ci powiedzieć ile dokladnie i w jakich porcjach. Lepiej dopytać, żeby nie zrobić krzywdy - kiedyś omal nie zabiłam takiego malucha karmiąc zbyt obficie.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Czw lip 22, 2010 23:27 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

Anna Rylska pisze:leczymy żółtaczkę, Jurand dostaje leki, mamy starać się dawać jak najwięcej jedzonka

dziewczyny ile minimanie trzeba by wcisnąć przez cały dzień jedzonka teraz takiemu maluchowi?

kociak nie jadł kilka dni, wątroba się odtłuszczyła, siadła :(
wczoraj tego jeszcze nie było, dziś się tak zażółcił
to chyba tak do kompletu tych wszystkich chorób :cry: :cry: :cry:

zoltaczka moze miec inne podloze. Nie tylko od watroby. Zbadalabym kotu krew. Biochemia i morfologia.

edit: doczytalam ,ze kocio ma anemie i przeszedl calci. Niedobrze to raczej wyglada. :?
A jaka ma temp?
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Czw lip 22, 2010 23:31 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

Z tego co było pisane nie można zbadać krwi, nie ma możliwości pobrać :( maluch zbyt słaby :(

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Czw lip 22, 2010 23:34 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

gosiaa pisze:Z tego co było pisane nie można zbadać krwi, nie ma możliwości pobrać :( maluch zbyt słaby :(

dziewczyny nie gniewajcie sie na mnie, ale czy ktos z wetow prowadzacych rozwazal FIP??

Kot ma objawy bardzo charakterystyczne niestety...
Obrazek

aga9955

Post » Pt lip 23, 2010 0:19 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

aga9955 pisze:
gosiaa pisze:Z tego co było pisane nie można zbadać krwi, nie ma możliwości pobrać :( maluch zbyt słaby :(

dziewczyny nie gniewajcie sie na mnie, ale czy ktos z wetow prowadzacych rozwazal FIP??

Kot ma objawy bardzo charakterystyczne niestety...

Wydaje mi się, że Jurandzik jest jeszcze za mały na FIP-a.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Pt lip 23, 2010 0:25 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

a ile maly ma??

biedny kiciolek :(

edit; doczytalam ,ze znaleziony zostal jako 5 tyg kocie pod koniec czerwca, dzis na oko ma ok 10 tyg.
No to rzeczywiscie malusi jest. Nie wiem.
Obrazek

aga9955

Post » Pt lip 23, 2010 0:49 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

aga9955 pisze:a ile maly ma??

edit; doczytalam ,ze znaleziony zostal jako 5 tyg kocie pod koniec czerwca, dzis na oko ma ok 10 tyg.

Z tego, co się naumiałam, kiedy Kubunio chorował na FIP-a, to draństwo atakuje koty przynajmniej półroczne.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Pt lip 23, 2010 0:55 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

vega013 pisze:
aga9955 pisze:a ile maly ma??

Z tego, co się naumiałam, kiedy Kubunio chorował na FIP-a, to draństwo atakuje koty przynajmniej półroczne.

oj znam zachorowania mlodszych kotkow.

Tfu zeby to nie bylo to.
Obrazek

aga9955

Post » Pt lip 23, 2010 1:57 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

w lecznicy mamy 3 wetów, każdy już widział Juranda, plus chirurg,o fip nie było mowy, wszyscy mówią, że to wirus

krwi nie da się jeszcze pobrać, nie teraz, może później

Jurand ma ok. 9 tyg. teraz,
widzę, ze dziąsełka zaczynają delikatnie nabierać rumieńców
z poruszaniem nadal jest problem, słaby bardzo ale juz całkiem inny niż te 2-3 dni temu
Adoptuj, nie kupuj. Obrazek

Jeśli czujesz ból to znaczy,że żyjesz ...
Jeśli czujesz ból innych ludzi, to świadczy o tym, że jesteś człowiekiem ...

Anna Rylska

Od: Wto wrz 12, 2006 12:16

Post » Pt lip 23, 2010 6:34 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

jaka by to niebyła zaraza ,to jak zaczyna jeść jest juz lepiej :ok:
trzymaj sie niebieski :1luvu: i w poniedziałak chce przeczytać ,że o niebo lepiej
sie czujesz :kotek: :ok: :1luvu:

iwona66

Od: Pt paź 23, 2009 15:40

Post » Pt lip 23, 2010 7:12 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

ja po prostu nie wiem, za jakie grzechy ten kociak tak cierpi i wszystko pod górkę
popsuł się "nawadniacz", rano nie było kroplówki, ja nie wiem co teraz będzie, kto go założy i czy da radę, już nie wiem :cry: :cry: :cry:
mały dziś rano wstał, jeśli można to nazawac wstawianie, trochę pokręcił się po podłodze, powyginał, zrobił siusiu i znowu qpke dużą podnosząc się przy tym
całą noc chciał być przy ciepławym termoforze

Anna Rylska

Post » Pt lip 23, 2010 7:29 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

Pozwoliłam sobie na taką wizję: Jurand jako piękny, uroczy dorosły kot na czyichś kolanach, mruczący, dorodny, zadowolony. A jego Duzi wraz z Anią będą tylko wspominać "ech, kocie, ale walka o Ciebie była. A teraz jesteś takim dużym wspaniałym kotem."

O i tej wizji będę się trzymać! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek Obrazek
W moim domu koty bawią się strzykawkami. A jednak patologia czai się gdzie indziej...

joshua_ada

Od: Pon gru 03, 2007 8:41

Post » Pt lip 23, 2010 7:35 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

matko, żeby ten welflon udało się założyć, to graniczy z cudem teraz :cry:

słyszałam wcześniej ew.wizje podawania płynów dootrzewnowo? co to jest? boli to jak to działa

Anna Rylska

Post » Pt lip 23, 2010 7:44 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

Niestety nie wiem, ale znalazłam o tu:
http://forum.animalia.pl/read.php?17,377795,389082

Jeśli zwierzę jest w ciężkim stanie z powodu odwodnienia, niewydolności krążenia lub wstrząsu itd., i nie ma możliwości podawania dożylnego (niemożność wkłucia się do zapadniętych żył), to lepszym wyborem będzie podawanie płynów podskórnie i/lub dootrzewnowo.

Analogicznie jest też w przypadku zwierząt bardzo niespokojnych i agresywnych albo poturbowanych, u których trudne lub niemożliwe jest wkłucie się do żył, a stan ich wymaga szybkiej terapii płynami.

Im zwierzę jest mniejsze, tym trudniej jest wkłuć się do żył. Jeśli do tego dochodzą różne okoliczności „utrudniające” wkłucie się (dostęp do żył), to rozsądniej jest odstąpić od próby wkłucia się do żył i natychmiast przystąpić do podawania płynów podskórnie i/lub dootrzewnowo.

Różnica między podawaniem płynów podskórnie lub dootrzewnowo a podawaniem ich dożylnie polega przede wszystkim na tym, że podczas wlewu dożylnego substancje lecznicze dostają się od razu do krwi a z nią do wszystkich tkanek i komórek ciała, a zatem efekt terapeutyczny następuje szybko. Poza tym, dożylnie można podawać bezboleśnie leki w postaci stężonej lub leki o działaniu drażniącym. Oczywiście tą drogą nie można podawać wszystkich leków, ze względu np. na ich gwałtowne lub wręcz szkodliwe oddziaływanie na krążenie i oddychanie, albo ze względu na możliwość wystąpienia reakcji anafilaktycznej lub zatoru.

Dawkowanie leków drogą dożylną musi być bardzo ostrożne zarówno co do dawki leku oraz co do ilości objętościowej podawanego leku jak i szybkości wlewu.

Nie sposób tu zrobić pełnego wykładu na temat wszystkich uwarunkować różnych metod (dróg) podawania leków, w tym szczególnie we wlewach.

Generalnie, wlewy dożylne są bardziej niebezpieczne (ryzykowne) niż wlewy podskórne lub dootrzewnowe, ale są za to bardziej skuteczne, jeśli są umiejętnie podawane.
Obrazek Obrazek
W moim domu koty bawią się strzykawkami. A jednak patologia czai się gdzie indziej...

joshua_ada

Od: Pon gru 03, 2007 8:41

Post » Pt lip 23, 2010 7:50 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

dzięki

my się teraz zbieramy do weta, mały zacząl mi się przemieszczać po pokoju, trochę 8O krokiem chodząco-pełzającym,
już zaczyna podnosić te chudziutkie łapeńki do góry, jak one go utrzymują? 8O :(

Anna Rylska

[poprzednia][następna]