Klatka łapka - proszę pomóc mi wybrać!!

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto lip 20, 2010 20:30 Klatka łapka - proszę pomóc mi wybrać!!

Chcę kupić klatkę. Mam dwie do wyboru

http://allegro.pl/item1146927871_pulapk ... asice.html

http://allegro.pl/item1146927743_pulapk ... _kune.html

Nie znam nikogo, kto jest doświadczony i może mi poradzić, która z nich jest lepsza. Czy możecie mi pomóc? Którą wybrać i dlaczego?
Moja pierwsza kocia miłość
za TM
Obrazek Obrazek
Nie tworzysz świata, jest on zastany. Można tylko ruszyć tyłek i coś zmieniać. (Anda)

kota7

Od: Czw sty 27, 2005 20:19

Post » Śro lip 21, 2010 5:51 Re: Klatka łapka - proszę pomóc mi wybrać!!

Podniosę, może ktoś doświadczony zobaczy i się odezwie.
za TM
Obrazek Obrazek
Nie tworzysz świata, jest on zastany. Można tylko ruszyć tyłek i coś zmieniać. (Anda)

kota7

Post » Śro lip 21, 2010 6:57 Re: Klatka łapka - proszę pomóc mi wybrać!!

Kota, one się różnią wielkością - pierwsza ma wysokość tylko 20 cm, nie wiem, czy to nie za mało dla kota (czy kot będzie chciał wejść?)...
są też wąskie, obie po 20 cm - bo kuny i łasice mają trochę inną budowę ciała i sposób poruszania się, niż koty.

Na innej aukcji ten sam sprzedający ma jeszcze większą pułapkę, ale ona z kolei jest bardzo długa http://allegro.pl/item1151674302_aukcja.html - kot może nie dojść do zapadki, może go coś wystraszyć i ucieknie...

A tak w ogóle, to gdzie jesteś, jak Cię nie ma :D ;)
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Śro lip 21, 2010 16:57 Re: Klatka łapka - proszę pomóc mi wybrać!!

O, Belio, miło Cię poczytać :D
No właśnie mam wątpliwości, czy duża klatka nie jest niebezpieczna, bo kot ma więcej miejsca, żeby się rzucać i może sobie łatwiej krzywdę zrobić. Ale nigdy nie widziałam takiej klatki w akcji w środku z dzikim kotem, więc dlatego tu pytam.

A gdzie jestem? No na posterunku jestem :D Trochę musiałam się z własnymi demonami uporać, trochę mnie forum przerosło ilością nieszczęścia, na które nie mogę NIC poradzić, trochę jestem zalatana i zarobiona, ale koty są cały czas :twisted: Nie chcą mnie, cholery jedne, uwolnić :twisted: Teraz mam osiem na stanie, do przedwczoraj dziewięć, w piątek mam nadzieję pozbyć się następnego 8)
I tak się kulam powolutku :mrgreen:

Ponawiam pytanie, może ktoś jeszcze coś na temat łapek? Czy Belio dobrze gada? :)
za TM
Obrazek Obrazek

kota7

Post » Śro lip 21, 2010 17:19 Re: Klatka łapka - proszę pomóc mi wybrać!!

Przede wszystkim wszystkie trzy maja wspólną wadę - ciężkie, lite drzwiczki. Takie drzwiczki są zwykle ciężkie i jeśli łapiesz małe koty lub kotów jest więcej, to drzwiczki mogą uderzyć kota, który wchodzi jako drugi. Lepsze są drzwiczki z siatki, takiej jak boki klatki.
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Śro lip 21, 2010 17:21 Re: Klatka łapka - proszę pomóc mi wybrać!!

ryśka pisze:Przede wszystkim wszystkie trzy maja wspólną wadę - ciężkie, lite drzwiczki. Takie drzwiczki są zwykle ciężkie i jeśli łapiesz małe koty lub kotów jest więcej, to drzwiczki mogą uderzyć kota, który wchodzi jako drugi. Lepsze są drzwiczki z siatki, takiej jak boki klatki.

Poza tym te drzwiczki są niebezpieczne też dlatego, że spadają jak gilotyna. Moim zdaniem mogą przetrącić kotu kręgosłup, nawet uciąć kawałek ogona :roll:

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Śro lip 21, 2010 17:28 Re: Klatka łapka - proszę pomóc mi wybrać!!

O szlag, o tym nie pomyślałam. No racja. To co, powinnam szukac dalej? A macie jakieś namiary?
za TM
Obrazek Obrazek

kota7

Post » Śro lip 21, 2010 17:34 Re: Klatka łapka - proszę pomóc mi wybrać!!

Warszawski Zamet
stary, skuteczny, tylko ciut drogi...

http://www.emiasto.org/zamet_sp_z_o_o_z ... 06130.html

Zametowe klatki-łapki mają zapadkę w okolicy środka długości klatki, nie na samym końcu
no i drzwiczki opadają jak klapa w samochodzie.

Jana ma jeszcze patent na łapanie za pomocą kontenerka :mrgreen:

Cieszę się, że ok u Ciebie :D
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Śro lip 21, 2010 18:25 Re: Klatka łapka - proszę pomóc mi wybrać!!

Tylko i wyłącznie w-wski Zamet.
Korzystałam chyba z pięciu czy sześciu rodzajów klatek - żadna sie nie sprawdza tak, jak zametowska.
Ta z allegro za 85zł stoi na strychu - mechanizma zamykający ma na zewnątrz,a zatrzaskuje się, jak kot się o nią otrze.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Śro lip 21, 2010 18:36 Re: Klatka łapka - proszę pomóc mi wybrać!!

Taką mam i jest beznadziejna. Drzwiczki bardzo ciężkie, raz przy łapaniu spadły mi na kota, bo pchały się we dwa. Od tego czasu już jej nie używam. W dodatku jest dużo elementów od których kot może się pokaleczyć.
Nie polecam.

nika28

Od: Pt mar 21, 2008 21:15

Post » Śro lip 21, 2010 18:45 Re: Klatka łapka - proszę pomóc mi wybrać!!

Bóg zapłać, dobre kobiety! Czyli jutro trza mi do Zametu dzwonić. Tylko czy mnie będzie na taką klatkę stać? :roll: :lol:
za TM
Obrazek Obrazek

kota7

Post » Śro lip 21, 2010 18:46 Re: Klatka łapka - proszę pomóc mi wybrać!!

Beliowen pisze:Cieszę się, że ok u Ciebie :D

Jak OK, jak piszę, że mi się koty w życiorysie plączą i odczepić nie chcą? :twisted: :lol:
za TM
Obrazek Obrazek

kota7

Post » Śro lip 21, 2010 19:16 Re: Klatka łapka - proszę pomóc mi wybrać!!

kota7 pisze:
Beliowen pisze:Cieszę się, że ok u Ciebie :D

Jak OK, jak piszę, że mi się koty w życiorysie plączą i odczepić nie chcą? :twisted: :lol:

No ale to, jakby to rzec... norma :lol: nie?
abluo ergo sum

Beliowen