Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 21, 2010 18:13 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

Na wątku banerkowym poprosiłam o banerek do tego wątku z ostrzeżeniem o DT u IKA 6 - może dzięki temu zgłoszą się jakieś osoby, które oddawały Ice koty na tymczas... nawet jeśli ich kotów już tam nie ma (wyadoptowane? albo wyadoptowane "inaczej"), one przede wszystkim powinny poczuć się do odpowiedzialności co dalej...

LSVC

Od: Pon gru 28, 2009 22:25

Post » Śro lip 21, 2010 18:18 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

Ludzie, ratujcie swoje zwierzęta :cry: :cry: ....to miejsce, to mały pokój z kuchnią, do której wchodzi się bezpośrednio z korytarza kamieniczki....bez odzielonego choćby kącika dla mamy z kociętami....:(

anabelp

Od: Nie sty 10, 2010 12:04

Post » Śro lip 21, 2010 18:22 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

Ktoś pytał o to czy ktokolwiek z forumowiczów, którzy dali pod opiekę IKI zwierzęta, coś wie na temat dalszych ich losów.

Tak.
Od nas trafiły w 2009 roku kocięta (chyba jakoś w wrześniu/październiku). Trzy kocurki Smoluch, Solo i Simba. Wszystkie trzy trafiły do DS na umowy fundacyjne, o których spisaniu Ika była wcześniej uprzedzona. Jednego sama z całą pewnością odwoziłam do DS, dwóch pozostałych nie jestem pewna. Ika6 doleczyła nasze kocięta z kk. Kontaktowałyśmy się telefonicznie i prosiłam o zdjęcia.

I Iką nie miała podpisanej umowy na DT, którą teraz dysponuję. Takie umowy zaczęłam podpisywać od początku tego roku.
Chętnie podeślę wzór zainteresowanym i będę wdzięczna za sugestie, co jeszcze możnaby w niej zamieści, by była pełniejsza.

Brak słów o tym jak się zachowuje IKA6.
Owszem u mnie też umierają kocięta. Niestety co roku, nie udaje mi się uratować wszystkich. Ale jestem szczera i nie mataczę. Jaki sens w kłamaniu, że się wydaje koty, kiedy one po prostu umierają?
Obrazek

Formica

Od: Wto kwi 12, 2005 12:05

Post » Śro lip 21, 2010 18:35 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

Ronnie pisze:Jestem przerażona i przygnębiona.
Z tego co widzieliśmy (przedpokój, kuchnia, sypialnia i salon) oprócz nieprzyjemnego zapachu ekstremalnego bałaganu nie było. Koty raczej zadbane (nie mówię, że wszystkie, tylko te, które widziałam), ogólnie sprawiło to wrażenie bardzo zakoconego DT (o dziwo maluszków nie było, zdziwiło mnie to nawet, ale przyjęłam to na kark nie-maluszkowego sezonu itd.). Kiedy małe oddaliśmy, IKA położyła je przy kaloryferze (inne koty też tam były), pożegnaliśmy się i wyszliśmy.

Tak czytam ten wątek od początku i rzuciło mi się w oczy, że istnieją przynajmniej trzy wersje zamieszkania IKI6: kawalerka w kamienicy, mieszkanie w bloku i domek. Raz koty są, raz nie ma. A jesteście pewne, że IKA6 ma tylko jeden adres zamieszkania?

Usagi_pl

Od: Śro wrz 05, 2007 9:18

Post » Śro lip 21, 2010 18:37 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

Tak. Ika początkowo mieszkała w bloku w 3-pokojowym mieszkaniu, potem przeprowadziła się do kawalerki w kamienicy.
Domek to wytwór czyjejś wyobraźni.
Obrazek Obrazek Obrazek]Obrazek

Liwia_

Od: Pon wrz 03, 2007 20:01

Post » Śro lip 21, 2010 18:37 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

Ja byłam tylko w starym mieszkaniu, 3 pokojowym. Potem się podobno przeprowadziła.

estre

Od: Pon sty 07, 2008 17:05

Post » Śro lip 21, 2010 18:51 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

Formica pisze:Ktoś pytał o to czy ktokolwiek z forumowiczów, którzy dali pod opiekę IKI zwierzęta, coś wie na temat dalszych ich losów.

Tak.
Od nas trafiły w 2009 roku kocięta (chyba jakoś w wrześniu/październiku). Trzy kocurki Smoluch, Solo i Simba. Wszystkie trzy trafiły do DS na umowy fundacyjne, o których spisaniu Ika była wcześniej uprzedzona. Jednego sama z całą pewnością odwoziłam do DS, dwóch pozostałych nie jestem pewna. Ika6 doleczyła nasze kocięta z kk. Kontaktowałyśmy się telefonicznie i prosiłam o zdjęcia.

I Iką nie miała podpisanej umowy na DT, którą teraz dysponuję. Takie umowy zaczęłam podpisywać od początku tego roku.
Chętnie podeślę wzór zainteresowanym i będę wdzięczna za sugestie, co jeszcze możnaby w niej zamieści, by była pełniejsza.

Owszem u mnie też umierają kocięta. Niestety co roku, nie udaje mi się uratować wszystkich. Ale jestem szczera i nie mataczę. Jaki sens w kłamaniu, że się wydaje koty, kiedy one po prostu umierają?

...ponieważ jesteś weterynarzem, zapytam jako fachowca, czy Twoim zdaniem, sterylizacja wycieńczonej kotki, z anemią, itd., z bardzo małą wagą, 1200 gr była decyzją odpowiedzialną i przemyślaną przez lekarza?

anabelp

Od: Nie sty 10, 2010 12:04

Post » Śro lip 21, 2010 19:19 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

anabelp pisze:
Formica pisze:Ktoś pytał o to czy ktokolwiek z forumowiczów, którzy dali pod opiekę IKI zwierzęta, coś wie na temat dalszych ich losów.

Tak.

...ponieważ jesteś weterynarzem, zapytam jako fachowca, czy Twoim zdaniem, sterylizacja wycieńczonej kotki, z anemią, itd., z bardzo małą wagą, 1200 gr była decyzją odpowiedzialną i przemyślaną przez lekarza?

Że już nie wspomnę o pomyśle przystawienia tej kotce drugiego miotu kociąt

bo już bajkę o analizie składu jej pokarmu to myślę, że IKA 6 wymyśliła sama, bez weta...
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Śro lip 21, 2010 19:32 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

Waga nie ma tu nic do rzeczy, można sterylizować zwierzęta o mniejszej masie, o np. koszatniczki, świnki morskie, itp. Stan zdrowia jak najbardziej. Jeśli sterylizacja nie jest zabiegiem w danej chwili ratującym życie (przy ropomaciczu, pęknięciu macicy podczas porodu, itd) , to osobiście odstąpiłabym od wykonaniu zabiegu do ustabilizowania stanu zdrowia.

Belowien, pytanie anabelp chyba odnosiło się do innej kotki :roll:
Obrazek

Formica

Od: Wto kwi 12, 2005 12:05

Post » Śro lip 21, 2010 19:39 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

Formica pisze:Waga nie ma tu nic do rzeczy, można sterylizować zwierzęta o mniejszej masie, o np. koszatniczki, świnki morskie, itp.

No OK, ale dla dorosłej kotki to nie jest "normalna" waga.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Śro lip 21, 2010 19:51 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

IKA 6 pisze:

Mieszkam nie w kawalerce a w domu gdzie do tej pory mam wyremontowany tylko pokój z kuchnią. Od m-ca czerwca ( zgodnie z decyzja gł. architekta miasta) moge rozpocząć remont drugiej części o pow. ok. 50 m2 w której przewiduje kociarnię z wolierą pozwalajaca na wychodzenie kotów na zewnątrz. Ale tak zupełnie prywatnie to juz moja sprawa i moich pieniędzy

wczęsniej na wątku ktoś się zastanawiał jakie są warunki mieszaniowe IKI
powyżej wyjaśnienie od samej bohaterki wątku.
Domu więc nikt sobie nie wymyślił pisała to sama IKA. :?

piccolo

Od: Czw kwi 03, 2008 12:39

Post » Śro lip 21, 2010 19:58 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

Straszne!!!!!!!!

zaznaczam i z pewnością wkleję banerek, jak będzie :evil:
Obrazek Cezar, 08.1992 - 02.11.2009 ... śpij słodko me złotko

magda b.

Od: Wto lis 03, 2009 21:24

Post » Śro lip 21, 2010 20:06 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

rety rety rety 8O nie znam drugiej takiej osoby 8O

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Śro lip 21, 2010 20:13 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

CatAngel pisze:rety rety rety 8O nie znam drugiej takiej osoby 8O

A ja znam niestety :cry:
KM z prezeską .Podobna sytuacja tylko tym gorsza,ze to fundacja.
Co sie dzieje z tymi ludźmi.
Wstyd mi za nich.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Śro lip 21, 2010 20:15 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

Myslę, że Ika i cytowana niżej Krystyna Kaczmarczyk to te same osoby.
Cytuję ( za autoryzowanym przez KrystynęKaczmarczyk) artykuł prasowy:

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=582254
22.08.2008r.

Zaleją róże asfaltem?

Działkowcy z "Białej Róży" mówią stanowcze "nie" planom przecięcia ich ogródków trasą N-S. Ich zdaniem urzędnicy mogli postawić na alternatywny wariant przebiegu drogi, ale z tego nie skorzystali.

Ci zapewniają, iż ostateczne decyzje w sprawie ogrodów jeszcze nie zapadły. Jesienią ubiegłego roku przejęli jednak grunty działkowców.

Trasa N-S ma połączyć autostradę ze "średnicówką". Zatwierdzony w miejskim planie zagospodarowania przestrzennego jej przebieg zakłada, iż arteria prowadzić będzie od węzła z DTŚ-ką do ul. 1 Maja, by dalej przez ul. Bukową, nieużytki za Tesco, kierować się w stronę ul. Kokota, Bielszowickiej i zakończyć bieg na węźle "Wirek".

Mniej więcej w połowie drogi - między ulicami Pasieczną i Partyzantów - znajdują się ogródki działkowe "Biała Róża". Jest ich 146. Po budowie "eneski" zostanie z nich niespełna połowa. Pozostałe zaleje asfalt.

Działkowcy nie chcą słyszeć o takim scenariuszu. - Zakładaliśmy te ogrody na ugorze, a zrobiliśmy tu zieloną oazę. To powinna być wizytówka miasta. Jakiś urzędnik wymyślił jednak sobie, że tędy pobiegnie droga - komentują.

Decyzja urzędników o poprowadzeniu drogi przez ogródki jest dla ich właścicieli w równej mierze oburzająca, co zastanawiająca.

- Pod nami są puste chodniki. Teren z powodu szkód górniczych ma się obniżyć w stosunku do pierwotnego poziomu o sześć metrów. Słupy wysokiego napięcia były już raz wymieniane, bo z powodu osiadania gruntu druty sięgały zbyt nisko. Czy dla urzędników te fakty nic nie znaczą? - pyta Krystyna Kaczmarczyk, prezes "Białej Róży".(…)

Obie te trasy są wpisane do planu miejscowego. Trasa N-S w takim kształcie wpisana jest również do planu zagospodarowania województwa śląskiego. Zmiana tych zapisów byłaby bardzo trudna. Nikt jednak nie powiedział, że musimy je realizować w całości - mówi Tadeusz Kostoń. Przyznaje jednak, iż w rejonie "Białej Róży" trwają obecnie intensywne prace projektowe, które są niezbędne do oszacowania kosztów inwestycji oraz wystąpienia o pozwolenie na budowę.

(…)
Działkowcy z "Białej Róży" nie wierzą jednak w zapewnienia urzędników. Wiarę stracili w ubiegłym roku, gdy okazało się, iż zastępca prezydenta miasta zwrócił się do wojewody śląskiego o przekazanie gminie gruntów skarbu państwa, na których ulokowane są ogrody. Pierwszego października wojewoda przychylił się do tej prośby. O poczynaniach samorządowców działkowcy z "Białej Róży" dowiedzieli się za sprawą Okręgowego Zarządu Śląskiego Polskiego Związku Działkowców. Oni sami żadnego pisma z rudzkiego magistratu nie otrzymali. Jak przekonują to nie pierwsza taka sytuacja.

- W zeszłym roku urząd zlecił geodetom przeprowadzenie badań na terenie ogrodów, ale nas o tym nie powiadomił. Kiedy więc zaczęli przeskakiwać przez płot potraktowaliśmy ich jak złodziei - mówi prezes Kaczmarczyk.
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=582254
Obrazek

inspektor

Od: Wto wrz 22, 2009 10:59

[poprzednia][następna]