» Śro lip 21, 2010 14:48
Re: ŚLEPACZKI cz.IV - dużo bied:-( prosimy o 5zł dla ślepaczków
hmmm, myslę, że warto przypomnieć trochę ideę klubu ślepaczków, mam nadzieję,ze unikniemy przykrej atmosfery, która zdaje sie opanowywac forum miau od jakiegoś czasu, dlatego proszę , pzreczytajcie dla przypomnienia:
-jakie były założenia klubu , kiedy zaproponowałam robic akcję pomocowego wsparcia?
- kazdy kot, który: jest niedowidzący, ma kłopot z oczkami (kk czy inny), nie ma oczu , m,a nawet problem doraźny z oczami, będzie miał otrzymaną pomoc od klubu, nigdy nie będzie to zależne od sytuacji finansowej opiekuna, dlatego,ze zwykle takie osoby, które pomagają nie mają za wiele finansów, po drugie, liczymy na uczciwość i każdy wie, na ile go stać, aby nie wykorzystywac wsparcia, kiedy moze inny kotek nie ma w skarpecie grosza -zdarzało sie, ze osoby rezygnują z pomocy finansowej, ponieważ wiedzą ,ze stac je na leczenie, ale nie możemy z góry założyc takiej sytuacji, bo nikt nie zna portfela innej osoby; takie rozwiązanie uznaliśmy za optymalne; tak samo, jak to,ze pula jest dzielona na wszystkie zgłoszone koty, to cecha charakterystyczna naszego klubu-aby żaden ślepaczek nie odszedł bez wsparcia, choćby symbolicznego(wymagamy tylko informacji, zdjeć , wiadomości po zabiegach, leczeniu, chcemy wiedzieć o naszych ślepaczkach, jakie sa ich dalsze losy i podziwiać, jak pięknieją i zdrowieją). Takie ustaliliśmy zasady na początku, czyli 2 lata temu. Dzięki przyjętym zasadom i praktycznie nieograniczonemu zaufaniu, jakim obdarzyliśmy opiekunów ślepaczków, uznając za osoby odpowiedzialne i uczciwe, jako chyba jedyni nie mieliśmy na forum kłopotów takich, jak na innych wątkach albo jak miały osoby , gdzie ta pomoc jest uznaniowa i bardzo inwigilowana często aż wręcz niestosowna. Zwykle u nas sami opiekunowie rozliczają się z wydatków, a my uważamy,ze są uczciwe, zdjęcia późniejsze wyraźnie pokazują , ze kot jest zadbany, że że nasze zaufanie było słuszne.
Niestety, ze względu na to,ze klubowiczów nie bardzo przybywa lub w okresie wakacyjnym nie mogą wiele wpłacić, tak tez było w zeszłym roku, a kandydatów akurat w tym okresie jest wielu, ta pula na jednego kota jest mniejsza niż kiedy indziej, powtórzę też to, co napisałam już , kiedy podobnie ktoś zapytał o kwotyi to jets motto : klub ma na celu wesprzec opiekuna ślepaczka , jest to pomoc symboliczna, z własnej woli klubowiczów, a nie ma na celu pokrycia kosztów zabiegów, operacji, karmy, itd.Owszem, często kwoty sa takie,ze pomagają pokryć większą część zabiegu, ale nie jest to założenie, jak mówiłam powyżej.
Ta symboliczna pomoc, prócz pomocy merytorycznej, ma tez na celu zachęcenie ewentualnego domku do zabrania np. takiego kotka ze schroniska, taka jakby wyprawka na nowe życie i poparcie, że osoba, która decyduje się na ślepaczka nie jest sama, jednakże opiekun powinien wiedzieć,ze na nim spoczywa obowiązek leczenia, rehabilitacji i związanych z tym kosztów. Nie jesteśmy w stanie sponsorować.
I tak to wygląda.
Zasady pozostają takie , jak ustalilismy na początku,bo działają i nie powodują kłótni i niesnanek, a to najważniejsze. Nie chciałabym, aby watek ślepaczków przekształcił się w taki jazgot, jak niektóre wątki, zniszczyłoby to ideę klubu. Nie zadużywajmy zaufania klubowiczów, to moja prośba.
dziekuję.