Purina CatChow - a może RC lub Nutra?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob cze 12, 2004 15:59

Ja próbowałam już większość dostepnych puszek i suchego :wink:
Od Iamsa trzymamy sie z daleka - puszki mi smierdza a suchego koty nie lubia. Hills był taki sobie. Z Animondy daje tylko Vom Feinsten Light Lunch, bo ma duzo miesa i ladnie wyglada - Carny sobie zbrzydziłam, powinni drobniej go mielic ;)
RC jest taki sobie, ale to jedna z najlepszych karm na polskim rynku.
Moim paskudom smakuje Oral Sensitive, zjadla go nawet Pupsi, ktora nie lubi suchego ;)

Sheba to ulubione papu futer, ale dostaja ja rzadko :lol:

moni_citroni

Od: Czw sty 23, 2003 19:17

Post » Sob cze 12, 2004 17:38

sabianka pisze:
Czy ktoś z was słyszał o Purinie Indoor? Widziałam wczoraj w Kakadu. 1,5 kg za 36,50 zł.

Ja słyszałam, koleżanka opiekująca się dziećmi we Francji miała też pod opieką domowego kota, który właśnie tym był żywiony. Byłam bardzo zdziwiona, gdy dowiedziałam się, że we Francji jest taka purina właśnie, kolejny szok przeżyłam gdy dowiedziałam się, że mają żwirek catsan compact (zbrylający). Gdy u mnie w jakimkolwiek zoologiku pytałam o zbrylającego catsana lub purinę indoor, sprzedawcy robili wielkie oczy i mówili, że pierwsze słyszą i nigdy nie mieli w ofercie :roll:
Znaczy dobra jest? Akurat nie przyjrzałam się składowi, ale to dlatego, że się mocno zdziwiłam, bo nigdy wczesniej o niej nie słyszałam. I jakoś ją pominęłam :oops: .
Kłólewna Inka i Księciunio Salutek

Kid

Od: Sob lis 01, 2003 0:29

Post » Sob cze 12, 2004 18:02

Znaczy dobra jest? Akurat nie przyjrzałam się składowi, ale to dlatego, że się mocno zdziwiłam, bo nigdy wczesniej o niej nie słyszałam. I jakoś ją pominęłam

Na pewno lepsza od zwykłej puriny. Widziałam ją gdzieś w necie coś mi się tak tłucze, że skład też był ale nie pamiętam gdzie to było dokładnie ale chyba właśnie na jakichś francuskich stronach. Może tu coś będzie:
www.purina.com :roll:
Obrazek Obrazek

sabianka

Od: Śro lis 26, 2003 18:34

Post » Nie cze 13, 2004 11:25

moni_citroni pisze:Ada, Sheba to ekskluzywne świństwo :lol: Pięknie pachnie i wygląda, ale sklad ma taki jak Whiskas i spółka.
W takiej cenie kupisz Animondę Vom Feinsten Light Lunch, która ma samego indyka z niewielkim dodatkiem sera, krewetek... Wyglada i pachnie przyjemnie, moje koty ja uwielbiaja.

Kubusiowy, te karmy nie są świetne ;) Za dużo w nich skladników roślinnych. A to miesko, ktore jest na początku składu, nie jest wysuszone - to oznacza, że po wysuszeniu spada na niższą pozycje na liscie.

Sklad RC Indoor:
Suszone mięso drobiowe, ryż, kukurydza, gluten kukurydziany, mąka kukurydziana, tłuszcz drobiowy, włókno roślinne, hydrolizowane białko roślinne, suszona wątróbka drobiowa, pulpa buraczana, sole mineralne, olej roślinny, frukto-oligosacharydy, drożdże, tran, pierwiastki śladowe, DL-metionina, L-lizyna, tauryna, witaminy.

Jesli chodzi o karmy, to ja kieruje sie zawsze takimi zasadami:
-ma byc duzo mieska
-bez cukru, karmelu
Skomplikowana sprawa z tymi karmami... RC jest tu na forum ogolnie przez wszystkich chwalone, ale w tym kupowanym tutaj we Francji nie ma podanego dokladnie skladu procentowego. Zreszta w twoim cytacie tez nie widze procentow, natomiast jest wlokno roslinne, olej roslinny i pulpa buraczana 8O . Czy kotu potrzebna jest pulpa buraczana??? W Purinie "Vital Balance" jej nie ma...

Generalnie unikam radykalnych okreslen typu "swietna karma", "swinstwo" itp... Ciagle jeszcze szukam i sie doksztalcam... Wiem ze we Francji sa prawnie gwarantowane reguly dotyczace skladu produktow zywnosciowych dla ludzi. Np kolejnosc podawanych skladnikow jest podawana poczawszy od skladnika ktorego jest najwiecej. Nie wiem czy one dotycza takze produktow dla zwierzat ale z czasem sie tego dowiem. A jak z tym jest w Polsce? Dopoki nie przeczytam na ten temat wiarygodnych dokumentow to bede odnosil sie z rezerwa do wszystkich karm.

Uwazam ze karma zaslugujaca na okreslenie dobrej jest (bedzie?) taka, ktora swoj sklad bedzie miala najbardziej zblizony do tego co kot moglby upolowac w naturze... Czyli mieska jak najwiecej, ale... Jaki to kurczak, z ktorego jest robiona karma dla kotow? Bo jesli to jest taki kurczak z "Meatrixu" to ja dziekuje... Niestety tego nie wiadomo, nie jest to napisane ani zagwarantowane na zadnej karmie dla kotow...
Obrazek

Kubusiowy

Od: Sob lut 07, 2004 13:09

Post » Nie cze 13, 2004 20:52

Własnie ciężko jest określic, czy dana karma jest dobra czy nie.
Pulpa buraczana czy inne cuda raczej nie są potrzebne kotom, ale pewna ilość składników roślinnych spaja granulki i nie pozwala im sie rozlecieć ;)

Znam karmy, które są robione ze skladników bio. I takie na których jest napisane, że składniki są takiej samej jakości jak te dla ludzi.

moni_citroni

Od: Czw sty 23, 2003 19:17

[poprzednia]