Kącik moich pytań.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lip 18, 2010 14:54 Kącik moich pytań.

Jak w tytule.
Jak karmić wysterylizowaną kotkę?
Niedługo wezmę kociaka. Jaką karmę mu dawać, jak i kiedy?
I gdy już kicia urośnie, mam dawać jakieś specjalne jedzenie, czy może być normalne tylko w innych ilościach? Jakich?
Ile razy dziennie mokrą karmę, ile razy dziennie suchą?
Z góry dzięki
Tens.
Ostatnio edytowano Wto lip 27, 2010 11:15 przez Tens, łącznie edytowano 1 raz

Tens

Od: Pt cze 11, 2010 9:36

Post » Nie lip 18, 2010 15:29 Re: Jak karmić wysterylizowaną kotkę?

podzielcie się swoimi radami, wskazówkami, pomóżcie! :oops:
hop

Tens

Post » Nie lip 18, 2010 16:08 Re: Jak karmić wysterylizowaną kotkę?

Czy nikt nie ma pojęcia, jak karmić takie koty? o.O

Tens

Post » Nie lip 18, 2010 16:32 Re: Jak karmić wysterylizowaną kotkę?

Poczytaj kocie ABC, to skarbnica wiedzy, między innymi o karmieniu kotów.

Jeśli weźmiesz kota poniżej roku- karma dla juniorów, najlepsze są karmy dobrych firm, jak Purina, Royal, Hills, Iams, Orien. Dobrą karmą jest Taste of the wild też.
Nie kupuj karm typu whiskas/ kite kat <bosz, nawet nie wiem jak to siem pisze>

Dla kotki sterylizowanej bądź kastrata są specjalne karmy sterilcat/ urinary, które mają na celu rozbijanie kryształków.

Ja swoje kociaste karmię 2 razy dziennie, ile dawać zawsze jest na opakowaniu napisane.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Jeśli myślisz, że będę płakać, to masz rację... ale pamiętaj, przejdzie mi i się zemszczę."

ifciastu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:21

Post » Nie lip 18, 2010 16:50 Re: Jak karmić wysterylizowaną kotkę?

dwa razy dziennie mokra karma, a sucha musi być w miseczce zawsze, tak?
dziękuję za odpowiedź :)

Tens

Post » Nie lip 18, 2010 16:56 Re: Jak karmić wysterylizowaną kotkę?

Tens pisze:dwa razy dziennie mokra karma, a sucha musi być w miseczce zawsze, tak?

jakbyś tak zrobiła to kot by się spasł, zwłaszcza po sterylce :ryk:
Ja kiedyś karmiłam jeden dzień puszką, drugi dzień suchym, czyli np. puszka jest na kota 4ko, czyli jak moja kotka waży 3 to dawałam niecałą puszkę w dwóch posiłkach, a na drugi dzień suche, tego, które jadła powinno się dawać 70g dziennie więc tą porcję dzieliłam też na 2 posiłki. Teraz daję tylko suche bo mój wet mówi, że dając raz suche raz mokre psuję bilans karmy, więc zalecaną porcję z opakowania dzielę na pół i podaję w dwóch posiłkach.
"Jeśli myślisz, że będę płakać, to masz rację... ale pamiętaj, przejdzie mi i się zemszczę."

ifciastu

Post » Nie lip 18, 2010 17:03 Re: Jak karmić wysterylizowaną kotkę?

Wysterylizowana kotka ma skłonność do pobierania zbyt małej ilości wody, do picia i z pożywieniem, co może być przyczyną powstawania kryształów, kamieni moczowych i chorób nerek. Dlatego należy ją zachęcać do picia - stawiając miski z wodą w rożnych miejscach, można kupić też tzw. poidełko - fontannę. Należy podawać sucha karmę tylko jako dodatek - dla ćwiczenia ząbków, natomiast karma podstawowa winna zawierać jak najwięcej płynu, można dawać surową wołowinę i drób (nie wolno surowej wieprzowiny), albo gotowane, to mogą być też tańsze części np,. tzw. porcje rosołowe można ugotować i obrać mięso (nie wolno dawać gotowanych kości), można dawać do picia ten wywar od gotowania, można dawać mleko dla kotów a jeśli kotka może pic mleko dla ludzi - to i mleko dla ludzi, mokrą karmę - czym lepsza tym lepsza. Trzeba pilnować, żeby kotka nie zrobiła się otyła - łatwiej zapobiec niż odchudzić już upasionego kota, niestety karma sucha o wiele bardziej tuczy niż mokra, ale ogólnie sterylizowanemu kotu nie zostawia się karmy na stałe w miseczce, nawet suchej, tylko daje odmierzone porcje, bilans karmy to przesąd, odpowiednia ilość płynu jest 1000 razy ważniejsza niż jakikolwiek inny bilans, kot jest drapieżnikiem bezwzględnym i wodę co do zasady pobiera w pożywieniu
JM Qua (*)

JOANNAM

Od: Pon lis 24, 2008 14:54

Post » Nie lip 18, 2010 17:16 Re: Jak karmić wysterylizowaną kotkę?

JOANNAM pisze: bilans karmy to przesąd

z tym się niestety nie zgodzę... Karma sama w sobie jest odpowiednio zbilansowana, jeśli łączymy ją z inną psujemy ten bilans, sprawiając, że kot w ten sposób jednego składnika ma za dużo, a drugiego za mało... Mój weterynarz jest świetny, ciągle się dokształca, żeby być na bierząco i nie wierzę, że powiedział mi o zbilansowaniu karmy ot tak, skoro to mit...

To, że suche jedzenie zbija kamień to dopiero mit. Każde suche jedzenie tworzy na zębach osad, który potem przekształca się w kamień, jedyna rzecz jaka może zapobiec kamieniowi w 100% to regularne mycie zubków.

Co do suchego kontra kamienie- moje koty jedzą karmę urinary, tylko suchą, mają się świetnie. są karmy, które mają działanie rozbijające kryształy...

ifciastu

Post » Nie lip 18, 2010 19:44 Re: Jak karmić wysterylizowaną kotkę?

Jasne, że karma sucha jest zbilansowana, tyle, że istotniejsze jest dostarczenie odpowiedniej ilości wody niż bilans jakichkolwiek innych składników, my też dla siebie nie siedzimy w laboratorium i nie bilansujemy wszystkich mikroelementów w każdym posiłku, nawet dla małego dziecka. Karma urinary nie jest karmą bytową ale leczniczą, coś było nie w porządku skoro zaszła konieczność podawania urinary, kamicy łatwiej uniknąć karmiąc mokrą karmą
JM Qua (*)

JOANNAM

Post » Nie lip 18, 2010 20:15 Re: Jak karmić wysterylizowaną kotkę?

dzięki! :P
czyli mniej więcej tak:

I dzień
RANO: sucha karma dla wysterylizowanej kotki, woda
WIECZÓR: woda

II dzień
RANO: pół porcji saszetki/puszki dla wysterylizowanej kotki, woda
WIECZÓR: pół porcji saszetki/puszki, mleko dla kotów

Może tak być? :kotek:

Tens

Post » Nie lip 18, 2010 20:21 Re: Jak karmić wysterylizowaną kotkę?

Za mało posiłków w I dzień, kotka musi jeść chociaż dwa razy dziennie, lepiej trzy po malutku (optymalnie dla kota jest dzielić jedzenie na jak najwięcej małych posiłków)
JM Qua (*)

JOANNAM

Post » Nie lip 18, 2010 20:23 Re: Jak karmić wysterylizowaną kotkę?

Czemu chcesz ją karmić tylko raz dziennie 8O

Woda to nie posiłek. Woda ma być dostępna cały czas. Ma stać w misce całą dobę i należy ją codziennie wymieniać na świeżą.

Mały kociak powinien jeść 3-4 razy dziennie. Dorosły 2-3 razy.

Po krowim mleku większość kotów ma biegunkę. Ani to posiłek, ani napój. Jeśli nie biegunkuje po mleku - można podawać czasem odrobinę jako smakołyk.

Kocie ABC - podpięte u góry działu to naprawdę skarbnica wiedzy. Zajrzyj tam, poczytaj.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Nie lip 18, 2010 20:33 Re: Jak karmić wysterylizowaną kotkę?

Woda koniecznie cały czas, to fakt
Jeśli zaś chodzi o krowie mleko, to nie należy podawać od czasu do czasu, tylko - jeśli dany kot ma dobrą tolerancję - stale po trochu - bo trawienie mleka krowiego wymaga wytworzenia specjalnej flory bakteryjnej, co trwa około tygodnia - tak więc jeśli dajemy mleko krowie raz na tydzień, możemy mieć permanentną biegunkę
JM Qua (*)

JOANNAM

Post » Nie lip 18, 2010 20:39 Re: Jak karmić wysterylizowaną kotkę?

Myszka.xww, chodziło mi o takie kocie mleko, jest sprzedawane w sklepach, patrzyłam dzisiaj :)
Czytałam trochę, poczytam jeszcze.
JOANNAM,

I dzień
RANO: trochę suchej karmy dla wysterylizowanej kotki
POŁUDNIE: trochę suchej karmy dla wysterylizowanej kotki
WIECZÓR: trochę suchej karmy dla wysterylizowanej kotki
Świeża woda cały czas dostępna w miseczce

II dzień
RANO: pół porcji saszetki/puszki dla wysterylizowanej kotki
WIECZÓR: pół porcji saszetki/puszki dla wysterylizowanej kotki, mleko dla kotów
Świeża woda cały czas dostępna w miseczce

Jest ok? :oops:

Przepraszam że tyle pytam :oops: i moje pytania są głupie, :roll: ale chcę jak najlepiej dla mojej koteczki, mam dopiero 12 lat, to będzie mój zwierzak, a rodzice opiekować się nią nie mają najmniejszego zamiaru. Czytałam książki jak opiekować się kotem, ale tam nie było o żywieniu kastrata. :? Więc jeśli nie macie nic przeciwko, i jeszcze trochę cierpliwości w zapasie, będę pytać dalej. :)

Tens

Post » Nie lip 18, 2010 20:47 Re: Jak karmić wysterylizowaną kotkę?

Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. Pytaj, zawsze lepiej pytać niż nie wiedzieć. Moja wysterylizowana kotka jest już dorosła, ma prawie 5 lat. Nie wydzielam jej suchej karmy, rano nasypuję jej miseczkę (ok.60g) i to jej wystarcza na 24 godziny, a zwykle nawet trochę zostawia. Wiem, że nie z każdym kotem ten system się sprawdza (wyjadają od razu wszystko), ale warto spróbować, bo jest wygodny.
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43

[następna]