Czy była taka wystawa? Historia kotów w Polsce

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Nie lip 18, 2010 0:53 Czy była taka wystawa? Historia kotów w Polsce

Przypadkowo trafiłam taki zapis w wikipedii:
Ulica Święty Marcin – ulica w Poznaniu w dzielnicy Stare Miasto.
Kamienica nr 75 (dawny 40) – do 1897 biura Dyrekcji Poznańsko–Toruńskiej Kolei Żelaznej, potem hotel "Monopol". W 1902 odbyła się tu "Pierwsza Międzynarodowa Wystawa Kotów". Po 1908 urządzono tu nowy hotel "Deutsches Haus".

Czy taka wystawa miała miejsce? Poznań był wówczas pod zaborem pruskim, a na stronach niemieckich znalazłam informację, że pierwszy niemiecki klub powstał w 1922 roku.
Potem zaczęłam szukać informacji o tym, co się działo w Polsce przed epoką SHKR , który powstał przecież dopiero w 1983 roku.
Znalazłam takie informacje na kocich stronach:
Początki Polskich hodowli rozpoczynają się w latach międzywojennych. W 1934 r. powstała sekcja Hodowców Kotów przy Związku Hodowców Zwierząt Futerkowych noszący nazwę Klub Miłośników i Hodowców Kotów Rasowych, a dwa lata póżniej został przyjęty do FIFe.

Ale na http://www.felinologia.org.pl doczytałam, że:
FIFé – Fédération Internationale Féline
Działa od 50 lat.

No i wreszcie to:
Przed powstaniem SHKR każdy hodowca prowadził własne księgi rodowodowe, poza tym koty rodowodowe były sprowadzane z zagranicy już z rodowodami. Księgi rodowodowe kotów perskich przetrwały zawieruchę II Wojny Światowej, niestety nie ma śladów ksiąg rodowodowych kotów syjamskich.

Czy mogę gdzieś znaleźć kompletną historię hodowli i związków felinologicznych w Polsce?
Ostatnio edytowano Nie lip 18, 2010 18:38 przez Vanti, łącznie edytowano 1 raz

Vanti

Od: Czw maja 31, 2007 20:32

Post » Nie lip 18, 2010 9:29 Re: Czy była taka wystawa?

Vanti - jestem w posiadaniu książki Maurycego Trybulskiego " KOT DOMOWY - jego rasa i Hodowla "

książeczkę dostałam w prezencie od rodziny pana Lubomira Smyczyńskiego (kynologa), która w 1985r kupiła kocurka
z mojej hodowli.

Jest w niej wiele ciekawych informacji o kotach domowych i rasowych w Polsce.
Wynika iż pierwsza sekcja w Polsce powstała w 1934r pod nazwą Klub Hodowców i Miłośników Kotów Rasowych"

Co do rejestracji rodowodów przed rokiem 83 - tak to prawda iż hodowcy prowadzili własne księgi rodowodowe....
sama pierwszwgo kota kupiłam z prywatnie napisanym rodowodem - lecz z rejestracją tegoż dokumentu ja nie miałam
żadnego problemu gdyż rodzce pochodzili z Czeskich hodowli i ich rodowody nie budziły żadnych wątpliwości :)

Hodowcy którzy wstępowali w szeregi członków SHKR-u, a posiadali tylko własne "domowe" księgi - rejestrowali swoje koty
w Wstępnej Księdze Rodowodowej i dopiero na Wystawie "sędzia uznawał bądz nie" na postawie fenotypu czy dany kot
odpowiada standartowi rasy ..... itd.
Hodowla Kotów Burmskich "RIMEBURG"

Rimeburg

Od: Wto mar 21, 2006 20:09

Post » Nie lip 18, 2010 10:00 Re: Czy była taka wystawa?

bardzo ciekawy temat
jak to niegdyś bywało

zenia

Od: Wto sty 10, 2006 20:26

Post » Nie lip 18, 2010 10:20 Re: Czy była taka wystawa?

te fragmentaryczne zapiski , które znalazła Vanti z bardzo odległej i nie systematycznie spisywanej historii - są mi również znane ...

w moich ''archiwach'' jednym z najstarszych perskich rodowodów / w kopii - oczywiście / jest wydany w 1991r. rodowód kotki PER f z miotu ''T'' z hodowli ... :wink: Rimeburg :wink: po czeskich rodzicach ...
I am a real witch, which is all the love and magic gave my cats!

ObrazekObrazek

Go!Go!

Od: Czw wrz 08, 2005 17:35

Post » Nie lip 18, 2010 10:41 Re: Czy była taka wystawa?

w moich ''archiwach'' jednym z najstarszych perskich rodowodów / w kopii - oczywiście / jest wydany w 1991r. rodowód kotki PER f z miotu ''T'' z hodowli ... :wink: Rimeburg :wink: po czeskich rodzicach ...[/quote]

Go Go! - hmm, myślę iż był to kociak po Bei z Vratislavii i po Oliverku Panthera :D

tylko Bea była z Wrocławia :(

Rimeburg

Post » Nie lip 18, 2010 10:47 Re: Czy była taka wystawa?

pantera, pantera ... jakaś chodzi tam w rodowodzie ... u mamusi tych ''panter'' też ze 3 pokolenia / jak mnie pamięć nie myli ... /

wrócę do domku, archiwalia otworzę, skan zrobię i na pm wyślę ... :wink:

dopuszczam jednak "czeską jednostronność'' rodowodu 8)

ale ! pewna jestem, że ... był on podpisany przez V-CE PREZESA d/s HODOWLANYCH - M. Gil ...
/ o którym znam humorystyczną opowieść, jak jednego ze swoich białych kotów ... wybielał, czytając gazętę :ryk: :ryk: :ryk: /

ObrazekObrazek

Go!Go!

Post » Nie lip 18, 2010 10:58 Re: Czy była taka wystawa?

Z hodowli Panthera miałam jeszcze Innę Panthera (Inuszka była biała) :)

Rimeburg

Post » Nie lip 18, 2010 11:13 Re: Czy była taka wystawa?

o !!! i to by nawet mogło tłumaczyć, czemu wyżebrałam do swoich zbiorów kopię tego rodowodu ...

wzrokowo utkwił mi format tego rodowodu po złożeniu ''na 3'' i ''opakowanie'' oryginału w twardsze okładki ...

bo pierwszą , ''namacalną'' w realu moją <<białą miłością>> był po domowemu wołany Maciek - MC'KENZIE Cis-Noll*Pl ... potomek sprowadzonych do Polski kotów z BORGO DI ALA ...

ObrazekObrazek

Go!Go!

Post » Nie lip 18, 2010 11:31 Re: Czy była taka wystawa?

A czy przetrwały jakieś persy po wojnie czy tylko ich rodowody?
W takim razie, czy możecie mi powiedzieć, z którego roku datują się pierwsze koty z *PL w Polsce powojennej?
Rozumiem, że osiągano je dzięki sprowadzaniu kotów z Czechosłowacji?
Czy z jakiegoś innego kraju też?

Vanti

Post » Nie lip 18, 2010 11:35 Re: Czy była taka wystawa?

A tak w ogóle, to jakie wówczas były rasy?
Tylko persy funkcjonowały w Polsce czy jakieś inne rasy też?

Vanti

Post » Nie lip 18, 2010 11:38 Re: Czy była taka wystawa?

Vanti, czy masz stacjonarny lub Skypa?

Rimeburg

Post » Nie lip 18, 2010 12:05 Re: Czy była taka wystawa?

Stacjonarnego się pozbyłam kilka miesięcy temu :)
Ale skype mam :D zaraz wyślę na pw.

Vanti

Post » Nie lip 18, 2010 12:08 Re: Czy była taka wystawa?

już za czasów SHKRP ... do polskich hodowli sprowadzane były persy ze Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej, Włoch, Republiki Federalnej Niemiec, Danii ...

nie wiem, kto sprowadził pierwszego perskiego importa do hodowli ... ale !!! wiem, kto i kiedy oraz z jakiej hodowli sprowadził pierwszego kota egzotycznego ... :1luvu:

katalogi z pierwszych wystaw w Polsce opisując wystawianego kota nie podawały numeru jego rodowodu ... i rejestracji w Polskich Księgach Rodowodowych ...

poza tym ... znam kilka hodowli perskich, które rodzące się u nich kocięta początkowo wystawiały z innym przydomkiem - niż ten obecnie zarejestrowany w FIFe ...
/ wnioskuję po tym samym imieniu i nazwisku oraz adresie zamieszkania w katalogach na przestrzeni 10-15 lat ... /

a od 1992r. Polska miała swojego sędziego felinologicznego kat I w systemie FIFe ( obecnie - pierwszego sędziego wszystkich kategorii ) / w gronie obecnie sędziujących i znanych z wystaw, sędziowała również śp. Beata Remer /

ObrazekObrazek

Go!Go!

Post » Nie lip 18, 2010 12:34 Re: Czy była taka wystawa?

SHKRP w FIFe to 1984r

z racji, że zajmuję się strona "techniczną" rodowodów kocich w FPL, zbieram stare rodowody wydawane w PL, mam ich trochę ;)
Planowałem zrobić stronę www o tym jak się rozwijały na przestrzeni lat, ale z czasem kiepsko :(
Obrazek

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Nie lip 18, 2010 13:43 Re: Czy była taka wystawa?

Irafal, a może coś wspólnymi siłami? Coś w stylu "Historia kotów w Polsce"

Zrobiłabym stronę z Joomlą, więc mógłbyś w miarę posiadanego czasu tworzyć :)

Znalazłam już jedną chętną osobę, która pomogłaby mi w opisywaniu historii.
Skontaktowałabym się też z hodowcami w tego początkowego okresu - może opowiedzieliby, jak to było i jakieś ciekawostki.

Vanti

[następna]