Zbieraj znaczki nie koty! DO ZAMKNIĘCIA

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 16, 2010 3:05 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

anulka111 pisze:
kicia582 pisze:
Femka pisze:to może najpierw zrobić porządek ze zbieractwem na forum?

Sad kapturowy,czy"pieszczotliwa"terapia slowem?
kicia582 a co ty proponujesz?? Nic nie robic ,jak dotad i niech kazdy nowy ,kto wchodzi na forum uzna zbieranie kotow za swietny pomysł?
Chwalenie kazdego kolekcjonera,ze super ,ze przygarnia kolejne koty ,choc nie ma na to warunkow?
Pomysły tu już padły ,negocjacje, dopilnowanie ,by osoba, ktorej nalogiem jest zbieranie kotow miała pomoc uzalezniona od tego ,czy zaprzestanie tego dobierania kotow.

1Po prostu,nie podoba mi sie forma uzmyslawiania przekoconym,ze robia zle.
2.Ja sie przygladam i wysuwam wnioski swoje,nie cudze.
3.Zeby udowodnic komus wine umyslna lub razace zaniedbanie,trzeba na prawde sporej wiedzy.Gdy jest to uzaleznienie,to nie jest to swiadome,albo umyslne zachowanie.
ObrazekTesknie kochanie(*)Obrazek Miszka i Majka

kicia582

Od: Pon lut 22, 2010 0:33

Post » Pt lip 16, 2010 5:24 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Błędem byloby stwierdzenie, że w przypadku uzależnienia nie ma żadnej świadomości czy umyślnego działania. To nie tak. Osoba uzależniona nie jest osobą pozbawiona wpływu na swoje zachowanie, działanie. nie pracowałam ze zbieraczami ale miałam możliwosć prowadzenia terapii osoby uzaleznionej od zakupów. Nie będę tu pisać o terapii alkoholików bo to inna sprawa. Mój pacjent swietnie wiedział, ze robi źle. Wiedział, że robi źle wydając pieniądze niepotrzebnie. U niego akurat mechanizm uzależnienia rozwinął się rownolegle z OCD. Skutek był taki, że w sposób całkowicie świadomy powielał swoje zachowanie, umyślnie wybierał takie momenty kiedy sądził, że nie zauważę jego nowych zakupów. Nie mozna od razu sądzić, że osoba uzależniona jest bezwolna i nie ponosi odpowiedzialności za swoje czyny.
Skuteczne może być jedynie nie tylko odcięcie jej od pomocy i wsparcia (bo pomoc i wsparcie są odbierane jako wyraźna nagroda, zachęcają zatem do powielania zachowania) ale i jasne uświadamianie, że robi źle.
Obrazek

"Nigdy nie jesteśmy tak bardzo bezbronni wobec cierpienia jak wtedy, gdy kochamy, nigdy nie jesteśmy bardziej narażeni na nieszczęście niż wtedy, gdy utraciliśmy ukochany obiekt"
Teodor 1997 (?) - 02.03.2013

Ewaa6

Od: Sob paź 30, 2004 14:37

Post » Pt lip 16, 2010 7:06 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

kicia582, jakbyś zadała sobie trud przeczytania dalszych postów, może zadałabyś inne pytanie.
I nie wrzeszcz z łaski swojej.
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Pt lip 16, 2010 8:52 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

anulka111 pisze:jestme osoba zapracowana

Sądząc po ilosci czasu jaki spędzasz na forum, to śmiem watpić.
www.fundacjafelis.org
na FB: Foondacja Felis
KRS 0000228933 - podaruj nam 1%

Kasia D.

Od: Sob maja 18, 2002 13:40

Post » Pt lip 16, 2010 8:55 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Kasia D. pisze:

Zaczynam podejrzewać, że rzeczywiście o koty najmniej tu chodzi. Przypominam że tematem wątku nie jest tryb życia anulki111.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Pt lip 16, 2010 8:57 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Zofia&Sasza pisze:
Kasia D. pisze:

Zaczynam podejrzewać, że rzeczywiście o koty najmniej tu chodzi. Przypominam że tematem wątku nie jest tryb życia anulki111.

Jak ktos potrafi kłamac, ze jest zapracowany, to pewnie potrafi tez kłamac, ze nie moze pomóc kotom.
www.fundacjafelis.org

Kasia D.

Post » Pt lip 16, 2010 8:58 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Przypominam, że to jest wątek o patologicznym zbieractwie, a nie o tym, czy anulka111, Ty, czy ktokolwiek inny może czy nie może pomóc kotom.
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Pt lip 16, 2010 9:00 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Kasia D. pisze:Jak ktos potrafi kłamac, ze jest zapracowany, to pewnie potrafi tez kłamac, ze nie moze pomóc kotom.

:?
żal

piccolo

Od: Czw kwi 03, 2008 12:39

Post » Pt lip 16, 2010 9:01 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Kasiu ja tez sporo siedze na forum - ale prawie wylacznie w pracy
akurat wtedy nie moge sie zajmowac kotami

moze i inni tez?
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Pt lip 16, 2010 9:02 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

piccolo pisze:
Kasia D. pisze:Jak ktos potrafi kłamac, ze jest zapracowany, to pewnie potrafi tez kłamac, ze nie moze pomóc kotom.

żal

ano, żal
ale kotów

odpuszczam sobie ten watek, szkoda mojego cennego czasu, a pianę moge sobie ubić w wannie przy kąpieli

Jak już dojdziecie do odkrywczych wniosków i podejmiecie wiekopomne decyzje to niech ktoś mi da znac na pw i przeczytam sobie jak to moderator zamyka watek z powodu wyczerpania sie tematu.
www.fundacjafelis.org

Kasia D.

Post » Pt lip 16, 2010 9:08 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Kasia D. pisze:
piccolo pisze:

żal

ano, żal
ale kotów

odpuszczam sobie ten watek, szkoda mojego cennego czasu, a pianę moge sobie ubić w wannie przy kąpieli

Jak już dojdziecie do odkrywczych wniosków i podejmiecie wiekopomne decyzje to niech ktoś mi da znac na pw i przeczytam sobie jak to moderator zamyka watek z powodu wyczerpania sie tematu.

Z góry dziękuję za dotrzymanie słowa.
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Pt lip 16, 2010 9:11 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Kasiu jak ju z tak personalnie jedziesz to zapytam o niebieskiego kocurka którego oddałaś do "najlepszego" domku" domek potem wziął kociczkę od delfin12 (przepraszam jeśli żle nicka wpisałam) i koteczka zaciązyła (juz jest po sterylce, także wiecej kociego nieszczęścia nie będzie)

Biedne koty piszesz...
Im dłużej jestem ma forum tym bardziej dochodzę do wniosku że problelem są DT które wydają hurtowo kociaki, ratują wszystko co się da. Kurcze znalezienie dobrego domu to sztuka, ile z tych DT ma pewność że każde z wydanych kociąt zostało wysterylizowane????
Praktycznie nie mozna tego dopilnować i w ten sposób ciągle są do ratowania nowe kociaki urodzone w DS

Kasiu nie jestem z siebie zadowolona że to piszę ale sama prowokujesz.

piccolo

Post » Pt lip 16, 2010 9:15 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

piccolo pisze:Kasiu jak ju z tak personalnie jedziesz to zapytam o niebieskiego kocurka którego oddałaś do "najlepszego" domku" domek potem wziął kociczkę od delfin12 (przepraszam jeśli żle nicka wpisałam) i koteczka zaciązyła (juz jest po sterylce, także wiecej kociego nieszczęścia nie będzie)

Biedne koty piszesz...
Im dłużej jestem ma forum tym bardziej dochodzę do wniosku że problelem są DT które wydają hurtowo kociaki, ratują wszystko co się da. Kurcze znalezienie dobrego domu to sztuka, ile z tych DT ma pewność że każde z wydanych kociąt zostało wysterylizowane????
Praktycznie nie mozna tego dopilnować i w ten sposób ciągle są do ratowania nowe kociaki urodzone w DS

Kasiu nie jestem z siebie zadowolona że to piszę ale sama prowokujesz.

Ma ktoś żyletkę :mrgreen: Jaki to ma związek z patologicznym zbieractwem?
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Pt lip 16, 2010 9:17 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

sorry
ale i ten temat był tu poruszany więc się odniosłam.
w sumie to się nadaje na nowy wątek.

piccolo

Post » Pt lip 16, 2010 9:25 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Kasia D. pisze:

Brawo, Kasiu! :evil:
Ja też jestem osobą zapracowaną, co nie przeszkadza mi mieć włączonego lapka, zerkać na forum i nawet coś od czasu do czasu napisać...
LUBMY SIĘ

Hańka

Od: Sob lut 09, 2008 0:22

[poprzednia][następna]