Koty Barby

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Wto lip 13, 2010 9:42 Re: Koty Barby-wiemy dlaczego Gałka ma brzydki nosek str.50

Hehe, dobre! :ok:
Co do kurczaka, to ja już od dłuższego czasu unikam jak ognia.
Tłuste, chemią napchane, a raz to nawet z fosforem się trafił :roll:
Ale pięknie świecił w nocy zielonym światłem :twisted:
Moje futra ogólnie mięso koffają, dziczki czasem wybrzydzają i wolą suche.

A Ciotka to znowu o nas zapomniała czy jak?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Wto lip 13, 2010 19:24 Re: Koty Barby-wiemy dlaczego Gałka ma brzydki nosek str.50

Powłóczyłam się dzisiaj trochę po Warszawie. Zemrzeć można na miejscu, ale czego się nie robi dla uczulonej, głodnej kociny :?: :roll: Odwiedziłam kilka lecznic i sklepów zoo - rezultat nie najlepszy, nigdzie nie ma karm HYPO na wagę. Udało mi się jedynie zdobyć kilka próbek RC sensitivity control, jedną jedyną puriny HA oraz kupiłam małe opak. Orijena rybnego.

Jak na razie otworzyłam rc sensitivity - mała trochę pojadła, nie odeszła od razu od michy, ani nie zakopała posiłku, ale resztę dojadły pozostałe koty.

W czwartek jak będziemy na kontroli u p. wet zapytam co jej grozi jeśli nie będziemy rygorystycznie przestrzegać diety. Bo ta jej alergia ma bardzo dziwną postać. Wyłącznie niewielkie skazy skórne (prócz tego nosa ostatnio), ale być może sprawcą był nadmiar kurczaka. Alergii pokarmowej najczęściej towarzyszy świąd, wydrapywanie futra i problemy żołądkowe. Nic z tego u Gałeczki nie występuje, śmiem twierdzić, że kupiszony ma wzorcowe 8) (ona jest jedynym kotem u którego jakość urobku mogę stwierdzić zawsze :mrgreen: )
Może da się wyeliminować kurczaka i nie karmić jej jakąś restrykcyjną dietą :wink: Ale o tym zadecyduje dr. Małgosia. Zobaczymy.
Obrazek Staram się pisać poprawnie po polsku

barba50

Od: Nie kwi 03, 2005 12:01

Post » Wto lip 13, 2010 20:56 Re: Koty Barby-wiemy dlaczego Gałka ma brzydki nosek str.50

Basiu, próbki karmy Specific powinnaś dostać w lecznicy Luxvet (Wilanów, po przeciwnej stronie Al.Wilanowskiej jak Vila-vet). Dla alergików nadają się też karmy bytowe Applaws (ale one sa z kurczakiem) i któraś Acana (chyba Grassland). Wielu twierdzi, że koty sa najczęściej uczulone na zboża (Applaws, Acana i orijen są bez zbóż). Dobrze, że się wyjaśniło co to jest.
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

Post » Czw lip 15, 2010 15:30 Re: Koty Barby - szukamy alergenu

Pojechałyśmy z Gałeczką (pomimo upału) na kontrol i obrazowo:

nos wyglądał przed leczeniem tak (fotka lewa), po antybiotyku jest zdecydowana różnica (fotka prawa)

Obrazek Obrazek

Jest łyse, nie zarośnięte miejsce i różowa skóra, a to tylko 4 dni od zaaplikowania antybiotyku więc chyba działa :mrgreen: Broda zdecydowanie ładniejsza, ale fotki mi się cyknąć nie dało, wpierw były różne wygibasy, mycie łapek, potem zostałam ofuknięta i panna spitoliła. Musicie mi wierzyć na słowo :wink:
Szukanie alergenu zaczynamy od przejścia na karmienie jednym składnikiem, na pierwszy ogień idzie kurczak, bo najbardziej podejrzany, a Gałka je gotowanego (i surowego) kurczaka chętnie. Więc jeśli sprawcą byłby kurczak to zostanie wyłapany na początku.

barba50

Post » Czw lip 15, 2010 19:13 Re: Koty Barby-szukamy alergenu w Gałeczkowej diecie

Powodzenia w szukaniu alergenu :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Nosek Gałeczki wygląda super :D :D

Aleksandra59

Od: Czw lip 05, 2007 21:15

Post » Pt lip 16, 2010 9:11 Re: Koty Barby-szukamy alergenu w Gałeczkowej diecie

Super Basiu! Tak trzymajcie! :ok:

Słuchaj, Ty kupowałaś Fiprex na obcych dla psów, prawda?
To nie ma znaczenia, że zakrapla sie kotom?

Erin

Post » Pt lip 16, 2010 10:15 Re: Koty Barby-szukamy alergenu w Gałeczkowej diecie

Erin pisze:Super Basiu! Tak trzymajcie! :ok:

Słuchaj, Ty kupowałaś Fiprex na obcych dla psów, prawda?
To nie ma znaczenia, że zakrapla sie kotom?

Ależ to dokładnie ta sama substancja czynna - fipronil :twisted: Dla kotów tubka bodajże 0,7 ml.
Ja przy takim stadzie kupuję Fiprex XL tj. 5,5 ml i rozdzielam na poszczególne osobniki po 0,7 ml :wink:

Wszystko o FIPRexie

barba50

Post » Pt lip 16, 2010 11:07 Re: Koty Barby-szukamy alergenu w Gałeczkowej diecie

A Bóg zapłać, Dobra Kobieto :1luvu: :ok:

Erin

Post » Nie lip 18, 2010 7:48 Re: Koty Barby-szukamy alergenu w Gałeczkowej diecie

Hop, hop! :)
Co słychać?

Erin

Post » Nie lip 18, 2010 8:58 Re: Koty Barby-szukamy alergenu w Gałeczkowej diecie

Erin pisze:Hop, hop! :)
Co słychać?

Pewnie Barba50 moczy się z kotami w oczku wodnym :twisted:
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Nie lip 18, 2010 9:28 Re: Koty Barby-szukamy alergenu w Gałeczkowej diecie

Amika6 pisze:Pewnie Barba50 moczy się z kotami w oczku wodnym :twisted:

Pewnie tak :wink:

Erin

Post » Nie lip 18, 2010 10:09 Re: Koty Barby-szukamy alergenu w Gałeczkowej diecie

Amika6 pisze:
Erin pisze:Hop, hop! :)
Co słychać?

Pewnie Barba50 moczy się z kotami w oczku wodnym :twisted:

Amiko jesteś bliska prawdy :wink: Jest taki gorąc, że nie tylko ludzie szukają ochłody w wodzie :evil: Koty też :roll:

Pepek wrócił z jakiejś wycieczki, posiedział z jednej strony na brzegu oczka

Obrazek Obrazek

a potem przeniósł się na przesmyk między strumieniem, a oczkiem, zaległ w zieleni a ogon spuścił do wody :ryk:

Obrazek Obrazek

Gucio i Zawada z kolei są chłodzeni wodą z oczka

Obrazek Obrazek

Zawada pije wodę z duuużej miski i poluje (tyle, że niegroźnie - tym razem upolował przekwitły kwiat lilii :D )

Obrazek Obrazek

W oczku oprócz ludzi i kotów pływają również ryby, rośnie też młody narybek :)

Obrazek Obrazek

barba50

Post » Nie lip 18, 2010 10:28 Re: Koty Barby-szukamy alergenu w Gałeczkowej diecie

Rzeczywiście Gucio jak Gustaw, tylko Gustaw mu uszy białe :wink: :lol:
Psotka 23.02.2009 - 8.04.2015 [*]
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=88961

ObrazekObrazek

Amanda_0net

Od: Pon mar 13, 2006 20:56

Post » Nie lip 18, 2010 12:39 Re: Koty Barby-szukamy alergenu w Gałeczkowej diecie

barba50 pisze:W oczku oprócz ludzi i kotów pływają również ryby, rośnie też młody narybek :)

Obrazek Obrazek
Całkiem sporo tego drobiazgu. A ta hodowla to tak z myśla o Wigilii :twisted:

U nas właśnie zaczęło dudnić i trochę niebo pociemniało, ale obawiam się, że będzie tak jak przedwczoraj. Więcej straszenia niż wody z góry.
Dookoła już któryś dzień przechodzą mocne deszcze, a nad naszą górkę wszystko rozłazi się po kościach 8O .
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Nie lip 18, 2010 12:45 Re: Koty Barby-szukamy alergenu w Gałeczkowej diecie

Fajnie tam macie u siebie, Basiu :ok:

Erin

[poprzednia][następna]