do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pon lip 12, 2010 17:12 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Jest dla mnie oczywiste, że we wszystkim potrzebny jest umiar.

Wielu użytkowników forum tego umiaru nie zachowuje.
Wielu zakłada osobne wątki dla swoich kotów.
Zresztą, nie zauważyłam zakazu w regulaminie. :!:

Moim zdaniem, osobne wątki są bardziej czytelne. W wątku zbiorczym zwykle się gubię. Nie chce mi się czytać kilkudziesięciu stron, tylko po to, by ustalić, czy dany kot jeszcze potrzebuje pomocy.
Wcale nierzadko takie wątki nie są w ogóle aktualizowane.

Wielu "upuje" ( zresztą, często sytuacja tego wymaga ) w swoich wątkach, czasem kilku lub kilkunastu, ale "chłopcem do bicia" jest Radomsko.

Dla mnie wygląda to na klasyczną nagonkę na jednego użytkownika.

Jestem zniesmaczona, bo to użytkownik w sytuacji kryzysowej.
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Pon lip 12, 2010 17:23 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Mulesia pisze:Jest dla mnie oczywiste, że we wszystkim potrzebny jest umiar.

Wielu użytkowników forum tego umiaru nie zachowuje.
Wielu zakłada osobne wątki dla swoich kotów.
Zresztą, nie zauważyłam zakazu w regulaminie. :!:

Moim zdaniem, osobne wątki są bardziej czytelne. W wątku zbiorczym zwykle się gubię. Nie chce mi się czytać kilkudziesięciu stron, tylko po to, by ustalić, czy dany kot jeszcze potrzebuje pomocy.
Wcale nierzadko takie wątki nie są w ogóle aktualizowane.

Wielu "upuje" ( zresztą, często sytuacja tego wymaga ) w swoich wątkach, czasem kilku lub kilkunastu, ale "chłopcem do bicia" jest Radomsko.

Dla mnie wygląda to na klasyczną nagonkę na jednego użytkownika.

Jestem zniesmaczona, bo to użytkownik w sytuacji kryzysowej.

Mulesiu, a ja brałam udział w jednym wątku Radomska dotyczącym kota Kubusia i się z Tobą nie zgodzę. Wątek był jeden, stron miał kilkadziesiąt. Informacji od opiekunki kotka, czyli Andzeliki było tyle, co kot napłakał. :wink:
Cały wątek to było podnoszenie: Kubus potrzebuje domku! Hop na pierwszą.
Brakowało zdjęć, oprócz ogólnych i enigamtycznych stwierdzeń, że Kubus jest kotem specjalnej troski nie było żadnych szczegółów dotyczących jego zdrowia i zachowań. Ja też ten wątek podnosiłam, ale jak poznałam inne, informacyjne wątki na forum, to stał się on dla mnie antywątkiem.
Moim zdaniem znajdowanie domów odbywa się poprzez ogłoszenia, wątki powinny byc po to, żeby o kotach informować: dla ludzi, którzy chcą pomóc, dla ludzi, którzy chcą się czegoś nauczyć, dla ludzi, którzy chcą się wzruszyć. Wątki są tez po pomoc, finansową, transportową, merytoryczną, ogłoszeniową, wszelką. Na wątku ludzie się moga spotkac i pogadać. Czsami dzięki wątkowi kot znajdzie dom, ale to raczej wyjątek. Co jest za pożytek i po co taki wątek: hop do góry?
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Pon lip 12, 2010 17:45 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Może zdarzają się takie wątki, ale zdarzają się różnym użytkownikom.

A tu w kółko: Radomsko, Hanulka.

Jestem tu zaledwie przez miesiąc i mam wrażenie, że o niczym innym nie czytam.

A sama potrafiłabym podać wiele innych przykładów.

Tylko po co?
Obrazek

Mulesia

Post » Pon lip 12, 2010 18:00 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Mulesia pisze:Moim zdaniem, osobne wątki są bardziej czytelne (...)

Masz rację, wątki użytkowniczki o której tu mowa są bardzo czytelne.
Tyle, że w pierwszym poście bo składają się głównie z jednego zdjęcia i jednego zdania na temat kota. I czemu to ma służyć? Bo chyba nie zainteresowaniu potencjalnego domu?
Zobacz na ogłoszenia na portalach ogłoszeniowych - większość z nich to szczegółowe opisy charakteru i przyzwyczajeń kota (przynajmniej ja się z takimi spotykam i uważam je - wraz z kilkoma zdjęciami - za profesjonalne). Informacje z wątków Hanulki nawet nie zainteresowałyby publiki tych portali.
Więc może zamiast wklejać bezsensowne ikonki, przysiadłaby i skleciła wespół z osobami, które mają bezpośredni kontakt z kotami jakieś sensowne ogłoszenia i ogłosiła na całą Polskę? Może to pomogłoby w tej kryzysowej sytuacji? Niestety, jej ikonkowe wątki przysłaniają m.in. te, które prowadzone są rzetelnie i zawierają znacznie więcej informacji o kotach do adopcji.

kitkowa

Od: Śro lut 07, 2007 20:52

Post » Pon lip 12, 2010 18:14 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

kitkowa pisze:
Masz rację, wątki użytkowniczki o której tu mowa są bardzo czytelne.

Właśnie o to chodzi, że wątek dotyczy tylko jednej użytkowniczki.

A ja nie potrafię zrozumieć dlaczego.
Bo moim zdaniem, opisywane w wątku problemy dotyczą wielu.
Obrazek

Mulesia

Post » Pon lip 12, 2010 18:16 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Mulesiu, kto jeszcze na forum ma ca 30 wątków o krzyczących tytułach, które podrzuca naraz radosnym hopem?
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

Post » Pon lip 12, 2010 18:29 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Nie zauważyłam 30, ale wiem, że kilka dni temu zauważyłam na pierwszej stronie kilka (myślę, że ok. 10, dokładnie nie liczyłam , bo po co ) podniesionych wątków jednego użytkownika.

Ktoś ma 30 kotów, zakłada im osobne wątki i upuje.
Ktoś ma osiem i robi to samo.
Ktoś ma trzy i też upuje.

Dla mnie to jest taka sama sytuacja.
Nie jest żadną zasługą, że ktoś podbija tylko trzy wątki, bo ma trzy koty ( a gdyby ich miał 30 ? )

Poza tym, już pisałam, że dla mnie to kopanie leżącego, bo Radomsko jest w sytuacji kryzysowej.

Zdaję sobie sprawę z tego, że w grę być może wchodzą jakieś zaszłości.
Wiem, że jako nowa "wkładam palec między drzwi" wypowiadając się w tak drażliwej sprawie.

Ale trudno mi milczeć, bo sytuacja Radomska jest naprawdę krytyczna. Tymczasem słyszę tylko, że inni też mają źle.
Na pewno mają, ale Radomsko też.

Moim zdaniem, w wyjątkowej sytuacji każdy użytkownik powinien móc liczyć na pomoc.
Ostatnio edytowano Pon lip 12, 2010 18:53 przez Mulesia, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Mulesia

Post » Pon lip 12, 2010 18:53 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Mulesia pisze:Nie zauważyłam 30, ale wiem, że kilka dni temu zauważyłam na pierwszej stronie kilka ( nie liczyłam ile, bo po co ) podniesionych wątków jednego użytkownika.

Ktoś ma 30 kotów, zakłada im osobne wątki i upuje.

Nie jest żadną zasługą, że ktoś podbija tylko trzy wątki, bo ma trzy koty ( a gdyby ich miał 30 ? )

Poza tym, już pisałam, że dla mnie to kopanie leżącego, bo Radomsko jest w sytuacji kryzysowej.

Zdaję sobie sprawę z tego, że w grę być może wchodzą jakieś zaszłości.
Wiem, że jako nowa "wkładam palec między drzwi" wypowiadając się w tak drażliwej sprawie.

Ale trudno mi milczeć, bo sytuacja Radomska jest naprawdę krytyczna. Tymczasem słyszę tylko, że inni też mają źle.
Na pewno mają, ale Radomsko też.

Moim zdaniem, w wyjątkowej sytuacji każdy użytkownik powinien móc liczyć na pomoc.

Mulesiu, ale co te wątki w sytuacji kryzysowej dają Radomsku?
Obrazek

mimbla64

Post » Pon lip 12, 2010 18:59 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Tego nie wiem.

Uznali, że taka taktyka jest dla nich najlepsza.

Jeśli nie mogą liczyć na życzliwość, to może chociaż dajcie im neutralność ?
Obrazek

Mulesia

Post » Pon lip 12, 2010 19:01 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Mulesia pisze:Ktoś ma 30 kotów, zakłada im osobne wątki i upuje.

Dla mnie nie.
Jakby nie liczyć, 3 nie równa się 30. 3 wątki podniesione na 1 stronę Kociarni nie zajmują tyle miejsca co 30.
Mulesia pisze:Nie jest żadną zasługą, że ktoś podbija tylko trzy wątki, bo ma trzy koty ( a gdyby ich miał 30 ? )

A gdyby ich miał 30, oczekiwałabym, że założy im zbiorczy wątek, a nie indywidualne wątki każdemu kotu z osobna. Dokładnie o to postuluję w przypadku Radomska.
Alfons Allais

Aleba

Post » Pon lip 12, 2010 19:08 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Mulesia pisze:Tego nie wiem.

Uznali, że taka taktyka jest dla nich najlepsza.

Jeśli nie mogą liczyć na życzliwość, to może chociaż dajcie im neutralność ?

Mulesiu, ale to nie jest dobra taktyka, co widać po reakcji ludzi. Ja jestem osobą, która domu dać nie może, ale na bazarku coś może kupić lub kilka zetów ofiarować. A na wątki Radomska przestałam wchodzić, bo mnie one denerwują i jak widac wiele innych osób też.

Natomiast jeśli chodzi o życzliwość czy neutralność, to przecież nikt nie zabroni podnosić wątków Radomska. Jeśli ktoś chce, to będzie to robił. Ja w tym sensu nie widzę.
Obrazek

mimbla64

Post » Pon lip 12, 2010 19:21 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Aleba pisze:
A gdyby ich miał 30, oczekiwałabym, że założy im zbiorczy wątek, a nie indywidualne wątki każdemu kotu z osobna. Dokładnie o to postuluję w przypadku Radomska.

Od jakiej liczby oczekujesz zbiorczego wątku?

Uważam, że wszelkie organiczenia dla użytkowników powinny wynikać z regulaminu, a ten nie powinien być modyfikowany "na potrzeby chwili ".
Obrazek

Mulesia

Post » Pon lip 12, 2010 19:25 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Mulesiu, ale to nie jest dobra taktyka, co widać po reakcji ludzi
Ale wiele osób podchodzi z życzliwością do Radomska i Radomsko może się pochwalić wieloma adopcjami. To o czymś świadczy. Andżelika ,Hanulka i inne cioteczki pomagające kociakom z Radomska są wspaniałymi pełnymi życzliwości ciepłymi osobami .I takich ludzi przyciągają do siebie. Nie ma w nich złośliwości , zazdrości. To są wspaniałe osoby . Niosą pomoc kociakom i to dla nich jest najważniejsze.

szirra

Od: Pt sie 17, 2007 22:15

Post » Pon lip 12, 2010 19:42 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Jestem przekonana , że po obu stronach tego konfliktu znalazłabym ciepłych, życzliwych , oddanych kotom ludzi.
Obrazek

Mulesia

Post » Pon lip 12, 2010 21:40 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Mulesia pisze:
Aleba pisze:

Od jakiej liczby oczekujesz zbiorczego wątku?

Nie wiem od jakiej, nie zastanawiałam się nad tym.
Może od 10?
Po prostu jeden wspólny wątek wydaje mi się logiczniejszy. I wygodniejszy dla prowadzącego. I przyjaźniejszy dla innych użytkowników forum.

Mulesia pisze:Uważam, że wszelkie organiczenia dla użytkowników powinny wynikać z regulaminu, a ten nie powinien być modyfikowany "na potrzeby chwili ".

Jak na razie to żadnych ograniczeń nie ma - my sobie tu dyskutujemy, a Hanulka robi swoje ;)
Poza tym czasem życie wymusza zmiany, także w regulaminach i nie widzę w tym niczego złego.
Alfons Allais

Aleba

[poprzednia][następna]