Ropiejące oczka,nosek czysty-czym przemywać? Proszę o pomoc!

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie lip 11, 2010 19:30 Re: Ropiejące oczka,nosek czysty-czym przemywać? Proszę o pomoc!

jasdor pisze:Nie stosowałam nigdy takiego płynu. Trzeba jednak obserwować, bo i świetlik i zielona herbata lubią przy dłuższym stosowaniu uczulać. A kotu z pewnością by nie zaszkodziło, jakby kupił w aptece gentamycynę i wkropił kotkowi przy okazji złapania do oczków 2 - 3 x dziennie, albo jak sie uda. Gentamycyna jest tania, około 4 -5 zł. Takiemu maluszkowi bardzo łatwo można oczka zakropić. Bierzesz na ręce, odwracasz na plecki na ręce, jak dziecko i po 1 kropelce do oczka pykasz. Ale dobrze, że chociaż przemywa i pomaga. Tylko żeby to robił w miare regularnie.

Ale czy gentamycyna nie jest na receptę?
Tak, przemywa i pomaga, wtedy kiedy może-no bo wiadomo, ma też swoje zajęcia. Ale nie ma wyjścia, bo wie, że bym mu spokoju nie dała o tego małego sierściucha ;)
Rano i wieczorem się udaje przemyć mu te oczka, ale dziś rano gdzieś się schował - stodoła jest duża, sporo dziur, więc trzeba "polować", aż kotek wylezie :)

daggie

Od: Sob cze 19, 2010 15:16

Post » Nie lip 11, 2010 19:37 Re: Ropiejące oczka,nosek czysty-czym przemywać? Proszę o pomoc!

Gentamycyna niby jest na receptę. Ale ja zawsze od aptekarki jakos wyproszę. Mówię, że dla kota, że już nie raz stosowałam, że receptę doniosę i takie tam różne inne kity - zawsze sie udaje :mrgreen: A będziesz mogła kiedyś zobaczyć te oczka ? Bo ja z zasady facetom nie wierzę :mrgreen:

jasdor

Od: Sob wrz 19, 2009 11:51

Post » Nie lip 11, 2010 19:41 Re: Ropiejące oczka,nosek czysty-czym przemywać? Proszę o pomoc!

To muszę mu powiedzieć, żeby poprosił o tę gentamycynę :)
Ale jak pisałam, on na wsi mieszka, tam apteki niet, więc dopiero jak się wyprawi do miasta to może kupi :)
Ja się staram mojemu wierzyć :D :mrgreen: bo mędzę i mędzę mu o tego kota kilka razy w ciągu dnia, więc pewnie dla świętego spokoju do niego łazi :D
Tymczasem dzieli nas 130 km - pewnie prędzej czy później wybiorę się do niego, ale to dopiero w sierpniu (wcześniej on przyjedzie do mnie - no i też nie wiem, kto wtedy się zajmie kotkiem...).

daggie

Post » Nie lip 11, 2010 19:53 Re: Ropiejące oczka,nosek czysty-czym przemywać? Proszę o pomoc!

Mam nadzieję, że kicio sie z tego wyliże :ok: Biedne te wiejskie koty, mają ciężkie życie i szczęście jeśli uda im się przeżyć.

jasdor

Od: Sob wrz 19, 2009 11:51

Post » Nie lip 11, 2010 19:59 Re: Ropiejące oczka,nosek czysty-czym przemywać? Proszę o pomoc!

jasdor pisze:Mam nadzieję, że kicio sie z tego wyliże :ok: Biedne te wiejskie koty, mają ciężkie życie i szczęście jeśli uda im się przeżyć.

Owszem, biedne. Kotki-matki chcę wysterylizować, gorzej z kasą. Założyłam bazarek, może Tobie albo komuś z Twoich bliskich coś spasuje :)
viewtopic.php?f=20&t=114077
Ale spoko, nie traktuj tego jako nachalnej reklamy :) Ja po prostu nie wiem już, co robić, żeby mi się ten bazarek nie chował na dalekich stronach :)

daggie

[poprzednia]