WAW. Pola ma DS! 21.04.2016 ['] :(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 06, 2010 16:53 Re: WAW. Pola- chora i wycieńczona. POTRZEBNE na razie kciuki :)

Oki, jak dla mnie wiadomości są radosne.Najgorsze świństwa ma -.Wątroba i nerki zdrowe.Nie wiadomo jak długo krwawiła z tej paszczęki i w jakich ilościach zanim ją zabrałaś,w związku z tym mogła się zanemizować.To może potrwać zanim ją odkarmisz i wyciągniesz z tego,ale jest przy zdrowych narządach do zrobienia. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Chyba,że wetka wie jeszcze coś czego my nie wiemy :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

kocurzyca41

Od: Pon gru 07, 2009 22:34

Post » Wto lip 06, 2010 17:21 Re: WAW. Pola- chora i wycieńczona. POTRZEBNE na razie kciuki :)

kocurzyca41 pisze:Oki, jak dla mnie wiadomości są radosne.Najgorsze świństwa ma -.Wątroba i nerki zdrowe.Nie wiadomo jak długo krwawiła z tej paszczęki i w jakich ilościach zanim ją zabrałaś,w związku z tym mogła się zanemizować.To może potrwać zanim ją odkarmisz i wyciągniesz z tego,ale jest przy zdrowych narządach do zrobienia. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Chyba,że wetka wie jeszcze coś czego my nie wiemy :ok: :ok: :ok:

Dzięki za interpretację - też taką mam nadzieję, że dziadostwo jest odwracalne i wynika tylko z ogólnego stanu. Tak myślę, że skoro ona ma tę paszczę w tak złym stanie, to prawdopodobnie najróżniejsze niedobory ma od bardzo dawna. Jadała pewnie też byle jak całe życie (wątpię, żeby ktoś, kto jest w stanie wywalić kota, dbał o jakość jedzonka)
Zaraz będę oglądać te wyniki, zjem coś tylko i jedziemy.

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Wto lip 06, 2010 17:24 Re: WAW. Pola- chora i wycieńczona. POTRZEBNE na razie kciuki :)

kalair pisze:Oj, no z anemią chyba sobie poradzimy? :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Polciu, prawda? :P

Oby, oby, na pewno będziemy walczyć :lol:

Dziewczyna zresztą jest waleczna - awanturę mi taką zrobiła, jak wróciłam, że coś strasznego 8O I z jaką pretensją w głosie! :lol:

OKI

Post » Wto lip 06, 2010 17:29 Re: WAW. Pola- chora i wycieńczona. POTRZEBNE na razie kciuki :)

Na anemie watrobka i bedzie dobrze. ;) :ok: :ok: :ok:

margaretka2002

Od: Śro lis 11, 2009 22:38

Post » Wto lip 06, 2010 17:36 Re: WAW. Pola- chora i wycieńczona. POTRZEBNE na razie kciuki :)

margaretka2002 pisze:Na anemie watrobka i bedzie dobrze. ;) :ok: :ok: :ok:

Trzymaj, trzymaj, żeby to było takie proste :wink:

Ja sobie niestety swojego czasu poczytałam o anemii i... :roll:

OKI

Post » Wto lip 06, 2010 17:38 Re: WAW. Pola- chora i wycieńczona. POTRZEBNE na razie kciuki :)

Jak ma siłę robić ci awanturę,to już nie jest najgorzej :mrgreen: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: za wizytę i dobre wieści.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

kocurzyca41

Od: Pon gru 07, 2009 22:34

Post » Wto lip 06, 2010 17:40 Re: WAW. Pola- chora i wycieńczona. POTRZEBNE na razie kciuki :)

kocurzyca41 pisze:Jak ma siłę robić ci awanturę,to już nie jest najgorzej :mrgreen: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: za wizytę i dobre wieści.

Też tak sobie tłumaczę :lol:

OKI

Post » Wto lip 06, 2010 17:57 Re: WAW. Pola- chora i wycieńczona. POTRZEBNE na razie kciuki :)

OKI, Bogusia jutro przyjeżdża do p.Agnieszki :ryk: :ryk: Najpierw leczenie,a potem sterylka. :ryk: jak się cieszę!
Przepraszam za OT,ale wiem,że jej bardzo kibicujesz.
Tak się zastanawiam,czy to krwawienie nie jest wynikiem anemii? Pamiętam z książek,jak czytałam o żeglarzach,że krwawiły im dziąsła z powodu braku witamin..itd.Może to głupie,ale tak pokojarzyłam.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto lip 06, 2010 18:09 Re: WAW. Pola- chora i wycieńczona. POTRZEBNE na razie kciuki :)

wydaje mi się, że i tak jest super!!!! testy ujemne, wątroba i nerki zdrowe - na to wszystko, czego można się było spodziewać, anemia to i tak najmniejsze zło - i na pewno z tym wygracie!!!!!!!! obie dacie radę! - bo dzielne jesteście!!!!! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

joluka

Od: Nie gru 30, 2007 16:51

Post » Wto lip 06, 2010 18:48 Re: WAW. Pola- chora i wycieńczona. POTRZEBNE na razie kciuki :)

wspaniałe wieści.. musi byc dobrze.. witaminki... dla dzewczynki.. OKI :1luvu: czekamy na wieści.. :ok:
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Od: Pon lip 06, 2009 14:17

Post » Wto lip 06, 2010 21:24 Re: WAW. Pola- chora i wycieńczona. POTRZEBNE na razie kciuki :)

może wystarczy tylko uzupełnić niedobory żelaza.....
może to tylko efekt krwawienia....

dla mnie najlepszym sygnałem zdrowia (lub potencjalnego zdrowia) jest zdrowy apetyt - kicia chce żyć, to uważam za najważniejsze
"Człowiek nie jest apoteozą ewolucji, a jedynie ślepą uliczką pomniejszej, bocznej gałęzi jednej z mniej wykształconych podgrup ssaków." pamietnikpoldka.blogspot.com

Killatha

Od: Sob lis 17, 2007 12:04

Post » Wto lip 06, 2010 21:30 Re: WAW. Pola- chora i wycieńczona. POTRZEBNE na razie kciuki :)

Jestem wreszcie :D
Dostała kolejną duplocyklinę i żelazo w zastrzyku.

Jak to mawia mój tata - "Chwalić nie ma co, ale narzekać byłby grzech" :wink:

Hanulka pisze:wspaniałe wieści.. musi byc dobrze.. witaminki... dla dzewczynki.. OKI :1luvu: czekamy na wieści.. :ok:

Trochę to trwało, ale zaraz wszystko będzie :)

ewar pisze:OKI, Bogusia jutro przyjeżdża do p.Agnieszki :ryk: :ryk: Najpierw leczenie,a potem sterylka. :ryk: jak się cieszę!
Przepraszam za OT,ale wiem,że jej bardzo kibicujesz.
Tak się zastanawiam,czy to krwawienie nie jest wynikiem anemii? Pamiętam z książek,jak czytałam o żeglarzach,że krwawiły im dziąsła z powodu braku witamin..itd.Może to głupie,ale tak pokojarzyłam.

Bardzo się cieszę z powodu Bogusi i trzymam kciuki za szybką sterylkę :ok:

Co do krwawienia, to na pewno awitaminoza też nie pomaga, a ma na pewno. Ale dziś wet powiedział, że jej się zaczęła podgajać rana w pysiu - niestety nie udało mi się dowiedzieć, czy to wrzód, czy nadżerka, czy guzek - p. dr starszej daty człowiek i chyba mu było wszystko jedno :?

joluka pisze:wydaje mi się, że i tak jest super!!!! testy ujemne, wątroba i nerki zdrowe - na to wszystko, czego można się było spodziewać, anemia to i tak najmniejsze zło - i na pewno z tym wygracie!!!!!!!! obie dacie radę! - bo dzielne jesteście!!!!! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Będziemy walczyć :wink:
Co do wątroby - "stan jest lepszy niż by wynikało z innych parametrów i stanu kota", ale też muszę znaleźć rozsądnego weta, który wytłumaczy wszystko, a nie będzie mamrotał do siebie :roll:

Zaraz wrzucę wszystkie wyniki, tylko mi Taćka gada, że się czuje niedopieszczona :mrgreen:

OKI

Post » Wto lip 06, 2010 21:31 Re: WAW. Pola- chora i wycieńczona. POTRZEBNE na razie kciuki :)

Killatha pisze:może wystarczy tylko uzupełnić niedobory żelaza.....
może to tylko efekt krwawienia....

dla mnie najlepszym sygnałem zdrowia (lub potencjalnego zdrowia) jest zdrowy apetyt - kicia chce żyć, to uważam za najważniejsze

I tu się wszyscy zgadzamy :lol:

OKI

Post » Wto lip 06, 2010 21:48 Re: WAW. Pola- chora i wycieńczona. POTRZEBNE na razie kciuki :)

ehh. wszystko nie jest takie proste.. ale wygląda na "do przodu" :ok: :ok: :ok:
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Od: Pon lip 06, 2009 14:17

Post » Wto lip 06, 2010 21:57 Re: WAW. Pola- chora i wycieńczona. POTRZEBNE na razie kciuki :)

Jest tak:
Morfologia
Leukocyty 15,60 G/l (6,0 - 20,0)
Erytrocyty 2,69 T/l (6,5 - 10,0) :!:
Hemoglobina 2,5 mmol/l (6,21 - 9,31) :!:
Hematokryt 0,11 l/l (0,3 - 0,45) :!:
MCV 43 fl (39 - 55)
MCHC 21,5 mmol/l (18,6 - 22,3)
Płytki krwi 415 G/l (300 - 800)

Obraz krwinek białych
Kwasochłonne 7 % (2 - 12)
Pałeczkowate 1 % (0 - 3)
Segmentowane 61 % (35 - 75)
Limfocyty 31 % (20 - 55)

Obraz krwinek czerwonych
Anizocytoza - nieznaczna :!:
Oligochromia - nieznaczna :!:

Oznaczenia biochemiczne
AspAT 17,0 U/L (6 - 44)
AlAT 56,0 U/l (20 - 107)
ALP 13,0 U/l (23 - 107) :!:
Glukoza 67 mg/dl (100 - 130) :!:
Kreatynina 1,3 mg/dl (1,0 - 1,8)
Mocznik 73,0 mg/dl (25 - 70) :!:
Białko całkowite 66,0 g/l (60 - 80)

FelV (-) :D
FIV (-) :D

O ile dobrze rozumiem, największym problemem przy tej anemii jest obraz krwinek czerwonych - świadczy o tym, że szpik bardzo słabo odpowiada :( Chociaż tu p. dr dość wyraźnie stwierdził, że przy jej stanie ogólnym jest duża szansa, że uda się ten szpik "ruszyć". Bo jak na takie wyniki to jest w super formie 8O A i tak się dziś wyjątkowo spokojnie zachowywała i nie próbowała nawet zbarankować wszystkiego dookoła :lol:
Jednak jeśli się nie uda ruszyć szpiku, to będzie kiepsko :|

Nie mam pojęcia, o czym świadczy ten ALP, sporo poniżej normy (niestety wyniki dostałam dopiero po wyjściu z gabinetu i nie miałam nawet szansy dopytać), ale to chyba jakiś wątrobowy parametr, więc może to to, że nie była na czczo?.

Glukoza - kota nie była na czczo, więc to zapewne ma wpływ na wynik (interpretacja własna :mrgreen: ). Jakoś mnie ona nie rusza.
Mocznik - przy tym odwodnieniu, jakie miała i ciągle jeszcze trochę brakuje, to sukces (jw :mrgreen: )

Tajemniczy twór w brzuchu w tajemniczy sposób znikł :twisted: Znaczy - wiadomo, co to było :lol: Dziś w macaniu wszystko w najlepszym porządku - czuć ponoć tylko, że tworzy się kolejny twór :twisted: Muszę wyciągnąć szpadel z piwnicy :roll:

Co do suplementacji i pełnej interpretacji, to muszę pogadać z kimś bardziej hhmm.... skłonnym do rozmowy :roll:

OKI

[poprzednia][następna]