Frezja - pojechała do domu!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 02, 2010 15:48 Frezja - pojechała do domu!

Ponieważ wątek się rozrasta, pozwolę sobie, dla wygody ewentualnych poszukiwaczy kota, streścić najważniejsze informację o Frezji.

To jest Frezja:

Obrazek

Frezję zgarnęłam wprost z ulicy, ale wcześniej musiała być kotką domową. Nie bała się ludzi, garnęła się do nich prosząc o jedzenie i pieszczoty. Bardzo bała się psów i kotów. Zostało jej to do dziś. Jest typową jedynaczką.
Jak widać na zdjęciu, jest czarno-białą kotką, o smukłej budowie. Ma długie nogi i długi ogon. Stanowi bardzo dekoracyjny element mieszkania.
Jest zdrowa. Została wysterylizowana, odrobaczona, odpchlona.
W domu zachowuje się wzorowo. Do kuwety trafia bezbłędnie. Jak każdy szanujący się kot, przesypia ¾ doby, pozostały czas przeznacza na aktywność fizyczną. Potrafi się ładnie bawić – lubi pudła, pudełka i zabawki z długimi elementami (ogony, sznurki itp.).
Charakterystyczną jej cechą jest wodne szaleństwo. Chwyta płynącą wodę z fontanny lub kranu i wcale jej nie przeszkadza, że moczy przy tym futerko.
Jest kotką z charakterkiem. Jeżeli czegoś sobie nie życzy, potrafi dać temu wyraz chwytając ząbkami ludzką rękę czy nogę. Nie jest to gryzienie, uszczypnięcie raczej zwykle poprzedzone głośnym „miaaau”. Powoli staram się ją odzwyczajać od podgryzania.
Bardzo lubi noszenie na rękach i głaskanie.

Banerek dla Frezji:
sisay pisze:Obrazek

Kod: Zaznacz cały
[url=http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=113609][img]http://tnij.org/hup3[/img][/url]

A tu już właściwy wątek, wydarzenia w kolejności chronologicznej:

Mieszkam niedaleko Domu Pomocy Społecznej. Wokół domu jest duży park, a w parku koty.
Koty miewają się tam jako-tako, resztki ze stołówki dostają, pracownicy nie przeganiają zbytnio, niektórzy pensjonariusze traktują jako miłe urozmaicenie życia, kierowniczka... na razie żadnych akcji przeciw nim nie podejmowała.
Koty mają tam swoje meliny i na ogół nie rzucają się w oczy. Zimą niektóre zaglądały do stołówki moich bezdomniaczków.

Frezję po raz pierwszy zobaczyłam, gdy wyprowadziła swoją córeczkę na parking :strach: przed domem. Córcia przecudnej urody. Taka:
Obrazek

Początkowo myślałam, że kicie są domowe z pobliskich bloków. Ale jednak nie.
Malutka ma już dom. Teraz kolej na mamę.

Odbieram Frezję dziś po sterylce. Niestety, będę ją musiała wypuścić na teren DPS. Ale jedna z pracownic obiecała "mieć na nią oko".
Jeśli nie ucieknie wystraszona, zrobię jej zdjęcia.

Dlaczego szukam dla niej domu?
Bo jest najbardziej łagodną, przymilną, przytulastą koteńką jaką kiedykolwiek widziałam.
Ociera się o nogi, barankuje, podskakuje do wyciągniętej ręki.
Bez wątpienia była kiedyś domową kotką. Bardzo garnie się do ludzi.

Śliczna smukła biało-czarna z wydłużonym pysiem. Na oko młoda.
Delikatna jak frezja :D
Ostatnio edytowano Nie mar 20, 2011 22:57 przez jaaana, łącznie edytowano 13 razy

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Pt lip 02, 2010 19:23 Re: Frezja z parku szuka domu

Tu jeszcze w transporterku u weta:Obrazek
A tu wypuszczona na wolność. Otworzyłam transporter i chciałam uciekać, a ona za mną na ulicę. Zatem chodnikowo - trawniczkowa sesja zdjęciowa.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tu dobrze widać jaki ma śliczny wydłuzony pyszczek:
Obrazek

Miał to być portret, ale sie odwróciła i wyszedł półprofil trochę z tyłu:
Obrazek

Zdjęcia takie sobie - nie oddają jej uroku. Ale nie mogłam przykucnąć, bo natychmiast miałam ją na sobie :lol: Więc starałam się sfocić ją z odległości.

Młoda smukła dziewczynka, biała od dołu, w czarnym eleganckim płaszczyku. Prawdopodobnie ktoś ją wyrzucił, gdy zaczęła rujkowo podśpiewywać. Ale wierzę, że znajdzie dom. Może już za chwilę ktoś się zakocha we Frezji?

jaaana

Post » Pt lip 02, 2010 20:29 Re: Frezja z parku szuka domu - foty!

I nikt nawet nie powie, ze śliczna jest?

jaaana

Post » Pt lip 02, 2010 20:46 Re: Frezja z parku wychodzi na ulicę, bo szuka domu - foty!

Śliczna koteczka , tylko czemu po sterylce wypuszczona od razu.Kotkę trzeba przetrzymać przynajmniej 3 doby. To źle się może skończyć.

grajda

Od: Pt mar 13, 2009 9:06

Post » Pt lip 02, 2010 20:55 Re: Frezja z parku wychodzi na ulicę, bo szuka domu - foty!

Sterylka była we wtorek - wet ma miejsce i przetrzymuje dziczki.

Tylko chyba nie do końca mi wierzył, że to dziczka :lol:

Bo jest miziasta bardziej niż moje oba koty razem - a to też pieszczochy :D

jaaana

Post » Pt lip 02, 2010 20:57 Re: Frezja z parku wychodzi na ulicę, bo szuka domu - foty!

Przepraszam , myślałam że w dniu po zabiegu.Za domek dla koteczki :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

grajda

Post » Pt lip 02, 2010 21:07 Re: Frezja z parku wychodzi na ulicę, bo szuka domu - foty!

Nie szkodzi :) Wet ma duży dom i chyba mnie lubi :wink: Ma dla kotów specjalne pomieszczenie, do dziś było wolne. Dziś dostał w prezencie kotkę z trójką kociąt - przynieśli do uśpienia :evil: Ladniutkie, buro - białe, oswojone. No i siedzą u niego.

Dziś siadam i całą noc robię jej ogłoszenia.
Musi szybko znaleźć dom, bo jak nie, to ... No właśnie, w podzięce za sterylkę lata za mną jak piesek. Zamiast iść do parku, tam, gdzie jej miejsce, to wyłazi na ulicę i wdzięczy się do mnie.
Gdy uda mi się uciec, zaczepia wszystkich przechodniów.

jaaana

Post » Pt lip 02, 2010 21:13 Re: Frezja z parku wychodzi na ulicę, bo szuka domu - foty!

Przecież nie wolno uśpić miotu , który już otworzył oczka.Z opisu Twojego wynika , że już mają otwarte ślepka. Kotkę też przynieśli do uśpienia? To przecież koszmar! Ratunku!

grajda

Post » Pt lip 02, 2010 21:16 Re: Frezja z parku wychodzi na ulicę, bo szuka domu - foty!

Nie ratunku, bo siedzą u weta - przecież napisałam. Czekają na dom.
Zdjęcia im porobiłam

jaaana

Post » Pt lip 02, 2010 21:21 Re: Frezja z parku wychodzi na ulicę, bo szuka domu - foty!

Delikatny kwiatuszek, oby szybko ktoś dał jej dom!

ciotka59

Od: Sob sie 15, 2009 15:32

Post » Pt lip 02, 2010 21:25 Re: Frezja z parku wychodzi na ulicę, bo szuka domu - foty!

Dokładnie taka jak kwiatuszek.
Słodka, drobna, delikatna.

jaaana

Post » Pt lip 02, 2010 22:38 Re: Frezja z parku wychodzi na ulicę, bo szuka domu - foty!

No to znalazlam Twoj wateczek, przesliczna koteczka :1luvu: :1luvu: ,szkoda ,ze teraz taki wysyp kotkow jest :roll:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Pt lip 02, 2010 22:45 Re: Frezja z parku wychodzi na ulicę, bo szuka domu - foty!

anulka111 pisze:No to znalazlam Twoj wateczek, przesliczna koteczka :1luvu: :1luvu: ,szkoda ,ze teraz taki wysyp kotkow jest :roll:

To by za łatwe było, szukaj moich osobistych kotów :wink:

Czy ktoś mógłby mi pomóc napisać tekst ogłoszenia?
Taki chwytający za serce...

jaaana

Post » Pt lip 02, 2010 23:16 Re: Frezja z parku wychodzi na ulicę, bo szuka domu - foty!

Jaki śliczny kwiatuszek. Teraz tylko ktoś zakochać sie musi. :D
Obrazek

Najlepsze kotki są od Kotiki. :wink:
Nie mam nic wspólnego z obecną działalnością Fundacji Kotikowo.

kotika

Od: Pt lis 18, 2005 23:46

Post » Sob lip 03, 2010 12:01 Re: Frezja z parku - wychodzi na ulicę, bo szuka domu

:1luvu:
ObrazekObrazek

77renifer

Od: Śro lut 11, 2009 21:09

[następna]