Koty ze Szkocji - nowe zdjęcia z DOMU :):):):):):):):):):):)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie cze 27, 2010 20:58 Re: DOM NA CITO dla kotów ze Szkocji -domu brak groźba eutanazji

Wydaje mi się, że całe nieporozumienie bierze się stąd, że niektórzy przyjęli założenie, że Aleksandra zna właścicieli kotów.
Powinna pewnie pójść do nich, zagrozić im i nagadać. :twisted:
Albo zaproponować, by zapłacili za koci hotel

Tymczasem, o ile dobrze zrozumiałam, Aleksandra zajęła się losem kotów na prośbę zaprzyjaźnionej Pani weterynarz.

Zainteresowała się sprawą "dobroci serca" :1luvu: , a teraz musi wysłuchiwać, jakich to " nieludzkich" ludzi reprezentuje.

Ona nie jest ich adwokatem. :!: Ona pewnie nawet ich nie zna.

Po prostu próbuje pomóc kotom.

Jeśli ktoś może pomóc, to proszę napisać.

Oburzanie się, straszenie ( nie wiadomo nawet kogo i czym - już widzę członków zagranicznej organizacji jadących do Polski na pomoc swoim kotom ) niczego do sprawy nie wnosi.

Wieszanie psów na właścicielach nie pomaga kotom.

Poza tym, łatwo oceniać innych.
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Nie cze 27, 2010 20:58 Re: DOM NA CITO dla kotów ze Szkocji -domu brak groźba eutanazji

Aleksandra59 pisze:A proszę uprzejmie pisz Taizu - żyjemy w wolnym kraju, a forum miau jest dostępne dla wszystkich .............

Tylko czy w ten sposób pomożesz tym kotom :?:

Ja odpadam, już nie mam siły pisać że nie jestem wielbłądem - założyłam wątek, żeby pomóc kotom ..........

Aleksandro, ja widzę, że się starasz dla kotów i nie chcę robić przykrości Tobie, tylko widzę realia - niedawno przez chyba dwa miesiące szukano na miau płatnego DT dla jednego kota i nie można bylo znaleźć.
A tu ludzie na oko nienajgorzej sytuowani szukają domu za darmo, co zdecydowanie minimalizuje szanse kotów

Pisanie do RSPCA po zabiciu kotow oczywiście nic zwierzakom nie da, tylko zagrożenie takim pisaniem Szkotom przed zabiciem. Zaręczam Ci, wielu Brytyjczyków długo pomyśli, zanim zrobi coś, co zwróci na nich uwage tej organizacji
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie cze 27, 2010 21:10 Re: DOM NA CITO dla kotów ze Szkocji -domu brak groźba eutanazji

taizu pisze:Pisanie do RSPCA po zabiciu kotow oczywiście nic zwierzakom nie da, tylko zagrożenie takim pisaniem Szkotom przed zabiciem. Zaręczam Ci, wielu Brytyjczyków długo pomyśli, zanim zrobi coś, co zwróci na nich uwage tej organizacji

To nie zabiją. Oddadzą do schroniska, albo "zgubią". I nikt do tego nie będzie mógł się przyczepić.

filo

Od: Śro lip 08, 2009 13:53

Post » Nie cze 27, 2010 21:40 Re: DOM NA CITO dla kotów ze Szkocji -domu brak groźba eutanazji

taizu pisze:
Aleksandra59 pisze:A proszę uprzejmie pisz Taizu - żyjemy w wolnym kraju, a forum miau jest dostępne dla wszystkich .............

Tylko czy w ten sposób pomożesz tym kotom :?:

Ja odpadam, już nie mam siły pisać że nie jestem wielbłądem - założyłam wątek, żeby pomóc kotom ..........

Aleksandro, ja widzę, że się starasz dla kotów i nie chcę robić przykrości Tobie, tylko widzę realia - niedawno przez chyba dwa miesiące szukano na miau płatnego DT dla jednego kota i nie można bylo znaleźć.
A tu ludzie na oko nienajgorzej sytuowani szukają domu za darmo, co zdecydowanie minimalizuje szanse kotów

Pisanie do RSPCA po zabiciu kotow oczywiście nic zwierzakom nie da, tylko zagrożenie takim pisaniem Szkotom przed zabiciem. Zaręczam Ci, wielu Brytyjczyków długo pomyśli, zanim zrobi coś, co zwróci na nich uwage tej organizacji

Wiesz co Taizu - na oko to może przyjmijmy, że dinozaury poszły spać .... Albo na oko - to ja Miss Świata jestem ......... I tyle ....................

Masz monopol na wiedzę co do właścieleli kotów - gratuluję ............... ja jakoś inaczej ich odbieram ...... i ich miłość do kotów ............... Drobna różnica - ja rozmawiałam, Ty sobie piszesz .........

Aleksandra59

Od: Czw lip 05, 2007 21:15

Post » Nie cze 27, 2010 21:55 Re: DOM NA CITO dla kotów ze Szkocji -domu brak groźba eutanazji

filo pisze:
taizu pisze:Pisanie do RSPCA po zabiciu kotow oczywiście nic zwierzakom nie da, tylko zagrożenie takim pisaniem Szkotom przed zabiciem. Zaręczam Ci, wielu Brytyjczyków długo pomyśli, zanim zrobi coś, co zwróci na nich uwage tej organizacji

To nie zabiją. Oddadzą do schroniska, albo "zgubią". I nikt do tego nie będzie mógł się przyczepić.

Myślę, ze jednak by się zastanowili - nie tyle w trosce o zwierzęta, ile o własny wizerunek. To nie jest tak, jak w Polsce, ze publiczne zarzuty spływaja po ludziach i nic.
A RSPCA jest naprawdę wplywową organizacją, a jej członkowie zdolni są do różnych działań, przyjazdu do Polski pewnie też, w sprzyjających okolicznościach.

Jeszcze raz przeczytałam końcówkę wątku. Nie widzę żadnego czepiania się w stosunku do Aleksandry, wetki czy kogokolwiek poza Szkotami. Zdaje się, że wszyscy rozumieją, że to nie one są winne, ze chcą pomóc.
Nie widzę "straszenia nie wiadomo kogo i nie wiadomo czym" - pisałam o pomyśle straszeniu Szkotów tym, ze powiadomi się ich własną organizację ds praw zwierząt, co może nadkruszyć ich publiczny wizerunek.

I ostatnie: Rozumiem, że ktoś może oddać koty, gdy ma wybór koty czy rodzina (TŻ na przykład), albo koty i bezrobocie czy brak kotów i praca. Trudniej mi zrozumieć (ale zrozumieć mogę, choć sama wybrałam kota), wybór: koty czy awans.
Nie mogę się jednak pogodzić z tym, że ktoś unika "alimentów" dla niewybranych kotów

Dopisek, cytat

"Masz monopol na wiedzę co do właścieleli kotów - gratuluję ............... ja jakoś inaczej ich odbieram ...... i ich miłość do kotów ............... Drobna różnica - ja rozmawiałam, Ty sobie piszesz ......... "

To prawda, nie znam tych Szkotów. Ale w Twoim watku nie było informacji sugerujących, że to łobuzy, którym koty trzeba odebrać, ze logiczne argumenty na nich nie działają, koty zabiją i tak
Nie bylo też, ze to biedni ludzie, choć brytyjscy specjaliści
Przepraszam za domysłyy oparte na niepewnych informacjach
Gdybyś to napisała jasno, nie byloby moich postów, a raczej zaproponowałabym, jak kilka innych osób, dofinansowanie DT

taizu

Post » Nie cze 27, 2010 21:56 Re: DOM NA CITO dla kotów ze Szkocji -domu brak groźba eutanazji

Dziewczyny, już pisałam, nie ma znaczenia co to za ludzie i z jakich przyczyn oddają koty. Równie dobrze mogłyby zostać znalezione na ulicy. To, że Aleksandra59 o nich (właścicielach) napisała, niczego nie zmienia. Koty w potrzebie i tyle.
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Nie cze 27, 2010 22:03 Re: DOM NA CITO dla kotów ze Szkocji -domu brak groźba eutanazji

zabers pisze:Dziewczyny, już pisałam, nie ma znaczenia co to za ludzie i z jakich przyczyn oddają koty. Równie dobrze mogłyby zostać znalezione na ulicy. To, że Aleksandra59 o nich (właścicielach) napisała, niczego nie zmienia. Koty w potrzebie i tyle.

Z punktu widzenia kotów nic nie zmienia - tak czy owak dramat.
Z punktu widzenia metody zaradzenia problemowi - jak mi się wydaje różnica jest - płatny hotelik, płatny DT płatne miejsce w dobrym przytulisku albo bezpłatny kącik wyżebrany z litości

taizu

Post » Nie cze 27, 2010 22:06 Re: DOM NA CITO dla kotów ze Szkocji -domu brak groźba eutanazji

No dobra, ale czytam, że państwo już i tak podjęli decyzję, więc uznaję, ze nie ma co ich brać pod uwagę. (polegam na postach Aleksandra59, która sprawę osobiście zna i jeśli tak pisze, to znaczy, ze "klamka zapadła")
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Nie cze 27, 2010 22:12 Re: DOM NA CITO dla kotów ze Szkocji -domu brak groźba eutanazji

zabers pisze:No dobra, ale czytam, że państwo już i tak podjęli decyzję, więc uznaję, ze nie ma co ich brać pod uwagę. (polegam na postach Aleksandra59, która sprawę osobiście zna i jeśli tak pisze, to znaczy, ze "klamka zapadła")

T o ja ponownie przepraszam, bo o ile też wyczytałam, że są zdecydowani koty oddać/zabić, o tyle myślalam, ze istnieje mozliwość przekonania ich do płatnej formy domu/schronienia
I cała moja pisanina była na ten drugi temat

taizu

Post » Nie cze 27, 2010 23:06 Re: DOM NA CITO dla kotów ze Szkocji -domu brak groźba eutanazji

taizu pisze:
zabers pisze:No dobra, ale czytam, że państwo już i tak podjęli decyzję, więc uznaję, ze nie ma co ich brać pod uwagę. (polegam na postach Aleksandra59, która sprawę osobiście zna i jeśli tak pisze, to znaczy, ze "klamka zapadła")

T o ja ponownie przepraszam, bo o ile też wyczytałam, że są zdecydowani koty oddać/zabić, o tyle myślalam, ze istnieje mozliwość przekonania ich do płatnej formy domu/schronienia
I cała moja pisanina była na ten drugi temat

Coraz bardziej odnoszę wrażenie, że wielbłądem jestem :oops: Zakładam wątek - o coś proszę, wyjaśniam, tłumaczę ..............a na koniec wychodzi, że blondynkom a nie wielbłondem jezdem ...................

Początek był taki:

Zwróciła się do mnie z prośbą zaprzyjaźniona wetka - poniżej treść e-maila

Szanowni Państwo,
Poszukujemy domu dla 5 letnich kotów. Jest to rodzeństwo rasy domowej pochodzące ze Szkocji. Koty są zdrowe, zadbane , oznakowane mikroczipem , zaszczepione na wściekliznę oraz choroby zakaźne, posiadają paszporty. Mają także oznaczony poziom przeciwciał przeciw wściekliźnie wiec mogą podróżować do większości krajów.
Obecni właściciele, Szkoci muszą wyjechać do pracy do ZEA i jak się ostatnio okazało nie mogą tam zabrać zwierząt.Nie mają w Polsce nikogo kto mógłby je przygarnąć, dlatego za naszym pośrednictwem proszą o pomoc.
To dramatyczna sytuacja dla ludzi i kotów, nie rozstawali się nigdy!
Jeśli sami Państwo nie możecie przyjąc do swojgo domu Luka i Layi, proszę roześlijcie ten apel do swoich znajomych.
Mamy tylko 4 tygodnie.

Gabinet Weterynaryjny
Al.Wilanowska 364 b
02-665 Warszawa
lecznica@weterynarz.waw.pl

Po jakimś czasie było tak:

Aleksandra59 pisze:Właściciele kotów wyjeżdzają z Polski już za tydzień ...........

Niestety nie zgłosił się NIKT kto zabrałby koty .................

Koty nie mają nikogo w Polsce kto by się nimi zaopiekował - NIKOGO :cry:

Pozostaje schronisko - właściciele kotów jednak nie biorą tego pod uwagę, wiedzą jakie są warunki w polskich schroniskach.....................

Jeżeli nie znajdzie się NIKT, kto zaopiekuje się kotami rozważają eutanazję .................

Właścicielka absolutnie nie chce tego robić - ale jak nie będzie innego wyjścia .............

Bardzo proszę o pomoc........

Może znajdzie się chciaż TDT/DT - obiecuję wsparcie finansowe, przypuszczam, że właściciele też pomogą

Tak podsumuję wszystkie wpisy na tym wątku i wszystkie oferty pomocy dla tych kotów ............... A całe multum było tych ofert ......... :twisted:
Dobrych snów życzę ............. I czytania ze zrozumieniem ........... Tak na przyszłość .......

Aleksandra59

Post » Nie cze 27, 2010 23:14 Re: DOM NA CITO dla kotów ze Szkocji -domu brak groźba eutanazji

Takie moje działanie zostało odebrane, jako obrzydliwy szantaż - biorąc pod uwagę dobro kotów, przyjmuję to na klatę - TAK TO BYŁ, JEST I BĘDZIE SZANTAŻ ............... Tak samo jak prawie każdy wątek pomocowy na tym forum ....................

Aleksandra59

Post » Nie cze 27, 2010 23:18 Re: DOM NA CITO dla kotów ze Szkocji -domu brak groźba eutanazji

Aleksandra59 pisze:Takie moje działanie zostało odebrane, jako obrzydliwy szantaż - biorąc pod uwagę dobro kotów, przyjmuję to na klatę - TAK TO BYŁ, JEST I BĘDZIE SZANTAŻ ............... Tak samo jak prawie każdy wątek pomocowy na tym forum ....................

Znowu - sorry, ale chyba nie zarzucano TOBIE szantażu. Szantaż dla dobra kotów zresztą dopuszczamy

taizu

Post » Nie cze 27, 2010 23:26 Re: DOM NA CITO dla kotów ze Szkocji -domu brak groźba eutanazji

że zacytuję siebie, Aleksandra59 masz moje poparcie 100%
dite pisze:Ty robisz doskonałą robotę i mam nadzieję, że dom/dom tymczasowy/hotelik/albo opiekun, jeżeli koty mogą zostać w dotychczasowym mieszkaniu, się jednak znajdzie. Popieram Twoje działania.

jeżeli ktoś ma zastrzeżenia do Aleksandra59 za założenie wątku i działania niech się odezwie (teraz albo zamilknie na wieki)

dite

Od: Pt maja 14, 2010 18:19

Post » Pon cze 28, 2010 1:58 Re: DOM NA CITO dla kotów ze Szkocji - domu brak, ale może .....

Tak wracając do tematu, powinniście dorzucić do miejsc o ogłaszaniu kotów także nasze forumowe konto na fejsbuku! :D W mojej sygnaturce link. Ludzie, tam naprawdę mnóstwo ludzi wchodzi! Koniecznie dodajcie też tam!

mantra

Od: Czw maja 17, 2007 14:46

[poprzednia][następna]