filo pisze:taizu pisze:Pisanie do RSPCA po zabiciu kotow oczywiście nic zwierzakom nie da, tylko zagrożenie takim pisaniem Szkotom przed zabiciem. Zaręczam Ci, wielu Brytyjczyków długo pomyśli, zanim zrobi coś, co zwróci na nich uwage tej organizacji
To nie zabiją. Oddadzą do schroniska, albo "zgubią". I nikt do tego nie będzie mógł się przyczepić.
Myślę, ze jednak by się zastanowili - nie tyle w trosce o zwierzęta, ile o własny wizerunek. To nie jest tak, jak w Polsce, ze publiczne zarzuty spływaja po ludziach i nic.
A RSPCA jest naprawdę wplywową organizacją, a jej członkowie zdolni są do różnych działań, przyjazdu do Polski pewnie też, w sprzyjających okolicznościach.
Jeszcze raz przeczytałam końcówkę wątku. Nie widzę żadnego czepiania się w stosunku do Aleksandry, wetki czy kogokolwiek poza Szkotami. Zdaje się, że wszyscy rozumieją, że to nie one są winne, ze chcą pomóc.
Nie widzę "straszenia nie wiadomo kogo i nie wiadomo czym" - pisałam o pomyśle straszeniu Szkotów tym, ze powiadomi się ich własną organizację ds praw zwierząt, co może nadkruszyć ich publiczny wizerunek.
I ostatnie: Rozumiem, że ktoś może oddać koty, gdy ma wybór koty czy rodzina (TŻ na przykład), albo koty i bezrobocie czy brak kotów i praca. Trudniej mi zrozumieć (ale zrozumieć mogę, choć sama wybrałam kota), wybór: koty czy awans.
Nie mogę się jednak pogodzić z tym, że ktoś unika "alimentów" dla niewybranych kotów
Dopisek, cytat
"Masz monopol na wiedzę co do właścieleli kotów - gratuluję ............... ja jakoś inaczej ich odbieram ...... i ich miłość do kotów ............... Drobna różnica - ja rozmawiałam, Ty sobie piszesz ......... "
To prawda, nie znam tych Szkotów. Ale w Twoim watku nie było informacji sugerujących, że to łobuzy, którym koty trzeba odebrać, ze logiczne argumenty na nich nie działają, koty zabiją i tak
Nie bylo też, ze to biedni ludzie, choć brytyjscy specjaliści
Przepraszam za domysłyy oparte na niepewnych informacjach
Gdybyś to napisała jasno, nie byloby moich postów, a raczej zaproponowałabym, jak kilka innych osób, dofinansowanie DT