Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Szejbal pisze:Pozwolę sobie zacytować Tinkę07:Natomiast dość częstym przypadkiem u kotów, które dostawały leki sterydowe, jest cukrzyca posterydowa oraz problemy żołądkowo-jelitowe włącznie z chorobami wrzodowymi żołądka. Dlatego jest bardzo ważne, żeby stosowanie terapii lekami sterydowymi odbywało się naprawdę tylko wtedy, gdy jest to konieczne, możliwie niską dawką i możliwie krótkim okresem leczenia.
Ponieważ moja kotka chorowała przez 9 lat na cukrzycę (jednak nie z powodu sterydów), utrzymuję do tej pory kontakt z wieloma właścicielami kotów cukrzycowych. Niejednokrotnie cukrzyca została wywołana podawaniem leków sterydowych. Jeden przypadek znam osobiście. Kot dostawał z powodu zapalenia dziąseł (gingivitis) lek sterydowy „prednizolon”. Po dwóch latach terapii sterydami zachorował na cukrzycę. Znane są również przypadki zachorowań na cukrzycę posterydową po dużo krótszej terapii, a nawet po jednym zastrzyku leku sterydowego.
No, to jak to przeczytałam, co powyżej cytuję, to kolejnym najwyraźniej przykładem cukrzycy po strydach jest Ludmiłek - tym bardziej, że miał przecież leczenie pyszczka sterydem też...Ehhh...
Amika6 pisze:Kłapcio pod krzaczkiem
Kciuki za Gucia![]()
Fredziolina pisze:Krysiu, znam ten post Tinki.
Gucio dostał kilka zastrzyków sterydowych w związku z leczeniem zapalenia płuc, a potem przy leczeniu stanu zapalnego dziąseł.
Ja myślę, że Guciowa cukrzyca wywołana sterydami.
Wyniki na to wskazuja, poniewaz w grudniu 2008 roku Mirka zrobiła Guciowi pełne badanie krwi.
Wówczas poziom amylazy był dużo wyższy tj. 910 U/L, a teraz spadł na 497,3 U/L.
Norma dla kota jest od 433 - 1248 U/L.
mirka_t pisze:Ładny gabinet.
Killatha pisze:Agusia nie żyje
Fredziolina pisze:przy stanie zapalnym pęcherza wychodzą wysokie leukocutywjwj1 pisze:Przy stanie zapalnym pęcherza raczej nie wychodzi to w badaniu krwi. W książkach jednak przy utrzymującym się cukromoczu zalecają zrobienie posiewu.
Na reszcie się nie znam, aczkolwiek Tinka07 kiedyś pisała iż u nich zakres wartości referencyjnych fosfatazy alkalicznej jest trochę szerszy, do 140.
viewtopic.php?p=3446176
Gucio ostatnio miał ich aż 35,5 10^9/l i liczne bakterie w moczu.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, Google [Bot], puszatek i 302 gości