Skierniewicka banda i Księżniczka-wojna z chlamydią - lepiej

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw cze 24, 2010 7:17 Re: Skierniewicka banda i Księżniczka - jak namówić do jedzenia?

Anetko, nie jest tak źle :)
Pycha kroczy przed upadkiem. A za upadkiem kroczy śmieszność... :mrgreen:

WarKotka

Od: Pt lip 31, 2009 20:39

Post » Czw cze 24, 2010 7:21 Re: Skierniewicka banda i Księżniczka

a jak Księżniczka dogaduje się z resztą stadka?
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Czw cze 24, 2010 7:28 Re: Skierniewicka banda i Księżniczka

Dzisiaj na noc przeprowadziła się do pokoju, spała na półeczce od klawiatury i fuczała na każdego kota, jaki pojawił się na krześle lub na biurku. Rano Szeryf, będący w bardzo zabawowym nastroju, zaczepił ją do zabawy. Ofuczała go tak wściekle, że az oczy na nią wywaliłam 8O . Ale bez pazurów :). Uciekła do kuchni, a Szefek w podskokach za nią :P Dopóki ją nie wkurzają jest ok, nic im nie mówi. W kuchni czuje się swobodnie, do pokoju jak wchodzi, to czasami się wycofuje, jak któryś siedzi przy drzwiach. NIe szuka zwady, ale w kaszę tez nie da sobie dmuchać :) Lubi je obserwować, jak łażą, bawią się, myślę, że za jakiś czas do nich dołączy :)
I poprawił się apetyt :mrgreen:

WarKotka

Post » Czw cze 24, 2010 7:32 Re: Skierniewicka banda i Księżniczka

kiche_wilczyca pisze:Lubi je obserwować, jak łażą, bawią się, myślę, że za jakiś czas do nich dołączy :)
I poprawił się apetyt :mrgreen:

No to jest wielka nadzieja, że niedługo cała gromadka będzie stanowiła zgrany zespół ;)

A te zabiegi upiększające... :ok: za cierpliwość :)
Obrazek
Wszystkie argumenty na podparcie ludzkiej wyższości nie są w stanie zaprzeczyć jednej niezaprzeczalnej prawdzie: w cierpieniu zwierzęta są nam równe. Peter Albert David Singer

szybenka

Od: Nie gru 13, 2009 22:16

Post » Czw cze 24, 2010 7:36 Re: Skierniewicka banda i Księżniczka

szybenka pisze:A te zabiegi upiększające... :ok: za cierpliwość :)

Chyba dla niej..... :mrgreen: :wink:

WarKotka

Post » Czw cze 24, 2010 7:37 Re: Skierniewicka banda i Księżniczka - jak namówić do jedzenia?

UWAGA! będę uprawiać prywatę :oops:

Monostra pisze: ... przepudrować. Nie każdy puder jest dobry, ale pojawił się z powrotem Amer Talk - bardzo dobry i w normalnej cenie:
..... Tylko zasypać nie tylko po wierzchu, a od skóry i to sporo, wetrzeć i zostawić. na początku kot wygląda jak posypany mąką, ale po 3-4 dniach widać, jak ładne futerko się robi - wtedy wyczesać. To ograniczy jej kołtunienie i ułatwi czesanie.

a czym można posypać moją Świnkę? :roll: może jest coś, co by ją wyprało na sucho?
Georg ['] Klemens ['] Miriam [']

Georg-inia

Od: Czw lut 02, 2006 12:13

Post » Czw cze 24, 2010 7:37 Re: Skierniewicka banda i Księżniczka

Inga, weź ją wykąp na sucho w pudrze dla szynszyli :mrgreen:
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Czw cze 24, 2010 7:39 Re: Skierniewicka banda i Księżniczka

Inga, a ona brudna jest czy co? :P

WarKotka

Post » Czw cze 24, 2010 7:43 Re: Skierniewicka banda i Księżniczka

Dziś rano Księżniczka w swej łaskawościa zeżarła Purinę, a ja się pytam kto zeżre te whiskasy
Obrazek

Satyr77

Od: Pt lip 31, 2009 12:06

Post » Czw cze 24, 2010 7:46 Re: Skierniewicka banda i Księżniczka

tam jeszcze z dwie puszeczki gourmeta zostały :P

WarKotka

Post » Czw cze 24, 2010 7:47 Re: Skierniewicka banda i Księżniczka

kiche_wilczyca pisze:Inga, a ona brudna jest czy co? :P

jessu, ja nie wiem, czy ona jest brudna, ale chyba tak :oops: futerko ma takie jakby lekko tłustawe, włoski nie proste i nie loki, ale takie lekko falujące. A przecież ją prałam w niedzielę
Magda, dla szynszyli? a one nie mają innej skóry?

Satyr, co siem przejmujesz łyskasami: dosolisz, doprawisz i na niedzielny obiad będzie jak znalazł :P

Georg-inia

Post » Czw cze 24, 2010 7:55 Re: Skierniewicka banda i Księżniczka

Inga, moja koleżanka ma świniaki długowłose i nie wiem jak z tłustością futra (ale myślę, że one tak mają), ale mają falowane futro

Georg-inia pisze:Satyr, co siem przejmujesz łyskasami: dosolisz, doprawisz i na niedzielny obiad będzie jak znalazł :P

To co Inguś, przychodzisz do nas w niedzielę na obiad?? :mrgreen:

WarKotka

Post » Czw cze 24, 2010 7:58 Re: Skierniewicka banda i Księżniczka

Czystość świnki
Co do utrzymania w czystości samej świnki. Nasz gryzoń będzie oczywiście sam dbał o higienę, jednak również my powinniśmy mu czasem pomóc. Co jakiś czas możemy wyszczotkować naszą świnkę, szczotką podobną do tych dla kota Gdy świnka zje dużo zieleniny (trawy, itp.) będzie oddawać dużo moczu, czego ściółka może już nie przyjąć. A wtedy może się zdarzyć, że np. nasz podopieczny położy się w miejsce, w którym zazwyczaj załatwia potrzeby. Efekt tego będzie taki, że jego futerko pozlepia się od moczu, będzie nieładnie pachnieć, itp. Również w przypadku choroby gdy świnka oddaje dużo moczu lub niespójny kał, może mieć zabrudzone okolice odbytu. Wtedy świnkę możemy spokojnie wykąpać (jednak nie róbmy tego zbyt często), oczywiście pamiętając o leczeniu w przypadku choroby (ale o tym później). Zróbmy to jednak bardzo delikatnie, tak jakbyśmy kąpali niemowlę. Oczywiście świnki umieją pływać, jednak nie przesadzajmy. Woda powinna sięgać co najwyżej do 2/3 wysokości stojącego samodzielnie zwierzątka. Do mycia użyjmy szarego mydła lub szamponu dla psów, czy kotów. Pamiętajmy o jego dokładnym spłukaniu i wytarciu świnki np. ręcznikiem.
Powinniśmy również na bieżąco kontrolować stan naszego milusińskiego. Sprawdzajmy okolice odbytu, pyszczka, a także skórę i sierść w poszukiwaniu jakichś zmian, które mogłyby sugerować chorobę, czy np. pasożyty. W razie potrzeby może umyć śwince sam pyszczek, czy nóżki (np. po pobycie na dworze).

Szczotkowanie świnki
W przypadku świnek długowłosych niezbędne jest również częste szczotkowanie. Odpowiednią szczotkę możemy kupić w sklepie zoologicznym. Jeśli szczotkowanie będzie przeprowadzać regularnie, sierść naszego pupila będzie zawsze ładnie wyglądać i nie powstaną żadne kołtuny. Oczywiście świnki krótkowłose, bądź rozetki również możemy szczotkować. Często takie szczotkowanie jest bardzo lubiane przez świnki, ponieważ w ten sposób również je delikatnie drapiemy, co nierzadko sprawia naszemu pupilowi przyjemność.

źródło: http://swinkimorskie.org/hodowla1.htm

WarKotka

Post » Czw cze 24, 2010 7:59 Re: Skierniewicka banda i Księżniczka

kiche_wilczyca pisze:
Georg-inia pisze:Satyr, co siem przejmujesz łyskasami: dosolisz, doprawisz i na niedzielny obiad będzie jak znalazł :P

To co Inguś, przychodzisz do nas w niedzielę na obiad?? :mrgreen:

eee, ten... zajęta jestem w niedzielę 8) :lol:

Georg-inia

Post » Czw cze 24, 2010 8:01 Re: Skierniewicka banda i Księżniczka

łyskas jest zamknięty, puszki wczoraj nawet nie otwierałam bo nie zdąrzyłam, więc poczekamy jak bedziesz mieć czas :P ;)

Napisałam o swinkach ciutkę wyżej :)

WarKotka

[poprzednia][następna]