Moderator: Moderatorzy
Gedo pisze:no właśnie w hurtowni mówią że to dokładnie to samo i nie wiem czy brać ten benakor 5 mg czy upierać się żeby sprowadzili fortekor
Birfanka pisze:Witam, chyba dolacze do tego watku, bo wyglada na to, ze moj 11-letni Puszek ma poczatki pnn.
Wyszlo przypadkiem, przy kontrolnym badaniu, bo kot na oko zdrowy, wesoly, apetyt ma.
Niestety, na weterynarzy tu u mnie liczyc nie moge, masakra jakas![]()
Puszek ma jutro powtorzenie badan krwi, zeby sie upewnic co do poziomu mocznika (mial przekroczony dwukrotnie, krea w normie). Jesli mocznik nadal przekroczony, bede sie domagac kroplowek, tylko chcialam spytac, co w tej kroplowce on powinien dostac? Sol fizjologiczna? I ile tych kroplowek?
A jesli poziom mocznika opadl od ostatniego badania (robione 15 czerwca), to od jakiego progu przekroczenia kroplowki sa konieczne?
AlkaM pisze:Kroplowek nie daje sie z powodu wysokiego mocznika tylko kiedy kot jest odwodniony co czesto zdarza sie kotom z PNN. Nerki kota z PNN traca zdolnosc do zageszczania moczu i to prwowadzi do odwodniena. Kroplowki nie lecza, nie powstrzymuja rozwoju choroby, nie poprawiaja stanu nerek. Podawanie ich nieodwodnionemu kotu jest bezcelowe, a wrecz szkodliwe.
Wet (nazwijmy go roboczo wet2) na razie przy tym dwukrotnie przekroczonym moczniku zalecil przejscie na karme k/d i odczekanie dwoch miesiecy (albo i troche dluzej, to wakacje, nie spieszy sie) i po tym czasie ponowne badania krwi, i wtedy ewentualnie dobranie lekowLiwia pisze:Birfanko, a u Ciebie tak kompletnie nie ma żadnego weta, który określi ilość i potrzebę kroplówek? Tego przez net nie da się, bo wymaga to obserwacji stanu kota, dotknięcia, osłuchania.
casica pisze:
Owszem, daje się sie kroplówki kotu z powodu wysokiego mocznika, żeby zminimalizować jego złe działanie na koci organizm.
casica pisze: Tak więc nawadnia się kota, jednocześnie szukając przyczyny tego wysokiego poziomu mocznika. Z tym mięsem to też nie jest prawda. Moje koty jedzą wyłącznie mięso, a gdy są zdrowe poziom mocznika jest w normie. A krew do badań przecież pobiera się na czczo.
AlkaM pisze: Nie wiemy czy kot by badany na czczo czy nie dlatego wiec napislam o mozliwosci wysokiego mocznika po zjedzeniu miesa.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości