Problem z kotkami - załatwianie się poza kuwetą

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro cze 16, 2010 16:31 Problem z kotkami - załatwianie się poza kuwetą

Witam,
od 6 miesięcy jestem właścicielką 2 kotek i właściwie od samego początku mam z nimi olbrzymi problem - nieustannie załatwiają się co jakiś czas poza kuwetą (raz jedna, raz druga). Nie jest to znaczenie terenu charakterystyczne dla kocurów, tylko jedno konkretne miejsce - kanapę, które jest bez przerwy moczone, jak tylko uda się którejś dostać do tego pokoju. Próbowałam już kilku rzeczy, żeby temu zaradzić - m.in. sprayów, dostawiania kuwet, głaskania, krzyczenia i nic nie działa...
Powoli kończy się mi już cierpliwość.
Zastanawiam się teraz czy sterylizacja może pomóc? Ewentualnie czy są może jakieś inne sposoby na oduczenie kotek takiego zachowania? Spotkał się już ktoś może z taką sytuacją?

Będę wdzięczna za wszelką pomoc.
Pozdrawiam

JoannaAch

Od: Śro cze 16, 2010 16:23

Post » Śro cze 16, 2010 16:34 Re: Problem z kotkami - załatwianie się poza kuwetą

ODBIERZ PW...
BOZENAZWISNIEWA

Post » Śro cze 16, 2010 16:46 Re: Problem z kotkami - załatwianie się poza kuwetą

Spraya uzywaj codziennie, jeżeli to jeszcze kociaki to po każdym jedzeniu nieś je do kuwety (a jak dorosłe, to oglądaj kiedy np. drapią, kucają, łażą po kątach). Jak załawią się na kanapę czy gdzieś to pstryk w ucho ;)

asica15

Od: Nie cze 06, 2010 13:26

Post » Śro cze 16, 2010 17:07 Re: Problem z kotkami - załatwianie się poza kuwetą

W jakim wieku są kotki?

Próbowałaś badania moczu?

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Śro cze 16, 2010 17:22 Re: Problem z kotkami - załatwianie się poza kuwetą

Obrazek

wania71

Od: Pt maja 19, 2006 17:17

Post » Śro cze 16, 2010 17:28 Re: Problem z kotkami - załatwianie się poza kuwetą

Ja mam kotkę od 2 czerwca -Pixi ma około 2 mcy no i niestety też zdarza się ,że załatwia się po za kuwetą.Do kuwety zachodzi ,załatwia się ale czasem sika pod kaloryfer.Dostawiłam jej drugą kuwetę pod kaloryfer.Teraz korzysta z dwóch.Malutka jest tak szalona ,że wydaje mi się ,że nie ma czasu lecieć dalej do kuwety i robi tam gdzie ma bliżej :)
Obrazek...Obrazek

ruda32

Od: Pt maja 21, 2010 21:56

Post » Śro cze 16, 2010 17:30 Re: Problem z kotkami - załatwianie się poza kuwetą

Obie mają koło roku...
Nie mają ogólnie problemów z kuwetą, najczęściej z niej korzystają, tylko co jakiś czas im odbija i robią na kanapę...
Zwłaszcza dzieje się tak, kiedy akurat umyje to co wcześniej zmoczyły, albo kiedy nałożę na kanapę narzutę czy koc - dlatego myślałam że to może mieć związek z dojrzewaniem itd i one znaczą teren (mimo że to kotki).

Badania moczu chyba nie mają sensu - ciężko żeby obie naraz zachorowały na nerki;/

JoannaAch

Od: Śro cze 16, 2010 16:23

Post » Śro cze 16, 2010 17:36 Re: Problem z kotkami - załatwianie się poza kuwetą

To nie muszą być nerki, tylko np. kryształy. Badanie moczu to koszt kilkunastu złotych, naprawdę warto je zrobić.
Obrazek

Agnieszka16

Od: Wto cze 19, 2007 10:52

Post » Śro cze 16, 2010 17:42 Re: Problem z kotkami - załatwianie się poza kuwetą

JoannaAch pisze:Obie mają koło roku...
Nie mają ogólnie problemów z kuwetą, najczęściej z niej korzystają, tylko co jakiś czas im odbija i robią na kanapę...
Zwłaszcza dzieje się tak, kiedy akurat umyje to co wcześniej zmoczyły, albo kiedy nałożę na kanapę narzutę czy koc - dlatego myślałam że to może mieć związek z dojrzewaniem itd i one znaczą teren (mimo że to kotki).

nie - mimo - tylko właśnie dlatego, że to kocice niekastrowane. W ten sposób nawołują samce.
Wzięłaś je jako dojrzewające panny, dlatego od początku masz problem ze znaczeniem terenu. Kastracja powinna w tym względzie dużo pomóc, o ile jest to problem tylko znaczenia terenu.
Warto też pamiętać, że po kastracji może minąć nieco czasu, zanim hormony się uspokoją, tym bardziej, że mogą się wzajemnie "napędzać".

Badania moczu chyba nie mają sensu - ciężko żeby obie naraz zachorowały na nerki;/

Badania moczu zawsze mają sens, kiedy kot załatwia się poza kuwetą. To jego jedyny sposób zakomunikowania, że coś jest nie tak. Koty chorują nie tylko na nerki, ale mogą również mieć infekcję pęcherza, infekcję cewki moczowej, mogą mieć zbyt wysokie PH moczu, kryształy w moczu itp. I tak, mogą obie naraz zachorować. warto to sprawdzić przed sterylizacją ;)

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Śro cze 16, 2010 18:57 Re: Problem z kotkami - załatwianie się poza kuwetą

Sprawdź, czy są zdrowe. I WYSTERYLIZUJ!!!
Duża szansa, że problem minie.
Moja kotka Kora przestała lać po sterylizacji.

MaybeXX

Od: Pon sie 13, 2007 17:18