Walczymy z trzustką i nerkami.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon cze 14, 2010 18:33 Walczymy z trzustką i nerkami.

Zrobiłam swoim diabłom badania krwi żeby sprawdzić co w nich siedzi.
Jednak jestem laikiem jeśli chodzi o interpretację wyników. Tzn po podanych granicach - min/max widzę do których z tych wskaźników można się przyczypić.
Ale nie wiem czy te miana są na tyle dobre/złe żeby szukać dziury w całym i ewentualnie coś robić w kierunku aby wyniki badań poprawić.

Wyniki Tutpusia - 6 lat, kot kastrat w zeszłym roku przechodził SUK dlatego jest na suchej karmie RC URinary, ale też wcina puszki dla zwykłych kotów. Wyniki moczu są dobre. Przy okazji badań krwi nie robiłam badań moczu.
Obrazek

Obrazek

Przy jego wynikach zwróciła uwagę na ASPAT, poziom kreatyniny, ale to podobno z poziomem mocznika wskazuje że nic złego się jeszcze nie dzieje.

wyniki Bąbla - 4 lata, kotka po sterylizacji. W zeszłym roku miała wypadnięcie dysku, waży ok. 6.5kg - za dużo, ale diety typu light nie przynoszą rezulatatu. Jedyny sukces(?) taki że waga jej się nie zwiększa.

Obrazek

Obrazek

Przy jej wynikach zwróciła uwagę na poziom mocznika, ale przy poziomie kreatyniny podobno nie jest źle.

Wynika Niusi - 4 lata, kotka po sterylizacji. Przy okazji sterylizacji, dwa lata temu miała usuwanego jakiegoś guza - niestety nie poszedł do badania co to było - guz był w okolicy prawej dolnej pachwiny (nie wiem czy koty mają coś takiego - patrzę na ludzką anatomię ;) ; był jakiś taki tłuszczakowaty w dotyku... Po wycięciu guz się nie odnowił.

Obrazek

Obrazek

Tutaj poziom amylazy wskazuje na problemy z trzuską i w związku z tym została przestawiona na karmę HILL'S PD Feline i/d. Ma być na tej karmie przez miesiąc i później powtórka badań.

Jeśli dobrze pamiętam, pani doktor powiedziała koty mają małą leukcytozę (?) mogę coś kręcić bo tak jak pisałam jestem laikiem i nie wszystko byłam w stanie zapamiętać....

Czy można zrobić coś żeby wyniki badań kotów się poprawiły ?

Martwi mnie to że w przypadku Tuptusia i Bąbla wyniki niby dobre ale jednak miana są przekroczone - może jakaś zmiana karmy albo dodatkowe witaminy ?
Czy Niśka faktycznie musi być tylko na tej karmie ? Może można jej dawać coś jeszcze bo to dość wybredny kot i może zastrajkować z jedzeniem jeśli dłuższy czas będzie jadła to samo. Jeśli tak czy można suchą karmę i/d łączyć z saszetkami i/d? czy można przedawkować tą karmę?

Przepraszam za tak może banalne pytania, ale nie mogę ciągle zamęczać pani dr poza tym niby wszystko mi powiedziała a ja ciągle szukam dziury w całym ;) no i pytania i wątpliwości rodzą się na bieżąco ;)
Z góry dziękuję za pomoc i podpowiedzi :)
Ostatnio edytowano Sob wrz 10, 2011 12:45 przez evalla, łącznie edytowano 4 razy
Obrazek Obrazek

evalla

Od: Pon lis 05, 2007 19:46

Post » Pon cze 14, 2010 18:52 Re: Prośba o interpretację wyników krwi.

Zaznaczam sobie wątek, bo ostatnio z musu zaczęłam się interesować wynikami badań krwi kotów. Mam nadzieję, że ktoś doświadczony się wypowie :)

Afryka

Od: Nie kwi 12, 2009 16:16

Post » Pon cze 14, 2010 20:45 Re: Prośba o interpretację wyników krwi.

może ktoś? :)
Obrazek Obrazek

evalla

Post » Wto cze 15, 2010 5:22 Re: Prośba o interpretację wyników krwi.

podrzucam
Obrazek Obrazek

evalla

Post » Wto cze 15, 2010 12:54 Re: Prośba o interpretację wyników krwi.

Nikt nie ma nic do powiedzenia?

Afryka

Od: Nie kwi 12, 2009 16:16

Post » Wto cze 15, 2010 16:22 Re: Prośba o podpowiedzi - wyniki krwi

hop
Obrazek Obrazek

evalla

Post » Śro cze 16, 2010 5:24 Re: Prośba o podpowiedzi - wyniki krwi

hop
Obrazek Obrazek

evalla

Post » Śro cze 16, 2010 20:46 Re: Prośba o podpowiedzi - wyniki krwi

może ktoś ?
Obrazek Obrazek

evalla

Post » Sob cze 19, 2010 19:05 Re: Prośba o podpowiedzi - wyniki krwi

Chętnie dołączyłabym się do prośby o podpowiedź. Również robiłam badania krwi mojemu kocurkowi i podobnie jak w przypadku Twoich kotów ma poniżej normy leukocyty. Byliśmy u wetki i mamy za miesiąc powtórzyć badania. Ewentualnie zrobić testy FIV i Felv. Te zrobię. Mój Bronuś jest młodym kotkiem, niespełna rocznym, i mieszańcem persa, a dla nich to ponoć fizjologiczne, że te parametry mają obniżone? Mam tylko wątpliwość - o to zapomniałam zapytać wetkę - chciałabym przygarnąć kolejnego kocurka (jeśli uda mi się doprowadzić do szczęśliwego finału negocjacje z mężem :lol: ) i nie wiem czy przy tych wynikach to dobry pomysł czy lepiej wstrzymać się aż wyniki się unormują? Bronuś ma WBC: 6,2 (w jednostkach, których nie umiem zapisać :oops: - 10 do 3/mm do 3), % LYM 62,6%, %MON 8,2%, %GRA 29,2%. Co radzicie? Dodam, że ewentualny kocurek jest około dwumiesięczny, niedawno przebył koci kata, jest leczony, odrobaczony i ma zostać zaszczepiony zanim go weźmiemy. Chciałabym postąpić odpowiedzialnie wobec mojego kota i ewentualnego towarzysza.
Obrazek

Motta brak. Wszystko jest czekaniem...
Wody — uczy pragnienie.
Brzegu — morskie przestrzenie.
Ekstazy — ból tępy jak ćwiek —
Pokoju — o Bitwach pamięć —
Miłości — nagrobny Kamień —
Ptaków — Śnieg.

Emily Dickinson

fiszka13

Od: Czw sty 28, 2010 22:01

Post » Nie cze 20, 2010 21:04 Re: Prośba o podpowiedzi - wyniki krwi

hop, może ktoś ?
Obrazek Obrazek

evalla

Post » Nie cze 20, 2010 23:13 Re: Prośba o podpowiedzi - wyniki krwi

Tuptusiowi zrobiłabym testy na FIV/FeLV. Ma zdecydowanie za niski poziom WBC [rozmaz też jest `rozjechany`].
Jeśli nie ma wskazań by nadal jadł RC Urinary to bym odstawiła - te nerki nie powinny być obciążane karmą Urinary, jeśli nie ma takiej potrzeby - powtórzyłabym biochemię za jakiś czas, po odstawieniu karmy.
AST powyżej poziomu ALT może wskazywać na jakieś niedomagania serca.
No i poziom PLT za niski ale to może nic nie znaczyć, a może znaczyć, że gdzieś w organizmie toczy się jakiś proces nowotworowy. [Co przy ujemnych testach może świadczyć o białaczce nowotworowej.]

Babel jest odwodniona - stąd oprócz wysokiego HCT i wysokich parametrów czerwonokrwinkowych, podwyższony mocznik - kreatynina w normie, więc to raczej nie nerki.
Tak samo, jak u Tuptusia obniżone WBC - ale tu rozmaz przynajmniej normalny, więc kota `może tak mieć` po prostu. Dla świętego spokoju tez bym zrobiła testy na FIV i FeLV [ale nie za koniecznie], natomiast koniecznie przypilnowałabym kota, czy pije wystarczająca ilość - może mokra karma potrzebna?

Niusia faktycznie ma podniesione wyniki amylazy w odniesieniu do tych danych referencyjnych, ale w różnych źródłach podawane są dość szerokie zakresy norm amylazy u kotów - nawet do 1800 U/L. Karma odciążająca trzustkę nie powinna zaszkodzić, ale jeśli nie będzie chciała jeść, to ja bym nie wymuszała na niej tej diety jakoś rygorystycznie.
Odnośnie WBC to samo, co u reszty kotów, ale rozmaz jak u Babla - prawidłowy.
Co do `ogólnokociej` leukopenii [nie leukocytozy - to przy podniesieniu poziomu WBC], to może być `zwichrowanie` aparatury. Przy prawidłowym rozmazie i dobrym stanie kota nie powinno aż tak niepokoić [poza Tuptusiem oczywiście - warto to sprawdzić].
Niusia poza tym, jak Bąbel - jest odwodniona. Stąd też mogą być podniesione PLT. Trzeba by powtórzyć badania po tym, jak kot zacznie pić więcej. Niestety, wartość kreatyniny jest przekroczona [niewiele] przy moczniku w zakresie normy - albo to zafałszowanie wyniku przez ogólne lekkie odwodnienia, albo trzeba się upewnić co do stanu nerek.

Generalnie dobrze jest powtórzyć badania za jakiś czas, by zobaczyć jaka jest tendencja zmiany. Czy te odchylenia od norm są chwilowe, czy się pogłębiają i wskazują na jakiś pojawiający się właśnie problem.

Więcej nie umiem powiedzieć.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Pon cze 21, 2010 5:32 Re: Prośba o podpowiedzi - wyniki krwi

Dziękuję bardzo :)
Za dwa tygodnie powtórka badań Niuśki żeby sprawdzić jaka zmiana po diecie, więc zrobi się więcej badań niż tylko pod kątem trzuski. Karmę je chętnie. Przez to że jest tylko na suchej to i pije znacznie więcej, więc i może odwodnienia nie będzie.

Z Tuptusiem jest ten problem że jak wyczuje gabinet weta to dostaje szału. Podczas robienia tych badań konieczne było podanie głupiego jasia żeby można było do kota podejść, a i po tym jak zadziałał głupi jaś to i tak walczył. Więc jak pomyślę o powtórce to mi się słabo robi, a poza tym skoro to mogą być jakieś problemy z sercem to taki głupi jaś też nie pozostaje bez wpływu... :(
no ale faktycznie trzeba będzie za jakiś czas powtórzyć żeby mieć porównanie...
Obrazek Obrazek

evalla

Post » Wto cze 22, 2010 15:52 Re: Prośba o podpowiedzi - wyniki krwi

No to Niuśka zaczęła się buntować z jedzeniem.

Co można dawać na tej trzuskowej diecie oprócz suchej karmy i/d ?
Obrazek Obrazek

evalla

Post » Wto wrz 07, 2010 16:54 Re: Prośba o podpowiedzi - wyniki krwi

Z Niuśką po wynikach powtórzonych po 2 miesiącach wynik Amylazy 1510,10 kreatyniny 114,92
Wczorajsze wyniki Amylaza 1503.
Niby spada, ale podobno za mało :(
U Tuptusia w moczu nic się nie dzieje.
Przypadkowo złapałam mocz Babla jak polowałam na siuśki Tuptusia i wyszły w moczu leukocyty, krystały magnezowo.. (?) podwyższone Ph.

Mam podawać małej Uropet i po dwóch miesiącch do kontroli...
Obrazek Obrazek

evalla

Post » Śro maja 04, 2011 18:53 Re: Prośba o podpowiedzi - wyniki krwi

Bąbla siuśki wzorowe ;)

A z Niuśką nadal walczymy z trzustką.
Próba odstawienia Hill's Prescription Diet Feline - I/D skończyła się tym że amylaza z poziomu 1200 skoczyła do prawie 1400, wraz z epizodem podwyższonej kreatyniny. W tym czasie jadła suchą I/D i trochę mokrego.
Wróciliśmy więc do podawania tylko I/D - suchego bo saszetkami gardzi w przedbiegach. Po tym powrocie amylaza jest w okolicach 1290, kreatynina wróciła do normy.

Za chwilę minie rok jak jest na tej karmie. Widać że miała by ochotę na coś jeszcze bo ile można jeść to samo ;)

Nie znalazłam niestety wątku dla trzustkowców. Z tego co przejrzałam - m. in. wątek dla cukrzyków, wątrobowców - znalazłam też inne karmy związane z chorobami układu trawiennego.
Tylko ciężko mi rozstrzygnąć czy można je stosować przy takim schorzeniu (małej niewydolności?) trzustki... Bardziej w opisach skupiają się na biegunkach...
A Niuśka oprócz tego że wyniki ma jakie ma - to wydaje się być zdrowym kotem. Wyniki robione miesiąc temu - oprócz amylazy i kreatyniny miała w normie. Piątkowe badania pokazały że kreatynina i amylaza tylko na suchym i/d spadły. Tyle że amylaza nadal podwyższona więc ma być na karmie...
A może w ogóle zmienić jej dietę - zrezygnować z suchego i przygotowywać coś samemu? Tylko na czym ma polegać dieta trzustkowca ? Małpa jest dość wybredna i jedna z niewielu mokrych karm jaka jej smakuje to sheba http://animalia.pl/produkt,7644,Sheba_Filets.html. Ale jak ugotuje się jej kurczaka to już nie to samo i zostawia.

Poniżej to co jest związane z karmami dla schorzeń trawiennych (animalia oczywiście jako przykład ;) )ciężko zdecydować mi samej. Nie wiem na co zwracać uwagę....

Royal Canin VD Gastro Intestinal
http://animalia.pl/produkt,8075,Royal_C ... tinal_(kot).html

Animonda Integra Protect Intestinal
http://animalia.pl/produkt,15122,45,Ani ... tinal.html

Eukanuba VD Intestinal Formula
http://animalia.pl/produkt,5462,45,Euka ... a_Cat.html

Kattovit Feline Diet Gastro
http://animalia.pl/produkt,19252,45,Kat ... astro.html

Specific Cat Food Allergy Management PLUS FΩD-HY
http://animalia.pl/produkt,17081,45,Spe ... _PLUS.html

Trovet HLD
http://animalia.pl/produkt,504,45,Trove ... patic.html

RC i Trovet wydają mi się najbardziej właściwe jeśli chodzi o zmianę.
A może chcę przedobrzyć ? Może nie warto zmieniać bo może bardziej kici zaszkodzę niż dogodzę....

Pomocy, może ktoś ma jakieś doświadczenia trzustkowe ;)
Obrazek Obrazek

evalla

[następna]