Rasowy czy dachowiec?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Rasowy czy dachowiec?

Rasowy
4
12%
Dachowiec
29
88%

Liczba głosów : 33

Post » Pt cze 11, 2010 17:09 Re: Rasowy czy dachowiec?

kotka doroty pisze:
Myszka.xww pisze:
kotka doroty pisze:Zgłaszam protest-jaki dachowiec :D toż nawet weci piszą "Europejski krótkowłosy"-to też rasa :D
[/size][/b]

Europejskie krótkowłose to odrębna rasa o określonym fenotypie, genotypie i charakterze. Rasowe posiadają rodowody i przodków - tak jak brytyjskie krótkowłose.

Nie każdy dachowiec jest choćby fenotypem zbliżony do europejskiego.
Niniejszym zgłaszam protest - jaki europejski, to rodowodowy. R=R, tu też obowiązuje zasada.

To moje footro popitalające pomieszkaniu z dzikim wrzaskiem na pysiu i z ogonem nastroszonym jak szczotka jest rodowodowa 8O .W książeczce ma wpisane" EK" 8O .No to już wiem skąd u niej te hrabiowskie pozy,apetyty i humory :lol:

Książeczka zdrowia nie jest rodowodem. I choćby miał wpisane "panda mniejsza", to pozostanie kotem domowym. Kot domowy to kategoria wystawowa dachowców - IV honorowa.
Co nie umniejsza kotom domowym urody ani charakteru. Są urocze, każdy inny i nie trzeba na siłę robić z nich rasowe ;)

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Pt cze 11, 2010 17:27 Re: Rasowy czy dachowiec?

kotka doroty pisze:Zgłaszam protest-jaki dachowiec :D toż nawet weci piszą "Europejski krótkowłosy"-to też rasa :D

Weci piszą różne rzeczy, dobrych naście lat temu uzyskałam wpis w książeczce zdrowia mojego Florka: rasa pittbull malajski :twisted:
Florek był biało-burym dachowcem z ulicy, o dość specyficznej budowie:krótki kloc o bykowatym karku, wielkim łbie z dość plaskatą twarzyczką, grubych łapach i mysim ogonku. Nazwa "rasy" została zaczerpnięta z francuskiego filmu animowanego, w którym występował podobnie wyglądający kot, płatny zabójca myszy. Tego wetowi nie powiedzieliśmy, za to z kamienną twarzą twierdziliśmy, że to poprawna nazwa rasy. Uwierzył, albo się nas i Florka przestraszył:ryk:

nighthawk

Od: Pon maja 24, 2010 10:42

Post » Pt cze 11, 2010 17:39 Re: Rasowy czy dachowiec?

Moja sunia, wielkości przeciętnego mopa została pinczerem molosowatym :mrgreen:
Kuundel mieszany z wiadrem i marchewką :mrgreen:

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Pt cze 11, 2010 18:07 Re: Rasowy czy dachowiec?

To nie jest prawda, że rasowe koty są tak samo zdrowe, jak dachowce. Ostatnio rozmawiałam ze znajomym weterynarzem i stwierdził, że dzięki trzem kotom rasy xxx, które się u niego leczą, mógłby utrzymać siebie i gabinet. Nie piszę jaka rasa, bo mnie tu zaraz hodowcy zlinczują. Jako wskazówkę powiem tylko, że chodzi o rasę sztucznie stworzoną przez człowieka i powszechnie uważaną za brzydką :mrgreen:

Tutaj na przykład jest wątek o chorobach syjamów - w moim odczuciu najpiękniejszej i o najcudniejszym charakterze wśród wszystkich kocich ras :1luvu:
viewtopic.php?f=10&t=106364

NATOMIAST dachowiec o nieznanym pochodzeniu może mieć inne problemy zdrowotne - może być nosicielem FIV, FELV. Mógł też być np. skrajnie niedożywiony w dzieciństwie, a to przecież nie pozostaje bez wpływu na stan zdrowia.

Afryka

Od: Nie kwi 12, 2009 16:16

Post » Pt cze 11, 2010 18:51 Re: Rasowy czy dachowiec?

Założycielka wątku napisała, że chce kota. I dyskutujemy o rasowych i nierasowych. Które lepsze, które ładniejsze i zdrowsze. Sama jednak nie bardzo wie co jej się podoba. To tak, jak trzeba było by zdecydować które święta ważniejsze Wielkanoc czy Boże Narodzenie :D Nakręciła nas :mrgreen:

Już ktoś wcześniej napisał, że albo bierze się kocią biedę i kocha z całych sił, albo wiemy jaka rasa nas urzekła urodą i charakterem . Trzeba jednak wiedzieć jakiego kota szukamy.

I nadal powtarzam oczywistą oczywistość. Tylko kot z rodowodem jest rasowy.
Obrazek
PRAWDZIWE NEVY NIE MAJĄ W RODOWODZIE SOMALIJCZYKÓW!!!

NASZ WĄT: viewtopic.php?f=1&t=145040&start=780

Szura-najmysi mama

Od: Pon sty 22, 2007 19:46

Post » Pt cze 11, 2010 19:31 Re: Rasowy czy dachowiec?

Ja tam wiedziałam że,chcę kota(najlepiej rudego :1luvu: )trafiła się pingwinka z plamką na nosiu i...przepadłam :1luvu:
Wcale nie myślałam wtedy o rasie,rodowodzie itp,itd.
Jednak zgadzam się z Szurą-jak rasowy to rodowodowy :ok:

Moja kocia jest rasowa :ryk: Ta rasa to Poznanski pingwin pospolityherbu dez erter czterolapny :ryk: :ryk: :ryk:
Obrazek

Tatku-pamiętam :(
Obrazek

kotka doroty

Od: Nie mar 22, 2009 13:56

Post » Nie cze 13, 2010 18:30 Re: Rasowy czy dachowiec?

Dzięki Wam już wiem, jakiego wezmę kota. Uratuję jednego lub dwa koty przed schroniskiem. Serdecznie wszystkim dziękuję za pomoc i za dobre rady.
Pozdrawiam,
Tens.

Tens

Od: Pt cze 11, 2010 9:36

Post » Nie cze 13, 2010 19:10 Re: Rasowy czy dachowiec?

Tens pisze:Dzięki Wam już wiem, jakiego wezmę kota. Uratuję jednego lub dwa koty przed schroniskiem. Serdecznie wszystkim dziękuję za pomoc i za dobre rady.
Pozdrawiam,
Tens.

Świetnie, bardzo miło czytać taką wiadomość :1luvu:

Afryka

Od: Nie kwi 12, 2009 16:16

Post » Nie cze 13, 2010 19:13 Re: Rasowy czy dachowiec?

Powodzenia w takim razie :ok:
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Pon cze 14, 2010 8:30 Re: Rasowy czy dachowiec?

powodzonka, widze, ze koncepcja wziecia ogonka ewoluuje (dwa bylyby super) :mrgreen: :mrgreen:

wszystkiego naj!! :ok:

pochwal sie jak bedziesz juz miala kotki u siebie :1luvu:

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

[poprzednia]