Poker71 pisze:CatAngel pisze:wtrące się![]()
A WIDZISZ ja tez umiem spokojnie i rzeczowo (mam nadzieję)
I znów się spotykamy
Poker71 pisze:CatAngel pisze:wtrące się![]()
A WIDZISZ ja tez umiem spokojnie i rzeczowo (mam nadzieję)
borysek1 pisze:A podążając za Twoim tokiem rozumowania jak już wysterylizujesz wszystkie koty w Polsce, to chyba tylko w zoo będziemy je mogli tylko zobaczyć haha
borysek1 pisze:Tak, ale każdą ingerencje w przyrodę naturę należy robić z głową i napewno kastrowanie wszystkich zwierząt nie jest dobrym pomysłem. Nawet dzikie zwierzęta jeżeli są przyrosty ich segregacja jest przeprowadzana wg określonego planu.

borysek1 pisze:Pisząc o zmiejszeniu ilości gatunku miałam namyśli oczywiście kastrację, która stała się jakimś cudem tematem mojego postu pt. MALUCHY POTRZEBUJĄ/SZUKAJĄ KOCHAJĄCEGO DOMU !!!! TORUŃ
Rozumiem, że jest duża potrzeba dyskusji na ten temat , a na tym forum nie ma takiego postu. W pierwszym dziale i drugim widziałam wyłacznie posty dot. adopcji i wsparcia finansowego dla osób, które opiekują się kotami. No cóż.....szkoda
Jednak uważam, że taką kastrację zlecać powinny wyłącznie organizacje, instytucje opiekujące się zwierzętami na postawie danej wiedzy na temat populacji kotów na danym terenie, danych warunków bytowych tych kotów np bezdomności. Bo problem rozmnażania i bezdomności własnie tej grupy kotów dotyka. Natomiast zmuszanie wszystkich właścicieli kotów, żeby przeprowadzili zabieg kastracji swoim kotom "na hurra" nie zależnie od tego co uważają na ten temat uważam za nie właściwy i nie wskazany, bo można uzyskać efekt odwrotny. Każdy kto podejmuje się opieki nad kotem wchodzi na informacje dot. kastracji, środków antykoncepcyjnych dla kotek, czy rozmażania, albo jedzenia. I to on podejmuje decyzje na postawie pozyskanej wiedzy ( nie haseł ), zasobności , swojego sumienia czy wyśle kota na zabieg, zastrzyki hormonalne czy pozwoli na rozmnażanie. Bo najważniejsze powinno być dla niego przede wszystkich szczęscie jego pociechy.
="ifciastu"]Kociaki na zdjęciu wyglądają na maleńtasy... Nie powinny być przy mamie? Załatwiają się już w pełni samodzielnie czy przy kupce trzeba masować brzuszek? Ja bym zostawiła z matką jeszcze...

Poker71 pisze:Oczywiście zdajesz sobie sprawę ze skutków niesterylizowania? Rak sutka, ropomacicze, choroby przenoszone drogą płciową (w tym niezwykle grozna białaczka), szybkie wycienczenie organizmu?
Tak pytam, bo rzetelne argumenty nie trafiają, ale domyslam się ze teoretycznie zalezy ci na przyszlym zdrowiu i dlugim zyciu kociaków. Przemysl.
Zdjęcie chyba jest mało aktualne, bo na pierwszym zdjęciu one to maks miesiąc mają.... albo są na cos chore i nie rozwijają się prawidłowo.
Optymalny czas odłączenia od matki to po 12tym tygodniu.
Jesli wiedzę o sterylizacji czerpiesz z tej samej literatury fachowej co informację o mleku krowim, to tak literatura się chyba magiel nazywaKoty nie mają flory trawiącej enzymy mleka krowiego, u dorosłych często powoduje biegunkę a u maluchów to gigantyczne ryzyko odwodnienia, niesprawności jelit itd!!!!
A whiskas to taka karma dla kotów jak mcdonald dla człowieka. jesc się da, niektorym smakuje, ale zdrowe i odżywcze nie jest na pewno:/ niezależnie od reklam.

borysek1 pisze:
DROGI PANIE POKIER71
MOJE KOTKI ROZWIJAJĄ SIĘ PRAWIDŁOWO ROSNĄ W OCZACH, BAWIĄ SIĘ, SĄ BARDZO INTELIGENTNE !!!
MOJĄ WIEDZĘ JAK NAPISAŁAM CZERPIE Z LITERATURY FACHOWEJ M.IN D.TAYLOR "TY I TWÓJ KOT"
MLEKO JEST CENNYM ŻRÓDŁEM WAPNIA I FOSFORU, A BRAK TOLERANCJI MLEKA ( UCZULENIE ) JEST SPRAWĄ INDYWIDUALNĄ, A NIE STANDARTEM. NIEKTÓRE KOTY SĄ UCZULONE I DLATEGO TAKIE EFEKTY, ALE TYLKO NIEKTÓRE, A NIE WSZYSTKIE.
KARMA, KTÓRĄ PODAJE RÓWNIEŻ JEST BOGATA W WIELE SKŁADNIKÓW. I SMACZNA. KOTKI ZA NIĄ PRZEPADAJĄ. SKŁADNIKI KARMY PODAŁAM W POPRZEDNIM POŚCIE WIĘC NIE BĘDĘ SIĘ POWTARZAĆ
I TO SĄ WSZYSTKO FAKTY, A NIE PISANINA ROZGORYCZONEGO CZŁOWIEKA, KTÓRY DOMYŚLAM SIĘ NIE MA KOTA I NIGDY GO NIE MIAŁ. ALE WKURZAJĄ GO BIEDNE KOCIAKI W ŚMIETNIKACH I NAJLEPIEJ BY WYKASTROWAŁ WSZYSTKIE BRZDĄCE, ŻEBY TYLKO SIĘ POZBYĆ WYRZUTÓW SUMIENIA, ŻE ŻADNEGO NIE CHCIAŁ PRZYGARNĄĆ I NAKARMIĆ !!!!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości