Niki na swoim (FeLV) - znów problem behawioralny?

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Czw cze 10, 2010 0:31 Re: Niki na swoim - test na FIV ujemny, FeLV wyszedł dodatni :(

ruru pisze:a może ząbki ja bolą jak ma coś pogryźć
i dlatego
a suchą karmę może łyka- i stąd czasami te zwroty?

Ząbki, czy dziąsła bolą, bo to widać czasami. Też mi się wydaje, że suchą częściej łyka, ale też ją gryzie tylnymi trzonowymi. A takie miękkie chyba rzeczywiście trudniej - bardziej boleśnie, się jej je, bo ugniata dziąsła z korzeniami...
Na porządki z zębami niestety musimy poczekać do ponownych testów, a i tak nie wiadomo, czy wtedy będzie można zrobić zabieg... Wczoraj o tym rozmawiałam z wetką.
Obrazek
Wszystkie argumenty na podparcie ludzkiej wyższości nie są w stanie zaprzeczyć jednej niezaprzeczalnej prawdzie: w cierpieniu zwierzęta są nam równe. Peter Albert David Singer

szybenka

Od: Nie gru 13, 2009 22:16

Post » Czw cze 10, 2010 8:41 Re: Niki na swoim - test na FIV ujemny, FeLV wyszedł dodatni :(

Przeżuwaczka to nic nowego - większość matek tak karmi swoje małe :) Jak myślisz co najbardziej smakuje moim siedzącym przede mną i żebrzącym czekając aż skończę. Zresztą taka była metoda na nauczenie psa delikatności w stosunku do twarzy - trzymanie w zębach tego co miał brać do pysia szczeniak :oops:
Nie tylko ból powoduje łykanie - czasem ktoś je zachłannie tak jak moja i wszystko łyka... a potem zwraca - ale wiem że u psów to typowe gdy biegają za krótko po posiłku więc się nie przejmuję :)
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

Post » Czw cze 10, 2010 18:57 Re: Niki na swoim - test na FIV ujemny, FeLV wyszedł dodatni :(

Niki jednak wymiotuje po mokrej karmie (dałam jej małą łyżeczkę) :crying: :crying: :crying: Coś w nich jest, co ją podrażnia. Po surowym i gotowanym mięsie i po suchej karmie jest ok, ale mokre... Po Hillsie nie wymiotowała, ale jego Niki zjadła może 3-4 razy i nie chce nawet do niego podejść :( Muszę teraz odczekać kilka godz. i dopiero dać coś do jedzenia, a panna do michy zagląda z wyrzutem w oczach... A całą noc i cały dzień, jak byłam w pracy nic nie jadła :evil: Tylko rano po miziakach śniadankowała.
Zwróciłam uwagę, że wypluwała z tej mokrej większe kawałki, tzn. te, których nie zgniotłam widelcem - więc prawdopodobnie zęby/dziąsła bolą... Po rozgnieceniu, wszystko zniknęło.
Obrazek
Wszystkie argumenty na podparcie ludzkiej wyższości nie są w stanie zaprzeczyć jednej niezaprzeczalnej prawdzie: w cierpieniu zwierzęta są nam równe. Peter Albert David Singer

szybenka

Post » Czw cze 10, 2010 21:19 Re: Niki na swoim - test na FIV ujemny, FeLV wyszedł dodatni :(

biedactwo, męczy się z tymi zębami

dite

Od: Pt maja 14, 2010 18:19

Post » Czw cze 10, 2010 21:36 Re: Niki na swoim - test na FIV ujemny, FeLV wyszedł dodatni :(

Jest tak gorąco. Ja skąpo ubrana, bo inaczej nie da się wytrzymać. A ta moja Pchła gania, szaleje jak wariat. Na sam jej widok potem się oblewam :? Czytam na in. watkach, że koty dogorywają powyciągane, a u mnie wyjątkowy kot :roll: . No fakt, że wyjątkowy, ale w ten sposób też?

Właśnie wyciągnęła łapki do sznurka i zastygła - zasnęła :ryk: ale scena :ryk:
Obrazek

szybenka

Post » Czw cze 10, 2010 22:04 Re: Niki na swoim - test na FIV ujemny, FeLV wyszedł dodatni :(

szybenka pisze:Czytam na in. watkach, że koty dogorywają powyciągane,

wyjątkowo dziś żadne nie zdecydowało się na puch pościeli
sprawdzałam po kilkakroć czy oddychają, leżały jak naleśniki, chodziłam pomiędzy nimi ze słoikami dżemu; Cesia jest czarna więc doskonale by się komponowała z wiśnią, Trusia ma zielone oczy, dla niej renkloda, na deser Kocisław w porzeczkach

Ile teraz jest stopni ciepła??? Idę do lodówki. Mam tam śnieżki w wafelku, taramtamtam.

dite

Post » Czw cze 10, 2010 22:08 Re: Niki na swoim - test na FIV ujemny, FeLV wyszedł dodatni :(

No i Niki zwymiotowała mi na łóżku :(
Złapałam koc, na kt. leżała i poszłam do łazienki go przeprać. Wracam do pokoju, a paniusia na środku łóżka bawi się sznurkiem :roll: Nadążacie? Bo ja nie, ale całe szczęście, że ma taki dobry humor.
Tylko niestety głodówka do rana :?
Obrazek

szybenka

Post » Czw cze 10, 2010 22:10 Re: Niki na swoim - test na FIV ujemny, FeLV wyszedł dodatni :(

dite pisze:Ile teraz jest stopni ciepła??? Idę do lodówki. Mam tam śnieżki w wafelku, taramtamtam.

U mnie 27-28'C w mieszkaniu :( Znów nie będę mogła spać...
Loda jeść nie będę, bo nie chcę drażnić "lwa" :mrgreen:
Obrazek

szybenka

Post » Czw cze 10, 2010 22:28 Re: Niki na swoim - test na FIV ujemny, FeLV wyszedł dodatni :(

dite pisze:(...)Cesia jest czarna więc doskonale by się komponowała z wiśnią(..).

Skojarzył mi się tort wiedeński, a nie naleśnik z wiśnią :)
Obrazek

szybenka

Post » Pt cze 11, 2010 10:28 Re: Niki na swoim - test na FIV ujemny, FeLV wyszedł dodatni :(

Nikuniu może dzisiejsza noc lepiej Wam minęła!
Bardzo się cieszę że Nikunia chce się bawić :)
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

Post » Pt cze 11, 2010 22:08 Re: Niki na swoim - test na FIV ujemny, FeLV wyszedł dodatni :(

witam

szybenka pisze:tort wiedeński
uhm albo wiśnia w czekoladzie albo czarna herbata z konfiturą z wiśni albo kawa i do tego babeczka z wiśniami
(trochę widać, że myślę o jedzeniu, ponieważ postanowiłam przestać myśleć o jedzeniu i przejść na lekką letnią dietę)

PS spójrzcie proszę na cudo w moim podpisie banerkowym - trikolorka FULDA, która szuka domu, polecam znawcy kociego charakteru, bo kotka jest do obłaskawienia, jeszcze nieufna w stosunku do człowieka ale już wiadomo, że uwielbia świeżą wątróbkę, więc jest punkt zaczepienia :)
...i ja znów o jedzeniu

dite

Post » Sob cze 12, 2010 5:14 Re: Niki na swoim - test na FIV ujemny, FeLV wyszedł dodatni :(

Witaj Aguś i Nikunia!

Obrazek
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Nie cze 13, 2010 18:53 Re: Niki na swoim - test na FIV ujemny, FeLV wyszedł dodatni :(

Miałam zabiegany weekend.
Noce gorące i przez to trudne do przespania dla nas obu, tylko, że Niki odsypia za dnia, a ja nie :evil:

Wczoraj wylądowałam z Niki u weta. Myślałam później, że trochę niepotrzebnie, ale coś jednak jest... z uszami. Od czwartku znów intensywnie je drapała wkładając łapkę bardzo głęboko. Na zewnątrz też małżowiny mają już wytarte miejsca. W sobotę wyczyściłam je i dopiero się zaczęło: chodzenie z głową przy ziemi, trząchanie na wszystkie strony i ten grymas na pysiu... I tak pół godz., więc wsadziłam ją do transportera (w ten upał!) i pojechałam do lecznicy. Pani doktor wyczyściła - moje czyszczenie było zdecydowanie niewystarczające, obejrzała w środku, posmarowała płynem przeciwświądowym i powiedziała, że wszystko jest w porządku. Jakieś 2 godz. od powrotu znów się zaczęło, z mniejszą częstotliwością, ale wciąż Niki coś przeszkadza, zwłaszcza w prawym uchu. Chodzi czasem z przekręconą główką, ciągle się drapie. Nawet budzi się ze snu i trzepie główką. Nie mam pojęcia co to może być. Może jakiś owad tam wlazł i siedzi teraz martwy, ale przy badaniu byłoby chyba widać?
Obrazek

szybenka

Post » Nie cze 13, 2010 18:58 Re: Niki na swoim - test na FIV ujemny, FeLV wyszedł dodatni :(

Przy niedoleczonych infekcjach,czesto podczas upałów dochodzi do wtórnych zakażeń-tak miał nasz rottek,gdy tylko gorąco sie robiło,swedziały go uszka w środku.Polecam płyn do czyszczenia uszu Dr Seidla,mozna kupic bez problemu w sklepach zoo,nie jest drogi,używam go przy czyszczeniu uszek u moich kotforów.Wlewasz do uszka,wmasowujesz ,a potem pozwalasz,by kotka wytrzepała z uszek nadmiar,potem tylko wacikiem wycierasz jak najgłębiej.
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Nie cze 13, 2010 19:06 Re: Niki na swoim - test na FIV ujemny, FeLV wyszedł dodatni :(

No to muszę kupić. Dzięki Kasiu.
Ale zaglądanie wgłąb uszu przez weta nie ujawniłoby takiego zakażenia?
Wetka polecała mi płyn koloidalny do płukania, czyszczenia uszu, oczu... dość szerokie zastosowanie - gdyby coś się działo. No i się dzieje.
Obrazek

szybenka

[poprzednia][następna]