Czym zregenerować pęcherz moczowy ?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon cze 07, 2010 13:31 Czym zregenerować pęcherz moczowy ?

Jak w tytule.

Kotka ma erytrocyty i leukocyty w moczu (4+), ale nie ma stanu zapalnego spowodowanego przez bakterie. Jest wyciskana ze względu na zaleganie moczu z powodu kalectwa.

Felissiomo jest w tej chwili niedostępne. Czym jeszcze mogę zregenerować jej pecherz?

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Pon cze 07, 2010 13:34 Re: Czym zregenerować pęcherz moczowy ?

Urinovet - to coś jak felissimo + żurawina.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Pon cze 07, 2010 13:50 Re: Czym zregenerować pęcherz moczowy ?

a felissimo to nie zwykły siarczan chondroityny oraz glukozamina? Może mnie pamięć zawodzi ale jeśli nie to preparatów o takim składzie jest masa w aptekach.
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Pon cze 07, 2010 19:54 Re: Czym zregenerować pęcherz moczowy ?

Zakocona, na stan pęcherza niestety Ci nic nie poradzę, napisze tylko, na wszelki wypadek, iż wynik leukocytów w moczu które podajesz jako pochodzący z paska jest b. niewiarygodny. Paski dają b.często u kotów wynik fałszywie dodatni. W badaniu pod mikroskopem też jest dużo tych leukocytów?

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Wto cze 08, 2010 12:50 Re: Czym zregenerować pęcherz moczowy ?

Mocz był badany pod mikroskopem. Były liczne erytrocyty, leukocyty i pewna ilość nabłonków płaskich. Wet powiedział, że to stan zapalny. W badaniu bakteriologicznym wi w posiewie nie wyhodowano bakterii. Dwie wetki twierdzą, że to kilkukrotne wyciskanie kota w ciagu dnia może podraznić pęcherz.

Proponowano mi glukozaminę, ale przeciez to jest lek na stawy czy odbudowę chrząstki kostnej. Wetka jakoś mnie nie przekonała, bo niepewnie o tym mówiła. Żurawinę Kropcia dostawała na zakwaszenie moczu.

Zakocona

Post » Wto cze 08, 2010 12:53 Re: Czym zregenerować pęcherz moczowy ?

Zakocona pisze:Proponowano mi glukozaminę, ale przeciez to jest lek na stawy czy odbudowę chrząstki kostnej. Wetka jakoś mnie nie przekonała, bo niepewnie o tym mówiła. Żurawinę Kropcia dostawała na zakwaszenie moczu.

http://www.centrowet.pl/oferta.php?id=4288:

Felissimo zawiera glikozaminoglikan - siarczan chondroityny (400 mg/ml) oraz glukozaminę (400 mg/ml).
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Wto cze 08, 2010 22:24 Re: Czym zregenerować pęcherz moczowy ?

Liwio, dziękuję. :D

Zakocona

Post » Wto cze 08, 2010 22:42 Re: Czym zregenerować pęcherz moczowy ?

Jednam polecam Cystaid, działa osłonowo na ściany pęcherza. Stosowałam u Rysia, bardzo skutecznie.
tu jest wątek o tańszych zamiennikach viewtopic.php?p=5295713
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Wto cze 08, 2010 22:47 Re: Czym zregenerować pęcherz moczowy ?

Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Wto cze 08, 2010 22:48 Re: Czym zregenerować pęcherz moczowy ?

Anja pisze:Jednam polecam Cystaid, działa osłonowo na ściany pęcherza. Stosowałam u Rysia, bardzo skutecznie.
tu jest wątek o tańszych zamiennikach viewtopic.php?p=5295713

To też glukozamina i też chyba już jest niedostępny.

Teraz jest urinovet.
UrinoVet®Cat to preparat stosowany u kotów w celu wspomagania funkcji układu moczowego w przypadku jego niewydolności oraz zaburzeń czynnościowych.

W skład preparatów z serii UrinoVet®Cat wchodzą: żurawina, melisa, pietruszka oraz glukozamina.

Wyciąg z żurawiny (Vaccinum macrocarpon) zawiera proantocyjanidynę, która łącząc się z receptorami powierzchniowymi drobnoustrojów patogennych, utrudnia zasiedlanie pęcherza moczowego przez bakterie wywołujące przewlekłe zakażenia dróg moczowych, np. Escherichia coli.

Wyciąg z melisy (Melissa officinalis) działa kojąco i uspokajająco u kotów u których FLUTD, a przede wszystkim idiopatyczne zapalenie pęcherza moczowego, może mieć podłoże behawioralne.

Wyciąg z pietruszki (Petroliseum savitum) obniża aktywność pompy sodowo-potasowej w nerce (Na+/K+ ATP-aza) co poprzez zmniejszenie wychwytu zwrotnego sodu prowadzi do zwiększenia objętości moczu i diurezy.

Glukozamina (Glucosaminum) jako prekursor glikozaminoglikanów wchodzący w skład macierzy pozakomórkowej w błonie śluzowej dolnych dróg moczowych, zmniejsza przepuszczalność ściany pęcherza moczowego dla bakterii i toksyn.

Wskazania:
* u pacjentów chorujących, podejrzanych i z tendencjami do choroby dolnych dróg moczowych kotów (FLUTD ; dawniej SUK: syndrom urologiczny kotów), na którą składa się idiopatyczne zapalenie pęcherza moczowego i kamica dróg moczowych,
* u pacjentów chorujących, podejrzanych i z tendencjami do infekcji dróg moczowych takich jak odmiedniczkowe zapalenie nerek, zapalenie pęcherza moczowego, zapalenie cewki moczowej,
* u wszystkich pacjentów leczonych w kierunku kamicy dróg moczowych niezależnie od rodzaju kamieni (moczany, struwity, szczawiany), oraz po chirurgicznym usunięciu kamieni moczowych.

Dawkowanie (dawka dobowa) dla kota:

W trakcie leczenia 1 – 2 saszetki - w przypadkach ostrych: do 3 tyg.- w przypadkach przewlekłych: do 3 m-cy.

Profilaktycznie 2 saszetki długoterminowo

Po cewnikowaniu 1/2 - 1 saszetka 2-5 dni

Zalecane jest podawanie 1 saszetki w trakcie każdego posiłku. Do 2 saszetek dziennie.
W badaniach własnych stwierdzono, iż koty bardzo chętnie przyjmują preparat po wymieszaniu z karmą wilgotną, którą może stanowić ulubiona karma puszkowa, saszetkowa lub pasztet.
Dla osiągnięcia optymalnych efektów zaleca się stosowanie preparatu:
- po zabiegu cewnikowania: 2 do 5 dni,
- w przypadkach ostrych: 1 do 3 tygodni,
- w przypadkach przewlekłych: do 3 miesięcy,
- profilaktyczne: długoterminowo.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Wto cze 08, 2010 22:56 Re: Czym zregenerować pęcherz moczowy ?

fakt, że stosowałam dawno Cystaid(wiem, że to glukozamina, ale pomogła),
teraz ta nowa wiedza o innych lekach może się nam kiedyś przydać (choć oby nie;))
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01